Това съобщи днес говорителят на прокуратурата Стефка Якимова на съвместна пресконференция с директора на полицията в града комисар Димитър Димитров.
Според обвинението задържаните са били част от добре структурирана престъпна група. По думите на Якимова събраната до момента информация сочи, че в нея членували над 80 души. До момента са повдигнати обвинения на 19 от тях.
Общо 11 от обвиняемите са задържани под стража, трима са под домашен арест, двама са с наложена парична гаранция, а един е с мярка за неотклонение "подписка".
Мерките на последните двама, които бяха задържани вчера, ще бъдат разгледани от съда след изтичане на 72-часовия срок за задържане. Освен на съветника от ДПС Иван Славков, който е и собственик на ФК "Спартак" (Варна), съдиите трябва да определят мярката на 32-годишен мъж с инициали Р.И.Ж.
Димитров коментира по повод ареста на Славков, че му е била изпратена призовка още на 1 октомври. Тъй като е бил в чужбина, му е изпратена втора, но и на нея той не е реагирал. На 15 октомври Славков е бил обявен за общодържавно издирване. Ден по-късно е било изяснено, че той е настанен в МБАЛ "Св. Анна" във Варна. При срещата си с разследващите той поискал полицейска охрана, тъй като се страхувал за живота си. Вчера той беше отведен с белезници оттам. (Вижте линка)
Още на 16 октомври обаче прокуратурата разпоредила Районната здравноосигурителна каса и Районният център по здравеопазване да извършат проверка по приемането на човека на ДПС в болница. Докладите на двете институции показват, че съветникът е приет, без да е посочена точна клинична пътека и при груби неточности в медицинската документация и изследванията.
Якимова уточни, че прокуратурата ще направи предложение до здравния министър на длъжностните лица в болницата да бъдат наложени наказания.
Разследването на престъпната група на Славков и Данов е започнало от есента на 2007 г., разказа полицейският началник. Със случая се занимават служители на криминалната полиция и на сектор БОП. Разследването е изяснило, че групата се занимава основно с разпространение на наркотици и с контрол върху клубната и уличната проституция в града, както и в близките курорти.
Шефовете на групата са се сменяли във времето, каза още Якимова. Тя поясни, че имената им ще бъдат обявени след приключване на разследването.