Втори българин стъпи на Лхоце 36 години след Проданов

Атанас Скатов покори връх Лхоце (8516 м) и стана вторият българин след Христо Проданов, който направи това постижение.

Обратно в новината

Коментари - Втори българин стъпи на Лхоце 36 години след Проданов | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Скатов прави отлични изкачвания над 8 000, но изкачвания с изкуствен кислород на този височина правят много, височината ефективно е малко над 6000. За разлика Наско Боян прави професионални БЕЗКИСЛОРОДНИ изкачвания! Без килсород се изкачи и Христо Проданов на Лхоце през 1981.

Само Бог знае ще се върне ли жив Скатов ?! Дано успее !! И Проданов искаше да е първия без кислород на Еверест по западния най-труден маршрут, но знаете какво се случи с него !! Да си смел не означава да си безразсъдно оглупял !! Дано се върне жив и здрав !!

Смятай ако ядеше месо какво щеше да прави :)

Ами и двата върха един след друг със сигурност щеше да ги изкачи!

алпинизмът е най трудният начин да се добереш до едно място където нямаш никаква работа! това не е най пъ.пото занимание на света, но е тъпо да те убеждават колко е уникално!

Подкрепям. Голяма крачка за алпинистът и никаква такава за човешкия род. Безполезно и самоцелно.

Имаме и ЕДНА ИКОНА и тя се нарича Людмил Янков. Един от най-елитните ни Алпинисти. Когато разбира, че Христо Проданов е във Беда решава да тръгне в непрогледната нощ да го търси и да го спаси ако може. Така забравя за мечтата си, да се изкачи на Еверест. Стига около 8500-600 - само "крачка" и си на Еверест. Не намира Христо и се връща в непрогледната нощ. Какъв ЧОВЕК само, защо не сме като него СЕГА?

колко са алпинистите в България?

Нека не им местим кокалите и на двамата. Всеки, който има някаква представа от височинен алпинизъм, ще ти каже, че подобна постъпка е нищо повече от емоция и недомислие - дори и да го беше намерил, а шансът за това е нищожен, как щеше да го свали до базов лагер? На гръб?

тоя е веган точно колкото финци е баща!

Николай Петков и Кирил Досков бележат абсолютен рекорд в изкачване над 7 хиляди метра. Около 9 часа са на Еверест. Последните 1200 метра ги изкачват, като на "аутобан". Те бързат защото другарите са им в Беда - ще замръзнат и никой няма да ги спаси.Започват слизане от Еверест и разбират, че са сбъркали посоката. Връщат се отново на Върха - да се върнеш Повторно, това е Уникално и намирайки вярната посока СПАСЯВАТ своите другари. Методи Савов е почти замръзнал, когато го намират и го смъкват. Методи остава без някой и друг пръст на краката си , но е жив. Българските алпинисти са написала Цяла Една Неповторима Глава в сагата "Еверест".

Искам да добавя нещо съществено - Скатов след Лхотце няма да се "смъкне" под 7 хиляди и ще остане още в "зоната на смъртта". Даже и до 6 хиляди да отиде, пак ще е същото. Но там губи височина и няма да го направи. Този Човек е намислил нещо почти невъзможно. Трябва да е Много Храбър Човек. Успех и дано да се завърне Читав там, в базовия лагер. ------------------ Трябва да си безумно смел да го Помислиш само, камо ли да го направиш.

след меснер всички са само плагиати! а някой дори смешници!

Много тъп коментар. По същата логика след Колумб да не ходим в Америка или след Гагарин - нямаме работа в космоса????

Желая на Скатов Успех и на Еверест. Ще мине по класическия път, през южното седло и стъпката на Хилари. Но след като е качил Лхотце /далеч по-тежък за изкачване/ това ще е Истинско постижение и МНОГО ВОЛЯ. ------------------- Нашите АЛПИНИСТИ минаха Жестокия Път през "Камината на Манфреди" и направиха Пълен траверс на Еверест. Цели Четирима - Около 50 километра беше ... А Христо остана там, незнайно къде сред ледовете на Еверест, а беше изкачил Лхотце по най-тежкия маршрут.

Марулчо пак са го качили до горе. Шерпи, кислород ... не знам кво си и после тръбим - "Само на маруля съм, само на маруля съм"! :)

Идиот!

Кое от това, което съм написал не е истина? Защо нито един от уважаваните сайтово и блогове не споменава за Марулчо? Боян редовно го следят! Идиот може да кажеш на журналиста, използвал думата "покорил". Покорил е задника на жена си!

dirddd@

Може ли някой "редактор" да се обоснове спрямо изключително полезната информация, относно психическата, или каквато се води, ориентация на въпросния алпинист. Дали въпросният се причислявя будист, алтурист, тракторист или "веган", което в последно време явно е изключително модерно да се лансира като някакъв вид "културно" движение или по-скоро психическо разстройство...

Трябва да си доста тъпо парче, за да не разбираш за какво става въпрос и да искаш да ти се обяснява...

жалак си ти, щото нямаш интелект да се сетиш, че в природата няма вегани! нито едно животно не е веган! нито едно!! доста животни живеят само на месо, и някой народи и хора, но няма живо същество вегетарианец, камо ли веган!

ЖИВ И ЗДРАВ ДА СЕ ВЪРНЕШ, АТАНАСЕ! БОГ ДА Е С ТЕБ И С ДРУГАРИТЕ ТИ! НАСЛУКА! ПРИРОДАТА Е СТРАШНА И НЕПРЕДСКАЗУЕМА! КЪСМЕТ!

БОГ ДА ТЕ БЛАГОСЛОВИ И ДА Е С ТЕБ В ТРУДНИЯ ТИ ПЪТ! ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ! ПРОСЛАВИ българското мъжество, воля, героизъм, способности на прословутите български воини от историята! ДОКАЗА, че българският ген е велик! ИМАМЕ нужда да чуем името БЪЛГАРИЯ със слава, мъжество и героизъм!

Не си съгласен с пожеланията ли? Или с това, че прославя България? Щом има "алпинизъм" в света, означава, че не си човека, който ще преценява значимостта на постижението. Аз лично също се притеснявам за живота на Атанас, подложил го на риск, но.... разни хора, разни идеали и страсти! И много, много смелост. Не приравнявай СМЕЛОСТТА с посредственото си хлебоедство и живот на завет!

Той сам си го лепи и афишира навсякъде, самовлюбен сливенски селяк с пари, който си е поставил за цел да бъде извЬестЬен.

От удобното си кресло и легло? Ако нямаше такива хора като Атанас да изследват природата, пространството и Земята, както и да тестват себе си и човешките способности, да рискуват в името на живота за овладяване на природните терени, то , човечеството още щеше да си стои в пещерите.

ти пък от къде знаеш, че съм в креслото ?! Бахта в смешника, питай някой в алпийската общност какво мисли за него ;))

Поздравления за постижението!

още един психар

Отново голям българин! Христо Проданов почива в мир! Пожелавам му да бърза бавно и Бог да е с него!

Желая му оцеляване и успех !!!

Поздравления !Жив и здрав да се върне !

Поздравления за успеха! Само не разбрах как ще направи траверс от Лхоце към Еверест, слизайки в лагер ІІ, който е доста надолу из Западния циркус между двата върха. Според определението, траверс е алпийска проява, при която алпинистите не напускат билото на планината. Най-ниската точка на билото между двата осемхилядника е на около 7850- 7900 м, където обикновено в миналото повечето експедиции изграждаха лагер ІV.

Това може да е не АЛПИЙСКИ траверс, а ХИМАЛАЙСКИ. На тези хималайски височини си на границата между живота и смърта. В Хималайте е много по-различно от Алпите.

Респект.

Бог да ви пази! Страхотно!

Абе още един баир-будала.

Тоя поне не го прави с решение на политбюро на ЦК на БКП.

Ти кой беше?

Аз съм този, който съм. И аз не те познавам.