Софийският градски съд стартира делото по иска на наследниците на цар Борис III за 1414 дка земи от общо 5 имота в района между магистрала "Тракия", Околовръстния път за Казичане и границите на парк "Врана".
В молбата си до съда Симеон и Мария-Луиза заявяват, че се отказват от 328 дка, върху част от които сега са прокарани Околовръстният път на София и шосето за Казичане. Претендираните имоти съставляват разликата между отчуждените земи на царското семейство през 1947 г. в района на селата Горни Лозен, Казичане и Горубляне и възстановените през 2001 г.
Данъчната оценка на земите, които сега са част от държавния поземлен фонд към Министерството на земеделието и храните, е 14 646 777 лева. С внесения иск в съда царското семейство е платило 146 468 лв. държавна такса, представляваща 4% от стойността на имотите.
Според адвокатите на държавата, представлявана от Министерството на регионалното развитие, искът на царското семейство е недопустим и неоснователен. Приложените констативни нотариални актове на имотите са издадени в полза на Интендантството на Цивилната листа на царя. Тоест на държавна по това време институция, а не на физическо лице. Това изключва каквато и да е възможнаст наследниците на Борис Трети да придобиват собственост върху земи, които всъщност са държавни. Държавните адвокати ще защитават в съда и тезата, че няма доказателства дядото - цар Фердинанд, да е прехвърлял фактически владените от него имоти на сина си Борис. По делото е назначена експертиза, включваща заснемане на земите.
Това е поредното дело, което Симеон Сакскобургготски и сестра му водят за имоти. Все още в Пловдивския окръжен съд тече делото за двореца "Кричим". Бившият премиер и сестра му заведоха иска срещу държавата, след като областният управител на Пловдив Тодор Петков отказа да им го върне по административен ред, а Върховният административен съд потвърди, че няма идентичност на някогашния имот с претендирания сега от Сакскобургготски.