Вчера жителите на общината категорично охтвърлиха идеята петролопроводът да минава оттам. (Виж линка)
Днес Станишев каза, че всички български правителства от годините на прехода, независимо от политическия си цвят, са подкрепяли този проект. Референдумът в Поморие показва, че проектът е изключително важен, но въпреки това с него са направени необосновани политически спекулации на местно ниво, смята министър-председателят.
Разбирам загрижеността на хората, защото екологичният аспект на проекта е изключително важен, но затова по най-категоричен начин сме поставили пред нашите партньори по проекта да бъдат спазени всички европейски норми за опазване на околната среда, добави той.
Близо 99% от участвалите в допитването в Поморие изразиха несъгласие с преминаването на петролопровода през територията на общината, по данни на Общинската избирателна комисия.
В отговор на въпрос по повод заявеното от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че експерт от политическия кабинет на премиера е замесен в регистрация на сайт срещу Бойко Борисов и Иван Костов, Сергей Станишев посочи, че ГЕРБ води негативна кампания срещу управлението и срещу БСП от самото създаване на партията.
"Те действат на принципа на Гьобелсовата пропаганда - че една лъжа, изречена хиляда пъти, се превръща в истина в общественото съзнание, без значение какво се казва", заяви Станишев. Към това отнасям и изявленията на г-н Цветанов, защото те не са потвърдени от фактите, добави той.
Премиерът и лидер на БСП представи пред симпатизанти в Горна Оряховица своята книга "Защото сме социалисти".
По-късно във Велико Търново той ще участва в откриването на предизборната кампания на Коалиция за България за избори на български представители в Европейския парламент.