Това пише вестник “Янтра ДНЕС”. Неврокопският владика е сред шестимата българи, попаднали в “златния списък” на щатския застраховател New York Life. Те са сключили застраховки живот преди 1915 г., които досега не са били изплатени. В списъка са включени общо 1031 човека от цял свят, а сумата, която могат да получат техните наследници, възлиза на 15 милиарда долара.
В препис от завещанието на митрополита от 1942 г., който се съхранява в Държавния архив във Велико Търново, е посочено, че притежаваната от него застрахователна полица се завещава на Светия синод. В следващата точка от завещанието е написано, че писмено разпореждане към полицата от 1905 г., в което вероятно са изписани имената на роднините като наследници, се отменя по неизвестни за нас причини, разказа Ивелина Димитрова от архива.
Само един от десетките наследници на владиката, които живеят в различни краища на страната, е решил да потърси в архива завещанието на покойния митрополит. Сетихме се, че Иларион Пенчев е сред дарителите на Търновската мъжка гимназия и попаднахме на преписа, който вероятно е направен във връзка с годишнина на училището. Преписът е направен по оригиналното завещание от 5 юни 1912 г. В него подробно върху 23 страници е описано цялото му имущество и кой ще получи правата върху него след смъртта му.
За солидното наследство на митрополита в размер на около 14 млн. долара се разшумя, когато американската компания оповести, че е започнала свое проучване, за да може да осъществи контакт с наследниците на своите клиенти от преди повече от 100 г. Оказа се, че митрополит Иларион има сродници в цялата страна, а немалка част от тях живеят в търновското село Церова кория. Местни адвокати коментираха пред “Янтра ДНЕС”, че достоверността на наследството може да бъде атакувана в съда.
Научавам от вас, че има такъв документ, заяви Великотърновският митрополит Григорий. Той трябва да се предостави на Светия синод, за да потърсим законово и канонично правата си на наследници, обясни владиката.
Кметството в селото също разполага с копие от завещанието на дядо Иларион, в което не е посочено той да е имал застраховка. От него става ясно, че владиката е оставил наследство в размер на 110 650 лв. Най-голямата сума от него - 60 хил. лв., е завещал на Светия синод.
Малцина знаят, че Сарафкината къща във Велико Търново също е била собственост на Иларион Неврокопски. Той купил уникалнатата постройка през 1915 г. за 6 хил. лв., а след смъртта си я завещал на двамата си сестрини синове.