Инцидентът е станал преди седмица. Детето, което живеело в Айтос, постъпило в болница прекалено късно. Вследствие заразната болест то развило и вторични инфекции, включително и тежка пневмония, обясниха от Бургаската болница, пише "Стандарт".

Детето е от малцинствен произход. Било е настанено в социален дом. Има завишена заболеваемост от морбили в Бургас, но тя не се наблюдава отсега, съобщиха от МБАЛ-Бургас. Зачестилите случаи са от няколко месеца насам, предаде БГНЕС.

С диагноза морбили през медицинските кабинети ежедневно минават поне 10 души. Повечето от тях са деца до 12-годишна възраст. До вчера в инфекциозното отделение на МБАЛ-Бургас са настанени 28 пациенти с тежки усложнения, получени от шарката.

"Положението определено е сериозно. Все още не можем да говорим за епидемия, но има епидемичен взрив. В България дълго време нямаше морбили. Първите случаи бяха регистрирани през април в Северна България, а в Бургас от октомври тази година. Доказано е, че заболяването дойде от Германия и Гърция", заяви директорката на РИОКОЗ-Бургас д-р Светла Станчева. Инфекцията морбили, или по-известна като дребна шарка, минава в повечето случаи без болнично лечение.

Когато не се вземат мерки навреме обаче, се стига до усложнения като тежки пневмонии, менингити и дори менингоенцефалити. Епидемични взривове в момента се наблюдават сред малцинствените общности, които не са били ваксинирани със задължителните имунизации. Наблюдават се цели ромски райони с повишена заболеваемост – Айтос, Карнобат, кварталите с предимно ромско население в Бургас като „Победа”, „Меден рудник”, Горно Езерово. Болестта е силно заразна, като боледуват предимно деца и юноши, но могат да бъдат засегнати и други неимунизирани хора. Вирусната инфекция засяга предимно дихателната система.