Министерството на регионалното развитие ще сезира прокуратурата с искане да протестира издадените разрешения за строеж поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност, заяви служебният вицепремиер и министър Екатерина Захариева, цитирана от пресслужбата на МРРБ.

Днес тя се срещна с представители на сдружение „Да запазим Корал”.

Разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Решенията за преценка на необходимостта от ОВОС са издавани в периода 2004-2006 г. и са изгубили своето правно действие, тъй като съгласно Закона за опазване на околната среда срокът им е 5-годишен.

Освен това, липсват и оценки за съвместимост по ЗБР. Липсата на тези документи е основание за спиране на строежите от ДНСК, респективно – кмета на общината, заяви Захариева.

Тя бе категорична, че няма да се допусне строителство върху дюни.

„Докато законът е нарушен ние ще действаме срещу нарушителите и ще спираме намеренията за застрояване”, каза тя и напомни, че проблемът с плажа "Корал" е от периода 2004-2006 г., когато принципал на плажа е бил областният управител на Бургас.

В това си качество той е следвало да обжалва одобрените застроителни планове, с които е допуснато застрояването в съседните на плажа имоти.

Захариева се обяви за разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите, кой плаж какви условия предлага.

Според нея добра мярка би било и обособяването на „зелени плажове”, какъвто може да е „Корал”.

При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ.

Началникът на ДНСК Милка Гечева съобщи резултатите от извършена нова проверка в община Царево относно издадените строителни книжа за плаж „Корал“.

Тя беше категорична, че от стана на ДНСК ще се предприемат всички необходими действия, които са в правомощията на дирекцията, за недопускане изпълнението на строежи с нарушения по ЗУТ и на екологичното законодателство.

Миналата седмица плажуващи в къмпинг Корал се събраха около дървена сцена на плажа, за да подкрепят идеята срещу застрояването на земя, която е в непосредствена близост до ивицата.

Собственик на парцела е испанското дружество Ибертрола Инмобилиария. Издадените строителни разрешителни на дружеството бяха атакувани по съдебен път, но в крайна сметка инвеститорите спечелиха спора.

Още по темата виж >>