Студентите поискаха електронни учебници и тестове на изпит

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) представи своите предложения за реформа във висшето образование и в университетите.

Обратно в новината

Коментари - Студентите поискаха електронни учебници и тестове на изпит | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БСП, в лицето проф.Борисов иска да запази позиции като ректор, но за тези 21години ще му трябват доста памперси,а министър Дянков няма да му отпусне допълнителна субсидия!

Аз ще продължа твоята мисъл: че студентите са мързеливи, нехайни, искат да се дипломират без реални знания (с изключение на около 10% от всички)...., защото виждат как мързеливи и нехайни, дори некадърни предподаватели с титли се бият в гърдите, че са велики, вземат заплатите си и вечно се оплакват, че парите не им стигали. Заплатите им не зависят от студентите! Да не говорим, че повечето преподават само да мине номера...Много е рядко преподавател сам да подбуди интерес към предмета си.

Що учите при такива професори? Свят широк - бягайте от тук. То да е само учебниците и образованието, но не е...

Че има ли още будали дето си мислят че се учи в нашето висше образУвание... То е пълна пародия на глупостта от доста години вече - преподаватели глупаци и учебници с глупости... Иначе идеята за електронни учебници е много добра, време е да се влезе в 21-ви век и у нас... Аз лично в моята работа се налага непрестанно четене и учене на дебели книги (от 500+стр. нагоре) и от поне 7-8г. не съм пипвал дори книга на хартия и нямам желание дори вече... За съжаление 99.99% от тия книги ги няма на български, просто у нас, особено учебниците за университети са пълна идиотщина и ако човек му трябва да научи нещо се прибягва до чуждестранни издания и цените там не са по 20-30лв., огромната част от тия книги почват от 100$+ при това за електронните им варианти... Та електронните книги са си като хартиените, но не ти се налага да се разкарваш до книжарница или пък да отделяш огромно място за складиране на книгите, да не говорим за това колко дървета отиват или пък колко по лесно се навигира в подобни книги, особено ако са 1000стр. формули и графики... Времето на домашното събиране на етажерки с прашасали непочистваеми пожълтели и омърляни книги отмина, време е и хората да се събудят...

iskat ama nqma. dragi studenti ako iskate promqna napusnete balgariq, ako ne mojete si stojte tuka i se sabirajte na mitingi da si gubite vremeto, chao ot men i uspeh v bqganeto

От НПСС искат и засилване на ролята на студентските съвети при управлението на висшите училища чрез увеличаване на студентското представителство в колективните органи за управление от 15 на 30%. Това е добро, но при положение, че в студентските съвети няма като сегашните членове Впрочем във Венецуела при избора на ръководство глас имат дори и чистачите в университета. Относ тестовете - в хуманитарните специалности просто няма как да се разминеш с писането, ако искаш да придобиеш някакви умения. Също и при точните науки, където не може да се избяга от математика и решаване на уравнения, само тестове не са удачен вариант. Представям си и тези, които следват актьoрско майсторство как решават тест хаха Като цяло прозира дейното участие на бай Серго Игнатов в изготвените искания и краят на статията би следвало вместо Мерките, които се предлагат от НПСС ще бъдат изпратени до министъра на образованието, младежта и науката..., да се чете ще бъдат върнати обратно на подателя Това, което най-ме дразни в статията, обаче е заглавието - Студентите поискаха електронни учебници и тестове на изпит. НПСС не са студентите. Нито са представителство на студентите. Докато функционират по сегашния начин с основание ще бъдат наричани Националното предателство на студентските съвети.

никой не пречи и сега да се учат през интернет. и да изполват сканирана литература. в кой тест ще сложите опита и магията на преподаване на наука. колко завършили не помнят предмета, но помнят лектора. къде ще отиде приемственоста и подмладяването. обучението е бизнес - отговорност и пред бюджета на държавата. кой взима решения в бизнеса - който е вложил средства. защо отличници от определени университети получават покана за работа при президента на сащ. защото учат от хора с критерии. ....по скоро се борете за избор и конкуренция на лектори, а да ви тестват...други. без рушвети.

Абсолютно разумни изисквания. Съвременниците на нашите студенти в цивилизования свят учат точно по този начин, само ние тук още си караме едва ли не на килийно училище. Това че някой хора не го разбират и се подиграват, само показва колко ни липсва цялостно осъвременяване на образователната система, а не само на университетите.

А 95% от изпитите да им се предоставят две седмици по-рано, а на най-красивите директно диплома не искат ли ?

Мани ги тия авторски права ;) Голяма работа, че ги има. Колкото за преписването...не може да се твърди за 100% от учебниците. Например има науки, в които не се правят всеки ден открития. Което ще рече, че материала е един и същ. Реално за преписване може да се нарече и ако си преписал формулата на Питагор ;) Примерно последния учебник по даден предмет е от 70-80те, написан в стила за онова време. 20-30г по-късно се написва подобен учебник. Подчертавам подобен. Като се разказва за почти същите неща,защото те не са се променили....но примерно се въвежда някаква нова информация, отпада нещо, слагат се повече чертежи/картинки. Аз лично съм имала предмети, по които почти няма и стари учебници, или ако има се оказва, че формулите са някакви, които вече не се използват или са претърпели леки промени. Или примерно през 70-80те години 150 стр учебник сега представлява 3 отделни предмета. Това е в сферата, в която аз съм учила и работя. Далеч съм от мисълта, че не се преписват цели статии, но то реално няма как...във всеки проект, доклад, учебник има станица Използвана литература. Дали ще е статия, дали ще е наредба, дали ще е изследване. Никой не тръгва на ново да открива топлата вода

Щом толкова си пътувал и учил, защо не започнеш от това какви предподаватели има в България в сравнение със западните университети - голяма част от тях преписват/ превеждат чужд труд и след това се подписват с тяхното име, не посещават редовно занятия(имат по-важни занятия,студентите няма да избягат), избиват собствени комплекси и нямат елементарно човешко отношение към студентите и т.н.. Да призная това не се отнася за всички, има и добри предподаватели, но са МАЛКО. Библиотеките са с учебници от 50-те години и малко бройки, всичко останало трябва да си го купуваш. А ако нямаш възможност? Ако са електронни може би ще са по-достъпни? Студентите, които аз познавам не отговарят на твоите описания, явно си от друго поколение и тогава СТЕ били ТАКИВА! За твое сведение днес учещите могат да следват по 1-2 семестъра в друга държава от Европейския съюз(както аз направих :) и да сравняват условията за обучение. После ще се чудите защо толкова млади емигрират! По самите ти думи личи, че си дърт и крайно ограничен с възгледите си към днешното поколение! KAWAZOR

Хора, вие знаете ли, че който професор и доцент влезе още първия час си вади учебника и казва, че който иска да си вземе изпита трябва да го купи от него, напр. за 20-30 лв. /никъде не пише цена/, на втория час му се дава списък на желаещите, на третия студентите си го получават лично от него на ръка! И как не, като в библиотеките го няма, и в книжарниците също. После професорът започва да си мрънка под носа, четейки от същия този учебник, казва, че там всичко пише и че може да не предаде всичко, защото е много зает, и на изпита си сверявя списъка! Нека някой да каже, че не е така! Да направим сметка 500бр. от издадения учебник колко му излизат и колко печели от всяка бройка. А за да го издаде и да го напише са му го искали, за да си защити титлата.

Та те не искат да учат, това им е проблемът, а не носителят, на който са им учебниците. Е още няма такъв учебник, дето сам да се чете докато дивеят из дискотеките на Ст. град! Тестовата форма на изпитване била ефективна? Смях! Това е форма за изпитване на дресирани маймуни, не на мислещи човеци. Натиска от 1 до 5, въпросите трябва да са конструирани така, че да има само 1 верен отговор. Например за медици: Болният има висока температура. Посочете вярната причина: 1. Настинал е; 2. Не си е измил зъбите; 3. Ударил си е лакътя; 4. Любимият му отбор е паднал вчера; 5. Нито едно от посочените. Значи преподавателят трябва да мисли вместо студента, за да му измисли отговори, а маймуната трябва само да натиска/налучква и да чака някой съсед да му/й подскаже. А какво става с обширните казуси, в които студентът трябва да покаже освен знания и способност да ги прилага, да комбинира знания от други изучавани дисциплини и изобщо да мисли? Или на съвременния работодател му трябват натискащи бутончета маймуни, а не мислещи хора?

има т.нар. авторски права, с които всеки може да си осигури протекции върху собственият си труд. а иначе те и сега преписват от вече издадени учебници, нищо че са на хартия.

Тия студенти не се ли стремят да поумнеят? Демонстрират плиткоумие. Електронните учебници са максимално неудобни за четене - ще ги печатат на принтери после, ще излезе 3 пъти по-скъпо и вместо 2 пръста книга ще има 15 см камара с листи. Дано докато завършат им дойде акъла, а не да търсят модни глупости.

А, бе, мом4е (или моме?), не съм нито дърт, нито 'крайно ограни4ен', нито ру4ам салам /та да ми пука, 4е го 'дигат?/, нито имам проблем со кинтите, а още по-малце гледам у Еуропа, 4е те били по-добре от мен. Да те успокоя: следвал съм в две западни страни, едната от които - скандинавска. А сега, щтракна ли ти нещо в междуушието? Може би не само електронни бумаги, а направо знания в спринцовка искаш? Или на таблетчици, или направо нещо за пушене?!?! Поздрави от чичо ти Прой4о и... 'УМНАТА!!!'

ei mnogo glupaci sa tuk vuv foruma, kakvi ne6ta 4eta samooo.Ama qvno tezi deto pi6at ne zanqt kade ima universitet, kak se u4i tam i t.n Ama po tova vreme na denq sa samo praznoglavci tuk, az sum v mai4instvo i mnogo dobre razbiram iskaniqta na studentite.

А дали е възможно студентите да поискат и да учат. Да се подготвиш по една дисциплина е възможно само ако прочетеш няколко добри учебника. Няма лошо и 100 % от основните учебници да са в електронен формат, но няма да е достатъчно за подготовката.

Браво, дедо попе :)

Електронни учебници? Някой доцент или професор да се е мъчил година две да го списва, а те да хакнат заключения ПДФ файл. Все едно да имат оригинала на учебника. И как ще учат? Ще зяпат на монитора и ще чатят успоредно?! Аз лично познавам преподаватели, които лично са си финансирали разпечатването на учебника и тепърва има да си избиват разходите....какво остава за приходи.

За безкрайно ограничените във форума като ОТ СЕЛО,Rossi, Proi4o Proi4evi4 ще се опитам да поднеса информацията в статията във вид, в който се надявам ще разберат: Аве дърти, кат увеличават хлебо и саламо, кат ви дават малко кинти, що все се сравнявате с държавите от Евросъюза? Абе вие в кой век живеете?

Аз предлагам па студентите сами да си избират всичко, което да учат, даже и бройката на предметите да си избират сами-2-3 стигат за година...зер те нашите студенти са толкоз учени предварително, че знаят кое им требе и кое не им требе... И електронни учебници-задължителн като им дадат въпроси за разработване-директн да ги копират, а не да си губят времето в разни сайтове-та оттам да копират...не е нужно и да четат, което копират...И пращат на преподавателите на пощата-нема нужда и да ги виждат...нема никаква нужда! А дипломите-да си получават на даден от тех адрес-с куриер-за сметка на Вуза... И накрая-фащат дедо поп за...

Колко от вас са в съсстояние да прочетат 5 учебника на компютър? Защото 2/3 от моите учебници са PDF формати и съм принудена да си ги разпечатвам, защото не мога по цяла нощ да седя пред компютъра. Това е уникално неудобство. И Лили, електронните учебници също се пишат от тези преподаватели.

Пълно е с феодални старци, които не приемат предложения и свежи идеи. Самодоволни и с мания за величие им липсва двустранна комуникация със студентите. Това се отнася за 80% от преподавателите в държавните университети.

Разбира се, че студентите искат ако може да не се учи изобщо, а да им се дават дипломи - всичко това е несериозно. Напротив, трябва да се изисква до край от студентите по време на следването - с контролни, колоквиуми, изпити и т.н. Псевдо висшисти не са нужни на БГ!

А безплатен обяд не сакат ли? Или пък капоти на аванта? Или по пет-шест тапии на СЕМЕстър?..

АБЕ НАПРАВО ИМ ДАВАТ ДИПЛОМИ БЕЗ ТОВА ВЪОБЩЕ И НЕУЧАТ ТИЯ БЕЗДАРНИЦИ ДНЕШНИТЕ НАРЕЧЕНИ СТУДЕНТИ!

Защо им са учебници, те това си го знаят. Направо да им се дават дипломите.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ !!! СЕГА В УНСС ТРЯБВА ДА СЕ КУПУВАТ /НА СЪОТВЕТНИЯ ПРЕПОДАВАТЕЛ / И НА НЯКОИ ОТ ИЗПИТИТЕ ДА ГИ НОСИМ ЗА ДА ГИ ПОДПИШЕ ПРЕПОДАВАТЕЛЯ,ТОЕСТ ДА ВИДИ ЧЕ СМЕ СИ ГИ КУПИЛИ, А И ДА НЕ МОЖЕ ДРУГ ДА НИ ГИ Е ДАЛ САМО ЗА СЛУЧАЯ - ФАРС И ПРОСТОТИЯ !!!!

Само така, крайно време е да се въведе E-learninг

Студентските съвети настояват за възможност за самостоятелен избор на 30% от изучаваните дисциплини - това няма как да стане. Дори и сега при избираемите дисциплини не е така - обикновено от 14 например има 3-4 добри които студентите искат, в останалите се записват по неволя. Могат само да пуснат повече свободноизбираеми, но примерно от 14 ще станат 30 и ще се избират 2, а не 1, но пак няма да се учи необходимото или това, което студентите искат. Само на хартия ще има свобода....

БАЩА ТИ Е ДЪРТ ПЕДЕРАСТ,А МАЙКАТИ ДЪРТА КУРВА! ДА ВЗЕМАТ ДА ТИ ПОДАРЯТ ДИПЛОМА ЗА БАВНОРАЗВИВАЩ ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ.

Ще цитирам отговора на Петър Велики на 1 искане от едни попове: А хуя моего они не хотят?.

ДЪРТ ПЕДАЛ Е БАЩА ТИ А МАЙКАТИ Е ДЪРТА КУРВА! А ТИ НЕЩАСТНИКО МАЛОУМЕН С ТАЗИ ДИПЛОМА КОЯТО ЩЕ ТИ ДАДАТ ДАЖЕ НЕМОЖЕШ ДА СИ ИЗБЪРШИШ НАСРАНИЯ ГЪЗ.

И електронният учебник може да не е безплатен. Например 1 лекция може да струва 10 лева и ако искаш да свалиш файла, плащай.

shto za gluposti. te pak kato che sa se razu4ili mnogo. Samo po chalga discoteki hodiat! Bas darja, che dori i da sevavedat elektronni uchebnici, nikoi ot studentite niama da si napravi truda da si otvori faila.

Tva takava razligavena i razhaitina rabuta-As ma e sram da guvora pu temata_BG STODENT-Rizili....As ,moiti dokturski diplumi ot OXFORT i KEMBRIDGE sa izvuiuvani sa pod na4iloto i o4enie-Kvi iliktronni o4ebnici,be ,MÜHLÜZI..

Че не са ли минали още на електронни учебници - хубава работа! Не мога да повярвам че още учат като в доброто старо време. Но тестоватя система, право казано, не я одобрявам особено, да не кажа - никак. То от тези тестове дотам сме си докарали образованието, особено средното... ужас.

Абе аман от мрънкащи пичници и наркомани.

Usven tuva,na fsi4ku utgori i sa Tutalnu Marzilivi-MIHLÜ na Nta stepin.....As ma e iat 4i vaopshte sa nasilvam da si napriagam MOZAKAt za taZ papla4 i sgan ot LINIFCI--As faf CAMBRIGE i faf OXFORT katu apsulvirah-izbiagvah kuntakti sas BG stodenti mnogu-mnogu...Imam bez ILIKTRONNI o4ebnici 2 diplumi ot OXfort i ot Cambrige-doktur sam na ikumi4iski nauki i sam Doktur pu Filusofia,uba4i Ne tva e misalta mi....

As mi e sramota i jal mi e za mizirabalnotu NIVO i sastuianie na Litargi4en san na BG stodentite---Kvi iliktronni o4ebnici--slaba obrazuv.deinos,safse slaba opshta koltura...Sistemate4 Nigramotnos i Niza4itane na Umstvenite kapaciteti--Glubalnu sas ili bes o4ebnici---jif Rizil in general at all......Pitaiti gi KOI E PISAL :POT IGOTO,de-Ni mogat vi kaza....

За хора със малко свободно време искащи да научат ИСТИНАТА за изкарване на пари от интернет да ми пише на skype : tomasfam.hit.bg обяснявам всичко подробно как да изкараме ПАРИ ОТ ИНТЕРНЕТтози бизнес се е зародил в сащ през 1999 г. има така наречените PTC (pay to click) сайтове който ти плащат определена сума да кликаш на тяхните реклами който са по 30 секунди ако и вие се интересувате пишете на skype : tomasfam.hit.bg ще обясня всичко което е нужно.посетете http://tomasfam.hit. ИЛИ НА http://1blood2puke3m забележка ! несе подвеждаите по scam сайтове !!!