"Секретарят на Националния съвет за сигурност (Саид Джалили) е предложил да се запази моделът 6+1, тъй като този модел ще бъде по-ефикасен, за да се постигне уреждане на въпроса (за ядрената програма), както и на въпроси от регионален характер", заявил през ИРНА неназован ирански служител.
За първи път от почти 30 години Иран и САЩ водиха преки преговори в рамките на състоялата се днес в Женева среща за ядрената програма на Техеран, съобщава БТА. В нея участваха шестте големи страни, ангажирани с преговорите - постоянните членки на Съвета за сигурност (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания) и Германия, както и върховният представител на ЕС за сигурността Хавиер Солана.
Иран бе представен от секретаря на Националния съвет за сигурност Саид Джалили, който е и главен преговарящ. Вашингтон бе представен от заместник-държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс.
Разговорите в Женева не доведоха до пробив. Техеран за пореден път не пожела да даде ясен отговор на искането на шестте държави да спре обогатяването на уран, но бе договорено, че двете страни ще се срещнат отново след две седмици.
САЩ заявиха след международните разговори с пратеника на Иран по ядрените въпроси, че Техеран трябва да избира между сътрудничеството или конфронтацията, допълва БГНЕС.