Това каза днес кметът на столицата Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.
Не случайно в нашата история има рязане на ръце, няма обаче законодателни промени, защото лобито на крадците няма да ги приеме. Когато ГЕРБ дойде на власт ще си спомня за Крумовите закони и за закона за изтребление на разбойниците. Преди 20 дни в Лондон застреляха най-големия бос на кокаин и никой не пита англичаните защо не са разкрили убиеца, коментира Борисов по повод на изказването на заместник министъра на външните работи на Федерална Република Германия Гернот Ерлер за това, че България трябва да се справи със знаковите убийства и очакващия се негативен доклад на ЕК за страната ни.
Всяка една държава има проблеми с отвличанията и с поръчковите убийства и аз съм убеден, че колегите работят активно, но всичко става трудно. Смятам само, че убийството на сестрите Белнейски е недопустимо да не се разреши, защото има ДНК материал и всичко, което трябва да се докаже един убиец. Спирането на кражбите и убийствата става със законодателни промени. Аз предлагам на крадец да се дават минимум 20 години. Задържаните престъпници трябва да се вадят от пазара за минимум 30 години. Като българин вече ме е срам, че чакаме доклада и да дойдат чужденците и да ни кажат какво е положението в страната, аз съм казвал винаги, че тези, които се занимават с кражбата на коли, се занимават и с наркотиците, допълни Борисов.
В края на мандата след 4 години няма смисъл да се правят никакви реформи в МВР. Това трябваше да стане по-рано. Вкарването на ДОТИ и ДОИ в една служба не е добра идея. Информацията от тях е автентична. Когато обаче се разходи по политиците тя вече не върши никаква работа. Висшият съдебен съвет е избран от тройната коалиция и е с мандат надвишаващ четири години, както и този на главния прокурор, на председателя на ВСС, на Конституционния и административния съд. Трудно може да се направят промени в тези служби. Тези служби трябва да са надпартийни, но това не е така, аз като специалист разбирам повече от Сергей Станишев и Михаил Миков, но те няма да се съгласят да седнем на една маса и да им кажа кого да назначат, каза още столичният кмет.
На въпрос какво е направил по случая с имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган, той каза, че е назначил проверка на плащания на данъците, резултатите от които ще изпрати на ДНСК и прокуратурата, а после ще види и кой от общината не си е свършил работата и не е осъществявал контрол. По думите му може да има уволнение на служители в общината, а може да има и присъди. По думите на кмета на София в скоро време се очакват нададки към ГЕРБ от германски и австрийски медии, в които хора от България ще ходят да създават компромати, защото тук вече не им минавал номера. Кметът каза, че ще им противодейства като се забавлява, ремонтира булеварди, канализации и детски градини.