Това съобщиха от Съюза на инвеститорите в туризма, цитирани от БТА. Заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев и председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова се завърнаха от Москва, където участваха в разговори с 32 руски туроператорски фирми и асоциации на туроператорите.
До 15 март 2009 г. всички руски туроператори, които са включили в програмата си дестинация "България", ще бъдат обслужвани от консулския отдел на българското посолство в Москва. Ще бъде съкратен наполовина срокът за издаване на визи - обикновените - за 4 вместо за 7 работни дни, а бързите - до 48 часа.
След 15 март всички руски туроператори ще кандидатстват за визи в българския визов център и така ще се преодолее противопоставянето между акредитираните и неакредитираните фирми, между "малките" и "големите" туроператори, което предизвика сътресенията неотдавна. За обработка на визите туроператорите ще плащат 500 рубли /12 евро/ - най-ниската цена, изисквана от другите страни-членки на ЕС, които работят със същата аутсорсинг-компания, а неорганизираните туристи - 25 евро.
"Казахме на руските ни партньори за пореден път, че руските туристи са много желани и очаквани в България. Както навсякъде, и руснаците са стресирани от световната криза и навярно в повечето случаи ще вземат решение дали да отидат и къде да отидат на почивка в последния момент. В Русия има огромен избор на дестинации и оферти. Направи ми впечатление, че цените на пътуванията съвсем леко са паднали, но се предлагат много бонуси - за младежи, за възрастни хора, безплатни билети за децата, безплатни процедури. Ние ще сме конкурентоспособни с адекватна реклама и с бърза реакция в предлагането на атрактивни цени и бонуси", коментира председателят на ДАТ Анелия Крушковa.