Учителите казват в 16.00 часа дали ще стачкуват

В петък в 16.00 часа учителските синдикати ще съобщят дали ще стачкуват и как, предаде БНР.

Обратно в новината

Коментари - Учителите казват в 16.00 часа дали ще стачкуват | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Замисляли ли сте се за това в какво материално положение са училищата? И дали Вълчевата реформа ще повиши качеството на учителския труд, когато училищата са опоскани от към всякакви помощни материали, липсва елементарна техника за провеждане на лабораторни опити, а наука не се учи само от книга. Влизали ли сте в класна стая на общинско училище? Дори в елитните училища, с малки изключения, стените на класните стаи са съвсем голи, без обзавеждане, със стари, разнебитени и опасни за здравето чинове от времето на нашите родители чинове, напукани дъски и разреден паркет. Кой нормален българин може да си представи съвременно обучение в допотопни условия и за единствена причина за западащото ни образование да се посочва некадърния учител, който в 90% от случаите не става!

Do TURTEIA ARISTOTEL: Izglejda ti haresva s mahalka v zadnika ti.TO ti za drugo ne stava6.Bolen mozuk ima6 , mnogo bolen...

Г-н учителю, ако вие сте на мястото си, децата щяха да учат урока си в час(или поне да го разберат), а учебниците вие ги избирате. Защо вие учителите никога не си признавате грешките, които допускате? Или, може би, вие присъствате формално в час ? Говорите за някакво супер образование, а определяте децата ни като ... ( няма смисъл да повтарям обидните слова на колежките ви). Как така децата ще се превърнат в гении като получавате по-големи заплати? И стига вече с аргумента, че само високи заплати ще привлекат младите специалисти! Те и сега искат да се реализират в професията си, но няма свободни работни места! Не е вярно и това, че основното ви искане е за промени в сферата на образованието. Та вие дори не можете да изложите смислено какво точно да се промени и как(с изкл. на увеличението на заплатите). Какви са всъщност конкретните ви предложения за подобряване на качеството на образованието и как смятате, че може да се осъществи с кадрите, с които разполага системата в момента?

Да стачкуват колкото си искат - ТЕ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ. ТЪРТЕЙ !!!!!!!!!!!!!!!!

От 17 години учителите рьчкат профсьюзите за стачка която бе принудила министерството да им увеличи заплатите. Профсьюзите, обаче, винаги се извиняваха с довода, че продьлжителни стачни действия биха нарушили социалния мир. Какво стана с гьльбчето на мира? Стачката няма добра стратегия защото не повдигна кардинални вьпроси за реформиране на образованието. Защо не повдигна тези вьпроси? Защо не се повдигнаха тези искания преди приемането на бюджета? Защо профсьюзите не поставиха искания за кардинални промяни в образователната система? И най-вече за какво се пипкат толкова профсьюзите? След като не мина единия вот на недоверие, смятат да нагнетят атмосферата допьлнително покрай местните избори та белким се стигне до втори вот на недоверие? Какви интереси преследва тази стачка-икономически или политически? Ако правителството трябва да отстьпи мястото си на друго-нищо против. Но ако се манипулира обществото-много против. Защото има доста нелогични моменти в тази стачка-особено липсата на критика на образователната система. А проблемите в тази система се трупат от началото на прехода и е логично човек да си помисли, че ако вотьт за недоверие си беше свьршил работата критиката за образователната система щеше да засегне не само БСП и НДСВ, но и опозицията. В една дьржава, в която се купуват избирателни гласове, всичко може да се предположи. Да видим какво ще се излюпи в крайна сметка.

Мнението на народоа е казано от УЖАСНО ВЪЗМУТЕН цитирам- Би, било добре коментарите във форума да достигнат до организаторите на стачката и тъй наречените любими учители за да им стане ясно, че не са много тези които ги подкрепят. Търпението на обществото се изчерпи. На никой от Вас ли не му направи впечатление, че Димитър Манолов - зам. председателя на Подкрепа напусна стачката по няколко основни причини: Стачката е политическа и е финансирана, освен това всеки ден има нови и нови изисквания от страна на учителите, без желание от тяхна страна за реформи в образованието. Споразумението в петък е договорено със синдикатите - за какво говорим. Извинявайт но това са хора без морал и съвест и освен за пари за друго не се говори. Къде останаха децата. Тези, които сега завършват 7-ми и 12-ти клас и им предстои кандидатсване. А първокласници, които цял ден слушат любимите си учители да говорят за пари и да се зъбят на обществото. Безобразие. Моля щом не им харесва да напуснат и да се преквалифицират. Желаещи да получават новите им заплати ще се намерят. За 15- 20 часа седмично работа, частни уроци по 20 -30 лв. на час и отпуска от 60 дни - на никой няма да му е зле. Марш в клас.

ВЯРА ЛАЗАРОВА изигра най-мръсната роля за задуашаване на справедливия -и напълно законен! - протест на учителите.Мръсна, защото обслужи интереса на правителството - да, и от родителска грижа, но най-вече заради бизнес проектите си, чието финансиране се осигурява от образованието.. Усети се обаче, че тъкмо тези, които плюе, после ще поиска срещу солидно заплащане да ги обучава. И започна да дава задан ход - да обяснява колко ги подкрепя, да ги ухажва в писма, които потрисат от сервилност...КЪСНО Е! МНОГО СЕ НАДЯВАМ, ЧЕ ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ ОТСЕГА НАТАТЪК ЩЕ ОТКАЗВАТ НЕЙНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ - високо платени!- УСЛУГИ.

Днес две са актуалните събития-купуването на гласове и учителската стачка.В това има много послания.На политиците са им нужни тъпи млади хора,на които да подхвърлят дребни стотинки,за да управляват с наглост държавата ни.Никога няма да има пари за образование,защото то би произвело граждани,които биха били истинска заплаха за мафиотите на Първанов

Напълно го подкрепям - не трябва дасмеедин срещу друг а един до друг жалкото е че обшеството трябваше да подкрепи учителската стачка- най-дългата и за огромно съжаление най-неподкрепената ще се сърдим на нас никой не ни е виновен че в главите вместо мозък имаме само жлъч и баластра

ДО Родител (09.13) УМИЛЯВА МЕ ВАШАТА КОМПЕТЕНТНОСТ. Питам се колко ли повърхностен трябва да е човек, за да не му е ясно, че ОСНОВНА причина за безинтересния 12 клас са учебните планове и програми ??!! А да не би да не знаете и това, че те не се пишат от гадните учители??

Изпитните работи от матурата на пернишките ученици ще бъдат проверявани от учители във Варна.Моля ви,пресметнете колко милиона ще се похарчат за тази безсмислица

ДО Родител (09.13) УМИЛЯВА МЕ ВАШАТА КОМПЕТЕНТНОСТ.

Родители,попитайте Министъра защо децата от 6кл.догодина ще бъдат изпитвани чрез външно оценяване по всички предмети и после отново ще кандидатстват за елитни гимназии.Докога ще подлагат децата ни на психически тормоз?Учителите точно затова се борят за доброто на вашите деца

Стачката не трябва да спира. Не се оставяйте да ви мачкат.

До днес брутната ми заплата като учител със 17 г. стаж е 515 лв.От Тях вземам 350лв.Познайте какво увеличение очаквам на 1.07 2008г.при 624 лв.брутна заплата.

Като толкова време не ви стана ясно, че не става дума само пари за заплати, а и за пари за БГ образование и наука. Тъпотата на голяма част от българите изглежда е безгранична.

Силата на един народ е в силата на индивидуалните права, отговорности, свободи и качества. Нищо не може да ме накара да застана до теб например Въпрос (02.11.2007 г. 09:18ч.), защото си тъп и плачеш за колективизация, а аз колективните мероприятия не ги понасям, защото това са проявления на анонимната тълпа. Съвременния свят е свят на индивидуалностите, а не на тълпите с техните революции и социални простотии. Напрежението в световен план между реален и публичен сектор се задълбочава и никога няма да бъдем на една позиция, защото от мен реалния бизнес изисква ефективност и постоянно самоусъвършенстване и аз искам същото от всички които се хранят от моите данъци. Има учители които заслужават и 2000 лв. заплата, но повечето са с толкова ниско интелектуално ниво, че не заслужават и 300. За да има справедливост, трябва да забравим за еднаквите заплати за всички , а да се намери начин учителите да бъдат оценявани, както се оценява работата на всички останали. А призивите за Единство, Братство, Справедливост, Народе???? и т.н звучат нелепо в началото на 21 век.

Как не ви е срам да се наричате будители? Благодарение на вас дъщеря ми още не може да чете- сега уж е първи клас. Хубаво, че са бабите да се занимават с нея- аз за разлика от вас си заработвам заплатата. Крайно време е всичко това да свърши. А ако ви беше грижа за децата нямаше вече 6седмици да се чудим малките какво да ги правим, а големите да скитат из града, а някои от тях и в токсикологията да са. Резил!

Ние сме с вас , но не проваляте годината.Разберете това е супер важно.

Това Марш в клас непрекъснато го употребяваш? Нещо ми се виждаш обременен от дете и впоследствие професионлно деформиран.

вие ,които сравнявате учениците с пробита бутилка не заслужавате да стъпите в училищния двор да не говориме за прозвище, призвание и заплати

вие ,които сравнявате учениците с пробита бутилка не заслужавате да стъпите в училищния двор да не говориме за прозвище, призвание и заплати

докато г-да УЧИТЕЛИТЕ смятат отрочетата ни за бутилка с дупка ,който не може да се напълни НЕ заслужават поголями заплати.ЗАщо ,когато дойде на часто при вас учителю любим можеш да запълниш дупката и да му предадеш необходимото ,а в час расказваш битови историйки с идеята да има въпроси за да има частни уроци?

vashata darjava mnogo zle ve nie polu4avame po 1000 evro minimum mnogo qsno 4e shte sta4kuvate

Би, било добре коментарите във форума да достигнат до организаторите на стачката и тъй наречените любими учители за да им стане ясно, че не са много тези които ги подкрепят. Търпението на обществото се изчерпи. На никой от Вас ли не му направи впечатление, че Димитър Манолов - зам. председателя на Подкрепа напусна стачката по няколко основни причини: Стачката е политическа и е финансирана, освен това всеки ден има нови и нови изисквания от страна на учителите, без желание от тяхна страна за реформи в образованието. Споразумението в петък е договорено със синдикатите - за какво говорим. Извинявайт но това са хора без морал и съвест и освен за пари за друго не се говори. Къде останаха децата. Тези, които сега завършват 7-ми и 12-ти клас и им предстои кандидатсване. А първокласници, които цял ден слушат любимите си учители да говорят за пари и да се зъбят на обществото. Безобразие. Моля щом не им харесва да напуснат и да се преквалифицират. Желаещи да получават новите им заплати ще се намерят. За 15- 20 часа седмично работа, частни уроци по 20 -30 лв. на час и отпуска от 60 дни - на никой няма да му е зле. Марш в клас.

Всички обратно в блатото....невежеств е блаженство!

Депутат Депутат! Депутат! То е чудо занаят! Спиш и дремеш си рахат, а омръзне ли ти, брат, станеш вземеш важна поза, понапсуваш този, онзи и си дремеш пак благат, верен на дълга си свят... Депутат! Депутат! Мил и сладък занаят чест, пари, имунитет, - в трена без пари билет, а на всичко туй отгоре, щом се умориш от скука, хайде, братко, във Париж на държавен гръб вървиш... Депутат Депутат! Щом закъсаш, мили брат, сам приготвяш си проект с някой подпис за ефект, а след тоя жест велик гюндурлукът ти за миг ето го увеличен с двеста левчета на ден! Депутат! Депутат! Туй е божа благодат! Без усилия и мъка сам нареждаш си айлъка! Не ти трябват мини златни, Нито сделки неприятни цялата хазна пред теб чака като топъл хлеб! ТОМА ИЗМИРЛИЕВ ПУБЛИКУВА ПРЕЗ 1928 ГОДИНА!!!!!!!!!!!!! ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ ТОГАВА И СЕГА?

ЗАПЛАЩАНЕ! (01.11.2007 г. 21:29ч.) УЧИТЕЛИТЕ НЕ СА СЛУГИ нито на родители,нито на ученици,нито на продажните български политици! УЧИТЕЛИТЕ НЕ СА СЛУГИ ! ОСТАВА ДА КАЖЕШ, ЧЕ СА ИЗВЪНЗЕМНИ.... Има много боклуци между тях, ама къде ли няма...

най-тъжното за мен е това, че обществото като цяло, независимо от признанията, че учителските протести имат сериозни основания, НЕ Е готово да приеме нов статут на учителската професия; това произлиза И от инерцията, че образованието така и така се е развивало някак, учителите, добрите учители, така и така ще са добри, със или без подобаващо заплащане, а не чак толкова добрите, ... ами все тая. Обществото чрез тази стачка каза, че учителите трябва да работят в името на децата, разбирай, за едното благодаря, за техния труд няма нагласа в обществото за финансова оценка. Мисля си, какво ще се случи след 10 години, когато сегашните ученици и бъдещи студенти ще избират тази професия - тези млади хора са много прагматични, те, за разлика от по-старите поколения, искат нормални заплати и практични ползи от образованието и бъдещата си работа. Готини даскали почти няма сред младите новопостъпващи колеги, няма и да има ако реформата не бъде радикално реформирана. Парите, достатъчното пари, не просто за плащане на сметките, но и за достатъчно средства за смислен социален живот, са задължително условие за претенциитте за качествено нов ресурс в образованието - а дали ще става чрез конкурси всяка година, или друг тип механизми, въпрос на обсъждания. За мен, реформата се отлага за неопределеното бъдеще.

В тая България времето като че ли е спряло. Хората обаче стават все по-зли и малоумни. Гражданското общество тук е химера. Открай време е в сила вицът за казана в Ада, до който не стои дяволче с вила, т.к. българите там вършат неговата работа - покаже ли се глава над катрана, всички дружно дърпат собственика й надолу към дъното.

Учителите постигнаха успех, макар и непълен.В случая по-важно е не колко си загубил ,а колко си спечелил.Постави се добра база за бъдещо добро благосъстояние на всички социални слоеве. Време е правителството да заработи за собствения си народ , а ако не иска, да си ходи. Поздравявам учителите с успеха !!!!!

Докога, тъпи българи, ще се цепите на родители, учители, учени, ученици, медици и т.н.? Не сме ли един народ? Или 700г робство не са ви достатъчни? Не виждате ли, че издълбахме дупка на дъното на света вече? Кога ще се научите, че освен един СРЕЩУ друг, може да се върши работа един ДО друг?

КАКВИ ПОЗНАНИЯ ПОЛУЧАВАТ УЧЕНИЦИТЕ В 12 КЛАС, ЗА ДА БЪДАТ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ДА ПОСЕЩАВАТ ИЗМИСЛЕНИТЕ И НАПЪЛНЕНИ С БЕЗСМИСЛИЦИ ЧАСОВЕ! МЕРИЛО ЗА ПОЛЗАТА Е ВСЕОБЩОТО ЖЕЛАНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ, А АКО В ТОЗИ 12 КЛАС СЕ ПРОВЕЖДА ЧЕЛЕНАСОЧЕНА ПОДГОТОВКА ЗА ПРОФИЛИРАНО ОБУЧЕНИЕ ЗА БЪДЕЩО КАНДИДАТСТВАНЕ ВЪВ В У З УБЕДЕН СЪМ , ЧЕ УЧЕНИЦИТЕ НЯМА ДА ИЗПУСНАТ НИТО ЕДИН ЧАС! ЗА ДА БЪДЕШ УЧИТЕЛ СЕ ИЗИСКВАТ МНОГО ИНДИВИДУАЛНИ КАЧЕСТВА, КОИТО ЛИПСВАТ НА НЯКОИ УЧИТЕЛИ И ТОВА СЪЗДАВА ОТРИЦАТЕЛНИ РЕАКЦИИ В УЧЕНИЦИТЕ! КАКТО ХЛЕБАРЯ ПРАВИ ХЛЯБ ОТ ВСЯКО БРАШНО И НЕ СЕ ОПРАВДАВА, ТАКА И НЯКОИ КОИТО СЕ СМЯТАТ ЗА УЧИТЕЛИ СЛЕДВА ДА СЕ ТЕСТВАТ!

ЧАСОВА СТАВКА ЗА УЧИТЕЛИТЕ ,КОЛКОТО Е НА РАБОТЕЩИТЕ В БЮДЖЕТНАТА СФЕРА И АНАЛОГИЧНО ТОЛКОВА ОТПУСКА.

Това започна да прилича на слаб сапунен сериал, следен с все по малък интерес. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЩЕ СТРАДАТ ДЕЦАТА НИ.

be nikoi ne mu puka za obrazovanieto aide nema nuzda

а в румъния учителите ще вземат по 1200 евро!......

Ей за това сме в това положение на противопоставяне! Кой сте Вие, че да отправяте такива въпроси към всички родители? Не сте ли родител?Явно не. Отговарям :1. Децата не са сравними с пластмасова бутилка, навсичкото отгоре и пробита. Извод: не уважавате децата, а уж те са бъдещето. 2.Не е необходимо да им се наливат знания в главите, просто е необходимо материала да им се преподава интересно и качествено. 3. Децата от 1 до 4 клас посещават редовно училище - още не са се научили да бягат от часовете. От 5 до 7 клас - пак не са масови бягствата, защото са амбицирани или от родители, или от самите себе си. От 8 до 12 клас - зависи си от реномето на учебното заведение - ако е реномирано, пак бягствата са изключение, защото повечето от тях посещават училище само с идеята да завършат с отлични дипломи, да си покрият съответните изпити и да заминат да учат навън. А тези от 12 кл.конкретно - ами постарайте се да научите за учебната им прогама - самите учители не знаят как да им уплатнят времето в училище, още повече, че им предстоят /сега/ матури и кандидатстване - като не са в час - ходят или да се шматкат с приятели, или на подготвителни уроци, които според същите преподаватели, следва да започнат от 10 клас /ако родителят държал на бъдещето на детето си/. Така че, повечето родители /имам преки наблюдения върху три реномирани или елитни учшилища в голям областен град/ са успели да научат децата си на доста неща, едно от които е да отстояват амбициите си. А моите посещават редовно учебни занятия /дори и по време на стачка, когато отсъствия не се пишат/, отлично оценявани са, занимават се с извънкласни дейности и т.н. НО ОТ ВАШИЯ КОМЕНТАР МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ИЗВОДА И ЗАЩО УЧИТЕЛСКАТА СТАЧКА ПРОДЪЛЖАВА ТОЛКОВА ВРЕМЕ - АМИ ДОРИ И ВИЕ НАЛАГАТЕ СТИЛА НА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО, ВМЕСТО ДА ТЪРСИТЕ КОНСЕНСУСА МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ. АКО ПОДКРЕПАТА БЕШЕ ЯВНА И ВСЕОБХВАТНА ОТ СТРАНА НА РОДИТЕЛИТЕ, МНОГО ОТДАВНА СТАЧКАТА ЩЕШЕ ДА Е ПРИКЛЮЧИЛА В ПОЛЗА НА УЧИТЕЛИТЕ, А НЕ НА СИНДИКАТИ И ПРАВИТЕЛСТВО. Така, че коментара Ви не Ви прави чест, особено с тези нападки към учениците. Така само настройвате не само пишещите, но и четящите /а те са повече/ срещу стачката, което не е в полза никому.

Озлобените родители възпитават озлобени деца.Ако вие за месец и половина не разбрахте какво се случва в държавата и позволихте на медиите да ви манипулират, с какво са ви виновни учителите че правителството подготвя децата ви за китайците на България-ефтина работна ръка и лесна за управление.

щом като едни стачкуват,а други се огъват,нищо няма да получите. огънахте се точно тогава,когато трябваше да сте най-твърди и решителни.предадохте най-лошия урок на децата - и им показахте,че не трябва да се бориш докрай,за да успееш.за разлика от нашите будители... учите децата ни,че трябва да са единни като сноппа пръчки на хан кубрат, а вие сами започнахте да изваждате пръчките една по една и се огънахте - за ваша жалост и за радост на правителството. или всички заедно не отстъпвайте,или всички в училище - средно положение няма.

STA4KATA SI E STA4KA, A DRUGOTO E GLUPOST.

BRAVO NA TEZI UCHITELI,KOITO NE SE OGANAHA I PRODALGAVAT STACHKATA!PREDLAGANO UVELICHENIE NA BUDGETA ZA OBRAZOVANIE ZA 2008 EDVA STE POKRIE INFLACIATA.POVISENIE NA UCHITELSKITE ZAPLATI DAGE NE POKRIVA TAZI INFLACIA.SRAM I POZOR ZA PRAVITELSTVOTO,KOETO UNISTOGAVA OBRAZOVATELNATA SISTEMA V BULGARIA.NARODE BULGARSKI OPOMNI SE!TEZI,KOITO OGRABIHA VSICHKO OT BULGARIA SEGA ISKAT DA POSEGNAT I NA EDINSTVENOTO OSTANALO BOGATSTVO -NA BUDESTETO NA BULGARIA-DECATA.NARO OSAZNAI SE I SE VDIGNI NA VSEOBSTA STACHKA.DVOINI ZAPLATI I PENSII ZA VSICHKI V BULGARIA!PARI IMA,NO TE SE OGRABVAT OT UPRAVLIAVASTITE.VALU BORD E NUGEN NA BANDITITE,ZA DA MOGAT DA PREHVARGAT OGRABENOTO V CHUGDITE BANKI,BES ZAGUBI.VALUTNIA BORD RUSI IKONOMIKATA.MEGDUNAR VALUTEN FOND I VALUTEN BORD NE SA POMOGNALI NA NITO EDNA DARGAVA V SVETA!BORETE SE!

D-R TRENCHEV GORE NA SNIMKATA TRIABVA DA SE OBESI ZACHTOTO E EDINSTVENIA VINOVNIK DA NIAMA ISTINSKI PROFSAIUZ.AKO IMAM VAZMOGNOST S UDOVOLSTVIE GO BICH GRAMNAL .DA NE SE POKAZVA MNOGO NA OTKRITI MESTA BEZ BODIGARDOVE .BOKLUKA BECHE POSTAVENO LICE NA KOMUNISTITE ZA DA RAZGRABIAT ZAVODITE I IZGONIAT BEZ NIKAKVI OSIGUROVKI I PRAVO NA UCHASTITE V PRIVATIZACIATA NA OBIKNOVENITE RABOTNICI. OT TOZI CHOVEK NE MOGE DA OCHAKVAT DA ZACHTITAVA PRAVATA IM. DA GO ELEMINIRAT OT PREGOVORITE I SAMI DA SE DOGOVARIAT SAS PRODAGNOTO MAFIOTSKO PRAVITELSTVO.USPECH NA BALGARSKITE UCHITELI ,NE SE OTKAZVAITE VECHE NIAMA KAKVO DA GUBITE.

Даскалите се изложиха достатъчно! Стига вече! Станахте за смях и на децата! Нека има конкурси всяка година, заплатата да не е фиксирана и да зависи от свършената работа. Тогава да видим...

А в Народното събрание с какво ти показват, че заслужават 44% увеличение. Колко работят и колко отпуска имат? За тях не казваш нищо. Не май те е страх?! Срещу учителите всеки може.

Учителите са точно Слуги на тези които с труда и данаците си- им усигуряват заплатите.Така че ,ни деца, ни родители са им виновни за квото и да е.Да се научат да умажват трудовите хора и децата им защото точно те им усигуряват хляба и колкото по нагли стават в желания и реката си толкова повече тия от чиито данаци те се хранят некачественото ни образование!Марш по кластните ста и извинение на тия които разигравахте толковадни вече!!!

И 200 % да дават, няма да кандисаме!

Уважаеми даскали, Не разбрахте ли най-сетне, че писнахте на хората. Ами, че вие от самото начало не знаехте какво искате, за какво се борите. Ами, че седнете заедно със синдикатите, обмислете какви условия ще поставяте и как ще преговаряте. Като сте орел, рак и щука си седнете на задниците, защото децата с нищо не са ви виновни. На запад стачкуват за 2, 3 -5%.Заплатите ви са ниски, това никой не го оспорва, но да ти дават 48-50% и да си недоволен-извинявайт Докажете, че ги заслужавате!!!

Като прочета заглавие, че все още се решава как да се стачкува, ми прилошава.