Това заяви Ваня Бонева, един от организаторите на младежкия протест под формата на уличен театър на столичния площад “Славейков“ до сградата на МОСВ, предаде БГНЕС.
Младежите разиграха сцената, която се е случила преди няколко дни в Паничище, когато протестиращи младежи са били бити от местни биячи при мълчаливото присъствие на полицията.
Природозащитниците играха и на “Прескочи кобила“. Този театър символизира прескачането на институциите една през друга и явното им нежелание да поемат отговорност по отношение на случая с незаконното изграждане на съоръжения, навлизащи в границите на национален парк “Рила“. В ролята на “кобили“ влязоха част от младежи, които носеха надписи, които изобразяват различните институции: МС, МОСВ, МВР, Прокуратура, Общински съвет. Прескачаха ги други млади еколози с надписи: “Агресия“ и “Алчност“. В кръг природозащитниците заобиколиха дръвче, до което стоеше момиче с надпис на дрехата “Съвест и грижа“.
Еколозите са избрали този протест, защото считат, че уличният театър може да провокира обществото за по-голяма отговорност към опазване на българската природа. Те раздаваха на минувачите малка диплянка с интересен колаж - Рилско езеро под формата на сърце, което е застрашено да бъде сграбчено от багери. Природозащитниците са обезпокоени, че въпреки констатираните от МОСВ нарушения строителните работи на място напредват и застрашават един от най-ярките символи на природата и духовността на българина - Седемте рилски езера.