Същинските строителни дейности предстоят след приключването на археологическите проучвания в залива.

Те се извършват от екип водолази към Центъра за подводна археология и са проведени на няколко етапа, като резултатите от тях ще бъдат обобщени в специален доклад в рамките на проекта.

Проектът „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр. Черноморец” се финансира по оперативна програма „Развитие на сектор рибарство 2007-2013 г.” и е на стойност 11 млн. лева с ДДС.

Към момента се извършват подготвителни дейности – изкопи и създаване на работни площадки, които да подпомогнат същинските строителни дейности.
Стартирала е дейността по изграждане на оградния вълнолом, като са осигурени лицензи и патенти за изграждане на инженерните мрежи, които включват външно ВиК, ВиК на площадката, външни елмрежи и осигуряване на електричество на самата строителна площадка.

По проекта ще бъдат поставени различни по големина тетраподи, чиято изработка и монтаж са поверени на френска фирма.

Към момента строително-монтажните дейности са извършени на 10%, отчитат от фирмата-изпълнител „Консорциум Черноморец инженеринг“, които използват максимално хубавото време през зимните месеци, за да бъдат приключени в срок дейностите по реконструкция и модернизация на рибарското пристанище в Черноморец.

Проектът изцяло ще промени облика на града и риболовната инфраструктура в целия регион.
Обновеното пристанище ще има достатъчен капацитет за пристанищните съоръжения, както и за рибарските лодки на жителите на курортния град.

За реализирането на тази цел ще бъдат създадени подходящи условия за защитени пристани за швартоване и техническо обслужване на плавателните съдове, разтоварване на уловите, осигуряване производство на лед, възможности за съхранение на уловите, осъществяване на контрол и окачествяване, места за провеждане на търгове за първа продажба, изграждане на подходящи санитарни зони, организиране на транспорт и др.

Акваторията на новото рибарско пристанище се увеличава с обща площ от 24 дка.

Рибната борса ще бъде изградена на застроена площ от 288 кв.м, а дължината на оградния вълнолом е 238 метра.

Рибарското пристанище ще включва още пирс за рибарски кораби, лодъчни пристани с хелинг, плаващи пристани и навигационни съоръжения.