Така ирландците отказаха да приемат договора за реформи на институциите в Европейския съюз. Това съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
След референдума на първо място страните членки ще трябва да решат дали да продължат процеса на ратификация на Договора по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 19 и 20 юни, в което ще участват държавните и правителствените глави. Това посочва вестник "Либерасион" в прогноза за възможния сценарий след отрицателния вот. Съюзът просто ще продължи да работи, като прилага действащите договори, макар и единодушно смятани за недостатъчни в днешна Европа, разширила се до 27 държави. Има възможност до края на годината Общността да разполага с 26 парламентарни ратификации срещу един отрицателен референдум. Това ще означава максимално да бъде повишен политическият натиск върху Ирландия - може ли един остров с четиримилионно население да блокира Общността с нейните близо 500 милиона жители? Според мнозина дипломати, ще се наложи Ирландия да гласува втори път - така стана, когато отхвърли договора от Ница през 2001 г. Затова пък останалите 26 държави ще могат да се наложат и да поискат от ирландците да напуснат Общността.
Как обаче да се осъществи подобно решение? "Ако поискаме да посочим на Ирландия вратата, половината държави ще откажат", предупреждава високопоставен европейски служител. "Възможно е да се вземе решение от рода на подготвеното през 1992 г., след като Дания каза "не" на договора от Маастрихт, тоест всички заинтересовани страни излизат от Общността и ратифицират нов договор, с който се създава и нова Общност", смята той.
Изразяваме съжаление за резултата от проведения в Ирландия референдум за ратификацията на Договора от Лисабон. Това се казва в изявление на говорителя на МВнР Димитър Цанчев по повод референдума в Ирландия за ратификация на Договора от Лисабон.