"Бургаската кандидатура отговаря на всички критерии и не отстъпва по нищо на кандидатурите на другите градове, допуснати до втори етап, дори смятаме, че изпреварва някои от тях", заяви заместник-кметът по културата в общината Йорданка Ананиева на пресконференция.

Тя припомни, че бургаската кандидатура беше подготвена с активното участие на 13-те общини от област Бургас, подкрепата и идеите на местната културна общност и културните институти, бизнеса и, не на последно място, тя спечели доверието на широката общественост.

Ананиева допълни, че заложените проекти, обвързани с кандидатурата, ще бъдат реализирани, защото са добри.

През последните години Бургас работи активно по подобряване на културната си инфраструктура и създаде или обнови повечето от съществуващите места за култура, а не остави това за "формуляра си за ЕСК 2019".

В концепцията и програмата си за 2019-та, Бургас заложи на разнообразни по жанр и изцяло нови събития, които да надградят традиционната културна програма на града. В подготовката на кандидатурата си Бургас единствен проведе кампания на територията на цялата област - Burgas 2019 Summer Tour - 13 събития на 13 места в 13 последователни седмици, с което показа, че има капацитет и реално желание да работи в партньорство с региона и занапред, припомниха от общината.

На пресконференцията директорът на Дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността" Весела Йорданова изрази съмнения относно безпристрастността на част от членовете на журито, които са пренебрегнали кандидатурата на Бургас за сметка на друг град.

В надпреварата за Културна столица на Европа 2019 остават София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Отпаднаха  Бургас, Габрово, Шумен и Русе.