Според Ерлер, цитиран от БГНЕС, Брюксел е дълбоко разочарован от отношенията си с България, защото няколко пъти е изпращал критични писма, но правителството не е вземало отношение.
Не мога да посоча дали проблемът е политически или на структурно ниво, защото само от българските власти зависи дали ще го локализират. Те трябва да разберат дали става думи за административни или структурни проблеми.
Сигурен съм, че мониторинговият доклад за България ще бъде критичен, това обаче ще е сигнал към българската политика да не се отпуска по отношение на въпросите и изискванията, които ще дойдат от ЕК, на които трябва да отговори сериозно, каза Ерлер след срещна с вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин.
През последната година България е положила много усилия в борбата с корупцията и организираната престъпност – заяви при срещата си с министър Михаил Миков гостуващият в страната ни заместник-министър във Федералното министерство на външните работи на Германия Гернот Ерлер. "В България обществото е шокирано от големия брой на поръчковите убийства (по информацията на Гернот Ерлер те са 150 от 2001 г. насам). Това създава изключително негативен образ на страната ви и впечатление сред европейците, че не можете да се справите с проблемите” – каза Ерлер и попита Миков как преценява шансовете на своя екип в МВР да промени ситуацията. “Ще ми се да кажа, че ще разкрием извършителите на тези убийства, но не мога да го гарантирам” – отговори Михаил Миков. Той направи уточнението, че има голямо несъответствие между броя на поръчковите убийства в статистиката на МВР и цифрите, които се сочат в публичното пространство. От началото на 2001-ва година досега са извършени 92 поръчкови убийства, извършителите на 26 от тях са разкрити, което е 28 % разкриваемост –показват анализите на МВР, с които беше запознат Ерлер. Той потвърди, че е възможно ЕС да въведе строга система за компютърен контрол върху усвояваните от България европейски средства.