Коментари - Българската попара влезе в класация на CNN | Днес.dir.bg
Коментари
това кой го яде вече, че не съм виждал никога... говорят глупости на чужденците като тия "екскурзоводи" по центъра- веднъж се заслушах как разказваха покъртителни истории за комунизма, че чак да се разревеш... Изобщо масово се разказват врели некипели от комплексарчета- еко джендерчета и мислят кой знае какво впечатление ще направят, а чужденеца гледа съжалително и леко с отвращение... Булгар! Булгааар!
лично аз предпочитам траханата, но не съм сигурен дали е български специалитет, щото в нашто село на времето са живяли и доста турци...
Тия от СNN явно не са били запознати с рецептата за попара на дядо ми, а той си я правеше със домашно червино вино и я замезваше с печен домашен сижук от нашето прасе...
Баба ми правеше попарата с гореща вода, чай или мляко ако има, но са ценни и се пазеха. Слага се повечко хлебец малко сиренце лъжичка захар и готово - сърбайте.
А по същият начин се приготвя това ястие и с домашно приготвена юфка вместо хляб и малко краве масло се слага.
прекрасно нещо е попарата - хляб, сирене, масло, чай и захар /мед/ - прекрасно. Може и млечна - децата я обожават. ПЪК ВИЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА НЕЩО ПОВЕЧЕ - НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ВСЕКИ СИ СЪРБА ПОПАРАТА, КОЯТО СИ Е НАДРОБИЛ.
Ех, така хубаво обяснили, че са смесили няколко вида попари. При баба ми попарата се приготвяше от сух хляб, сварено козе мляко и малко захар. Много вкусно нещо. Майка ми я приготвяше от сух хляб, вряла вода, масло и сирене. В детската градина сух хляб, чай, сирене и захар. Няма лошо, че споменават за българска традиция.
Трябваше да споменете и българската простотия, която е известна мноооого по отдавна. Ако бяхме умна нация, нямаше постоянно други държави да ни завладяват на "Ура".
В България попарата в различните региони се прави различно. Аз лично я знам с чай , сирене и разбира се хляб / сухар, за захар не бях чувал, за мляко също. Лично аз я правех за себе си и за сина си с вода, вместо с чай. Странно ми е обаче, че пишат, че в Германия имало за закуска братвурст??? Вурст и лебервурст да, но братвурст за закуска никъде не съм виждал, това е глупост.
която илюстрира колко е "религиозен" българина, както и важната роля на попарата....Седи дядо Боже на небето, а около него са насядали БОЖЛЕТАТА и всички кусат ПОПАРА от една паница...
Поне с папара да влезе някъде (храна за бедни).
подобни ястия. Румънците - мамалига (качамак). Едва ли някъде по света населението е 99% богато, особено в миналото, откъдето идва коренът на подобни ястия.
е изключително полезна храна...Царевицата е необходима за кръвоносните съдове...предпазва и от деменция...И изобщо-колкото по-проста е храната, толкова по-полезна е тя...
Хляба, масълцето и сиренцето се заливат с топла вода и се захлупват да се запарят. Може да се сложи кафяна лъжичка захар по желание.
Супер, мама е яла, аз,децата ми и на внуците ще правя, дай боже, лично аз я предпочитам с печени филийки
помним още в детската градина във Видин, разцепвах се, беше без мляко, само вода, захар, леП и сиренйе!
класическата попара си е със сухар и гореща вода /плюс захар, малко масло и натрошено сирене/ - с това си хранехме бебетата...когато нямаше нищо по стилажите.
ЧАЙ И МЛЯКО СЕ НАЛИВАТ НЕ СЕ СИПВАТ!!! ЕЗИК МОЙ, ВРАГ МОЙ!
`айде бе, била българска, а к`во ще кажат великите македонци ???
Човек трябва сам да си приготвя попарата,за да не го попарят другите !
Мисля, че правилната думичка в случая би била "да не го попарисват другите". Иначе си абсолютно прав и незабавно ти заемам поговорката за лично ползване!
.....парен каша духа ...ше духаш ти супата, ама... ...духай супата, докато е гореща... ...забъркаха една каша...
по благо нещо нема на тоа свет
Абе по коледа прасето и виното биха искали да възразят, но не е лоша попарката, няма да си кривя душата.
Професионална подсказка от патилото, а не от старото, че да не се сърди на критиката тоя с минуса. Следващия път като си правиш попарка, използвай винце вместе вода, червено. Със сух хлебец и доволно сиренце, може ръска чер пипер, или лют червен, за препоръчване да се консумира рано сутрин в планински региони или поне в хладен ден. Засища, дава кураж. Така ще съчетаеш двете и ще се убедиш, че съм прав. Незлобливо, а така, без да се опитвам да се перча за твоя сметка, щото достижения си имам достатъчно. Айде успех и няма нужда да ми благодариш.
Отраснах с нея-хляб,задължително сух,сирене,натрошено,вряла вода-толкоз,останалото е от лукавого
Традиционната попара е само с вряла вода, хляб, захар, а ако има и сирене, ще е още по-добре. За какво смесване на мляко и сирене бълнува CNN. Колкото по-вече съставки добавяме, толкова е по-нездравословна храната ни. Колкото повече придобивки, коли апартаменти, вили и гаджета притежаваме, толкова по-вече стрес и проблеми ще имаме и ще е къс живота ни.
"Попарата следва дългогодишната традиция да се използва останалия хляб на следващия ден. Тази топла, успокояваща закуска е любима закуска от детството на много българи." Като са тръгнали да ни се подиграват, трябвало да стигнат докрая и да включат филиите с мас.
3/4 бр. (750 г) сух бял хляб 1 и 1/4 ч.ч. (250 г) сирене 125 г масло 1 ч.л. (5 г) червен пипер сол (1 л) вода Начин на приготвяне Хлябът се натрошава на хапки и се слага на редове в дълбок съд, като между редовете и отгоре се поставя натрошеното сирене. Маслото се запържва, отдръпва се от огъня и се разбърква с червения пипер, след което се залива с подсолената вода, оставя се да заври и се изсипва върху хляба. Може без запържване, а само със задушаване с гореща вода. Попарата се похлупва, за да се задуши. Поднася се топла. А това с чая и млякото са вариации на тема попара!
Тая работа с пърженето няма работа в попарата, както и солта !! Слагаш хем бяло саламурено сирене, хем сол ?! Допълнително ?! Това със запържения пипер дори не искам и да го коментирам! Идеята на попарата е, да бъде максимално лесна бърза, вкусна, здравословна. От тази гледна точка и маслото би могло да се яви опция, но то е част от рецептата.
Тая рецепта е продиктувана от некои Шеф Манчев, Петров или там вие се знаете , но баба не е имала време или масло в хладилника а сигурно и електричество но е бързала да стигне на нивата.
запържената попара е оригинала.
а бе мойта попара е най убавата тъй ша знайте.
Mодераторю! Да се плюе срещу ГЕРБ може, срещу БКП не може? Какво общо статията с политиката бе дрОгарю модератор?
Сега се зачудих откъде идва тоя заканителен лаф "Ще ми сърбате попарата!"??!? Това да те заплашват с попара ... хмм... не звучи много похвално за вкусовите качества на ястието :)))))
Няма стандарт за попарата, а е каквато си я надробиш! Съответно каквато си я надробиш, такава и ще си я сърваш. Но има и един друг вариант. Понеже вкусовите качества са доста различни, та всеки си я дроби както на него му уйдисва, а и споерд въможностите де, но може да се стигне и до там да "сърбаш", каквото аз успя да ти "надробя". Като фокуса е върху творческите качества, възможностите и нагласите на готвача.
Благодаря! Добро обяснение! Просто се зачудих, чисто лингвистично, защо е такъв лафът, а не например "Ще ми ядете мусаката" или "Ще ми пиете айряна!" :
а попарата се дробИ :-) ...та вече е обяснено - кой както си я нАдроби - аз предпочитах с крайчета и по-големи парченца сухар, особено такива с коричка :-)
Рибени кюфтета с ванилов сос и тарама хайвер с маьонеза.
Баба ми навремето, 140 килограмово запуснато и тъпоумно същество, се опитваше да ме тъпче с тая гадост, използвайки че съм малък и ми е трудно да се защитавам - но размисли, когато и обърнах купата с гореща течност на главата на няколко пъти. После: що сме без зъби, най-болната нация в света, освинени и измъчени. Щото не знаем какво е добро за нас. А и не можем да си го поискаме и набавим.
Принципно съм съгласен с Вас. 'Традициите' (в повечето случаи не чак толкова традиционни) са съсипали здравето на бая народ още от детството. Като малък харесвах попара, но сега не бих ял такова нещо освен ако не умирам (в буквалния смисъл) от глад
Напротив, доказано е, че хората, които се хранят традиционно са по-здрави и по-дълголетни, защото генетично са подготвяни с хилядолетия за такова хранене. Като столетниците в българските и японски села. Като в приказките, през девет планини се ходи за лекарства, когато се разболеете, но ако в рода си имате дълголетници в предишни поколения, и се храните като тях, тогава проблемите са в начина на ви на живот или промяна в средата(екологични и стресови проблеми).
Спирам ду идин минирален извур и викам на манинкото чаве - глей ся гуреща вуда тече ! Ку имаше маро щях пупара да ти прая ма то пък сирене нема
"Попарата" не е ястие по никакъв начин, или каквото и да е предназначено за ядене от хора. Това си е помия за прасета, със съответния вкус и хранителна стойност. То си е и написано, че се прави само за да не се изхвърлят боклуците и остатъците. Само мизерник и животно като масовия българин може да яде нещо такова по собствено желание. Направо са се изгаврили от СНН.
Попарата се прави с вряла вода,а не с мляко или чай.
Винаги съм я яла с чай!
Навремето, денят за децата е започвал с попара с ... ВИНО! Цял дообед са тихи и кротки и едва дочакват да дойде време за обяд. После спят като разпрани до 17 часа. За това са ставали хора после. А ти си приказвай простотии.
Когато е с вряла вода и сол се казва "суровла", а иначе се прави с прясно мляко но без сирене или с чай и сирене!
CNN , пишете за попарата защото не сте опитали сутрин една хубава гъста шкембе чорба ! И то добре овкусена с оцет и чесън ! И ако се бяхте престрашили да опитате вечерта от българската двойно препечена , 55+ градусова гроздова , щяхте да си добавите към шкембето и две бири !
Не е лошо нещо попарата, подправена със сусам или по друг вкус, но хлябът е ГМО, пшеницата е ГМО и е пълен с химии и консерванти, както всички останали храни. Там е проблемът.
Лично аз попара съм ял в годините на комунизма, когато беше беднотия до шия. При това моите родители, сравнение с другите хора бяха меко казано добре финансово, но това за събота и неделя да си фанат ладата и да идат в гърция или турция на море напълно допустимо днес, тогава и дума не можеше да става...Сега трудно мога да си представя, че тези милиони българи, които нямат тежки проблеми със зъбите, да закусват попара, защото вкусът и без съмнение не е върха. По добре кисело мляко, ябълка, нещо от този род.
Най- странното е - Как си останал такъв ТЪПАК , при родители '' меко казано добре финансово ...'' , и то '' в годините на Комунизма ..'' ????!!!!! Защо не си ''ФАНЕШ... '' каквото имаш там и да заминеш за Гърция или където и да е , и да НЕ се връщаш , та и ние да се пооправим малко ?????????
След България, най-много време съм прекарал в Германия. Бил съм там дългосрочно (по 1-3 години в един град) в жилища под наем, но също така съм прекарал поне година в командировки из цялата страна, като съм пребивавал в хотели. Спал съм във всякакви хотели там, но нито веднъж не съм видял вурст във вариантите за закуска. От година и половина съм в България, но не вярвам нещата да са се променили. Както и да е, след половин година се връщам там завинаги и ще разбера.
Добре си го решил. Изчезни за винаги, но и от български форуми. А не забравяй сутрин да проверяваш и за още един вурст - Кончита Вурст.
Ами то е много подвеждащо написано, вурст има различни видове и няма как да не си имал за закуска на масата. Обикновен салам на шайби си е пак тип вурст - виж в супера ягдвурст или биервурст. Пастетът също е тип вурст - лебервурст, теевурст. Различните наденички също са вурст - вайсвурст, боквурст. Кренвиршите също са вурст - виенер вюрстшен (означава виенски наденички, което е смешно защото във Виена ги наричат франкфуртер - тоест франкфуртски). Има едни такива в бурканчета с желе или мас кълцано/мляно месо - пак е вид вурст. Всъщност се сещам, че имат едно мляно месо , което е така обработено, че изглежда като сурова кайма ( всъщност е пушено май) - върви с лук на шайба или на кубчета и се маже на хлебче - това се казва метвурст. Кървавица също имат - казва се блутвурст. Сигурно пропускам още доста. То иначе трябва да си имал само варени яйца, жълто сирене и бутер на масата.
С попара сме станали хора 2000 години, а с хамбургери - дебели свине от макдоналдса
Българската попара влезе в класация на CNN
От телевизията дават и рецептата за екзотичната българска закуска
Обратно в новината