Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов, цитиран от БТА.
Той поясни, че през последните месеци се наблюдава намаление на цената на петрола, която е достигнала от 150 долара на барел до около 53 долара, и това води до понижение на цените на всички горива. Според ДКЕВР ще трябва да се направи извънредно отчитане на топломерите преди въвеждането на новите цени.
Шушулов посочи, че за да може да се коригира цената на парното отопление в полза на клиента, при промяната на Наредбата за топлоснабдяване, приета през миналата седмица от Министерския съвет, е било премахнато условието за коригиране на цената на парното само при "значително" увеличаване на цената на природния газ и е останала възможността при всяко намаление на цената на газа, цената на парното също да се намалява.
До 10 декември "Булгаргаз" трябва официално да заяви пред регулатора какво увеличение на цената на природния газ ще поиска от 1 януари 2009 г. Шушулов отбеляза, че регулаторната комисия ще се нуждае от няколко дни след внасянето на предложението, за да пресметне каква ще е печалбата на "Булгаргаз" и за да се консултира с Министерството на икономиката и енергетиката дали дружеството ще се възползва от предвидената по закон печалба, или не, и ще вземе решение каква ще е цената на синьото гориво за първите три месеца на следващата година. Едновременно с обявяването на цената на природния газ ще обявим и увеличаването или намаляването на цената на топлинната енергия и на електрическата енергия, произвеждана от топлофикационните дружества, каза Шушулов. По-късно обаче той уточни, че корекцията на цената на топлинната енергия ще бъде по-скоро нагоре, а ако има понижение, то ще бъде от 1 април при обявяването на цените на природния газ за следващото тримесечие.