Експертите Жан Касие и Наталие Брюер близо седмица са реставрирали два експоната в Бургас, които ще гостуват в Лувъра тази година, съобщиха от музея в морския град.

Експертите са се погрижили за добрия вид на каменния релеф на богинята Кибела, датиран от края на V век пр.Хр. и за мраморната статуя на млад мъж, датирана от края на VI век пр.Хр.

Статуята без глава е най-ранната, открита в българските земи - на полуостров Атия. Скулптурата бе грижливо почистена с помощта на най-съвременни техники, след което с мраморен прах, смесен с акрилно лепило, бяха заличени следите от пукнатините от слепването на двете части на фигурата от предишни нейни реставрации.

Експертите са на реставраторска мисия в България, възложена им от Лувъра, от Департамента за гръцко, етруско и римско изкуство. Преди да дойдат в Бургас, двете реставраторки - Жан Касие и Наталие Брюер, са реставрирали и някои от експонатите на археологическите музеи във Варна и Стара Загора, а от Бургас са поели към София.

Артефактите са част от голяма изложба "Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България",  която ще бъде открита на 15 април в Лувъра в Париж. Изложбата се осъществява със съдействието на Френския културен институт, Министерството на културата, няколко чуждестранни и 17 български музея.

Едната от реставраторките ще се върне отново в Бургас през март, когато предстои експонатите да бъдат опаковани и транспортирани до френската столица.