Едната от експозициите представя златни апликации от тракийска конска амуниция, открита в могилно погребение при с. Ивански, Шуменско, обясни директорът на музея Милен Николов, цитиран от "Черноморски фар".

Конската амуниция е възстановена върху кожен ремък върху главата на кон в естествен размер, като върху нея са апликирани и златните елементи.

Втората изложба е на копие от Преславското златно съкровище. Това е най-голямото златно съкровище на ранносредновековна България и се датира в 10 век. Състои се от над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14 и 22 - каратово злато. За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни.

Също в зала „Трезор” ще бъде открита изложба от златни и сребърни предмети от фонда на РИМ - Ловеч. Представени са многобройни накити – праисторически, тракийски и римски обеци, гривни, огърлици, пръстени, фибули, римски шлем-маска и мнoго други.