Това съобщи секретарят на дискусионния клуб Борис Цветков, цитиран от Дарик.
Основният аргумент за атакуване на цената от 1 лев за билет от 1 юли е, че решението не е било обявено публично един месец предварително, за да има обществено обсъждане. Заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов коментира, че червените могат само да забавят новите цени, с което ще лишат транспорта от необходимите повече средства, но рано или късно превозните документи ще поскъпнат.
Ето какво казаха Цветков и Стоилов: Законите изискват да се направи обществено обсъждане щом е промяна на нормативен документ. Един месец хората и техните организации да си направят забележки. Такива са направени в сайта sofia.bg на виртуалното деловодство, поне 50-100 възражения на конкретни хора, с конкретни аргументи, които искат да се отчете тяхното мнение.
Има и други, по-дребни, нарушения като: „Заглавието на докладната е за промяна на цените, а заглавиети на решенията е за промяна в наредбата. Друго нарушение е, че тя не е вкарана в Комисията по местно самоуправление на нормативна уредба.
Очакваме да се спре изпълнението или те да не бързат с печатането на билетите, защото ще стане същият хаос като с данъците на колите, каза Цветков. На въпрос да ли това обжалване го притеснява, Стоилов каза, че ще им тежи на съвестта, защото се хващат за формална точка, за нещо, което е обсъждано повече от три месеца, а транспортът има нужда от средства и колкото повече забавят нещата, толкова повече го вкарват в проблеми.
На въпрос дали тази жалба може да отложи увеличението на цената на билета, Стоилов каза, че съдът или юристите могат да го кажат, но рано или късно това ще се случи. Отлагането е само, за да политизират нещата, което не е в плюс за транспорта, завърши Борисов.