Основният закон на страната обаче е достатъчно гъвкав, за да може всеки президент да адаптира своите прерогативи към нуждите на момента, отбелязва Франс прес в коментар за пълномощията на държавния глава на САЩ.
Според конституцията, "изпълнителната власт е поверена на президент на Съединените американски щати". Посочен е срокът на неговия мандата (4 години) и са изброени пълномощията му.
Президентът е главнокомандващ въоръжените сили, има властта да помилва и да отсрочва изпълнението на присъди, може да сключва договори при условие, че поиска становището на Сената и получи одобрението на две трети от присъстващите сенатори. Той назначава посланиците и съдиите във Върховния съд, които обаче трябва да бъдат утвърдени от мнозинството в Сената.
Основният закон на САЩ натоварва президента със задължението периодично да информира Конгреса за състоянието на съюза и да препоръчва мерките, които сметне за необходими и своевременни. Президентът може да наложи вето на приети от Конгреса законопроекти, но конгресмените могат да преодолеят ветото с две трети от гласовете в Сената и Камарата на представителите.
Президентът може да бъде свален след импийчмънт (процедура за повдигане на обвинение срещу него) или ако бъде осъден за измяна, корупция или други престъпления.
До момента Камарата на представителите е гласувала два пъти за повдигане на обвинение срещу президент на САЩ - срещу Андрю Джонсън през 1868 г. и срещу Бил Клинтън през 1998 г. И двамата бяха оправдани от Сената.
През 1974 г. долната камара започна подготовка за отправяне на обвинение срещу Ричард Никсън. Процедурата бе спряна, след като той подаде оставка - единственият случай в историята на САЩ.
Президентът няма властта да разпуска Конгреса. Теоретично погледнато, той няма право да обявява война - решението трябва да бъде взето от Конгреса. Невинаги обаче военната намеса в чужбина е резултат от обявяване на война. Често пъти изпращането на войски за участие в бойни операции фактически се решава от президента.
Тогава идва ред Конгресът да определи рамките на военната намеса в чужбина (както например в Афганистан и в Ирак). Неговите резолюции регламентират главно графика за разгръщане на войските, естеството и мащабите на техните мисии.
Президентът може да използва властта си за поддържане на реда по искане на някой от федералните щати, а също и да мобилизира Националната гвардия на САЩ. Дуайт Айзенхауер и Джон Кенеди използваха това право след расовите вълнения в американския Юг през 50-те и 60-те, но то може да бъде тълкувано и по-широко. Джордж У. Буш реши да използва Националната гвардия в борбата срещу тероризма, затова нейни сили са разположени днес в Ирак, припомня АФП.
Вицепрезидентът на САЩ е първи в списъка на евентуалните заместници на държавния глава. Съответно играе ключова роля в йерархията на институциите, въпреки че официално не разполага с изпълнителна власт, посочва агенцията.
Вицепрезидентът е същевременно и председател на Сената - този пост предвижда главно процедурни задължения. Той не може да се намесва в дебатите, но в случай, че гласовете се разделят поравно, има право да използва своя глас, за да не бъде блокирана дейността на долната камара.
Следващ вицепрезидент на САЩ ще бъде Джо Байдън и той ще наследи Барак Обама, избран вчера на президентския пост, ако последният бъде свален от власт, почине или подаде оставка. Според конституцията, вицепрезидентът става президент и ако действащият държавен глава е неспособен да упражнява пълномощията си и да изпълнява своите задължения. Затова той трябва да отговаря на същите условия като президента - да бъде гражданин на САЩ, роден на американска земя, да е навършил 35 години и да е живял поне 14 години в страната.
Според поправка в конституцията, вицепрезидентът може да замества държавния глава и временно. Така например през 2002 и 2007 г. се наложи Дик Чейни за няколко часа да поеме президентските пълномощия, докато президентът Буш бе под упойка във връзка с хирургически операции.
Вицепрезидент се избира едновременно с президента, но в случай на смърт или ако стане президент, действащият държавен глава с одобрението на Сената назначава друг на вицепрезидентския пост. Така стана през 1973 г., когато Джералд Форд бе назначен на мястото на Спиро Егню, принуден да подаде оставка. Година по-късно на Ричард Никсън също се наложи да подаде оставка, Форд стана президент и назначи за вицепрезидент Нелсън Рокфелер.
Вицепрезидентският пост често се разглежда като преддверие към Овалния кабинет в Белия дом. Четиринайсет вицепрезиденти досега са се издигали до висшия пост в САЩ, девет от тях - след оставка или смърт на действащия президент, допълва АФП.