Служителите на клиентския център на EVN в Бургас отказаха да кажат каквото и да било пред медиите, тъй като не знаеха нищо. Самото появяване на служителите на агенцията им подействало доста стресиращо, довериха свидетели на акцията, предаде Бургас инфо.

Акцията на ДАНС предизвика светкавична реакция на EVN, която свика спешна пресконференция в столицата. На нея Йорг Золфелнер, главен финансов директор, е заявил, че служителите на ДАНС са търсели доказателства за изпълнението на инвестиционна програма. "Няма нужда да си експерт, за да знаеш, че ДАНС се изпраща, когато някой извършва престъпление, което заплашва националната сигурност. Ако тези дейности днес са свързани с регулаторния одит, щеше да е много по-лесно да отидат в ДКЕВР или в централния офис в Пловдив, тъй като документите и цялата необходима информация са там", посочи Золфелнер, цитиран от агенция "Фокус".

Ръководството на ЕВН не е получило никакъв официален документ до момента за въпросната проверка. Золфелнер заяви, че са готови да предоставят цялата поискана информация при спазване на закона, както от дружеството са го спазвали досега.  От компанията направиха равносметка на постиженията в периода 2005-2009 г.

От началото на приватизацията са инвестирани 618.4 млн. лева в подобряване на клиентското обслужване и повишаване на захранването. Годишната печалба всяко година е реинвестирана. Технологичните загуби са намалени от 17 % на 12 % посредством инвестиции и подобрения в организацията. Като български фирми, дружествата от групата ЕВН са внесли в държавния бюджет на България 193.7 млн. лева данъци и такси.
През 2010 г. са планирани инвестиции и ремонти в размер на 180 млн. лева. Осигуряват се над 6 000 работни места – 3 000 при ЕВН и 3 000 при фирми-подизпълнители.

В същото време преди седмица премиерът Бойко Борисов се закани на енергийните дружества, които по думите му предизвиквали масово недоволството на българския потребител. Той ги посъветва "да се държат с българския потребител така, както се държат с европейския".

Недоволни от ЕVN има и в Бургаско. Клиенти на фирмата неведнъж са се оплаквали от токови удари и безпричинно спиране на тока, което им коства финансови загуби.