Всеки пети кредит не се обслужва

Всеки пети кредит, изтеглен през 2010 г. не се обслужва. Това става ясно от изчисления на Livebiz на база данните на Българската народна банка.

Обратно в новината

Коментари - Всеки пети кредит не се обслужва | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кредитите се натрупаха по времето на Орешарски , 2005-2008 г. Сега тоя наглец иска да ни ''оправя'' отново.

освен ако това не е идеата на скритите тумночервени играчи да ликвидират банките така както направиха при виденофф ида лапнат отново капиталите на закусалата ни дуржава *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"Общо 18.1% от всички отпуснати кредити са лоши или преструктурирани." - само лошите са толкова, а преструктурирани са близо 60%, като само 20% успяват да се справят с договорните условия при първоначалното подписване на договора за кредит. Общо взето преди банките раздаваха пари, сега само си преструктурират кредитите и ако отпуснат 1-2 сериозни кредита за цяла България за месец ще е чудо!

Банките направиха в България поразия. Ние нямаме развит банков пазар и с липсата на регулация се стига до тежки моменти. По-тежки, отколкото биха могли да бъдат. Лихвите у нас са силно завишени, централната бакан е безпомощна да асе справи, защото има картел от страна на банките. Никой не можа да ги обвини в картелно споразумение, въпреки че всички служители зан мабни и много клиенти знаеха за такова. На мен лично са ми говорили за споразуменитео да не рефинансират, за да закрепостят клиентите и да могат спокойно да си вдигнат лихвите. Разбора се, че на двойн алихва много хора няма да издържат. Намалете лихвите, драги банки, и ще започнат да се плащат 99% от кредитите. Държавата няма лост. Народът ни е прост и това е основната причина. Всеки си мисли, че това не го каасае, но всички сем в кюп...

Според мен лошите кредити са много повече. Около мен има много българи, които вече не могат да си плащат заемите защото работата и тук намаля, приходите - също. А не може да не си платиш текущите разходи, които се увеличиха - наем, транспорт, храна... Но тук лихвите са 3.5 - 5%. Като свалят нашите банки лихвите ще си плащаме заемите! Така казвам аз, така казват и другите около мен. Банката да го...

Защо казваш принудих а не избягах от робството. Нали виждаш, че полицаите вече не действат на митинги с палки, а с камери.

така е защото си седим и чакаме трябва да се обединим и да стачкуваме да видим тогава всички на бунт докога ще ни мачкат, заради дигането на лихвите се принудих да ходя в чужбина да работя за да мога да плащам кредита си и знаете ли че там където бях лихвата е 4% в евро а в българия е 8%, като изпращах пари банката там ми вземаше 5евро за превод , а тук 10евро за същата сума НИЕ МЛАДИТЕ СМЕ ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКАМ НИКОГА МОИТЕ ДЕЦА ДА ХОДЯТ ДА РОБУВАТ В ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЕДИННИ И ДА МОЖЕМ ДА КАЗВАМЕ НЕ НЕ НЕ

Малко е. Според плана, който съм оставил на продажните Ви политици до 2010 трябваше вече да са ви взели 25% от жилищата. Какаво прави този смотаняк Дянков - казах му да умори пенсионерите, да изгони кадърните от България, а той с един БАН не можа да се справи. Продажните ченгета много да внимават, да не влезат неподкупни в политиката, щото тогава и да ги разстреляме ще е късно...

от българско гражданство не го прави по-малко българин . Той просто е избрал да улесни живота си и да си даде шанс за по-добър и по-уреден живот във Виена. По-добри възможности за работа и за това никой не може да го съди. Човекът е говорил на дето си само на български вечер !Знаета ли колко роднини имам,които говорят на децата си на немски или английски, и чиито деца като ги питаш на български ти отговарят на английски,че доже се и срамуват и ти се сърдят като им говориш на бълг.? Спрете да злобеете,защото точно това правите. Аз също бих отишла във Виена и ако имам възможност за по-добър старт като австрийски гражданин ,бих се отказала от гражданството си , но това ще е по-скоро само формално !!!

Това означава,че има много фалити и лошото е,че стават все повече.

Решението е едно- реално фалиране на банките с държавна помощ. по този начин всичко е пито - платено. А нашите влогове хазната ги гарантира, единствено ще отчетем , че ги няма стотиците банки кръвопийци.

Дежурните безпарични хейтъри.... Пропускате една цифра - 8.7 млрд. са отпуснатите кредити за закупуване на жилища през 2010г. При средна цена от 60000 евра за жилище, колко продадени жилища има според вас? Ами от порядъка на 140 000. И това са само тези с кредити... Айде да не са 140, 100 да са. Пазара си работи драги ми смешници.

не е така,дежурния брокер.пазарът не си работи,ами просто българинът е същество,което не си взема поука от грешките.поне не с нужната скорост:):)

Това кой какви поуки и кога си ги взима не променя нащата. Това са субективни фактори. Има ли сделки? Има. Това е .

Уважаеми Мммда, това не са 140 000 нови сделки, това са предоговорени ипотечни кредити. Така, че недей да заблуждаваш читателите.

И това твое твърдение се базира на ?

преди 2-3 години едни бг ипотекари пееха песни колко са умни,че са купили САМО на 800 евро квадрата в един крайморски град в полукраен квартал,и колко са глупави тези,които не теглят като тях доживотен кредит на секундата,щото видите ли скоро цените щели да станат над 1500 евро......еми сега цените в техния район са под 600 евро квадрата,лихвата по кредита им се е вдигна доста и едва ли ще спадне,докога ще са на работа кой знае,да не говорим за още 20 години напред,когато ще са над 50-те.отделно,че още втората зима почнаха течовете по стените,щото новото строителство в чалгария е с ненадминато качество,пък те на всичко отгоре чакаха почти година,щото купиха на зелено и т.н.......та кой излезе идиота,драги ми ганювци???

А аз се чудя що в България лихвите били високи. Който връща заеми, той издържа и лошите.

Банките се завъртяха в много лоша спирала. Вдигаха лихвите за да компенсират падащите цени и не обсложваните кредити , което доведе до още повече не обслужвани кредити

а, добар ден, зизу! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

в балгаря за кои ли пат плащаме чужди сметки, а кредитните милионери само ни се смеят оцтрани. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

голям процент от "лошите" кредити рано или късно се събират. Лихвите са високи, защото банкерите са прасета

да точно така според мен трябва всички да спрем да внасяме вноските си по кредитите за да може все пак лихвите да се намалят, защото това не е редно редовните платци да плащат най високите лихви за да издържаме нередовните платци.

Години на ред предупреждавахме хората да не купуват имоти на тройни цени. Бяхме подигравани, осмивани и какво ли не. Ето, че дойде времето да се види разбираме ли от икономика или не. Имотите в момента продължават да са чудовищен балон! Цените ще падат на два пъти. Първо ще паднат двойно до нормалните си нива, след което голяма част от тях, като апартаментите в панелните гета ще продължат пътя си надолу. През в края на 2006 и началото на 2007, предстоящата криза беше анонсирана по всички медии. Никой не повярва. Хората продължиха да се набулбукват с непосилни кредити. Още тогава икономическите анализи сочеха, че нивото на лоши кредити ще достигне около 35%. Тогава лошите кредити бяха 1-2% и на всички им се виждаше навъзможно. Питам се сега, когато лошите кредити стигнаха 20% дали има още някой който да се съмнява, че те ще достигнат 35%. Нима още някой храни илюзии, че когато Европа излезе от кризата тук ще се върнат старите времена? Банките в момента се поддържат една друга, но скоро ще заиграят една с/у друга. Ще оцелят тези, които извадят имотите на тезгяха първи. Другите, ще се наложи да продават на цени 4-5 пъти под пиковите нива, на които са вземани кредитите. Горко на хората, които ще трябва да връщат разликата, но те бяха предварително предупредени, така, че не виждам повод да се оплакват.

Не са проблем цените на имотите, освен за спекулантите, имотът не е бързоликвидна стока, средностатистически гражданин си купува 2-3 имота през целия си живот. През това време цените ще падат и ще се качват много пъти. Проблемът е, че банките в България имат евтин външен ресурс, а не намаляват нивата на лихвите.

А външните ресурси неслучайно са евтини - за да подпомогнат потребителите да се справят с временните си проблеми, а при нас е обратното - скъпо е, за да те довършат. Е, това ако е държава или може би пак някой политик лобира за банките, а не за тези, които са го избрали???