Гайдарски: Не вярвайте на рекламите на лекарства

Пациентите да не се заблуждават от реклами на лекарства, чието действие не е доказано все още.

Обратно в новината

Коментари - Гайдарски: Не вярвайте на рекламите на лекарства | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз сьщо се присьединявам кьм мнението на тези, които смятат, невероятното количество лекарства са по-скоро резултат на комерсиални действия, отколкото на лавинообразно растящи научни открития. Има много и много ефективни нови лекарства, ноима и безктрайно много които са само модифициранми стари. Освен това ми се струва, че в миналото клиничният период на изпитания на нова лекарствена форма беше много по-дьльг от сега, а това не е добре за пациентите. А след като направят всички лекарства както е на Запад с рецепта (освен аналгин, аспирин и пр. антиперитици, антихистаминови препарати и спрейове за настинка) ще се ходи на доктор за рецепта за хапчета за хипертоници например или за антибиотик. Който има здравна застраховка - добре. Но който е няма ще трябва да се преглежда частно за да може да си купи лекарството.

kupete si men!!! garantiram otslabvane))))))))))

На кого и на какво е министър този господин?Оплюва постоянно всички доктори,нарича фармацевтите мошенници,мед.сестри и те стачкуват-а за болните да не говорим-постоянно текат дела срещу министерството?

Хей ЗДРАВ ДЯДО, много филми гледаш. Че лекарствата са най-стриктно контролираната стока на пазара ни. А най-големите прибирачи на пари са тези в Министерството, така че Гайдарски да не се оплаква от фирмите производителки, че току виж му спрели кранчето :-))))))))))

ako sam ne si obarne6 vnimanie ine se interesuva6 koe e dobro za teb ostava ti samo da se moli6 na gospod.

Прав е министъра! Какви иновативни медикаменти, какво FDA? Защо въобще държавата да плаща за тия скъпи лекарства? Нали има аспирин, аналгин - все доказани медикаменти.

Не само онкоболните не трябва да вярват; всички болни не трябва да вярват, защото голяма част от лекарите са водени от финансови интереси, както деликатно се изразява Гайдарски. Май само той го е научил скоро. Пациентите отдавна разбрахме, че много лекари са некомпетентни и незаинтересовани за здравето на пациентите си търгаши. Всеки трябва да търси информация от друг източници преди да си купи предписаното му лекарство, защото то може не само да не е най-доброто, а дори и да му навреди.

Гайдарски да не ми казва на кого да вярвам, ами да си гледа работата и да реши как да бъдат озаптени медиите, които бълват ятрогенни реклами. Между другото, самият той запитва ли се всяка вечер, как му е простата? Ако го прави редовно, може и да стигне до помощта на колегите си онколози. И след това, нека да не им вярва! Хайде, с него лично може и да не си играят. Но какво да кажат обикновенните хора, простосмъртните немедици? И без неговите съвети, мога да се ориентирам, че лекарите са обикновенни брокери.

Последствията от всичко това падат върху Министерството на здравеопазването губи държавата, губят и пациентите, каза професор Гайдарски. Опре не ми харесва словореда... губи държавата, губят и пациентите. Смешник!

Въпроса стои по следния начин. Дадена фирма измисля ново лекарство и прави 5-6 милиарда долара на година от продажби. Веднага други решават че искат и те, само че за да могат да заобиколят патента, променят леко съставките и името и го патентоват- В резултат - 10 лекарства лекуват по един и същи начин - например всички тия за намаляване на холестерола са почти еднакви. Проверявайте какво е одобрено от FDA - американската служба , която що годе има добри критерии. Всъщност американската и английските институции имат най-голяма тежест и останалата част от света копира

Kolegi,dokoga shte turpim tozi sklerotik.Vsjako negovo izkazvane e protiv lekarskoto suslovie.Uvagaemi profesori ,ako i sega ne reagirate ,ozna4ava ,4e ste galki migiturki !

OOOOOOO tozi chovek ne prestava da se izlaga!!! Nai groznoto e da se napadat kolegi i podronva avtoriteta im! Moje da e dobar hirurg, no ne i ministar,ta toi niama elementarna 'koltura'na povedenie

В САЩ има една институция FDA , която е доста стриктна меко казано по въпроса за лекарствата , които са на пазара - стриктно проверени и одобряването им минава през няколко нива. В нормалните държави лекарства се изписват от лекар, а не се купуват от реклами по ТВ и др.медии свободно. Тук можеш да си купиш свободно всичко от аптеката - това трябва да бъде регулирано стриктно.

Ami vie NE GI RAZRESHAVAITE za prodazba togava!!!!

CHE TO IMALI VAOBSHTE NA KOI DA SE VIARVA V BG KATO VSEKI LAGE,MAJE I KRADE!

Не е чак толкова важно колко дълга ни е листата с лекарства - дали са 130 или 1300 позиции - а колко са ефективни те, имат ли болните достъп до тях, колко редовно и ритмично се внасят и прочие по-важни неща.

Не вярвайте на Гайдарски!!! Не вярвайте на Масларова!!! Не вярвайте на Станишев!!! Не вярвайте на цялата червено-турскосиня паплач, мамка им!!!

Гайдарски призова онкоболните да не се доверяват и на водещи български специалисти, защото, когато рекламират даден медикамент, те са водени и от финансови интереси, съобщи Дарик. Министърът каза още, че най-вече това се отнася за иновативни лекарствени препарати, които не са изпитани добре и след пет години не се знае какво въздействие ще окажат върху организма. БРАВО на ГАЙДАРСКИ! За първи път медик да каже истината за лекарстватата с невероятно действие и причината за рекламите им - комисионните за докторите. Почт всеки лекар е рекламно лице на някоя фарм. фирма и ти пробутва някое ново лекарство. Всяван на страх в населението и реализиране на невероятни печалби от продажба на лекарства -То не бе птичи грип, то не бяха лекарства, които лекуват ей-така, не си решил - не си ги пил ! --- В световен мащаб - от лекарства се печели повече от търговията с оръжие. ..........

Населението не е в сьстояние да преценява ефективността на препаратите за онкоболните. Ако е в сьстояние да го прави, ще се лекува само.

В Полша имат 30 лекарства, но нови и качествени. А в България - 130, но някои от 50 години. А водещите специалисти са колеги на професора Гайдарски - не ви ли е обидно уважаеми професори и доценти от изказването на вашият колега? На него не може да се вярва, не на вас!

ами само лекарства и банки рекламирате, как няма 5 годишните да си разделят на баба си хапчетата в детската градина, само това гледат и слушат. колкото лекарствата от рекламите са скъпи и фалшиви толкова са и банките ФАЛШИВИ БАНДИТСКИ И ЛЪЖЛИВИ

не вярвайте и на рекламите на други средства, които не се рекламират като лекарства, но се подчертава невероятния им здравословен ефект. То не бяха антиоксиданти, забавящи стареенето и подмладяващи кожата, косата, ставите и целия орагнизъм. То не бяха стимулиращи средства за паметта, сърцето, очите, слуха, кръвообращението, оросяването на мозъка. Всичко това са съмнителни средства, които не се регистрират като лекарствени (и не изискват клинични изпитания имхо), но човек съзнателно си дописва в главата, че това е лекарство. Лекарство, което е безопасно да пиеш, защото то ще те предпази от болести. Т.е. ти не си болен, защото пиеш тези боклуци и няма да се разболееш докато ги пиеш. А самолечението не се препоръчва дори на лекарите :)

Това е най-най-най-най-най- управление на МЗ за всички времена. Неа такъв филм бате!

Пълен некадърник. Политикът трябва да е на първо място добър дипломат дори когато се налаг да оправдава дадени постъпки. А той е пълен простак и некадърник.

Жалък некадърник

Кой на кого и в какво въобще вярва в тази пропаднала страна?..

Алооо, Гайдарски! Знаеш ли какво значи здравна култура на населението? Знаеш ли, че тя зависи от здравната информация? Знаеш ли, че източник на научна здравна информация са хората в бели престилки? Щом на ВОДЕЩИТЕ български специалести не може да се вярва, за какво здравеопазване говорим и на какво си министър? А знеш ли, че народът отдавна не им се доверява, преди да се сетиш да го призовеш за това? Знаеш ли, че след няколко посещения при джипито и някой специалист, хората са оставени да си боледуват на спокойствие, без никакви грижи, съвети и лечение? Знаеш ли, че министерството ти не преде пред единствения господар на здравеопазната система - Здравната Каса?

А след като действието им не е доказано - защо се наричат лекарства и защо е дадено разрешение да се продават като такива????

Като не са верни рекламите за здравето,вие какво правите,или медиите са ненаказуеми,само трябва да обират парите на рекламодателите,да показват кой кого е е...л,коя си е сложила силиконова цица и п...ка,да правят поръчкови репортажи,няма ли законова институция,която да проверява какво се рекламира,и да се санкционират,а не само да лапат до задавяне,но пък и защо ли да го правят,обикновените граждани на наужкимското ни мило отечество кой ли ги брои за хора, на бат,Бойко кучетата са по-обгрижвани,парвен става въпрос за лекарство ненормалници,а не за вибратор

ето единственото трезво и мотивирано мнение , което съм срещала напоследък за състоянието на нещата : лекар (14.12.2007 г. 20:28ч.) ПОДИГРАВКА ПРОДЪЛЖАВА ! След като НАМАЛИХА процента от БВП за здравеопазване от 4,35 (2007) на 4,2 (за 2008) , сега управляващите (гайдарски) обявиха че тепърва СЕ ОБМИСЛЯ повишение на здравната вноска за 2009 г., т.е. швепс ще има , ама по-нататък ! Безпрецедентно ниска здравна вноска , безпрецеденто нисък дял от БВП за здраве - ето в това се изразява приоритетът здравеопазване за това правителство . Наздраве , честито и ура , уважаеми другарки и другари ! На мед. сестри трябва да е ясно , че заплатите им могат да се повишат САМО И ЕДИНСТВЕНО ако се увеличат цените на клиничните пътеки , стойността на прегледите за специалистите и парите , давани на ОПЛ за пациент . По друг начин няма как да стане . А тези пари остават същите за 2008 , това правителството вече го реши . Т.Е. бягайте и се спасявайте в други сектори или нейде из ЕС . Освен това напомням , че трагедията в големите болници , пълният хаос и разрухата в тях се дължат не само на молкото пари , но и на дадената на малките и честните болници възможност за си подбират пациентите . 50 частни болници сучат от касата . за 2008 чакат договор още 10 ! И всичкото това лежи на 6 % здравна вноска ! Не съм против частната собственост на болниците , но частните ПОДБИРАТ леки случаи , относително по-дофинансирани от касата . Батаците , тези , които струват много повече от това , което касата плаща , изпращат в областните болници . Същото важи и за малките общински болници . Затова най-зле са областните - а всяка такава болница е по един местен Пирогов . Да благодарим на др. гайдарски за това статукво и за разпада на гръбнака на българското здравеопазване ! Наздраве , ура и честито на всички !

А КОЙ ГИ РАЗРЕШАВА?!

АБЕ ТАЯ КУХА ЛЕЙКА, НЯМАЛИ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИ, А НЕ ДА РЪСИ ПРОСТОТИИ. НАЛИ СИ МИНИСТЪР БЕ ЛУКЧО, ЗАЩИТИ ПРОСТОСМЪТРТНИТЕ ОТ ЗЛОВРЕДНИ РЕКЛАМИ ВМЕСТО ДА СЕ ЧЕШЕШ ЗАД УШИТЕ.

и сигурно няма да бъде публикуван