Промяната, според община Созопол, се налагала, за да няма предпоставки за пътни инциденти по правата отсечка, на която колите вдигали висока скорост, както и за да се предпази природата от нелегалните къмпингуващи туристи, пише в. 24 часа.

На входа и изхода на пътя откъм ваканционните селища "Дюни" и "Св.Тома" ще бъдат поставени заграждения и информационни табели за алтернативни маршрути за движение.

От общината обещават да изградят два паркинга за тези, които все пак искат да плажуват в района.

Редовни посетители на шофьорския плаж обаче са притеснени, че паркингите едва ли ще стигат за всички желаещи, които сега посещават ивицата. Тя бе една от малкото свободни и достъпни зони, без застрояване, входни такси и рекет.

"Взеха ни и този плаж, сега по него ще се разхождат най-вече почиващите от двата ваканционни комплекса", ядосва се бургазлия, който от години ходи на шофьорския плаж.

От община Созопол обясняват, че пътят Созопол - Дюни- Приморско преминава през красив ландшафт, от едната му страна е морето с пясъчните дюни, а от другата страна е природната забележителност Блато Алепу.

"Те са защитени природни територии, а в обхвата на пътното платно съществува порочната практика на безразборно паркиране на автомобили. Друг проблем на пясъчната ивица е нерегламентираното къмпингуване, върху защитените пясъчните дюни, което налага да се затвори пътният участък", коментират от местната управа.

Противници на решението за пешеходната зона обаче са на мнение, че летовниците, които ходят на плаж, не пречат на природата, а колите спират съвсем прилично покрай шосето.

Вместо да затварят пътя, защо просто не изгонят тези от нелегалния къмпинг, чудят се местни.