Идеята за ясен регламент на използването на разпечатките министър Тачева лансира след скандала със следените депутати, предаде Дарик.
Правосъдният министър представи пред депутатите от вътрешната и правна комисии промените в закона за СРС-та. Те предвиждат да бъде създадено национално бюро за надзор на използването им, в което ще влизат министърът на правосъдието, главният съдебен инспектор и съдия от Върховния касационен съд. Поправките бяха приети на първо четене и от двете комисии, но при гласуването опозицията се въздържа.
Министър Тачева отрече да е казвала, че разпечатките от телефонни разговори трябва да станат СРС-та, като уточни, че е настоявала за ясен регламент. Според нея просто трябва да се спазва съществуващото законодателство. По думите й има наредба на МВР и ДАНС, където бил разписан начинът на получаване на тези разпечатки. „Трябва ли да направим специални разузнавателни средства и разпечатките от тока, парното и водата”, попита Тачева.
Опозицията се обяви против създаването на бюро за контрол на използването на СРС-та.
„Шест месеца преди редовните парламентарни избори да се избира бюро от трима души, които ще бъдат предлагани от министър-председателя. Извинете, но министър-председателят може да иска да назначи хора, които през следващите три години да му обясняват кои от неговите сегашни подчинени ще трябва да бъдат разследвани”, коментира Атанас Атанасов.
„Става дума за органи с изпълнителски оперативни функции, коректно е да го прави министър-председателят. В Англия този терминал се назначава от кралицата”, обясни Тачева.
„Трябва да има такъв орган, обаче кралицата в Англия е едно, разделението в България е друго, премиерът е трето”, каза Христо Бисеров от ДПС. Въпреки че разкритикува някои от текстовете в проекта, той го подкрепи на първо четене.