Това съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)-Бургас. Мъжете са хванати от служители на РПУ-Средец и инспектори на агенцията, предаде БТА.

Бракониерите са проследени и на входа на град Средец са заловени от органите на реда. Нарушителите са пътували с два автомобила "Опел Астра" и "Опел Омега" с гръцка регистрация.

При проверка на автомобилите е открито голямо количество чували с бяла мида. Бракониерите са задържани и са признали, че уловът е направен край Иракли чрез драгиране.

Инспекторите на ИАРА-Бургас са установили, че количеството уловена бяла мида е над половин тон. На гърците са съставени 7 акта по Закона за рибарството. Те ще трябва да платят глоби за незаконен добив на миди със забранени от закона уреди и за незаконен превоз на улов.

Наложената финансова санкция на човек е в размер на 2 000 лв. Така седемте гръцки бракониери ще трябва да заплатят общо 14 000 лв.

Бялата мида е прибрана в хладилни камери от инспектори на ИАРА-Бургас и ще бъде транспортирана до Бургаския залив, където ще се върне във водата. От началото на годината това е трети подобен случай на контрабанден улов на бяла пясъчна мида. Така до днес включително инспекторите от ИАРА Бургас са успели да предотвратят износ на над един тон бяла мида.