В електронната си поща Агенция „Фокус” получи писмо-предупреждение за очаквани ексцесии по време на обявения протет.В писмото се твърди, че в сряда, по време на митинга пред Народното събрание, се очакват провокации и насилие, които са насочени както срещу инициаторите на протеста, редовите протестиращи, така и срещу силите на реда от МВР.
Авторите на предупреждението, които настояват да останат анонимни, твърдят, че криминални групи, организирани в крайни западни квартали на столицата, извършват разплащане на суми от 300 до 500 лв. на свои членове, готови да извършат изстъпления, да провокират органите на МВР и да осъществят действия на крайно насилие и физическа разправа. В подготовката на изстъпленията, според писмото, са включени и наркопласьори от групите на босове, напуснали наскоро страната.
След няколко дневно прекъсване студентите продължават протестите, които започнаха на 14 януари, заедно с еколози и фермери.
Взети са мерки, този път няма да се позволи да се стигне до ексцесии на площада, каза Борислав Сандов от Управителния съвет на Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове (СРОКСОС) пред "Фокус". По думите му единствено слухове са това, че ще има провокации. „Официално не сме получавали такъв сигнал, но, разбира се, възможни са подобни провокации. Подсигурили сме се изцяло, ще има достатъчно хора на брой, разположили сме камери за видеонаблюдение, договорили сме се много стриктно с полицията”, каза той. "Имаме сериозното основание да смятаме, че този път полицията се е подсигурила по-добре. Смятам, че някой в момента се опитва да възспре хората да идват на площада", каза Сандов.
В МВР няма получени сигнали за готвени провокации и сблъсъци на предстоящия протест пред парламента. Взети са превантивни мерки за недопускане на ексцесии. Това каза Диана Янкулова, директор „Пресцентър и връзки с обществеността” към МВР на въпрос дали в министерството са постъпвали сигнали за предлагане на пари в крайните софийски квартали, за да се стигне в сряда до сблъсъци с организаторите на протеста и с органите на реда.