Българин в кюпа по аферата ”Петрол срещу храни”

Тексакският петролен бизнесмен Дейвид Чалмърс и двете му компании Бейойл Ю Ес Ей и Бейойл Съплай енд Трединг се признаха за виновни в плащането на милиони долари подкупи на иракски официални представители във връзка с програмата на ООН "Петрол срещу храни".

Обратно в новината

Коментари - Българин в кюпа по аферата ”Петрол срещу храни” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Друг петролен магнат - Людмил Дионисиев, живеещ Тексас, призна, че е улеснявал продажбата на иракски петрол, знаейки, че незаконните комисионни отиват в касите на правителството на Саддам Хюсейн. Двамата ще бъдат съдени на 19 ноември и рискуват до 20 години затвор! ПО 40г.ЩЕ ИМ БЪДЕ МАЛКО!

A zabravih - a tozi teksaski biznesmen zashto se zanimava s petrol?:-)

Borislav Dionisiev ne beshe li compozitor?

засмърдяхте цялата държава,маика ви стара комунистическа

Някой да не е разбрал, че във всички мръсотии оплескали нещастната ни бедна държава, като свински черва са се вплели бивши и настоящи комунистически величия и техните отрочета. Не забравяйте, че всички петролни далавери станаха когато на чело на партията беше агент Гоце - сега ни лук ял, ни лук мирисал, социален президент-демократ, НАТОвец... Но, както знаем от вестниците за всичко е виновен злодея Костов!!

гоце,гоце и пред американската комисия ли нямаш досие а папка-дионисиеви са от отбора на гоце,кюлев,велев,пав и още много

абе ко са тормозите целият свят е играден не на морала а на лъжата тва е истината а бсп-нека да си стои на власст докато измрат червените бабички

Сега Гоце ще го привикат ли да си каже колко ваучера са дали със Станишев на Дионисиев. Тези ваучери за нефт срещу храни ли му са дадени? Защо толкова много му се струпа на Гоце напоследък?

Кой ги излъга , че ченгелийските им номера ще минават неопределено дълго време в САЩ и Европа не е ясно , но те определено си въобразиха , че са вечни !

БСП-ПАРАШУТИСТИ-АГЕН ИМА И В БЪЛГАРИЯ. ТЕ ДОРИ СЕ ПРАВЯТ НА НЕЗАВИСИМИ. ИЛИ НА РЪКОВОДИТЕЛИ-МЕНИДЖЕ ТАКЪВ Е Б.ДИМИТРОВ ОТ ЯНТРА-ГАБРОВО. ПРОФСЪЮЗИТЕ ПЪТ МУ ПРАВЯТ-ПЛАЩА ИМ. КРАДЕ В ИМЕТО НА СВЕТОВНАТА РЕВОЛЮЦИЯ, А НЕ ЗА СЕБЕ СИ...

ЕДИН ОТ МНОГОТО НА КОИТО БЪЛГАРИТЕ ПОДАРИХА МИЛИАРДНИЯ ДЪЛГ...ОГНЯН ДОЙНОВ ДОРИ СТАНА С ТЕЗИ ПАРИ ПОДАНИК НА БРИТАНСКАТА КРАЛИЦА И УМРЯ СПОКОЙНО В ШВЕЙЦАРИЯ ПРИ ДЪЩЕРЯ СИ РАДА ДОБРИЯНАВА. ЗАВЕЩА Й 70% ОТ РАЙФАЙЗЕНБАНК-БЪЛГАР

След като ъндърграунд иконата Красимир Маринов - Големия Маргин почти тури кръст на бизнес ангажиментите си в България и се обзаведе с тузарски апартамент в Лондон, където прекарва по-голямата част от времето си, малкият му брат Николай също се мести в странство за постоянно, научи Всеки ден" от близки до делата на бившия сикаджия. Малкия Маргин се установява в града на Бетовен, Брамс, Кафа и Климт - австрийската столица Виена. За целта легендарният бандит е закупил за близо 2,5 млн. евро къщата на един от архитектите на плановото ни стопанство и външнотърговските дружества в началото на 80-те години на миналия век - Огнян Дойнов. Луксозният имот в елитния Квартал 13" е с 12 стаи и двор от близо 1000 кв. метра. Бившият член на Полютбюро на БКП Дойнов стана жертва на любовта си към тютюна и се спомина от рак на белия дроб през 2000 година във Виена. Само две седмици по-късно в отвъдното го последва синът му Ясен, едва 38-годишен по това време. Диагнозата беше хипертонична болест с тежка цироза на черния дроб. Така единствен наследник на натирения за посланик в Норвегия през 1988-а Огнян остана другият му син - Росен. Строителният магнат, издигнал баровския комплекс Магнолия" в Бояна, бил запознат с Малкия Маргин от партньора си във фирма Тера груп" Бисер Христов и двамата бързо си стиснали ръцете за къщата във Виена.

Огнян Наков Дойнов е български политик, държавник и дипломат. Завършва ВМЕИ в София, специалност Топлотехника. От 1959 г. работи в Министерството на транспорта; старши инженер е в отдел Благоустройство; началник на търговска кантора във външнотърговска организация и заместник-търговски представител в Япония. При посещението на българска делегация на световното изложение в Осака EXPO70 прави добро впечатление на Тодор Живков и е привлечен на работа във висшия партиен и държавен апарат. След 1970 г. заема следните постове: съветник в Държавния съвет (1970-1973 г.); завеждащ-отдел Промишленост и транспорт на ЦК на БКП (от 1974 г.) и заместник-председател на Министерския съвет; член на ЦК на БКП (от 1976 г.) и секретар на ЦК на БКП; член на Политбюро (от 1977 до 1988 г.) и министър на машиностроенето (от 1981 г. до 1986 г.); председател на Стопанския съвет на Министерския съвет (от 1986 до закриването му през 1987 г.) Изваден е от състава на Политбюро през декември 1988 г. и е акредитиран като посланик в скандинавските страни. От 1990 г. живее в Австрия въпреки опитите на главния прокурор да го върне в България, за да бъде изправен пред съда за предоставяне на нерегламентирана финансова помощ от страна на България на развиващите се страни. След 1990 г. работи при Робърт Максуел, а по-късно е съветник на руския концерн Нордекс. Умира във Виена на 13 февруари 2000 г.

Много ми е интересно защо дира не пябликува инф за продажбата на БТК на стойност 1 600 000 000 евро. И да ни даде възмогност за коментар при кого беще продадена и за колко. Апропо най големия българин Гоце е казал, че за да сме евлопейци първо трябва да сме Българи.

Българинът Людмил Дионисиев се призна за виновен пред нюйоркски съд за участие в скандала около програмата Петрол срещу храни на ООН, съобщи АФП, като се позова на комюнике на прокуратурата. Живеещият в Тексас 61-годишен петролен магнат Дионисиев призна, че е улеснявал продажбата на иракски петрол, макар да знаел, че незаконните комисионни отиват в касите на правителството на Саддам Хюсейн. За виновен се призна и генералният директор на компаниятаBayoil Inc Дейвид Чалмърс затова, че е участвал в схема за подкупи за бившето иракско правителство на Саддам Хюсейн преди 7 години, каза представителят на прокуратурата Майкъл Гарсия. Българинът Дионисиев е закупувал иракски петрол за фирмите на Чалмърс. Двамата ще бъдат съдени на 19 ноември и рискуват до 20 години затвор. Програмата на ООН Петрол срещу храни в общ размер на 67 милиарда долара започна през 1996 г. и завърши през 2003 г. В България Дионисиев е бил зам.-директор на Химимпорт. Живее в САЩ от 1990 г. Той беше арестуван през април 2005 г. заради аферата. Тогава депутатът от СДС Йордан Бакалов разкри, че през 1990 г. по нареждане на Андрей Луканов Дионисиев е регистрирал петролна фирма в Тексас.

Кой е Людмил Дионисиев Людмил Александров Дионисиев е роден в Ямбол през 1946 г. Бил е зам.-шеф на държавната фирма Химимпорт. По-късно се заема с петролен бизнес и се установява в Хюстън, Тексас. През 1990 г. регистрира фирма Нефтоимпекс-ООФ със седалище в София и с разностранен предмет на дейност - от застрахователни и брокерски услуги, сделки с движимо и недвижимо имущество, ноу-хау, интелектуална собственост, инвестиционни ресурси до срочни и книжни сделки, ценни книжа и пр. С решение на парламента от 14 май 1996 г. в приватизацията на държавни предприятия е включена и фирмата Нефтоимпекс ЕООД. През октомври 2004 г. синдикът на фалиралата Банка за земеделски кредит Иглика Логофетова съобщава, че банката има намерение да продаде и дружествените дялове на банката в Нефтоимпекс ООД. Впоследствие собственик на компанията става ЛУКойл България. Бившият шеф на Химимпорт Бело Белов определя Дионисиев като най-добрият специалист по нефта в България. Той е държал връзка с целия Близък изток. Дионисиев е правел дарения на Националния комитет на Републиканската партия в периода 4.03.1992 до 29.10.1996 г., съобщи агенция Фокус. Тя се позова на данни от Федералната избирателна комисия на САЩ. Размерът на даренията е различен. Най-голямото е 2000 долара, а последното е 250 долара.

Този е приятел на Гоце. От една партия са.

Американската фирма Бейойл(Bdyoil), обвинена в САЩ за незаконни операции по програмата на ООН Петрол срещу храни, има своя дъщерна фирма в България, показа проверка. През 1993 г. в София е регистрирана компанията Бейойл България с предмет на дейност осигуряване на административното и експлоатационно обслужване на Бейойл груп къмпани и нейни филиали, както и други дейности, незабранени от закона. За управител на фирмата е сложен Тони Петров Пангаров, бивш служител в Химимпорт и син на генералния директор на Фармахим, по това време все още държавна фирма. По непотвърдена информация Пангаров днес живее в Лондон със семейството си. През 1997 г. Пангаров излиза от Бейойл България и на негово място в регистъра е вписан англичанинът Джон Ървин, съдружник на американския бизнесмен Дейвид Чалмърс и на българина Людмил Дионисиев. В четвъртък срещу тримата в САЩ бе повдигнато обвинение за участие в предполагаема схема за изплащане на подкупи на режима на Саддам Хюсеин по програмата на ООН Петрол срещу храни. Ген. Борисов: Няма данни за връзки и лица в Кипър и на други места Засега няма данни, че Людмил Дионисиев е свързан с фирми и лица както в Кипър, така и на други места. Няма данни и за други българи и фирми, които да са замесени по същия случай, каза в петък главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той добави, че по този случай се работи от доста време. Срещу Дионисиев има четири обвинения, а пратениците на ФБР у нас и в момента установяват съпричастността на Дионисиев, каза още ген. Борисов. Според неофициални източници, Л. Дионисиев и фирмата му са действали като трейдъри за руски и политици и бизнесмени. По комунистическо време Дионисиев е бил търговски директор, отговарящ за нефта, а впоследствие и заместник - генерален директор на Химимпорт, известен като най-добрия специалист по нефта в България с връзки в целия Близък изток, по думите на бившия шеф на държавната фирма Бело Белов. През 1990 г. Дионисиев оглавява учреденото по идея на Андрей Луканов външнотърговско дружество Нефтоимпекс. По спомени на Белов, основата на Бейойл България поставили бивши служители на швейцарския бизнесмен Марк Рич, който до ден днешен продължава да има бизнесинтереси в страната. Рич, близък на бившия премиер Андрей Луканов, се познавал добре и с Людмил Дионисиев, и с Джон Ървин. През 90-те години Марк Рич доставяше петрол на бургаската рафинерия. По неофициална информация днес той е един от основните купувачи на българско зърно. Депутати: Скандалът има връзка с БСП Според Тошо Пейков от НДСВ комисията Петролгейт трябва да поиска пълно сътрудничество от американските власти, за да установи дали представителят на известната българска предприемаческа фамилия Людмил Дионисиев има нещо общо с обекта на разследване на комисията. По думите му, с просто око е видно, че социалистите са хората, които дадоха най-големите български предприемачи за годините на прехода, тяхното занятие беше бизнес и то бизнес с доходоносни продукти, като петрол и оръжия. Мисля, че може да се намери пряка връзка и тази връзка е в майката-партия БСП, заключи Пейков. още Джон Ървин е идвал многократно в България, той почти непрекъснато седеше тук, каза Белов. Българск връзка на Людмил Дионисиев се простира и към фирмата Машиноекспорт, обвинена в доклад на ЦРУ за участие в злоупотребите по програмата Петрол срещу храни, твърдят запознати. Братовчедът на Людмил Дионисиев Борислав Дионисиев участва в приватизацията на Машиноекспорт, като закупува дружеството. По-късно го препродава на оръжейния търговец и издател на в. Дума Петър Манджуков. Според запознати, Борислав Дионисиев свързва Манджуков с братовчед си Людмил. Проверк на Mediapool показа, че през 1992-93 г. Л. Дионисиев е бил дарител на Републиканската партия на САЩ с 12 хил. долара, регистриран като собственик на фирма Корал ойл енд гес (Coral oil &gas). Ралчев отказа да свика извънредно Петролгейт За на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев, който оглавява комисията, проучваща данните за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин, отказа да свика извънредно заседание заради скандала с Людмил Дионисиев, макар че според депутати от СДС и Тошо Пейков от НДСВ връзката на арестувания със социалистите е очевидна. Ралчев каза пред журналисти в петък, че първо иска да разбере подробности за задържания, като ще търси информация от български институции, а ако е необходимо, и от чужди. Лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви, че случаи като този с Людмил Дионисиев хвърлят много тежко петно върху България и затова държавните служби трябва да реагират много бързо и адекватно. Зам. председателят на БСП Румен Овчаров бе категоричен, че при всички случаи образът на България трябва да бъде изчистен, но нарече обвиненията срещу партията му глупости. Дио се яви пред съд в Тексас В четвъртък американският бизнесмен Дейвид Чалмърс, ръководител на компанията Бейойл, и Дионисиев се явиха пред местен съд в Тексас. Адвокатите им обявиха, че възнамеряват да пледират, че клиентите им са невинни. САЩ обявиха, че ще поискат от Великобритания да арестува и екстрадира третия съдружник във фирмата - британеца Джон Ървинг. Людмил Дионисиев е с българско гражданство с постоянно пребиваване в САЩ. По информация на в. Дневник, той е брат на Пламен Дионисиев, акционер в Булинс и в Булярд. В последната компания е с Борислав Дионисиев, който пък е акционер в Машиноекспорт една от българските фирми, фигуриращи в доклада на ЦРУ за търговия с режима на Саддам Хюсеин в нарушение на санкциите. В доклада от октомври м.г. се посочва, че три български фирми са въоръжавали тайно режима на Саддам и още толкова са търгували с петролни ваучери в периода 1997 2003 г., като в един от случаите печалбата е била предназначена за Българската социалистическа партия. Джеф корпорейшън, Елметинженеринг и САРА М са договаряли доставки на оръжие и оборудване с двойна употреба, а по петрола са работили Машиноекспорт, Химимпорт и Аркабул ойл. Българското посолство във Вашингтон и генералното ни консулство в Ню Йорк са получили официално потвърждение за повдигнатите обвинения срещу задържания в четвъртък в САЩ Людмил Дионисиев, съобщи в петък МВнР. На 18 април той трябва да се яви пред Федералния съд в Манхатън по повдигнати обвинения за измама, участие в забранени трансакции, нарушаване на ембаргото срещу Ирак и даване на подкупи на режима на Саддам Хюсеин. Случаят е поет от федералния прокурор на Ню Йорк Дейвид Кели. На изслушването пред тексаския съд в четвъртък представителят на прокуратурата Майкъл Шелби заяви, че Чалмър и Дионисиев са обвинени в значително забогатяване, подпомагайки врага на страната ни. Адвокатит на двамата обвиняеми съобщиха, че възнамеряват да пледират, че клиентите им са невинни по повдигнатите обвинения, включващи измами и забранени трансакции с Ирак. Ще оспорваме до край твърденията за престъпно поведение, заяви Катрин Рекър, адвокатка на Чалмър. Дейвид Хауард, защитник на Людмил Дионисиев, посочи, че липсват каквито и да било конкретни доказателства срещу клиента му. Бейойл са плащали милиони по тайни сметки на Саддам Бейойл и тримата нейни представители са обвинени за плащането на милиони долари като тайни подкупи към режима на Саддам, за да получат иракски петрол. Според прокуратурата, тайните плащания не са извършвани през банкова сметка на ООН, в която са набирани суми от продажбата на иракски петрол и са купувани храни и лекарства за иракчаните, пише в. Хюстън кроникъл. Режимът на Саддам е изисквал получателите на петрола да плащат подкупи в тайни банкови сметки, контролирани от Багдад, а разходите за подкупите са били калкулирани в цената на суровината при продажбата на клиенти. Прокуратурата посочи, че от 2001 г. до първите месеци на 2003 г., малко преди началото на войната в Ирак, Чалмърс, Диносиев и Ървинг са плащали раздути комисионни на брокери или държатели на петролни ваучери, с ясното знание, че част от тези плащания ще отидат за правителството в Ирак. За да се прикрият стойността на нелегалните подкупи, обвиняемите са постигнали сделка с представители на иракски представители да им намалят продажната цена на петрола. Бейойл е закупила близо 6 млн. барела иракски петрол за около 100 млн. долара през 1997 г., малко след стартирането на програмата Петрол срещу храни, сочат данните в иракското петролно министерство. Обвиненията срещу Людмил Дионисиев няма да издържат, предположи пред Mediapool бившият шеф на Химимпорт Бело Белов. Невъзможно е да са били дадени подкупи в посочения размер, защото това би означавало денонощно да са се точили в морето кервани от натоварени с петрол танкери на фирмата му, каза той. Очевидно е, че той има сериозни аргументи за защита, щом не е пожелал да плати гаранцията от 500 хил. долара, поискана от съда и е останал в ареста, каза още Белов. Когато един обвиняем е сигурен в себе си и адвокатите си, той не излиза под гаранция, добави той

Do zlopameten Greschis pametlivi, ima obsto s mostna komunisticheska familia, edno wreme HIMIMPORT i t.n.

Людмил Дионисиев е бившия заместник на Бело Белов във Химимпорт. Син е на бившия директор на ДСО Младост от татово време. Името му беше вамесено навремето в доставките на петрол за Бг, по времето на енергийните кризи след 9 ноем. Брат му беше задграничен представител в Машиноекспорт. По времето на правителството на СДС стана представител на Ексон за Изт. Европа и след това замина за САЩ. Естествено е че има роднинска връзка с Борислав Дионисиев, но не са братя. Още нещо да искате да знаете? То тези които трябва да знаят не искат да знаят. Да живеят интернационалните връзки Бг/САЩ

Ами сега, дръжте се род Дионисиеви!

Ние сме на всеки километър...

По света си признават ,но в България никога!Просто се знае от целия народ,че няколко български бизнесмени са участвали също в аферата.Да е чул някой за разледване от специалисти по корупция на тези другари от червената буржоазия?Не!Имаше малко дрънканица по медиите.Всичко се замаза с блажна боя.Ето още един пример,който вреди на България.Как се действа държавнически?Да идат чиновниците в САЩ и да се научат. Докладите трябва да звучат тъка:Вкарахме по сметка на държавния бюджет сумата от 2 000 000 долара с документ ......... .Тъка работят хората.Другото са детински работи,като тия от докладите на партийните секретари след 10.11.1989 г. Преди десети сами много се лъжеха за изпълнение на плановете.Да,ама Г-н Живков се правеше че им вярва,а сега никой не вярва.

Този е роднина на много важна фигура от сегашното БСП,но не съм аз човекът да разкрия това.Стойте и ще видите

Гоце, Гоцее, тепърва ще ти запари на гъзъ...

Toya Lyudmil Dionisiev,ne beshe li sponsor na SDS???May imashe neshto?

Бе нещо ми е позната тази фигура - Дионисиев. Някой да каже нещо повече по въпроса?

ДАЛИ ТОЯ ИМА НЕЩО С БОРИСЛАВ ДИОНИСИЕВ!?

Невъзможно е да е замесен само един! ИЗКЛЮЧЕНООООО! Ха сега да се разплете чорапчето и да чакаме нов скандал! Без това нещо затихнаха! Да види света какви е деца раждала б.майка

Strashna nacia mama mu stara po opasna i ot cigani i ot kurdi i latinci i afrikanci...kadeto ima neshto gnilo, opasno, mrusno, bezredno, nezakonno tam obezatelno ima bulgarin

zle li my e na 4oveka

Този прилича на Николай Панчев от Черковна.

Абе хора - има ли афера без българско участие. Велик народ сме - няма как. Гордейте се майки с децата си.

Людмил Дионисиев е бившия заместник на Бело Белов във Химимпорт. Син е на бившия директор на ДСО Младост от татово време. Името му беше вамесено навремето в доставките на петрол за Бг, по времето на енергийните кризи след 9 ноем. Брат му беше задграничен представител в Машиноекспорт. По времето на правителството на СДС стана представител на Ексон за Изт. Европа и след това замина за САЩ. Естествено е че има роднинска връзка с Борислав Дионисиев, но не са братя. Още нещо да искате да знаете? То тези които трябва да знаят не искат да знаят. Да живеят интернационалните връзки Бг/САЩ