Българите във Великобритания вземат с 253% повече пари

Българските имигранти увеличават с 253 процента доходите си във Великобритания заради данъчни облекчения.

Обратно в новината

Коментари - Българите във Великобритания вземат с 253% повече пари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

humfry

1) Работните дни в месеца средно са средно около 21 и малко отгоре, за по-лесно ще ги разглеждаме като 21. Една работна седмица е от 5 дни, което означава, че имаме 21:5 = 4.2 работни седмици. Като вземем цитираната сума от статията за средните седмични доходи в България от "149 паунда" и я умножим по 4.2, получаваме резултат от 625.8 лири месечен среден доход за България, което в лева е 625.8x2.5 = 1564.5 лева. Дотук получените суми са многократно завишени и нямат нищо общо с реалните средни доходи в България. 2) Според НСИ средната заплата в България е около 820 лева/месец, което според мен също не отговаря на истината. Данните са силно изкривени и надути, защото има доста личности като шефа на БНБ, за който наскоро пишеше, че взима 90 или 95 хиляди лева/месечно под формата на заплата. Реално никъде извън няколко големи града не взимат заплати по-различни от 200-500 лева. 3) Не съм чувал за общ работник във Великобритания, който да взима по-малко от 1300 лири месечно. Това е може би най-ниското ниво на работник. 4) Дадените проценти в статията не е ясно как са смятани, но според изложените данни са неточни. 330 лири са 221.47% от 149 лири, а не 253%, както е написано в статията. Правилните проценти при средна месечна заплата за България от 820 лева (328 лири, 78.09 лири седмично) са 422.59% увеличение за работещите българи във Великобритания. Тук е много важна да се вмъкне, че се сравнява МРЗ във Великобритания със средна работна заплата (СРЗ) в България, което очевидно не е правилно. 5) Сравнение на минималните заплати във Великобритания и България. МРЗ в България е 340 лева/месец (136 лири, 32,38 лири седмично). МРЗ във Великобритания според данните в статията е 1 386 лири (3465 лева, 330 лири седмично). Реалното увеличение за работещ българин във Великобритания е 1019.11%. Оставям изводите на вас.

Англия е страната на "разтягане на локуми"! Забелязвате ли, че процентното изражение на евентуалното покачване на гоходи е направено при променлива база. Т.е. базата е минималната раб. заплата в България, след това се прави сравнение с подобната заплата в Полша, Испания... Ами ако в България минималната заплата беше по-голяма от британската??? Тогава би се получило, че дошлите тук българи биха обеднявали! А дано, ама НА дали!!! :)) Когато сте в чужбина на работа /не туристи/ не е много удачно да сравнявате кое колко струва като го пресмятате през курса на съответната валута! Все пак работейки в съответната държава Вие ще трябва да харчите част от парите си там. Тогава Вас ви интересува вашата покупателна способност измерена в местната валута. Каква ползата ако печелите примерно 500 или 700 паунда на месец? Тези пари ако ги пресметнете в БГ-левове ще ви се струват много, но тук с тези пари едвам ще свържете двата края при мнооого икономии!?!? Когато се в чужбина на работа трябва да отчитате и структурата на разходите. За Великобритания най-големия разход е наема на жилище. На второ място може би е транспорта. Храната е вероятно на 3-то място. ХАрактерно за всички развити страни е, че разходите за храна са сравнително малки в процентно изражение. Представете си, че работите в ... някоя от арабските държави. Някои от тези държави заплащането на труда е много високо, бензина мноооого евтин, но ще плащате много пари за водата която точите от чешмата!!!

Ще се позова на модерната народна мъдрост (и като работил в чужбина)... 1000 лева в България са повече от 1000 евро в чужбина!

За парите ясно! Ама я кажете ,пускат ли английските пички на българи?

Зависи от предлагането! :))

Ма какви българи работят във Великобритания бе? Защо ме разсмивате, всички са "берачи". Берачи на социални помощи.

В голяма заблуда си! На един голям строеж се поогледах и не видях поляк. Всичките бяха българи и румънци. Намират се по някой индиец, пакистанец, шри-ланка, черен... Дори кантината /кухнята/ се държеше от румънки. Тук-там може да видиш малко англичани, ама те около 15 - 15:30ч вече ги няма на строежа. Ако си купиш нещо по Интернета много е ввероятно да ти го доставят от някоя куриерска фирма, а куриера българин. Преди няколко дни една линейка маневрираше около мен и като слязоха шофьора и фелшера - те и двамата българи. Като цяло българите работят. Именно тези пчелички дето носят мед, тези пчелички изтърваха нашите "велики" управници.

изглежда според тези България и област от южна Румъния...

sawo

Слаби са му мозъците на този тръст :) Толкова глупости изписани на едно място отдавна не бях чел :)

Мозъчният тръст обаче съветва европейските имигранти да не се ползват от данъчни отстъпки през първите пет години от престоя си на Острова. - а "мозъчният тръст" не може ли да хваня някой по надарени имигранти за една работа и да ги поразведе из Лондон а?))))) иначе нека си съветва лошо няма ...))))

Публикацията е ужасно некадърно преведена и написана. Имат предвид, че законодателството в ЮК трябва да се промени в посока новозаселилите се в ЮК граждани на ЕС да имат право на данъчни облекчения заради семейство и нисък доход едва след като са живяли и работили в ЮК 5 години. А също има предложения (тук в дир бг няма да прочетете за тях) да не се дава право на социални помощи за безработни на граждани от ЕС които не са работили поне 3 години в ЮК.

Gal

какви са тия данъчни облекчения...що за глупости пишат.....има минимален необлагаем доход и ако доходите ти са под този минимум не плащаш данъци. връщат назад данъци,ако си с деца, но само ако доходите ти са ниски, а и сумата не е чак толкова голяма. а да вземат да споменат какви са местните такси, които трябва да се плащат, независимо какъв си по народност....

АЗ СМЯТАМ ДА ОТИДА ДА ВИДА КРАЛИЦАТА--АКО МИ ХАРЕСА щЕ ОСТАНА--ДА ВИДЯ И КАМЕРЪН!!!

Да им носиш много поздрави от мене. Ще кажеш от бай Харалампи от Козарево. Те ме знаят, ще се сетят.

Теб още Чърчил те знае с това, че си пожелаваш честита баня един път годишно

Абе как ги сметнахте тия 149 паунда средно на месец в България? Това значи по 600 паунда на месец, което е около 1400лв! Средно! Да бе... Това явно не е истината!

Аз за това казвам, че един българин там е много по-ценен отколкото един българин тук. Все пак вие по колко часа работите тук в милата ни родина? Ами със сиурност, ефективното ви време е неповече от 2 часа на ден! А там се скъсват, в буквалния смисъл и затова получават добри пари. Които после изпращат обратно в България, за хранят такива като мене и вас, които са останали тук с надеждата, че нещо смислено може да им се случи. Е, да ама не може! Е, да ама нас ни хранят чуждениците не се самозаблуждавайте, че ни е си правим хляба! Не!

Много колективно мислиш. Което предполага скатаване.

Знае ли някой колко е социалната помощ в Англия????

60 паунда на месец.

жив умрял на 2 ден

Помните ли едни глупаци предричаха, че при отваряне на пазара на труда в Англия нямало нито един българин и румънец да се засили натам. Смешки.

Ами то който беше решил да ходи, беше отишъл преди отварянето на пазара. Имам приятели полузаконно работещи в Англия от 15 години. Никой не ги е притеснявал и преди отварянето. Така, че прав е.

излиза,че българите са циганите на Великобритания.

ненавиждам номадите, понеже са със слаби сърца. Всеки може със стимуланти и наготово, пичове... завърнете се породните си места и изкарайте там 2-3к лева и тогава давайте акъл.

Здравейте,момчета.Аз съм борсов агент на борсата в Лондон.Взимам към 1,5-2 милиона паунда годишно.Ако има приятни и сексапилни жени да ми пишат.

Аз съм висока, руса, слаба. С големи ци.

с големи какво,мустаци

Живея в Англия от около 3 години.По професия съм компютърен специалист.В началото взимах по 300 хиляди паунда годишно,но след като напусна главният програмист сега получавам по 500 хиляди паунда.

Аз съм Кристиано Роналдо. Като бях в Манчесър Юнайтед взимах 15 милиона на сезон, ама откакто ме взеха в Реал взимам 30 милиона на сезон. Евро де, не паунди.

Много интересно за 300 000 паунда годишно. Това е някакъв много специален случай. Висока заплата за програмист в УК се счита 70 000 паунда и ти я дават след 10 години рабаота в една и съща фирма, ако си им много ценен. Вие сте рядък щастливец, ако е истина това, което казвате.

sawo

Махни сега по една нула и може да станат реални цифрите :)

Dо UK: Hе е така. Aз съм лекар (консултант) и заплатата ми гони 100,000 (сто хиляди) годишно. малко по-голяма беше в USA. и в двете страни ми взимаха повече от нужното на заплата, но го връщаха/връщат в началото на следващата. тази година ще ми ги върнат около коледа, за това, че започнах по-късно в годината работа. хо ще ме загреят с с едни 3693 точно за празниците. има ли начин да ти пратя емеил с аттачмънт? пунтуацията не ми е в ред защото нямам кирилица.

Еми, аз пък съм очен хирург и работя и в ОК и в САЩ. Вземам над половин милион. Влизам в дира само когато ме заболят моите очи, все пак и аз съм човек.

а стига бе -долна лъжа Това 149 паунда е месечна заплата в Б-я а не седмична София и Варна не са цяла България а в останалата част заплати от 500 лева са мокри сънища придружени с полюции

Здравейте.Аз съм ром но от 5 години живея във Великобритания.Във България бях принуден да живея на палатка в Манастирски ливади и да ровя по кофите.Откакто дойдох тук ми потръгна.Първо завърших колеж в Лондон а сега проектирам самолети за Боинг и взимам 200 хиляди паунда годишно.Не ми се налага да ровя за желязо и живея в престижен квартал.Това е рзликата между България и Англия.

Айде дано ги подлъжеш братята всички да дойдат да проектират за Боинг.

бравос, вервам ти,забирай и родата че там където се родих в детството ми жив циганин беше циркова атракция а сега българина е такава

че то в нашия град(пловдив) сичкото циган работи за боинг,ама ги правим от джилязо и после мастор мемед им опрая крилата с голямото чук,много пари зимаме и не моим да ги поарчим

Значи ние тука храним циганите, а пък англичаните в Англия хранят българите.

засто във глиа расизам за балгарин а за нглиджанина ниама във балгариа храна ос казани а туг 500 панда на мецец прави Боинг.

манго,ти трябва да си завършил българска филология

Това не е особено вярно, данъци се плащат при над 159 паунда седмична заплата, така че не виждам как ще им опростят повече отколкото са внесли в хазната.... че чак и на далавера да са

Поредната помия. "Преди дни стана ясно, че броят на румънците и българите, които пристигат във Великобритания, за да работят, е достигнал нов рекорд - 189 000 души. ", Дайте поне конкретни цифри,бе! Стига сте ни теглили на кило с румънците! Толкова румънци и толкова българи. Тогава адресирайте статията към българите или румънците в Англия.

Във Великобриания е възможно да оцелееш физически с минимална работна заплата, в България не е възможно ако не работиш и нещо друго - гледаш прасе, кокошки, градина, лозе и т.н. Сега си представете как би живяло семейство, което трябва да плаща наем, ток, лекарства, храна, двамата родители работят за по 340лв. на месец и НЕ РАБОТЯТ НИЩО ДРУГО. Аз съм в България и не съм напуснал, ама ми писна да чета коментари колко богато си живеем и колко лошо било извън България.

Зависи, зависи- не знам защо се лъжете, че като дойдете тук и така ще потекат парите към вас и ще живеете добре. С минимална заплата ще мизерстваш яко, ще ядеш боклуци, спорно е дали ще можеш да си платиш консумативите. Ще трябва да живееш с 10 други в някоя къща в покрайнините или да си наемеш стая в някой краен, мизерен квартал с висока престъпност и ще пътуваш минимум 2-3 часа всеки ден за работа. И като си сложиш и пътните - бая спагети със сол ще изядеш и бая ще мръзнеш, повярвай ми.

Баце, преди 25 години баба ми и дядо ми, лека им пръст, гледаха и прасе и кокошки. И лозе имаха. Правеха стотици консерви годишно. Обаче онова поколение си отиде. Не съм срещал последните 5 години човек, който да гледа прасета или кокошки за лична употреба. Миналата коледа 3-ма приятели купихме и заклахме едно прасе, но от човек дето това му е бизнесът - гледа десетки прасета. Нещо не си в час. Де ги тези гледачи на прасета и кокошки? Кучета и котки - да, ама прасета?

Да ти кажа ли как- първо - не плащат наем а живеят в собствена къща После - отопляват една стая на ток - това са 30- 80 лв на месец После ако си купуват всичката храна(! Което обикновено не е така защото имат собствено производство) Им трябват 300 лв на месец Т.е общо това е едната минимална заплата А другата е за всичко останало - дрехи втора употреба или китайски и т.н. Не се ходи на кино - сваля се от интернет, пие се домашен алкохол и това е

Някой разбра ли нещо от тази статия.

"...ако средната седмична заплата в България е 149 паунда". А ако не е?

Е, в смисъла на статията-ако баба ми беше мъжка,щеше да ми бъде дядо....Така,че с АКО не се пишат сериозни неща

Камерън да се стегне да попрочете или прослуша анализите и да заключи че на Британия е по-изгодно да направи инвестиции в БГ за да задържи хората там - африканци и амиатците и стигат

Защо Камерън да прави каквото и да било в България? В България плащате с данъците си на парламент, правителство, президент които да управляват...ако тези не могат, намерете образовани и способни хора за управлението

Tакс ретърн: и в Aмерика и в Aнглия всяка година ми връщат около 3000 (три хиляди) за това, че са ме надтаксували през годината. Hямам Kирилица.

за да ти върнат 3000 от CIS това означава,че си спечелил 15 000. ако си сам са ок но ако имаш и две деца сте живи умрели-ще ядете моркови от консерва и ще ви пращат бидон със зеле по куриер.

Да, вземат, но животът е много по-скъп, данъците - големи. Синът ми се отказа, защото в БГ има много по-висок жизнен стандар, отколкото при голямата си заплата в Лондон.

е колко му е голямата заплата в Лондон? 45 000на година стигал ли е? щот тва не е голяма заплата. колата ще ти струва 30 000 паунда. застраховката за нея 4 000 и като минеш през центъра 8 паунда. паркинга ти ще е 4 паунда. къв живот въобще е живял синът ти и ква заплата е зимал. недей

Еее, много разбираш. Ти каква заплата вземаш там?

Ей Абрамович, как си бе пич? Средната заплата в Англия е около 25х на година преди данъците.

Каква тая заскраховка 4к, бе мейт?! Моята кола в магазина е около 22 хиляди и застраховката ми е 740 паунда на година. Къде тая застраховка 4 бона? Да не си на 17 и да искаш да караш огромен Мерцедес и да са казали на татко ти 4 бона за застраховка? Кога за последно си бил на екскурзия във Великобритания? И Congestion Charge отдавна не е 8, а вече е 10 паунда. Друг е въпросът колко трябва да си тъп при толкова добър транспорт за ходиш с кола... точно в Уестминстър или части на Ислингтън.

Според мен, просто сина ти е неудачник!

Неудачник е този, който приказва без да мисли.

Ас работис във абглиа от 5 годин и добро 500 паунди заблата бъб вабрика а във балгариа 100 лрва казаните.

100 лева? За такъв неграмотник?

Като стъпиш в Англия ти дават 3 чувала паунди (1000000$) и докато не ги изхарчиш не ти дават работа!Стойте си там и стига сте крякали!Елате се борете тука в БГ за пари ,защо бягате?

Нещо не разбрах написаното. Ако седмичната заплата е 196 лири, то какви са данъците, че след облекченията да дадат на хората още по 330 лири? Наистина ли данъчната система на Великобритания дава пари на хората, вместо да им взема?

нямат данък тези пари-има необлагаем минимум. да,дават пари на хората с малки деца и ниски доходи,затова и ирладските циганки раждат докато могат... в общия случеи в наи бедните семеъства маиката не работи,грижи се за децата.

Не знам дали статията не е преведена като хората или оригиналният текст е доста манипулативен. По принцип данъчните кредити не се получават кеш. Това е просто намаляване на данъците, които човек има да плаща. Във Великобритания обаче има необлагаем минимум, който е около 8000 паунда на година. И ако нямаш данъци за плащане, този данъчен кредит не ти служи почти за нищо. А тук нещата са си скъпи, особено имотите. В БГ живота е доста по-евтин, но ако трябва да сме честни, и доста по-некачествен. Всяко нещо си има цена. Ако искаш да живееш на чисто място и практически без престъпност, ще трябва да се бръкнеш по-дълбочко в джоба. Като се тегли чертата мога да кажа, че живота в Англия има следните предимства: 1. Далеч по-уредено и спокойно ежедневие 2. Възпитанието на децата в училище е по-добро 3. Висшето образование е на много по-високо ниво 4. Здравеопазването е направо несравнимо с това в БГ Недостатъци: 1. Трябва да летиш 3 часа със самолет, за да видиш приятелите си в България. 2. Климатът определено не е приятен. Съвсем логично, добрите страни си имат цена. Всеки сам решава дали съотношението цена/качество го устройва.

UK, директен въпрос:какъв стандарт ти осигуряват тези необлагаеми 8000 GBP годишно?

Всъщност идеята е че не се облагат с първият праг от 20% данък и са 10000 паунда, така че реално 2000 паунда повече на година, това обаче ако ингорираме национално осигурителните вноски!!

Никакъв особен. Бих казал, че вегетираш, но всеки си има критерии...

Първо необлагаемият минимум е 10,000 паунда, второ има такс кредит за хора с много ниски доходи, обеснил сум по долу как може да го получиш ;)

Мерси :) Прочетох какво си написал и го пратих на моя счети, но имам чувството, че това е "далавера" за някой с много ниски доходи. Едва ли си струва изобщо да се опитва.

С удоволствие прочетох поста ви!

Приятелю, направо ме разсмя. Даже се съмнявам, че си ходил до Англия. Храната им била по-качествена- глупости. Плодове и зеленчуци- масово ГМО, което за мое учудване в по-голямата си част внасят от Испания. Имат едни испански пъпеши- класика; на хрупане са като сурова тиква, на вкус са като пластмаса. Образованието им в прогимназиалния и гимназиален курс- 2-3 техни години се равняват на 1 наша по отношение на придобити знания. Не съм чувал в последните няколко години англичанин да е завоювал поне 1 медал /бронзов/ на каквато и да е олимпиада- по математика, физика, IT. За висшето им образование- горе- долу си прав, но и там доста изостават от съвременните тенденции. Но, най ме кефиш за здравеопазването им. Явно не си имал досег с английското здравеопазване. Най- сърдечно ти пожелавам и да нямаш. Първо ти желая да си здрав, а второ- ако закъсаш здравословно при всички случаи търси здравна помощ в друга държава.

Никъде не съм написал, че храната е хубава! Да, това е третия недостатък на тая страна. Великото "национално ястие" fish&chips е меко казано гадост. И в магазините масово нещата са гадни. Има и хубави, но струват по-скъпо. Това е. Както съм написал, всяко нещо си има цена. Да, в БГ през лятото хубавите домати, дини, пъпеши струват сигурно стотинки. Хубавото тук е, че има магазини, макар и скъпи, където всичко това го има целогодишно. Ако искаш череши - има и сега! Ако искаш евтини домати - ами има от холандските пластмаси. Тия са направо като топки за тенис. За здравеопазването може и да си прав да трябва да се ходи другаде (някои хора ходят във Франция и Холандия), но това другаде в никакъв случай не е БГ!

Да бе, но ако се установиш там и децата ти учат там от малки вече стават англичани. Те няма да се върнат в БГ. А и с приятелите губиш връзка като се виждаш с тях от дъжд на вятър.

Working Tax Credit & Child Tax Credit се дават кеш.плащат се на сметката на работещия в семеиството. необлагаемия минимум е 9 030 паунда като преди това се приспадат раз ходите .

А с колко са по-големи разходите?От моите скромни наблюдения цените са съизмерими с тези в България, но в местна валута.Ех, ако можеше там да печелим, тук да харчим-идеално.Ама, абсолютно щастие няма.

Произвеждай и изнасяй на Запад и ще имаш много пари в БГ. Лошото е, че и с много пари пак ще живееш в същия мръсен град, ще си трошиш колата по същите скапани улици, ще ти разбиват къщата по същия начин (че може и по-често като разберат, че имаш пари), децата ти ще са потопени в същата чалга и простотия, а за награда съседите ще ти завиждат, че имаш нова кола.

Ха добро утро, 'изследователи' от Оупън Юръп :))). Ами че ако не печелеха повече отколкото в родината си, защо ще се вдигнат българите или испанците напр. да ходят в ЮК или друга западноевропейска страна :)))? Някои страни даже имат специални програми за висококвалифицирани специалисти, които им дават правото 10 години от заселването им в съответната държава да не плащат данък върху 30% от брутния си доход. Това е политиката за привличане на тези групи имигранти.

Така наречените "данъчни отстъпки" са всъщност социални помощи. Разпределянето на богатствата от богатите към бедните е в основата на всяка една социална държава, каквато е UK. Така че като искат социална държава, сега ще духат супата! В БГ го има същия феномен, нали и ние ужким искаме да сме социална държава (кой знае защо) и държавата разпределя парите на българите към циганите. И докато има заблудени да вярват в утопии, като социалната държава, все ще е така!

Драги ингилизи,Сидеров казва да ги изгоните тези българи

С една дума казват на нашите олигарси и политици: "Елате тука да си перете парите..". фалит ли надушвам бе нагли англи...?!

милите те, а колко харчат? може би около 300% повече.

надай се жено на пиян ур>в АНГЛИЯ е малко по-евтино отколкото в Българи ,и в пъти по качествено, а пък ти си плямпай каквото искаш.

Всичко зависи какво имаш в главата и как си в ръцете боклук лиси тук и там си същия.

Защо всички бългхари се назапад работят. Никой не ще в Русия.

Лъжа! Не всички!!!! Има и такива, които работят за Русия и им се плаща от Русия.

Брей! Кой ти каза?!!? Кой разибра в Русия се спира!!! Но по закон малко хора разбират...докат стане популярно вече не си струва и само бачкаторите разбират последни....

Бившият министър на финансите Симеон Дянков е ректор на университет в Русия. Как мислиш, защо е пренебрегнал Световната банка за сметка на Русия?

какъв гениален въпрос! Какви световни проблеми ти тормозят празната глава!

На Запад лайната са по сладки.DO YOU UN............?

драскачи каква е тази простотия-един път лири друг паунди второто пише на парите паунт .

От тука по-зле нЕма. Аиде плюйте ингилизите.

Не е така! Но трябва да е коректно и да се знае на длъж и на шир в БГ: ако си бачкатор и гладуваш в БГ тогава Запада е решение. Но не е решение ако имаш или искаш повече и особено ако те влече частния бизнес! Възможностите може и да не са в БГ но не са и на Запад.....те са на изток и дори на юг..

i razhodite sa im 600% po-golemi...

Чудя се и аз дали да не ходя в ОК ...

Иди! Виж как е. Ако гладуваш в БГ там ще си просто беден...една ниво по горе....което е по добре. Ако обаче си ОК в БГ в ЮК нема да си по добре (освен ако не ти предложат много добра работа).

Абе, ... добре съм си и тук.

Наричаните тук "данъчни облекчения" или Tax Credit всъщност са вид социална помощ а не редукция на дължимия данък. Получават се от хора работещи по-малко часове и на ниска ставка. Не се водят безработни. Англичани масово го ползват. Не ми е известно таз благинка да е достъпна за чужденци обаче, независимо от изказванията на британските власти.

За жалост или не тази 'благинка' както я наричаш е достъпна за чужденци. Всъщност аз работя в отдел занимаващ се със сливания и придобивания на финансова организация. Но познавам Българи, които се възползват от tax credit, с които съм израстнал заедно в София. На кратко, как може да се възползваш, регистрираш като самоусигоряващ се, започват да ти вкарват фиктивни пари в сметката като примерно си чистил прозорци, чистил къщи, помагал за пренос на багаж, парите трябва да са до определена граница, и тогава се квалифицираш за такс кредит. Е разбира се мисля, че трябжа и да си поживял няколко месеца във Великобритания и да покажеш намерение да продължиш да живееш, за да се водиш ordinary resident for tax purposes. Разбира се парите които получаваш от този такс кредит са крайно недостатъчни за живот в Лондон, но пък ако кажем си получаваш парите кеш (като чистиш къщи) и минават само толкова в банковата ти сметка колкото са необходими, за да ти дадат такс кредит, заащото това се отчита пред местният НАП. Нищо не пречи да вземеш такс кредит. Не го написах това за да стимулирам емигрантска вълна..но всъщност е лесно и има Българи 'счетоводители' които само с това се занимават. Та така моят познат от детството си купи кола от този такс кредит, е вярно на 12-13 години...но е възможно за жалост или не и аз не знам всъщност.

"Наричаните тук "данъчни облекчения" или тах кредит всъщност са вид социална помощ а не редукция на дължимия данък." ...точно обратното, социалните помощи са за безработни,а тах кредита е данъчно облекчение за работещи на ниски доходи както сте написали в следващото изречение.../:o