Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според МОМ в момента в целия свят има над 200 милиона мигранти. Едновременно с това организацията предупреждава, че в условията на икономическа криза ще се разраства нелегалната имиграция, посочва Франс прес.
Богатите страни ще се нуждаят от квалифицирана чуждестранна работна ръка, която да заеме свободните места, появили се заради намаляващия трудов пазар. Развитите държави се конкурират в привличането на квалифицирани работници от чужбина, като едновременно с това се засилва търсенето и на работници с ниска квалификация. МОМ препоръчва на правителствата на богатите страни да изработят политика на управление на растящите потоци от имигранти.
Финансовата криза в Азия през 90-те години на миналия век доказа, че нуждата от работници имигранти не секва, дори при сериозни икономически трудности в отделни страни. В много страни се очаква да се увеличи търсенето на работници в здравеопазването и в сферата на услугите.
При сегашната икономическа криза може да се очаква увеличаване на нелегалната имиграция, се казва още в годишния доклад на МОМ за миграцията по света. Заради самата й същност не е възможно да се измери нелегалната имиграция, но може да се предположи, че между 10 и 15 на сто от мигрантите в света или между 20 и 30 милиона души са нелегални. Десетки хиляди жители на развиващите се страни бягат от мизерията, често с цената на насилие, изнудване и смърт в ръцете на каналджии и трафиканти, се казва в доклада на МОМ.
Европа е континентът, който приема най-много мигранти от цял свят - около 70 милиона, посочва Франс прес. На второ място е Северна Америка с общо 45,1 милиона имигранти, следвана от Азия с 25,3 милиона. Според прогнози, направени въз основа на анализ на демографските процеси в света, към 2030 г. Индия и Китай ще осигуряват 40 на сто от общата работна ръка в света.