Това съобщи в Разград зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов, цитиран от Дарик. Диференцираното заплащане остава, категоричен бе Кирчо Атанасов. Инструкции как да го прилагат училищните директори ще получат през лятото, но то ще важи със задна дата.
Младши учител, учител, старши учител, главен учител и методист ще са петте степени в кариерата на учителите. Между тях ще има сериозни разлики в заплащането, а не 15 лв., както при квалификационните степени. Стимул за педагозите ще е работата в училище с по-висок рейтинг, тази система ще бъде въведена през 2009 г., каза Атанасов.
Три социални чадъра разпъват държавата над училищата, в които вече се работи с делегирани бюджети – съобщи Атанасов. По 2% над предвидената сума ще получат учебните заведения, в които системата се прилага успешно, проверки на образователното и финансовото министерства ще определят това. Общият бюджет за примерните училища е 21 милиона лв. Други 17 милиона лв.
Министерски съвет е предвидил за социални плащания. Заплати накуп за пенсионираните или съкратени служители няма да се дават от делегирания бюджет на училището, а от този фонд, обясни Атанасов. Той съобщи още, че правителството предвижда и ръст с 2% на годишната издръжка на един ученик, определените за това средства са 60 милиона лв.