От ЧЕЗ и Е.ОН писмено са заявили, че няма да се съобразят с решението на регулатора за размера на таксите за повторно включване към мрежата и за други услуги, извършвани от дружествата. Те обжалват пред съда, но това не спира изпълнението на нашето решение. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов, цитиран от БТА. Все още, въпреки че комисията е определила абонатите да плащат 19 лева за повторно включване, от енергото искат по 40 лева такса за услугата.
Шушулов добави, че първоначално на дружествата ще им бъде наложена най-малката глоба, предвидена от закона, в размер на 20 000 лева, но ако те не започнат да прилагат решението на регулатора, може да се стигне и до най-високата санкция в размер на 1 000 000 лева.
Най-късно до 31 март 2009 г. трябва да приключи тримесечното отчитане на електрическата енергия в Западна България, каза още Шушулов.
Електроразпределителното дружество ЧЕЗ вече въвежда отчитане на тока на всеки месец в някои райони, но за пълната промяна на системата на отчитане е необходимо повече време, посочи Шушулов. Председателят на ДКЕВР съобщи, че е проведена среща с ръководството на дружеството и че от ЧЕЗ правят всичко възможно за по-бързото въвеждане на ежемесечното отчитане. Шушулов каза, че има сигнали за високи междинни плащания и че от ЧЕЗ ще предложат на тези свои клиенти сами да определят сумите, които ще плащат между отделните отчитания на тока.
Регулаторната комисия няма да санкционира чешката компания, за това че не е въвела все още едномесечното отчитане.