Станишев: 920 лв. заплата за учител, но след 2 г.

В края на мандата на правителството се очаква заплатите на най-добрите учители да достигнат 920 лева.

Обратно в новината

Коментари - Станишев: 920 лв. заплата за учител, но след 2 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В отговор на заклеймяването, което Българските Учители, поучилха от своя министър и работодател пре настоящия септември, обявяваме следното: ПОК БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ Ние, свободните Български Учители, след като преминахме през очищение, чрез пост, усамотение и размисъл, постигнахме съгласие по настоящото Покаяние и пречистени и разкаяни, заявяваме следното: Извинява се дълбоко на своите Министър и неговия Началник и молим за прошка! Сгрешихме! призваните, да даваме и помагаме, да възпитаваме и изграждаме, се увлякохме по пагубните за душата ни щения и се поддадохме на изкушение пред богатства и почести! Осъзнавай своето безумство, Решихме да се откажем и отречем от Лукавия и чрез покаяние, бдение и молитва да се върнем в Лоното на Светото Министерство. Слаб сме, немощни и несвестни, и като такива - не можем да устояваме на изкушенията житейски... За да получим Вашата Височайша Милост и Прошка, както и за да бъдем горко наказани и по-лесно да спасим окаяните си души, Решихме да обявим на Обществото и на Всемъдрите свои Министър и Работодател, че в окаяните наши сърца се взе правилното решение, да направим следните промени в своите безумни, досега, искания: 1. Да се върнем към обичая и призванието си на донори и вселюбящи защитници на Бюджета и да намалим ДОБРОВОЛНО наполовина своите възнаграждения за окаяния ни труд! 2. Тези от нас, които проявят дързост и постоянство да възстановят на Благодетелния ни Работодател, заплатите, които алчно са получили през тази календарна година! И през изминалите години! Такива, вярваме, по-бързо ще постигнат Спасението си! 3. Всинца, вкупно - да се отдадем на безплатен, чист и всеотдаен труд на Полза Роду, като след занятия - изчистим и изметем градските и селски улици, дворове, подлези, паркинги и гаражи... Тези от нас, които желаят, да проявят усърдие и да бъдат почетени с милост да почистят и други места... 4. Да се извиним на Всетворящият наш Министър и Работодател за грижите и бесънните нощи и да определим най-достойните от нас, след като бъдат заклети във вечна Му вярност, да му прислужват и угаждат, както е редно на Всеблаг началник, откакто свят, светува! 5. Да върнем в Училище всички неизучили се, досега, възрастни и със силите и правата, дадени ни от Светото Министерство - да ги пресътворим, ограмотим, разкрасим и заздравим, като ги върнем в Обществото, на което сме призвани да служим умни, добри и силни, истински Граждани на Зрялото наше Социално Общество! Ние сме виновни за всичко! Простете ни! Смирени Ваши Учители

Takava shema bi oznahavala krai na egalitarnoto obrazowanie w Bulgaria. Vsihki detsa imat ravni prawa i tryabva da poluhavat ednakvo kahestvo na obrazowanieto.

Хора, педагози, нима им вярвате? И червената баба Масларова обещаваше да осъвременни пенсиите, а какво направи? Не вярвайте на комунистически лъжи! Отстоявайте исканията си и СТАЧКА до дупка. УСПЕХ!!! То хубаво стачка до дупка , ами ние с гайдите , къде ще учат децата ни? ПИТАМ И НА ЧАСНО ЛИ ЩЕ СТАЧКУВАТЕ, ЗНАЧИ НЯМА ДА ИМА ЧАСНИ УРОЦИ? ХА ХА ХА , ВЗЕХТЕ НИ ЗА МЕЗЕТА.

Всички сме на това дередже.Синдикат на учителите са на ниво и отстояват исканията си.Само едно не може да се разбере колко е среднато им заплата, защото те говорят за основната без да слагат лекторски, хонорари и т. н.Няма ги вече тези кадри учители които ни научиха на четмо и писмо.Внучката която беше в първи клас като си дойде от училище преписва урока ,по две страници по математика задачи, и по две страници по писане, а в час какво правят Не са качесвени повече от учителите.На всички заплатите са малки.Колигите ни работят по 27-28 дни в месеца без да им се изплаща извънреден труд, защото пазят гората ,природата от пожари и нарушителиКаква заплата взима той 280-300 лв.Учителя цяло лято си почива , има ваканции половин ден работи.Да трудно се работи с деца, но тях вече не ги интересува възпитанието и т.н.Целия народ трябва да се вдигне на стачка, несправедливост голяма, защо се плюетатовата време-тогава имаше ли толкоз разходи за коли на политици ,секретарки,командир в чужбина, частни хотели.Няма в тази държава кой да контролира повишаване на цени и разни и разни.А толкоз много агенций се навъдиха, службички разни,които лежат на наш гръб.Всеобщо негодувание трябва да има да сме единни и онстояваме исканията си.

Учителите заслужават много повече от това,което получават,от това,което са получавали,защото тяхната работа е една от най-трудните. Представете си само какво имат даправят и за какво не им се заплаща-не им се заплаща времето в което пишат документация,не им се заплащят нервите,които хабят,защото търпят разни кресливи кучки,които не знаят какво искат и викат все едно ги колят,реват та са късат.

От комунист очаквайте само лъжи!

Да си ходят, ама да вземат и целия парламент подире си. Нема цветове, нема туй-онуй. Всичките партии да се разпуснат и да бъдат задължени да изкарат по сто часа общественополезен труд в предаването Атака като разследвани. За толкова години едно научих - доверие никому и за нищо. Дори звезди да ми сваля от небето!

УЧИТЕЛИТЕ ДА ПРИЗОВАТ ЗА ОБЩА НАЦИОНАЛНА СТАЧКА,ЗАЩОТО СА НАЙ-МНОГО И ИМАТ НАЙ-СИЛНИЯ СИНДИКАГ.ТОГАВА ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИМыЗАЩОТО НЕ МИ ХАРЕСВА ТОВА,ЧЕ СМЯТАТ СВОЯ ТРУД ЗА НАЙ-ЗНАЧИМ И НАЙ-ТЕЖЪК.ИМА И ДРУГИ СФЕРИ КЪДЕТО ЗАПЛАТИТЕ ЗА ХОРА С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СА УНИЗИТЕЛНИ,А ТРУДЪТ ТАМ СЪЩО Е НАПРЕГНАТ И Е ПО 8 И ПОВЕЧЕ ЧАСОВЕ.ИНАЧЕ НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ-ЗАЩОТО ТОГАВА РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ ЗАСТАВАМЕ НА ДВАТА ПРОТИВОПОЛОЖНИ ПОЛЮСА.НИМА УЧИТЕЛИТЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ТОВА КАК СЕ СПРАВЯТ СЕМЕЙСТВАТА НА ТЕХНИТЕ УЧЕНИЦИ?!АКО Е ТАКА -НЕ ЗАСЛУЖАВАТ НИКАКВА ПОДКРЕПА.МОЛЯ КОМЕНТИРАЙТЕ ДАЛИ СТЕ СЪГЛАСНИ С ТОВА МНЕНИЕ.АКО СТЕ УЧИТЕЛИ ЩЕ МИ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ИНТЕРЕСНО.

Много хора казаха че няма смисъл от стачка без действия а само със стоене!Действия трябват действия!Айде някой даскал ама да не е от селата там да хакне системата или цяла година да има стачка да се обърка кандидатстването и всичко!Иначе няма смисъл!!!

Хора, педагози, нима им вярвате? И червената баба Масларова обещаваше да осъвременни пенсиите, а какво направи? Не вярвайте на комунистически лъжи! Отстоявайте исканията си и СТАЧКА до дупка. УСПЕХ!!!

Току-що съобщиха, че Станишев заминава за Индия на екскурзия с някои от министрите си. Обеща човека светлото бъдеще на учителите и заминава на поредната екскурзия за 10 дена.А вие си пишете по форумите. Човекът успя пак да настрои стадото - този път срещу учителите. Не се заблуждавайте - подкрепете учителите!Ако имат достойни заплати,тогава ще имаме право и да изискваме повече от тях и да ги разграничим на истински и псевдоучители.Тогава самите учители ще изискват и адекватна дейност и наредби от собственото си министерство. Защото битието определя съзнанието .Защото не може в една корумпирана, несигурна , неспазваща законите си и конституцията разпадаща се държава с отчаян и не виждащ изход народ, учителите да възпитават кадърно и нормално поколение! Да подкрепим стачката на учителите, за да помогнем и на себе си!

Изумена съм от комунистическото мислене на част от пишещите тук.Вие искате да си вземате големи заплати, а в същото време да ви учат децата без пари, да ви лекуват без пари и за да не се бръкне в джобовете, почвате да обиждате колко били некадърни и прости .А вие какви сте?!Всеки случай не сте най-кадърните и умните.

Искам да кажа само едно: От времето на Ж.Желев до настоящия момент хиперинфлация е имало само при Жан Виденов, когато и хляб даже нямаше по магазините и сега за втори път се задава -по време на управлението на Станишев. Това приятелю са ФАКТИ! Купонна система в 20 век, по времето на кой имахме? - Пак по време на комунистическо управление. Извода какъв е???? Тема за размисъл - да си ходят, веднъж - завинаги!

i az ne haresvam tazi shema

Наскоро даваха един стар български детски филм-Куче в чекмедже. Та там главният герой казва: Тати ще ми купи колело, ама друг път. Това казва и Станишев на учителите. Аз смятам, както пише Пантерата в Нюз БГ, че за положените часове годишно учителски труд, месечна заплата от 400 лв е достатъчно. От друга страна има поговорка: За грош петел за грош пее. И тя е правилна. Разликата е в това, че учителите не са петли и кокошки и те трябва сами да си повишават цената с по-добро пеене, а не със стачки. Защото тази поговорка значи и, Ако песните на петела са за грош, ще му платим повече, но Друг път! И, ако сам не се подготви, може и да бъде сготвен, (пардон, подготвен).

Az niamam ni6to protiv u4itelite da polu4avat po-golemi zaplati,no te ne gi zaslujavat.Pove4eto otivat na rabota samo za da prisastvat v 4as,a decata ni triabva da hodiat na 4astni uroci.Taka te si dokarvat dostata4no pari4ki.Da se vdignat zaplatite na tezi u4iteli,4iito predmeti ne sa obvarzani s 4astni uroci.Te sa6to sa u4iteli. A ostanalite (balgarski i matematika )wzemat dostata4no.Ta te rabotiat efektivno edva polovin godina.Imat vakancii i otpuski kolkoto nikoi drug.Ne e li taka spored vas?!

До До всички: Аха. Пък после някои хора отново да яхнат властта и да се самозабравят. То и Желю Желев беше от народа, ама... глей до къде я докарахме. Няма вече кой да верва, братче.

Az niamam ni6to protiv u4itelite da polu4avat po-golemi zaplati,no te ne gi zaslujavat.Pove4eto otivat na rabota samo za da prisastvat v 4as,a decata ni triabva da hodiat na 4astni uroci.Taka te si dokarvat dostata4no pari4ki.Da se vdignat zaplatite na tezi u4iteli,4iito predmeti ne sa obvarzani s 4astni uroci.Te sa6to sa u4iteli. A ostanalite (balgarski i matematika )wzemat dostata4no.Ta te rabotiat efektivno edva polovin godina.Imat vakancii i otpuski kolkoto nikoi drug.Ne e li taka spored vas?!

Съгласна съм с теб. САМО ТАКА!!!! Трябва да се стачкува, но тук в София, пред парламента. Учителите заслужават повече, мед. сестри и лекари също.НЕ ВСИЧКИ ОТ ТЯХ СА НЕКАДЪРНИ!!!!!НЕЗАБР ПОВЕЧЕТО В КАКВА МИЗЕРИЯ РАБОТЯТ САМО СРЕЩУ БЛИЗО 200 ЛВ.НА МЕСЕЦ.КАТО НАПРИМЕР В ДИСПАНСЕРА НА СТОЧНА ГАРА В СОФИЯ.НАПРАВО Е СРАМОТА. НО ДЬРЖАВАТА НИЩО НЕ ПРАВИ ОСВЕН ДА ОБЕЩАВА ЗА НЯКАКЪВ БЪДЕЩ ПЕРИОД-НЕОСЪЩЕСТВИМ. ЗА ТОВА СМЕ СИ ТОВА НИВО МИЗЕРНО.

учителите трябва да се засрамят, защото не заслужават и тези заплати - работят по два три часа на ден шест месеца в годината

Наскоро даваха един стар български детски филм-Куче в чекмедже. Та там главният герой казва: Тати ще ми купи колело, ама друг път. Това казва и Станишев на учителите. Аз смятам както пише Пантерата в Нюз БГ, че за положените часове годишно учителски труд, месечна заплата от 400 лв е достатъчно. От друга страна има поговорка: За грош петел за грош пее. И тя е правилна. Разликата е в това, че учителите не са петли и кокошки и те трябва сами да си повишават цената с по-добро пеене, а не със стачки. Защото тази поговорка значи и, Ако песните на петела са за грош, ще му платим повече, но Друг път! И, ако сам не се подготви, може и да бъде сготвен, (пардон, подготвен).

do kude ia dokarahme da ni upravliavat 4ujdenci i pak komunisti

ХОРА, ВРАЗУМЕТЕ СЕ МАЛКО И ПО-ТОЧНО ТЕЗИ, КОИТО ПЛЮЯТ УЧИТЕЛИТЕ. ЧЕТЕТЕ: ЧИРО, КОСТА, НЕЛИ ВЪЛЧЕВА, ВАНЧО МИХАЙЛОВ, АНТИКОМУНИСТ!!! НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ВЕЧЕ ДА СПРЕМ КМУНИСТИЧЕСКО- ТУРСКО-ЦАРСКАТА МАФИЯ ДА НИ УПРАВЛЯВА? ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ: ПОДКРЕПЕТЕ УЧИТЕЛСКАТА СТАЧКА, ТЕ ИМАТ ПРАВО, ТЕ СА ХОРАТА ОТ НАРОДА. СТИГА СА СЕ ГАВРИЛИ С НАС ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ, ТИЯ КОРУМПИРАНИ УПРАВНИЦИ. ХОРА, ИДВА СТАНИШЕВА ЗИМА, АНАЛОГИЧНА НА ВИДЕНОВАТА. НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ НАЙ-НАКРАЯ?????????? ПОДКРЕПЕТЕ УЧИТЕЛИТЕ И НЕКА ТЯХНАТА СТАЧКА ДА ПРЕРАСТНЕ В НАЦИОНАЛНА! ТАЗИ ИЗМЕТ НАГЛА ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ, А ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН Е СТАЧКА!

Gospodin Ministara, deto se izjiviava na LIKVIDATOR na Obrazovanieto, da si hodi doma!!!

Разбирам Станишев. Просто казва на даскалята - трай, коньо, за зелена трева. А па Янка Такева заплашва: няма да има 15 септември! Голям праз! Ние пък сме заплакали за 15 септември! Нямало да откриват учебната година. Ужасно ще ми липсва тържеството им в училище, ше знаеш! През... това ми, че оттатък.

След 2 години, когато няма да има и спомен от това продажно правителство...

Браво на др.Георги Иванов, писал по-долу. Ето това са днешните учители - интригантки, клюкарки, ограничени, назадничави. Една даскалица на дъщеря ми, питала децата в училище: Кои написа тука на стената този метал. А някой просто бил написал да живее хеви метъла. Тъпи, тъпи....та час са се заплеснали. Да не говорим че сред учителстото съсловие цари пълно безхаберие относно съдбата на децата - това го доказват зачестилите убийства между съученици....учители естествено нищо не разбрали, нищо не усетили, инцидента при Лим, бог да ги прости децата, дето дебелата даскалка спаси дъртата си майка и нея си и никоя от учителките не се е опитала да спаси и едно дете, инцидента в басейна, дето се удави есно момче и още много и много други. Те просто гледат на нашите деца като на стока от която могат да вземат няои лев от уроци. Вижте ги само как наричат децата ни - сополиви отрочета, кретенчета, луди тинейджъри и т.н. Кой себеуважаващ се човек, да не говорим учител, може да има такова отношение към децата и да ги нарича с такива епитети. Вие просто не сте учители, скъпи ми ревящи, никакъв даскалски дух и манталитет нямате, никаква просветна дейност не вършите, така че не се наричайте учители, ако обичате. Вие по интелект и манталитет сте 100 по-зле и от шофьорите на таксита.

те хубаво заплатите ще се дигнат....ама и цените натам вървяр...:)дигаш заплатите дигаш цените и чиста работа,.....инфлация му е майката

гледайте сега какъв майтап ще стане ..... учителите няма да издържат повече от 15 дни стачка ...това е половин месец ...ще им удържат 1/2 заплата и ще вземат 100-120лв...всеки плаща ток,вода ,тел.......Гаранция че повече от 10-15 дни няма да издържат ......Държавата ще вземе 100-130лв (чисти) от всеки и ще бъде благосклонна да им увеличи заплатите с 40-50 до края на годината тоест ще им даде това което им е взела....!!! за всички бюджетни имаше увеличение с 10% от юли за даскалите нямаше ....що ли ? споко сега ще се направят на добри политиците и ще дадът мизерното увеличение ....но забележете ....преди изборите....ех даскали пак ви използват и ще ви прецакат.....единств вариант е СТАЧКА ДО ДУПКА за 1200-1500лв ...иначе губите ...осъзнайте се . и друго ако стачкувате в провинцията ...политиците ще се радват и два месеца да издържите на тях НЯМА да им пука.....ОТИВАЙТЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ...и за 3-5 дни ще се съгласят ....иначе НЕ....пример: Пироговци си стачкуваха пред болницата ...колко време ...а другите стачки БГ провинцията ..никой не им обръща внимание ...ЕДИНСТВЕННО на жълтите павета.....да се стреснат!!!ДЕРЗАЙТЕ ДАСКАЛИ ...с най-голямо уважение.

Да си приберат армията от Ирак и Афгатистан и ще има пари за учители и за много други. Защо нашите трябва да воюват за американски интереси за наша сметка.Ако САЩ и трябват наемници,да им плащат те.

Аз подкрепям стачката на учителите. Сегашните им заплати са подигравка за труда им и това се прави съзнателно за да падне нивото на образованието.

Учител по бълг. език и литература в с. Никола Козлево,Шуменско пише на дъската с правописни грешки и учениците му се смеят.Същият е с турски произход и е завършил висше образование в Шуменския университет.Въпрос:К заплата бихте му дали,ако зависеше от вас?

Родителите много негодуват срещу частните уроци,но сами наливат вода в мелницата.Спрете да пращате децата си на уроци .Моят син влезе да следва информатика без нито един частен урок по математика.Има и други такива деца.Просто те са наясно какво искат ,внимават в час,готвят се в къщи сами.В същото време виждам децата на мои приятели,които от първи клас свикват да си учат уроците с родителите си/след като цял следобед са играли/и дори не се опитват да положат никакви усилия да се справят сами.При моя бивша учителка/сега пенсионерка/идват ученици да им пише домашните срещу заплащане.Според мен цялата система на образование е порочна.За това няма и матури,за да не цъфнат печалните резултати на средното образование,дори и при много занижените критерии.А учителите ако искат да вярват на Станишев,тяхна си работа.Ако наистина са най-умната и интелигентна част от нацията,както претендират,ще я поведат на всеобщ протест за сваляне на правителството на триглавата хидра.

Момче, от това дето си писал виждам, че майка ти наистина е учителка, защото си наясно с някои неща. Точно по този начин се назначават учители и голяма част от тях изобщо не са завършили съответната специалност. Но написанато по-надолу от теб не е дообмислено. Точно защото на децата преподават учители с измислени дипломи и то по най-важните предмети,затова и ние с истинските дипломи даваме частни уроци на тези деца, които искат да влязат в по-добро училище, те няма къде да се подготвят както трябва. И още нещо - с читателска карта от 2 лв. може да се подготви само дете, което има нещо в главата...за болшинството с малки възможности, но големи претенции, са частните уроци, където всичко се поднася предварително сдъвкано, само да го погълнат:)

До две години такова управление някой ще го е свалил!

Ей бабек да зне6 4е заплата средно на един учител е 300 лева с данъците 210-230.Как са живее тъй бре?!

След 2 г. ще останат да преподават само бившите учители, пенсионери и ще внасяме учители от Ирак. Ама може и там да са тогава с по-високи доходи, та не се знае....

Работя като учителка от 37 години. Изключителна професия!!! Да припомним, че и Христос е наричан УчителВсички, които се смятат за специалисти в своята област дължат изключителна благодарност на своите учители. Няма да се впускам в особеностите на учителската работа, една от които е, че резултатите не се виждат веднага, а след доста години. Но при цялата ми любов, уважение и преклонение към училището и всичко свързано с него, не мога да премълча факта, че всъщност учителите уплътняваме половин работен ден. С което е свързана и заплатата, която получаваме. Когато кажем:Имам един час, това означава че сме работили 45 или 40 минути!!! Според предмета, който преподава, учителят е зает седмично с 20-24 такива часа. А колко е работната седмица за всички останали се знае. Към това се прибавят и честите ваканции, неучебни дни поради пеазници, избори, екскурзии, патронни и спортни празници и т.н. и т.н. А какво да кажем за учителите, които преподават в началния курс? Първокласниците започват учебния ден в 8ч, и около 11.30-12.00 вече са завършили. Какво прави по-нататък учителката? Ами отива да гледа деца, да работи като домашна помощничка, продавачка в магазин...В семеейството ми има много учители и само за нашите си проблеми говорим. Така не може да продължава. Трябва да се изгради система, която да ангажира учителя толкова, колкото всички останали специалисти, за да бъде той пълноценен и да заслужи високата заплата, която напълно, ама наистина напълно заслужава. След като изработи определения брой часове за деня учителят трябва да остане на работното си място: тези, които имат да проверяват тетрадки, контролни...да го правят. Останалите да си подготвят уроците за следващия ден, да работят отново с децата ( и тези, които изостават, и тези, които са много умни и трябва да вървят още по-бързо напред).... Истина е, че голяма част от учителите (особено тези, с по-голям стаж) не умеят да работят с компютъра. Ето- да се занимават в кабинетите по информатика, или на специално отделен за тях компютър, но така не може да продължава!!! Така че...да се увеличат заплатите на учителите, но е много необходимо и ръководещито образованието да увеличат изискванията си към тях. А още по-необходимо е те самите да станат много, много по-самовзискателни

Трай бе бабек!Средната заплата е 300 лева като сложиш данъците 220-230!С това живее ли се бре?!

Аз съм учител с 8 години стаж. Нямам лекторски, не съм класен и миналия месец взех 297 лева заплата. Как с две увеличения по 10 процента ще достигна 920 лева??????????

Работя като учителка 37 години. Изключителна професия!!! Няма да навлизам в подробностите. Всички, които се считат за прифесионалисти в своята област дължат изклю

С всяко свое действие, с всеки свой коментар комунягите показват колко са им безразлични двете най-важни неща за хората - здравето и образованието. Според мен учителите трябва да обявят безсрочна и ефективна стачка. Само така те могат да запазят своето достойнство. Не може средната заплата на един учител да е на половина на заплатата на един шофьор. Това е унизително.

Пак лъжи и гавра с хората на и4нтелектуалния труд. За скъпи коли и луксове пари има за тези, които образоват нацията НЕ. Учителите да скачат!

П О С М А Л И М А Н Г О .

Преди 150години е имало десятък и на магданоза. Какво чакате господа министри,дерзайте!!! на учителите могат да дойдат паралелно с реформата,но те не искат да я направят,защото не им достигат знания... Нали,за зам.министър на финансите, назначават политолога Кирил Желев,който има нахалството да се окичи с диплома от УНСС,А И ДВЕ КЛАЛИФИКАЦИИ /екскурзийки/ в чужбина...смях в залата... Жалко за първокласниците,че ще запомнят първия си учебен ден по този начин...стачки,бдени и т.н.

Станишев пак ги оправи . Така ще оправи и цялата държава .Ама вие много бързате Има една поговорка. БЪРЗАТА РАБОТА СРАМ ЗА МАЙСТОРА

kakvo ochakvate ot stanishev,nqma edin den trudov stag predi da stane premier ?