В предложената управленска програма от кмета Димитър Николов се предвиждат мащабни инвестиции в инфраструктура, развитието на местната икономика, образование, здравеопазване  и социална сфера.

От БСП изразиха становище, че мерките срещу безработицата и стимулирането на бизнеса са неясни или недостатъчни. Социалистите определиха програмата като сбор от предизборни  обещания.

Представителите на НФСБ определиха програмата като пожелателна и посочиха като неин основен недостатък липсата на конкретика. Особено рязък в изказването си беше Валентин Касабов, който заяви, че Програмата е написана "неграмотно от някой третокласник", предаде Бесове бг. Острите реплики и присмех от страна на НФСБ дори предизвикаха някои съветници от ГЕРБ за първи път да станат и да се изкажат в залата. Красимира Маркович не се сдържа и заяви, че нищо няма да постигнат колегите й от НФСБ  с тези изказвания.

Председателят на ОбС Снежина Маджарова определи изявите на групата като "предварително подготвени и написани изказвания". Тя каза, че съветниците от Фронта са си заслужили заплатите в СКАТ и явно няма да бъдат глобени от шефа си, но, "това, което чух в залата е обида за всички и за тези, които гледат вашата телевизия". Тъй като обидите не преставаха да бълват, Маджарова предложи край на дебатите.

По време на обсъжданията от групата на ГЕРБ коментираха, че най-голямото достойнство на програмата е финансовата и обезпеченост.

"Приемете резултатите от изборите, каквито са и работете с нас в екип, за да подобрим живота в Бургас" – призова опозицията  от трибуната на общинския съвет кметът Димитър Николов.