назад

Домът на металурга със забравения стенопис - урбекс история за минало, настояще и бъдеще

12:36 | 14 юни 2021 | Редактор: Стоян Гогов 31 48127

Коментари 31

Тези места не са разпространение и разгласяване по този начин! Знаете ли какво остава от тях една такава статия - една разграбена, жестоко опустошена руйна! Има си правила в Урбекс-а и те не са да се фукаме кое къде е и как ние сме първите, а да правим прекрасни, вълнуващи снимки и да НЕ пипаме нищо! Не разгласявайте тези места - те и без това са малко! Благодаря за разбирането!

Това място си беше горещата точка за продажба на хероин, редици младежи от столицата идваха точно по обед и си тръгвага със следващия влак. Спирка Метал = херца.

Страхотна е сградата и стенописите. Ех, малко са с комунистически елементи, но въпреки това е красиво! Дано някой се загрижи да я съхрани! А книгите хвърлени и съсипани направо ме убиват! Можеше да се дадат на библиотеки, училища. Абе, разсипия!

Било е по добре поне на дисциплина ред морал. Сега не може да се съберат компания да идат на кино- кафе. Две думи младите не може да си кажат. Само се чудат какви бели да направят.

Мокри комунистически сънища. Да върнем назад другарите Ленин и Чаушески! Вечна Дружба! Ка Пе Ес Ес Бе Ка Пе! - тъй ни караха да крещим на доброволно-задължителните митинги!

За това не е виновна държавата! Ако в Перник имаше сносна общинска управа, която да не се занимаваше само с язовирски далавери положението щеше да е друго!

Ето и видео от мястото - https://www.youtube.com/watch?v=IBgAGIc7N80

Наистина ли е толкова запазено?

Колко култура, колко дух и надежда за по-добро бъдеще чрез образование и ограмотяване... И всичко това оставено на разрухата на времето и клошарите, които се греят като горят книги. Колко тъжно и колко показателно за това, което се случи през последните 30 години... Защо трябваше да разрушаваме всичко, вместо да надграждаме?

Като прочета нещо за "последните 30 години", винаги се замислям...Наистина ли е било толкова добро "онова време", възппитаващо морал, ценности и тн. и колко реални са били тези ценности извън пропагандата? И да, живял съм по онова време, бил съм и в сградата от статията....

Поне за култура морал е било много по добре. Сега неможе да се съберат компания да идат на кино. То обратни то напушени и кви ли не измет има.

Не е до липса на пари! Липсва култура, дух и българщина!

Повече от 30 години унищожение, за култура дори не искам да споменавам. Проклети да сте "демократи" фалшиви-лъжливи, проклети да сте, проклети!!!

Баси кича и грозота. Бутай до основи! Всички червени мекерета са за избиване.

На майка ти сина е грозен трол мръсен

Каква хубава българска дума - УРБЕКС история !

означава urban exploration(изледване на населени места или изоставени сгради), дай по-добра идея за българска дума.

Кръстьо Раковски, от родата на Съби-Сава-Георги Стойков Попович Раковски (от село РАково), масон от църквата на Луцифер, издигната през 19 век в Бостън от неговия масонски брат и черен папа на световното масонство Алберт Пайк (самият Дявол), е първият юдо-болшевишки министър-председател на ССР Украйна. Много обичал "революционните" съкращения от рода на цитираното "революционно" съкращение в заглавието на статията. По този повод една сутрин Ленин му звъни от Москва и бодро го поздравява: - ДУРАК! - Но почему так товарищ Ленин? - Обидено пита Кръстьо Раковски. - ДУРАК! Ето значит "Доброе Утро РАковски Кръстьо!" - Весело му отговорил Ленин...

Гледайки такива гледки и знаейки какво е било това преди, ме кара да избием колкото се може по скоро "демократите" и с тях да си замине "демокрацията", която не носи нищо друго освен разруха и нещастие....Най-добрия "демократ" е мъртвият "демократ".

Приватизираха/закриха металургичния завод "Ленин" и резултатът е този. Убиват България, а се правят на демократи. В действителност са ДЕМОНОКРАТИ.

"...липсата на финанси доведе до затварянето ма много от културните центрове!". Ала в същото време има финанси за луксозни возила за депутатите! Покажете ни друг парламент с такъв луксозен авто парк?! Тръгнете от този факт – останалото се изяснява от само себе си.

......Абе хубаво и колко да е хубаво, все пак е некролог и човека го е написал 681 - 1944 това е положението, сега 30 години реанимация,е да де ама реаниматорите все комунисти, същите които убиха България през 1944 година!

че след 1944 г. най-големите фашисти на село (а той ги знаеше, защото през 1923 г. пребиха брат му - куриер по време на Септемврииското антифашистко въстание срещу превратаджийте на кръволока Александър Цанков) са станали "комунисти". През 1990 г. палачинката отново се обърна. Бившите "коминисти" с бащи пребоядисани в червено фашисти, тръгнаха по пътя на своите фашистки родители и станаха ревностни до оскотяване аникомунисти, като този, даа-кащия.

Децата на фашистите, пребоядисани в червено след 1944 г. станаха не комунисти, а членове на БКП и "коминисти" опортюнисти, т.е. използвачи, фурнаджийски лопати и палачинки.

kgoranov

Само дето в България фашизъм не е имало. Вземи се образовай

Много интересна история и снимки, мерси авторе!

Безутешно е положението в страната ни вече повече от 30 години! Жалко, много жалко!

кОМУ Е НУЖНО ТОВА МЕГАЛОМАНСКО СОЦ"ИЗКУСТВО"ПОДДРЪЖКАТА НА ТЕЗИ ЧИТАЛИЩА,КУЛТУРНИ ДОМОВЕ Е СКЪПА И АЗ НЕ ИСКАМ МОИТЕ ДАНЪЦИ ДА ОТИВАТ ЗА ТОВА. В ЕПОХАТА НА ДЕГИТАЛИЗАЦИЯ И СТРЕМЕЖ КЪМ ЕКСКУРЗИЯ В КОСМОСА Е БЕЗУМИЕ ДА ПОДДЪРЖАШ ЧИТАЛИЩА.СЕГА ВСИЧКО Е В ИНТЕРНЕТ,ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ,ПЕСТИСЕ ДЪРВЕСИНА,НАЛИ ИСКАМЕ ДА МИСЛИМ ЗА ЕКОЛОГИЯТА.ЧИТАЛИЩАТА СА ИЗИГРАЛИ СВОЯТА ИСТОРИЧЕСКА РОЛЯ И ВЕЧЕ НЕ СА НЕОБХОДИМИ.СВЕЕТА СЕ РАЗВИВА НЕ МОЖЕ ДА СЪТОИ НА НИВО ЧИТАЛИЩЕ. В СОЦ ГОДИНИТЕ НЯМАХМЕ ДОСТЪП ДО СВЕТОВНИ ТЕЛЕВИЗИИ ,А САМО ЧЕРНО БЯЛА 1961 Г, В ПОНДЕЛНИК ПОЧИВАШЕ ТЛЕВИЗИЯТА,ВТОРНИК ГЛЕДАШ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РУСКА ,НЯМАШЕ ДРУГА ,А СЕГА ... ВСИЧКО ОТ ДИВАНА В КЪЩИ Е В РЪЦЕТЕТЕ ТИ.ДА ,СТЕНОПИСА МОЖЕ ДА СЕ ДЕМОНТИРА И СЕ ПРЕМЕСТИ В МУЗЕЙ - НО САМО ТОЛКОВА.СТИГА ТАЗИ НОСТАЛГИЯ ПО КОМУНИЗМА!

В този Културен дом се провеждаха чисто български и културни дейности с децата на металурзите в квартал "Ленин", сега "Изток". Не малко деца бяха обучавани да свирят на цигулка, пиано, китара...

А да отиват за какво бе лумпен, за бело вечери и скъпи дрехи и коли на управниците ли бе нещастнико, без култура и история ще изчезнем, аре са ходи си пусни софка и азис и се хвърли от последния етаж у люлин мизерен трол

Просто сградата е голяма, има много неща, които е можело да се запазят, но не е имала собственик и поддръжка. През 90те като дете съм бил на сватби там. Изоставянето е започнало по-късно. Между другото на 200-300 метра от сградата имаше и една от много малкото закрити ледени площадки в България. По-тъжни неща има - пак в Перник съм виждал изоставена техника, която е купувана в края на 80те от Белгия и ФРГ, последна технология за времето си точно за родната металургия, почти неексплоатирана, потънала в прах и боклуци. Струвала вероятно милиони тогава. В Пернишко и Радомирско е имало индустриален капацитет за повече от половин България. Километри индустриални площи. Без значение от режима - това е всичко е изградено с ръцете на нашите баби, дядовци, бащи и майки. И ще се забрави след няма и 20г.

Към новината