Това заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков, който бе на посещение в Монтана днес заедно със заместник-министри и с депутати от БСП, съобщи БТА.
Миков допълни, че обмисля увеличаване на възнагражденията на редовите полицаи в София, тъй като там работата е най-много. Заради по-високите заплати във всички сфери на икономиката в София, то често конкурсите за назначаване на полицаи се провалят и се стига до недостиг на кадри. В същото време 1/3 от престъпленията се извършват в столицата, налага се полицията да охранява големи спортни прояви и демонстрации, което натоварва допълнително състава, заяви министърът.
Той припомни за огромната работа на полицията по време на протестите около сметището в Суходол и съобщи, че въпреки устните обещания на столичния кмет Бойко Борисов, че общината ще плати 500 000 лева за охраната, сумата не е преведена. "Най-вероятно ще заведем дело по този случай", заяви Миков. "В момента полицията има проблем с арогантното и демонстративно поведение на хора от сивата и черната икономика в столицата и в другите големи градове - те паркират своите автомобили в три реда пред лъскавите заведения и блокират движението. Имаме ресурс да се справим с тях в кратки срокове", заяви министърът.
Той коментира, че по-големият проблем в борбата с организираната престъпност е, че тя е навлязла не само в сивата, но и в бялата икономика - престъпниците имат и легален бизнес. Миков призова митниците, данъчните служби и другите държавни институции да обединят усилията си в борбата с организираната престъпност. По повод на интервюто на президента Георги Първанов в столичен ежедневник, в което държавният глава отправи критики към премиера Сергей Станишев, Михаил Миков заяви, че не бива да се драматизират заявените от президента позиции и че намира за нормално един политик да критикува друг.