назад

Е-тротинетките ще се третират като велосипеди

08:43 | 17 септември 2019 | Редактор: Калина Петрова 219 7769

Коментари 219

Знаете ли, за колко части от секундата това педер.стко нещо, завива пред велосипедист на алеята? Падането от велосипед е в пъти по-лошо. Тези неща никой не ги ползва за превоз, а ги карат за кеф! Трябва да се забранят на публични места!

Правилно

Искате да сте успешни в прогнозите на спортните събития, без да отделяте много време? Ние сме това което търсите - едни от най-добрите анализатори на спортни събития с дългогодишен опит в инвестирането на спортни пазари. ОГРОМНА 20% ПЕЧАЛБА последната 1 седмица. Сега месечния абонамент е само 30 евро. Регистрирайте се безплатно на https://TIPSTERIUM.COM или ни намерете във фейсбук.

Ще се третират с хербициди, пестициди и акарициди както Тротинетки, така и автомобили. Защото може да пренесат чума по свинете в някой Софийски квартал. P.S. Все пак ППС няма двигател, следователно велосипед, количка и т.н. е ППС. Всички МПС-та имат двигатели и трябва да се класифицират точно по този основен атрибут. Въпросът е дали при обилен дъжд и дълбок снеговалеж тротинетките ко ШЪ праят??? Защото едно МТБ с 29 инча капли и мощни дискови спирачки минава откъдето му кефне - град, село, река, планина това е машина пред която всяка АВТОКОЧИНА може да се поклони - особено високо в планината!!!

Дори и при минус 17 градуса?

Не влизай в дискусия с такъв дето дори не знае как да си нагласи обикновените спирачки та има нужда от „мощни дискови“ и сигурно си мисли, че колелата трябва да блокират като стисне лостчетата.

Шишко! Не бъркай фризера от хладилника с каране на велосипед през зимата. Лличи си че си КЕЛЕШ. Ако те пуснат в казарма да направиш крос при -21С или да постоиш на пост при -25 до -30С с гъбина. Само келеши питат ма как така през зимата се кара колело по 50 км.

това е като да си купиш парфюм, ама да нямаш сапун.

Ако ци, пардон ромска каруца и тротинетка се сблъскат, кой ще е виновен?

Ба'т Бойко, кой!

Тромпетиста разбира се........ Те сега конете нямат светлоотразителни жилетки, нямат и тоалетни. Ето защо за коне, магарета и каруци правилата НЕ ВАЖАТ.

Тротинетките НЕ облекчават трафика. Те ГО затрудняват! Не виждам какъв специалист може да бъде човек, който твърди обратното?! Основните им ползватели са деца и младежи, които ги ползват за забавление, а не да ходят на работа с тях ( и да облекчат трафика на копите). Така че, тротинетките са нов, допълнителен цирей в градското движение.

peshoa

Заради тях ли са задръстванията колега? Те ли са модерното световно зло днес? Ако обещаеш, че всичко ще се оправи ако ние слезем от тротитата...ама веднага слизам...

хора които си нямат и понятие от правилника за движение по пътищата. Много народ ще загине.

Досега кат нямаше тротинетки що във всички градове има изключително мръсен въздух и задръстване? Защо в една Гърция например повечето хора карат скутерчета и моторчета до 125 см3? Защото НЕ са комплексари както повечето в автоклошари(с бракми по 2000 лева) в БГ

В Гърция е значително по-топло през зимата, отколкото в България. Ама то трябва да има с какво да мислиш.

Жалко за децата, които ще си отидат от този свят ползвайки "това екологично средство".

peshoa

Няма начин да позволя на детето си да се качи на троти, още повече пък да излезе на пътя...да жалко за децата, но това не е ли отговорност на родителите? Не то си я купува, те му я купуват и те му казват къде да кара и къде не...

А помисли ли, как ще спи водача на автомобила, който спазвайки правилника, е отнесъл тротинеткаджията? Как ще спи до края на живота си?

Ти да не мислиш, че госпожата, която прегази полицая в Пловдив си е загубила съня, напротив, даже си караше и след това. А синчето на данъчния мислиш, че той по цял ден си скубе косите ли? Те тези, които си губят съня гледат да не се стига дотам.

Моля Тротонеткаджийте да не се движат по тротоарите със бясна скорост и да се взимат за предпядствия пещеходците и децата със бясна скорост,ами да се научат да си карат по веоалеите,или да си ги бутат там където няма такива,защото както каза по долу един колега,не дай си боже подобен индивид да ме бутне ще бъде съден до дупка.

peshoa

Бясна скорост??????около 15????? Ами какво правим с велосипедите, те се движат доста по - бързо от нас...

не е 15 клм, а наистина е висока скоростта. Нямат място по тротоарите.

С 15 km/h блъскаш едно 10 килограмово дете. То пада удря си главата в ръба на бордюра и после лека му пръст. А примерът ти с велосипеда не е удачен, защото на 100 тротинетки на тротоара не се пада и един велосипед. В Казанлък може би съотношението е 1000/1.

П-горе написах и сега ще ти го напиша и на теб. Само преди ден един такъв летеше по "Дойран" с над 70 км/ч! Дори с скола трудно се поддържатакава скорост по това трасе, но този си правеше слалом меду колите и нито за миг не се забави и не намали скоростта си! При това нямаше ни каска ни кори по краката и ръце, а шпореше по шорти и тениска! Не му зная ни марката на возилото ни името, кой е, само видях че на дъската, между краката му, имаше достатъчно голяма кутия в която можеш да побереш дори акумулатор за танк!

Като човек с тротинетка - подкрепям. Тъпо е да се кара по тротоарите, никоя баба няма да оцелее ако ѝ връхлети човек, тежащ едни 80 кила с 15-20 км/ч. Предпочитам да застрашавам собствения си живот карайки по улицата от колкото чуждия, карайки по тротоарите. И да, велосипедистите също не са за там.

Още нещо: Току що открих, че съм гений. Сетих се! То е толкова просто, че само гений може да се сети за него! Пешеходците се мотаят и пречат на тротинетките. Трябва да забраним ходенето пеша! Това пък ако не е гениална идея. Изберете си в коя сфера ще ми дадете Нобеловата награда! Не съм някой претенциозен, ще се задоволя с каквато и да е.

Необходими са още: - Светлоотразителна жилетка по всяко време на денонощието; - Червена светлина отзад, предупреждаваща за принудително намаляване на скоростта; - Постоянно включена бяла светлина отпред; - постоянно включена червена светлина отзад. - да се поясни, може ли тротинетката да се движи извън населено място. Аз например мога с няколко приятели да решим, да си направим една екскурзия примерно от Петрич до Варна с тротинетки. Ще трябва ли да си купим винетки? Щом един огромен автобус трябва да има тези светлини денем (иначе я го забележим, я не) то за тротинетката са поне 1000 пъти пъти по-необходими.

peshoa

- Светлоотразителна жилетка по всяко време на денонощието - Вече имам, дори има мигачи на гърба ми... - Червена светлина отзад, предупреждаваща за принудително намаляване на скоростта - ИМА - Постоянно включена бяла светлина отпред - ИМА - постоянно включена червена светлина отзад.- ИМА Забравил си звънец - ИМА Забравил си познаване на ЗДП - ИМАМ СУМПС, друг е въпроса дали да го нося... Ограничение на скоростта - ИМА (25 км/ч) за разлика от велосипеда Препоръчително каска - Разбира се Видео регистратор - нукакъв проблем...

Ти си изряден, качвай се на тротинетката и напред!

Малко повече толерантност е необходима от страна на участниците в движението. По велоалеите е пълно със заспали хора неосъзнаващи че създават трудности на други, по тротоарите пък други идиоти карат като бесни, защото има повече адреналин като караш опасно отколкото ако се натренираш да можеш да караш извън града. Шофьорите пък мразят всичко дето няма ДВГ и искат да покажат, че си тъпанар като си се качил на тротинетка или колело. Колоездачите пък масово не знаят правилника за движение по пътищата и правата си, а шофьорите мислят че имат най-много от всички. Замислете се драги шофьори колко малко свободно време ще ви остава ако всички се качат на коли. Замислете се драги пешеходци какви неприятности може да си създадете на вас или на колоездачите докато ходите по велоалеи без да има никаква конкретна нужда от това. Поне ходете само в едната лента съответстваща на посоката ви на движение. И представете си драги велосипедисти и тротинеткаджии какво им е на пешеходците когато ги използвате като колчета за слалом. Пожелавам ви повече морал, възпитание и уважение. П.С. И всеки да се поинтересува от правата и най-вече задълженията си, защото 98% от участниците в движението не ги знаят.

Ей това е приказка, колега!

Моите уважения, но ако твоите препоръки "замислете се..." ако бяха възможни, щяхме ли да сме на този хал?

Въпрос на личен избор е да мислиш и да бъдеш отговорен гражданин. На това ниво мога да се обзаложа, че 95% го могат.

На всички зелени педа...та, ще кажа: не ми пука за вас, аз съм защитен в колата си! Но ако някой такъв виновно ми причини тпт, ще се случат две неща: 1. ще заведа гражданско дело за причинени неимуществени вреди и стрес поради причинено птп с участието на безотговорен водач на тротинетка. 2. очаквайте регрес от застрахователя към вас. тъй като нямате ГО. Казано на прост език , моя застраховател ще ми плати счупения фар/стоп/мигач, счупена броня. Ако се наложи само боядисване , цената на детайл е около 500-600 лв. и после същия ще ви покани в съда, където да платите щетите ми с лихвите. само да отбележа че цените на новите лед/лазерни фарове са на стойност хиляди евро, а гаранционните коли се правят само в официалния вносител. а там труда не е никак евтин. Та дори в най-лекия вариант на виновно причинено птп, започвате с минус 500 лв. само за боята на бронята/калника ми. отделно сумата от около 5000 лв. която ще ви потърся за причинени вреди. А ако се случи аз да би бутна, тъй като документално съм изряден. мойта ГО ще ви покрие пирона който ще ви сложат в крака. застрахователя няма как да иска регрес от мен, тъй като съм документално изряден. дори и да ме съдите за някакви вреди, ще получите писмо от арменския поп - тротинетка без светлини и мигачи, без стопове, с водач без каска и защитно облекло, ако нямате книжка не познавате и правилна за движение и здп съответно, с противречие на всякакви пътни правила е бил бутнат. знаете какво вземете - едно голямо нищо! а вие ми обяснявайте дали сте еко ил изелени или модерни. И поменте аз съм защитен, вие сте уязвимите. и не ми дреме за вас защото всички се движими по един правилник и закон.

peshoa

Предполагам същото ще направиш ако виновника е с колело, пешеходец или дори дете нали, Та на теб не ти дреме, важно е да ти е лъскава колата и брояната ти да е права...

Нали искате законност, това което съм описал на практика е дейстивето на закона в случай на птп. Преди дни, на баня мадара съм по бул.прага посока вма. На червено стоим аз в лява лента, кола в дясна лента, дебил с колело между двете коли. Става ни зелено, и тръгваме леко. Тоя с колелото зави наляво пред мен и изцепи посока по пенчо славейков. Успях да спра, а ако го бях бутнал що рев щеше да има, ама дори от колата нямаше да слеза докато не дойде кат.

Не е ли по-важно да избягваш инциденти от всякакво естество от колкото да си смяташ цената на мигачите? Бах те в самочувствието от едната таратайка. Я слез на земята малко при простолюдието, бе, пич :D Не сереш злато като караш бракма с LED фарове.

Сега осъзнаваш ли за какво говоря? И вие сте готови да карате тротинетките сред такива индивиди, които пет пари не дават за вашия живот?

От къде я изкара тая навита ярост и злоба? Че нали това, за което пишеш важи и срещу велосипедистите и пешеходците? Точно, защото си най-защитен от всички, движещи се по пътя(включително и по тротоарите) поемаш голямата отговорност да запазиш останалите здрави и живи, като не ги газиш. А че има овце пешеходци, колоездачи, мотористи и шофьори е ясно.

тъпо парче.... споко и такива като теб си намират майстора....

баценце ако ме блъснеш ти разбивам предния прозорец като го фрасна с тротинетката но целейки се между очите ти .... после можеш да продължиш да чакаш полицаите за каското и лед фаровете......

А забравяш ли че се знае кой точно е наел тази тротинетка а? Или това го не го отчиташ. Като ще карате по пътя ще се съобразявате с правилника

peshoa

Хубаво е че си такъв почитател на закона...де да бяха повечето така...ами прочети тогава: Глава втора ПРАВИЛА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА Раздел I Общи правила Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата: 1. с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди; ........ (2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен: 1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;

Някъде да съм написал че ще ги каза умишлено. Описах ви с думи прости какво се случва след птп! Като карам с 50-60 и някой такъв ми изскочи отпред няма как да пазиш, това е действителността.И на вас не ви харесва. карам и мотор активно, та питай моторист за опасностите. само че като излизам с мотора знам че: 1. може да не се прибера жив, 2. може да се прибера инвалид, 3 моята безопасност зависи единствено от мен и от никой друг. Ако се случи нещо по т.1 по т.2 и по т.3 значи аз съм си виновен. но не рева как всички трябва да ме пазят., а аз да газя правилника и обяснявам как другите са виновни. откъде на къде мен ще ме дебнат с камери, ГО, преглед, ако си профи и психо, ходиш на изпити, учиш закона. и изведнъж се появява някакъв зелен еко пе..л който няма идея дори как е организирано движението и иска всички да го пазят. не стаа брат, ще се съобразяваш със всичко на пътя по всяко време. защото като стигнеш до дело, тия членове които ми цитираш не важат - тогава има документи, експертизи , авдкатски приоми., и това което описах в първия пост ще го разбереш на живо. Обаче ганя знае че от тротинетка не се пада на глава, а ако падне ще реве що не била задължителна каската.

peshoa

Бре голяма полемика, голяма драма. Ние с тротитата не сме идиоти, ако трафика ми позволяваше да се придвижвам нормално било то с автобус или с кола, нямаше да се набутвам сред коли, пешехоци и опасности. Само че, признайте си всички шофьори - днес вече сте усетили за каво става дума, децата тръгнаха на училище и градовете се задръстиха...поголовно. Е, с троти този проблем го нямам. Докато това е начина да си ползвам личното време за мен. а не за някакви безумни решения по улиците на градовете ни, ще съм с нея. И не се косете толкова, след някой и друг месец ще изчезнем...заради врмето, но на пролет пак ще сме тук..и исъс сигурност повече. И престанете да ни мислите колко сме опасни за себе си и околните. Опасен е манталитета около нас, не устройствата и машините които позлваме. Инциденти се случват дори и като ходиш пеша, е какво сега, да си стоим в къщи ли? С малко пазаруване, мислене и внимаване, нещата не са толкова страшни. За много хора обаче това са просто думи, но не и начин на дейстие, мислене, начин на живот...Ако цивилизацитя ни се вслушваше във вашите приказки, още щяхме да сме с парни локомотиви....

Не вие сте толкова опасни, колкото вие сте в опасност, точно заради манталитета около вас. Как не го виждате това? Защо искате да го разберете по трудния начин? Ето ти съвсем реален сценарий. „Дрифтър“ с книжка от един месец те задминава точно преди светофара. Чака на червеното и точно когато ти най-вдясно го застигаш зеленото светва. Ти продължаваш направо, но той си завива надясно без да те види. Кабуууум. Честито, вие спечелихте малка награда - едномесечен престой в ортопедията. А голямата награда сещаш ли се каква е? И пак ще попитам как точно мислите да направите ляв завой като се движите най-вдясно на платното?

Обясних ти как става левия завой. Оди прочети.

peshoa

Както би го направил пешеходеца...явно не си ползвал такова нещо и по - добре недей....още първия ден ще те отнесат ако действаш както в твойте предположения... Карането на троти носи усещане, че си по - скоро пешеходец, а не участник в движението с превозно средство...и съответно, мисленето и действията ти са като на пешеходец...разбира се, трябва да си карал, за да го разбереш...

Действаш като пешеходец кзваш - че малко пешеходци ли биват сгазени? Не съм карал тротинетка, но нямам нищо против, само че не и в трафика. Аз не ви се дървя, просто ви обръщам внимание на рисковете, които поемате. Автомобилите имат кнауч зони, колани, еърбези и пак често катастрофите приключват със трайни наранявания. Пак казвам, поемайте си рисковете щом смятате, че си струва, но аз предпочитам когато съм заобиколен от хора всеки от които упарвлява по тон желязо и една сериозна част от тях са неспособни или направо неправоспособни да съм поне до някаква степен защитен.

Човек по-долу казва, че „ Та ние се изпотрепахме по нашите пътища! ... Защо засилвате толкова нещата за нещо, което не развива кой знае каква скорост?“ Не е проблемът в скоростта. Вие напирате да се наврете между колите с тротинетка (па ако ще и с колело, скейтборд или ролкови кънки, рискът е един и същ) без да имате каска, без протектори, от кабината на камион шофьорът сигурно дори няма да ви види. А наясно ли сте колко катастрофи се разминават без ранени, само с нагънати ламарини? А сещате ли се, че вие ламарини, които да ви пазят нямате? Чудя се инстинкт за самосъхранение нямате ли, с колело не сте ли падали никога? Ако сте падали хайде сега си го представете между коли движещи се с 50 кмч, сред които на 50 шофьора ще има поне един, на когото въобще не му пука за вас и с кеф ще ви прегази и поне петима, които ще блеят я в телефона, я в радиото и дори няма да ви забележат. Дори и да сте в правото си каква полза? Ти си имал предимство, той е виновен, еее това ще е голяма утеха за роднините ви и сигурно ще е тема номер 1 на погребението ви. И все пак ми е интересно като се движите най-вдясно как точно ще направите ляв завой на улица с две ленти, от които дясната е за направо и надясно?

peshoa

Какви 50 бе колега? Из центъра ли? По скоро е 50 минути в час чакане...

> И все пак ми е интересно като се движите най-вдясно как точно ще направите ляв завой на улица с две ленти, от които дясната е за направо и надясно? Са ш'та светна, байчо. Поредността е следната - Пресичаш направо, спираш до тротоара след кръстовището и се врътваш лекичко за да си вече част от движението продължаващо наляво. Нарича се Hook Turn, в копенхаген това е практиката при вело алеите. Ако движението изчаква фаза на светофара - заставам като пич най-отпред на колоната за да ме видят всички, подавам сигнал с ръка и завивам пред колите. На теб нещо друго да ти обясня?

Сигурен съм, че всеки един знае как е в Копенхаген и как се прави хуук търн. Карай си както и където ти е кеф, ама ако те прегази някой тъпан да не съм чул „трагедията е огромна“.

Не е хирургия, въпрос на образование и common sense e. Поемам си отговорността за собствената безопасност карайки каквото и да е, но ако друг ме бастиса по негова вина ще чуеш само "съд до дупка". Ако всички шофьори караха ама на 100% по правилника - нямаше да има никакви инциденти, освен чисто технически (които са рядкост). Това го казвам със 100% убеденост, защото и аз съм ги карал шофьорските, и аз имам едни десетки хиляди км зад гърба си. Уви кретените си карат както им е кеф. Мерси, че ти пука за моята безопасност братле. Само спазвай закона, друго не ща.

Все гледаме да ни е леко, а глупавите холандци, шведи, германци, норвежци и т.н. въртят ли въртят педалите от 150 години и не мрънкат

stankow

Няма нищо лошо в моторни двуколесни ППС, особено с електрическо задвижване. Но трябва да се спази законът. А той е ясен - има си изиквания към тях, трябва да се спазят.

Я ми кажете,видяли ли сте някой велосипедист да слезне и да бута колелото си,когато пресича улица!!!!! Нищо,че светофара му е зелен ????А по закон е така !!!!!! Изкачат на улицата .....не винаги има видимост и не можеш да реагираш като шьофьор!!Култура липсва и мисъл......

Най-вероятно става дума за ученици (които не спазват нищо), селяни или цигани които не знааят ЗДП. А на обозначена с маркировка вело алея ти видял ли си шофьор да даде предимство на велосипедист? Само 10 % от водачите го правят. За останалите правилника не важи.

Вседен по 2 пъти виждам да не се спазва това правило-преди и слид работа!!!И родители с децата си го правят!!!!! Не ги учат,а заедно с тях карат така.....Всеки път ги изчаквам,но вечер е страшно....Дори не се оглеждат

Ми, видял съм? На пешеходна пътека бутам, в лентите с колите -- карам. И не съм само аз така.

Радвам се,че вие сте така!!Но аз до сега не съм видяля такъв случай

mirosllaw

Няма никаква причина велосипедистът да си бута колелото, ако пресича на кръстовище. Само ако пресича на пешеходни пътеки трябва да бута. А въпросът Ви издава просто незнание.

Холандците отдавна са решили въпроса. Там всеко то семейството имо по 3-4 велосипеда (един за градско един за МТБ, един за трекинг и т.н.). Най-важното е че имат изградена велоинфраструктура. Затова в Холандия ако отидеш с кола в центъра на града глобата е 2000 евро, при повторно нарушение ще влезеш в затвора. Пък в БГ всички градове са ужасно мръсни - газове, гуми, масла, ръждясали бараки зарязани по улиците. БГ-курортите са същия ужас в центъра на някой курорт не можеш да се разминеш от автосъндъци.

виж релефа на холандците и виж този в България. Много ми е интересно да те видя как тръгваш с колелото от Красна поляна и работиш в офис на бул. черни връх до мола. та сутринта с костюма въртиш педалите по нанагорното на гешов, после изкачваш нанагорното по черни връх. в офиса пристигаш потен, наслоен с прах , и около обяд вече миришеш на мърша.... вервай си

Ами костюмът е работно облекло и може да стои в офиса. А пък спортен екип е достатъчен за ходене до работата - за мен 50 км са нищо каране, за други дори 200-300 км преход с колело са забавление. В някои страни предвиждат да вземеш един душ за хигиена. Но велосипеда НЕ е за болни, затлъстели, мързеливи и т.н. водача трябва да е спортна личност Така че всеки сам си преценява - автобус, кола, скутер, моторче, велосипед, електрически велосипед и т.н. Тротинетката след дъжд оставил локви с дълбочина 30-40 см не е решение.

stankow

Изключително малоумно предложение. Ако ще са велосипеди, трябва да отговарят на изискванията за велосипеди в ЗДП. А те не са малко ... И няма как да се затворим очите, че имат мотор. Чиято мощност с развитието на технологиите само ще расте. С тези смешни гуми никаква безопасност не може да се постигне. Има нормални електровелосипеди и електроскутери, тротинетките са безсмислица. Мода, която бързо ще премине. Както "сегвей". Какво стана със сегвеите, нещо хич не се виждат ...

peshoa

Бла бла бла...сигурен съм, че дори не си се качвал на такова нещо, но затова пък пишеш...компетентно...

Да те светна само - най-популярната тротинетка Xiaomi M365 е производство на Segway-Ninebot. Така че и Segway знаят накъде духа вятъра.

Докато не се направи велосипедна инфраструктура - тези медийно папиросани изявления, пенявения нямат сисъл. Борисов дето все строи пътища НЕ е оставил поне 50 см банкет за подобен транспорт на НИТО ЕДИН ПЪТ. И този човек се води "европеец"???? Да се построят независимии междуградски велопътища. В Германия, Англия, Чехия и т.н. това отдавна се прави.

Да видим какво ще каже КАТ защото това "третиране" напълно противоречи на ЗДВП.

... а бе ИДИОТИ, в развитите страни по велоалеите НАВСЯКЪДЕ има знак за ограничение наскоростта на велосипедите до 10 км/ч !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Това е от Ориндж каунти до улиците на Париж. От там нататък те стават летящи снаряди и УБИВАТ, мамка Ви проста!

Не се хаби. Щом си на вело алея значи скоростта може ако трябва да е до 50 км/ч

... аз пък искам да се хабя, щото тез дето не се хабят ги блъскат гейовете на тротинетки и колела, дето са им забити малките седалчици в аналните отверстия и се кефят! Доста от тях вече пребих, много остават обаче, мамка им!

"Доста от тях вече пребих" - Да бе, знаем. Пребил си ги с гол г*з по половите им органи

Твоята като е умна това да не би да ти се е отразило положително? Не, кръгъл идиот си.

Виждам, че си някъв болен индивид и няма много файда да ти се обяснява туй-онуй, но въпреки това ще те светна - в Холандия има два типа вело алеи - с до 25км/ч и с до 50 км/ч. По вторите имат право да се движат и скутери АМ категория. Не знам ти къв филм си гледал и през кой крив макарон си виждал Ориндж каунти и улиците на Париж, но по мои наблюдения такава е ситуацията на повечето места. Не случайно регламента определящ ел. превозно средство категория L1e-A е с ограничение 25 км/ч. Аре са у лево и си пий хапчетата.

Проскубан фън..к,ето точно на тази снимка е показано какви велоалеи има в София .Да идеята е добра ,но няма как да се осъществи тук.защото нищо ,което е направено не е качествено ,а само да се отчете и окраде.

Когато смъртните случаи набъбнат драстично, Малината трябва да бъде незабавно уволнена. Смърт на улиците тепърва ще има. На чуждата фирма не и пука за безопасността на българите. Кой разреши това корупционно мероприятие - Фандъковаааа.

За каква смърт говорите? Та ние се изпотрепахме по нашите пътища! Не четете ли колко хора умират всеки ден при катастрофи с АВТОМОБИЛИ? Защо засилвате толкова нещата за нещо, което не развива кой знае каква скорост?

... тъпо копеле, явно не разбираш дори от елементарна ФИЗИКА! Малоумна сган, едно колело ако те удари с 50 км/ч това се развнява на удар от кола със 100 км/ч !!!!!!! .... ИЗРОД! А, че масово се кара по тротоарите без Гейоалеи по тях ???????? НИКЪДЕ в западния свят нямя такава краварщина !!!!! Има и ограничение на скоростта до 10 км/ч изписанио на Гейоалеята и със знак до нея! РАЗБРА ЛИ БЕ ТЪПАКО!

ae стига мрънка бе

Ако всички шофьори спазваха правилника до последна буквичка и не бързаха като кретени от светофар до светофар - един инцидент нямаше да има. Кво правим като оня ден щеше да ме отнесе бакшиш, решил да прави обратен ПРЕЗ ВЕЛО АЛЕЯТА? И тротинетка карам, и велосипед карам, и автомобил карам - знам за какви кретени става дума във всички насоки. Но като си се качил на бангията с пет предишни собственика от източна германия носиш по-голяма отговорност от лапето на тротинетка за 500 лв.

Ех, не се спряхте! От къде я намирате тази злоба? По цял Европа хората търсят алтернативни начини за предвижване, само Ганьо не иска да слезне от колата, защото друго си е да слезнеш от нещо лъскаво и голямо. А, че са ни задръстени улиците и тротоарите от коли, че дишаме по цял ден гадости няма никакво значение, нали? Оставете хората на мира. Ако спазваш елементарни правила дали караш колело, тротинетка, скутер на никой не би трябвало да му пука.

Никой НЕ спазва ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ правила нито като пешеходец, нито като вело/троти/скутеро-сипедист, нито като шофьор. И в зависимост от това в коя категория си плюеш другите, че ти пречат...

... тъпо копеле, явно не разбираш дори от елементарна ФИЗИКА! Малоумна сган, едно колело ако те удари с 50 км/ч това се развнява на удар от кола със 100 км/ч !!!!!!! .... ИЗРОД! А, че масово се кара по тротоарите без Гейоалеи по тях ???????? НИКЪДЕ в западния свят нямя такава краварщина !!!!! Има и ограничение на скоростта до 10 км/ч изписанио на Гейоалеята и със знак до нея! РАЗБРА ЛИ БЕ ТЪПАКО!

peshoa

Има ли твой пост, е който да не обиждаш, да не псуваш и то хора които не познаваш? Наистина ли си милиш, че като плещиш простотии, мненията ти придобиват тежест, наистина ли си мислиш, че някой изобщо ти обраща внимание?

От пълно със злоба и безсилие сърце, бълват тези гнили уста

Така и така в центъра ужким има ограничение до 7.5 км/ч за споделените тротинетки. Турят две категории: над и под 7.5 км/ч , правят каската задължителна за първата, и си свиркат. То е ясно, че човек, който си цени здравето, не само каска, ами и наколенки и налакътници ще си сложи, без някой да му дава наклон.

Аз искам специална категория между 7.5 и 8.5, дето само шапка е задължителна. Аре стига глупости, има си европейска норматива, само трябва да се обнародва при нас. От там насетне всеки си решава дали да ползва каска в разрез на закона или не. В калифорния всичко живо на скейтборди, тротинетки, колела, скутери и прочее ползва каска. В холандия като сложиш каската и ти се смее народа. Различни хора, различни идеали.

Само дето холандците не споделят улици заедно с автотранспорта, а карат по велоалеи... Има 7 разлики, мнали.

Не си прав, извън града където няма велоалея си се кара редом с автомобилите из Холандия. Личен опит. Долна черта, ако общината направи вело алеи навсякъде ще карам само по вело алеите. Не си мисли, че ми е приятно да се бутам между автомобилите. Всеки път като се задели място за велосипедисти обаче оревавате света. Пример - Раковска миналата зима. Една от най-често ползваните от мен вело алеи, между другото.

Е извън града се кара заедно с автомобилите навсякъде. Там доста по-рядко ще ти се случи да се качиш на нечия предница, а също така има по-малка вероятност автомобил да се се натресе на неопитен велосипедист. Истинската мизерия е в града, щото бг шофьорът по правило не гледа за двуколесни. Затова и каска, и протектори, и горнище в сигнален цвят... В края на краищата, всеки сам се грижи за здравето си и е свободен да се пребие, както намери за добре, но целта на задължителната предпазна екипировка е И да минимизира обществените разходи за здравеопазване.

Тротонетките са опасни за пешеходците и за хората които ги карат,от гледна точка че няма изградени места където да ги карат,и са принудени да ги карат по тротоарите където за застрашени пешеходците,или където ги карат по улиците където могат да ги удари кола или камион,просто няма условия за тези тротонетки.

Какво предлагаш? Да караме издънени дизели докато Фъндъкова направи инфраструктора ли?

dotan

По тротоарите е забранено да се карат велосипеди (освен ако си на под 12 години) така, че реално ако ги приравняват към велосипедите и за тях би следвало да е забранено... то и в статията никъде не пише, че може да ги караш по тротоара... Въпроса е, че КАТ не си върши работата... като почнат да глобяват наред велосипедисти и каращи тротинетки ще спре и карането по тротоара... Наистина като човек придвижващ се с колело ми е ясно, че велоинфраструктура почти няма, но пък и да караш като идиот о тротоара също не е ок...

Бях наскоро в град в Европа с доста алеи за споделено ползване между пешеходци и велосипедисти. До знака за това стои и надпис "Fair-play zone". Движат се едните и другите, стараят се да не си пречат. Я сега ми кажете, може ли това да работи у нас?

НЕ! И разликата не е в държавата или в политиците, а това, че градът е бил в Европа...

Естествено че може, просто трябва багажа в главата да е малко повече и да не се мисли само за себе си.... виждаш хора, намаляш, заобикаляш без да плашиш никой и по живо по здраво какво по елементарно от това да се разминеш с някой....

Тротинетното право е фундаментално право, уважаеми колеги! То произлиза директно от Римското частно право, но се е диференцирало от него и е източник на Закона за движение по пътищата и цялата уредба на движимата собственост, и даже на недвижимата до ниво УПИ! Апелирам Е-тротинетките да не се третират като велосипеди, а да е обратното - велосипедите да се третират като Е-тротинетки! И нещо много важно - назрял е моментът за Кодекс за тротинетисти, велосипедисти и тракторопедисти(има се предвид Е-трактори и Е-булдозери или такива, задвижвани с крачна сила).

Важно е и да се ограничи движението на тротинетките и велосипедите по тротоарите. Иначе се създава се предпоставка за инциденти като най-уязвими са децата.

Движението на велосипеди по тротоарите е ограничено. Че не се спазва е друга бира.

stankow

Не е "ограничено", а е "забранено".

Както винаги всичко се прави постфактум в тази държава! Нищо не е мръднало от 50години.

Както винаги има мрънкящи. Регулация се налага, когато дадено действие започва да става съществена част от битието. Докато е по изключение нуждата от регулация не е голяма. Добре е да обмислят самата рамка, за да не се налага след това непрекъснато да я преправят, както се случва с повечето закони напоследък.

Да намали кметицата билета на градският транспорт на 1лв и тези тротонетки няма да ги кара никой,които излизат по 20лв за един час.

Глупости на търкалета Ти само под наем ли реши че има тротинетки, че търсиш пак евтинията ?!

тротинетките са хубаво нещо но велосипеда по ме кефи..... на тротинеткаджиите дупарите им растят по бързо от на баир будалите!!!

То хубаво отпор от ползвателите, ама ползвателите на коли отпират за какво ли не, а властта нехае и налага простотии? Освен това тоя ползвател като си счупи главата, тоя дето го е блъснал ще бъде съден, а после обществото пък ще му плаща лечението - само защото му е неудобно с каска...

Ми естествено, че ще бъде съден този който му е счупил главата. Ти какво - да принудим всички тротинеткаджии да си носят каски, че да можеш да блъскаш на воля ли ? Май скоро си преминал лоботомията успешно!

Много си ми умен... явно си от умните и красивите, на които всички останали са им глупави и виновни. Тъпия тротинетец сам ще си счупи главата, няма защо друг да му я чупи. Ама явно не ти пука, едва ли и данъци плащаш...

ккк (готина абревиатура), личи си че си от тъпите копелета, дето дори и да им обясняваш нещо няма да те разберат. Препоръчвам ти да не излизаш на улицата, кретени като теб основно ми създават проблеми, независимо какво карам.

Напълно разумно решение.Допустимата скорост може би да е 20 км....

Какви велоалеи , като няма една да е свързана с друга , а да не говорим , че започват и свършват в нищото , чиста пародия , като самата държава

той пуска заводи всеки ден ,не алеи, дребни са за егото му.

Не “той” а “Той”

с този акцент върху екологията и "затоплянето", прехвърлен и върху тротинеттките СО2 е под половин процент от цялата атмосфера и просто няма как физически да е причина за "затопляне"! Това просто е смешно, ако човек се замисли по-дълбоко! По дяволите, на най-много СО2 отделят ОКЕАНИТЕ и гниещите листа на дърветата?! Да пресушим океаните тогава и ликвидираме растенията! ТОТАЛНА ЛЪЖА е причината цялото глобално "затопляне"! Помислете малтко, КОЙ ИЗОБЩО ТОПЛИ ЗЕМЯТА ... КОЙ и от къде В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ идва затоплянето! Да, да ... точно така ! ТО е "виновника", но без него пък ще замръзнем! За послевдните 150 години се наблюдава засилена активност на повърхността МУ с множество изригвания ... ТО ЗАТОПЛЯ ДЕФАКТО, а не кравата и свинята на бай Спиро в задният двор, или голфа тройка на бай Драгой от Ахелой! по темата: естествено че тротинетките ще са велосипеди, какво друго да бъдат! И са евтин начин за придвижване в градски условия.

СО2 е нужен за фото-синтезата. Ама може да са я отменили, знам ли...

0

Мигачи?

Ти кога си виждал колело с мигачи, тавариш?

0

А ти кога си карал тротинетка? Пробвал ли си в движение да пуснеш малкото кормилце с малкото колелце отпред с една ръка, за да подадеш сигнал?

Имам над 1300 км с тротинетката по вело алеите и сред движението в София. Сигнал подавам като съм спрял. Ако се налага спирам и чакам следващия светофар като гледам всички да са ме забелязали. Нещо друго да ти разясня тавариш?

0

Така избирателно ако даваш мичач и с колата, трябва да ти вземат книжката. А това с "тавариш"-а се изтърка още първия път, чурко.

След няколко месеца кото се претрепят няколко човека.

когато става въпрос за някаква тъпотия се вдига шум до небето и са некакви напъни. Когато става върпос за сериозни неща , всичко седи мирно и тихо и не смее да гъкне. Ама то при слаби мозъци и полезни и.д.и...ти е така.

при милион други проблеми се обръща въобще внимание на тази тъпотия????? Рамото на някаква офсъ без колан, ел. винетките, някаква цариграцка конвекция сега трутинетки ... Баравар пецо с мъжете, видяла жабата, че подковават коня и вдигнала крак и т.н. В западна европа все още има хора, които карат със стари автомобилни номера (!!!), а помните ли в бг как ги сменихме всички преди има няма поне 1000 години? В западна европа (не навсякъде ест., но вижте френските на какво приличат) са със стари лични карти, шоф. книжки и т.н. Обаче в бг като чуят по някоя тв, еди си какво и айдеее, сега някой дочул, че видиш ли в Париж се споменала някаква дискусия за ел. тротинетките и айдее у великото село "Оти на герба му имало женско??" (мухахаха) решиха да се правят на важни, дето няма пукната алея за велосипеди в "столицата" в 21 век, още се разхождат каруци из кварталите и откак има някакво що годе метро не се спира да се пише за него как някой се пребил, самоубил, гръмнал с пистолет, да сЪ види, че имало метро вече, пак придобивка на 100 години за западноевропейците.

как пък не те домързя да напишеш толкова глупости...

скоростта до 25 км/ч е почти безопасна и може без каска, но желетка или колан трябва да са задължителни! така поне другите ще могат да ги виждат и да ги пазят от удар отзад. и да се проснат някъде, ше се отърват с някоя цицина - но то е полезно zа твърдоглавия българин - белким поумнее малко ...

засили се с 25 км и си тресни главата, после ни разкажи как е

25 км/ч не е безопасна скорост.

Дедо Либене,блъскал ли те е някой с тази скорост та да видиш колко е безопасна.Не ми говори за тези тъпи тротинетки ,че ми става вече лошо.А ток откъде? А батерийките после къде ще ги изхвърляш?В тецовене на Ковачки?Вози си дебелия гъз на тротинетката и гледай да не блъснеш някой с тая скорост ,че жална ти майка.

stankow

25 km в час е изключително опасна скорост ! Без каска си е смъртоносна. Равнява се на падане от 2.45 метра. Опитайте. Надолу с главата, без каска, на асфалта или срещу метален стълб. Счупване на шийни прешлени, инвалидност ...

3евзек

Стига с тая глава. От позиция прав, на глава се пада само при салто.

Тротинетки само по тротоара и в парковете! Не ни стигат идиотите в автомобили и мотори, както и безмозъчните велосипедисти, а сега и тротинеткаджии...

Като си бил малък често са ти казвали, че не си много умен, нали?

Тротоарите са за пешеходците! Дума да не става да се катерите и там!

Това ТТ съкратено от Тъп Тъпанр ли е?

“Предизвика дискусия каската, според нас трябва да е задължителна, но срещаме отпор от ползвателите. “ оставете ги ползвателите, след като нехаят за собствената си безопсност. Падане от тротинетката с последвал удар на главата в пътната настилка е почти сигурно завършва с тежка черепно мозъчна травма, и при евентуално оцеляване страдания докато си жив. Много поздрави на зелените еко педа...та.

От тротинетка се пада на крака, защото от нея се скача много лесно. Рискът от нея е друг - като скочиш да не те забърше някое друго МПС. На глава се пада по-често с колело. А най-трудно е да се сетиш, докато седиш пред компютъра и пишеш глупости, защото никога не си карал нито едното.

Верно си мушморок, 1000 пъти да паднеш на крака, 1001 като си лупнеш главата и щетата ти е 100%. Миналата седмица пред вма. Зелен с тротинетка кара в насрещното посока центъра. Кола движеща се в посока центъра прави забранен ляв завой за да влезе в една от кварталните улички. Зеления с тротонетката имаше 2 варианта: да се блъсне в колата и през предния капак, или да падне сам преди удара. Избра второто - търкаляше се по улицата в легнало положение., много ефектно беше. Глупака едва стана , проблем в коляното и с адски усилия се замъкна на тротоара. Между другото описаната ситуация е основна причина за смърт при мотористоте. А човек който няма усет за трафика защото няма шофьорска книжка е почти сигурно че ше стане жертва на птп

3евзек

Ние мушмороците първо мислим и преценяваме дали да пишем как някой си е паднал на главата и се е отървал с контузия в коляното. Мозъкът е за това. Шофьорската книжка се дава за познаване на теорията и владеене на контрола над съответната категория МПС, не за усет за трафика. Усет се гради с времето. Като се качиш на тротинетка, внимавай да не прегазиш някое дете на заден ход, защото са ниски и не се виждат.

Първо за да натрупаш практика в трафика се изисква да си легален , сиреч да имаш шофьорска книжка. И второ дреме ми за зелените педа...та. Аз съм защитен в колата, здравословните щети ще за вас. След това очаквай от мен гражданско дело за причинени неимуществени вреди поради стреса който си ми нанесъл с възникването на птп-то, и очаквай регресионен иск от застраховаъелната ми компания, която ще си потърси от теб парите платила на официалния дилър да ми смени фар/стоп,мигач евентуално нова броняили боядисване на същата. Не искате каски, камо ли ГО да си направите !Горе долу боядисването на един детайл е от порядъка на 500-600 лева. Мисля. Значи ако натравиш дори и леко птп с това нещо започваш минимум от 500 лв. назад. А цените при дилърите на нови коли са дебели а като са в гаранция се обслужват там.Същото касае и велосипедисти причинили птп. Успех !

Падаш на крака ако караш с 10 км в час. От там тататък като паднеш на крака усещаш как краката ти остават далеч назад и заораваш с муцуна в земята.

3евзек

10 км/ч е смешна скорост. Ако при нея краката ти остават назад, значи бастунът ще помогне. А ако си карал скейтборд, който изневиделица е спирал в малко камъче, тогава знаеш за какво става дума.

10 km./ч с са си почти 3 метра/секунда и никак не е малко. А иначе съм се опитвал да падам на кракапри около 20м/с- гарантирано не се получава, вервайте ми неприятно е и какката ми изхвърча добре че бях горе долу добре екипиран та минах със скъсан гащеризон.

3евзек

Спокойното ходене е метър и половина в секунда. Вероятно с 20 км./ч е много по-трудно, но за 10 можем да поспорим. И все пак си паднал на крака, след което си се изтъркалял, не първо на глава, нали?

Кола движеща се в посока центъра прави забранен ляв завой за да влезе в една от кварталните улички"". Нужно ли е да се коментира повече? Основният проблем идва от шофьорите на коли, които карат без да спазват правила.

а прочете ли че и тротинетака е в нарушение, като се движи посока центъра в насрещното,т.е. зеления пе..л караше в лентата посока център-вма

Аз само да попитам, защо ги зарязват насред тротоарите и алеите? Не някъде встрани, а буквално по средата на тротоара. Питам, понеже сега нали говорят как щели да пускат и скутери, представям си какво ще стане, ако почнат да ги зарязват насред улиците.

Скутерите вече са пуснати от седмица, спират си където трябва. Има и мотористи, които спират по тротоарите, кретените се срещат във всеки калибър. Лайм специфично иска да снимаш къде си паркирал и други потребители те оценяват стааш ли не стааш ли и евентуално могат да те изключат от приложението ако паркираш като идиот.

Елементарно, Уотсън:... на всякъде по света, този който може да "нарани" останалите, трябва да бъде научен как да се пази и да не вреди на другите. най малко в училищата децата (а защо не и възрастните) трябва да бъдат запознавани с правилата за движение, вклчючително и на велосипеди (тротонетки). Това едва ли би отнело повече от няколко часа. Може да има и кратък тест с издаване на талонче от типа на кредитната карта, което да е поне една обица на ухото на тези, които недомислят опасностите на пътя. Пръскат се пари за кави ли не глупави реклами, а не се отделят малко средсдства за ограмотяване , което е в интерес на обществото! Къде са НПОтата, загрижени за гражданските свободи и сигурност!

БГ-то го управляват завършени идиоти. Това е всичко.

и такива си ги избират!

У нас нерядко коли са застигани и блъскани отзад посред бял ден на прав път. Голяма касапница ще настане, ако ел скутери се появят по едни и същи пътища и улици с колите, без значение колко вдясно се движат. Пример за несъвместимост са коли и мотори по едни и същи пътища и виждате какво става.

Сега остава някой да обясни как закона третира велосипедите. Защото и с тях е абсолютен бардак. На платното - като мпс, на тротоара - като пешеходец, на бордюра - дявол знае как.

Велосипедите са достатъчно добре третирани, стига да има кой да чете. Тротоарът е за до 12 годишни. Те са пешеходците. Никога велосипедът не е бил МПС. Двуколесно ППС да, но МПС - не. Да не се бърка с мотоциклет.

Утре зареждам дизела с най-евтината нелегална нафта, която намеря, и кат видя някъв такъв електро скакалец ше го издуша със сажди като изфорсирам мухахахахахахаха, смешници :)

Тротинеткаджията ще си задържи дъха, докато мине зоната на форсажа. Ще изтровиш пешеходците и шофьорите зад теб. Все неща, които можеш да правиш и сега.

Към новината