Газпром се съгласи на сериозни компромиси за пазара в ЕС

Газпром направи компромиси, за да избегне глоби. Ангажиментите му ще позволят свободен пренос на газ в ЕС на конкурентни цени. Това ще засегне и България.

Обратно в новината

Коментари - Газпром се съгласи на сериозни компромиси за пазара в ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Цялата дандания е, че ние купувахме по-евтин газ. Сега ни го връзват към западния - и цената се вдига. Доказателствата са съвсем конкретни: ДЕВКР одобри 2 повишавания на цената в последната година, сега се иска ново, много дебело - от около 30%.

Абе как така не-братските държави плащат по евтин газ на Русия, от колкото братската България? Нали сме братя?

И сега чрез пазарната цена и възможност за купуване на газ от други европейски държави ако плащаме по-евтин газ? Смятайте какви "братушки" са ни тия путиняци, дето ни смучат вече 70 години. 2 пъти ни окупират, изнасят ни цялото злато, архиви, избиват интелигенцията, вземат частната собственост, а ние трябва да сме им благодарни. От Белене само ни врътнаха няколко милиарда за една напукана площадка и първобитни ядрени реактори, дето още не сме ги видели и на картинка. Братушки.

ПАК ЛИ ЩЕ ПРЕКУПУВАМЕ РУСКА ГАЗ,ВМЕСТО ДИРЕКТНО ДА СИ Я ПОЛУЧАВАМЕ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ???"ЮЖЕН ПОТОК",Е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА И ТОЗИ КОЙТО НЕ ИСКА ТОЗИ ПРОЕКТ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА,Е КОРУМПИРАН РОДООТСТЪПНИК!!!

Когато природния газ " ДИРЕКТНО ДА СИ Я ПОЛУЧАВАМЕ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ" видя ли колко по-скъпо ни излиза! И защо така? Нали уж са ни "приятели"?! Напук на всички пазарни закони! Защото в бизнеса с руската мафия има само един закон! Знаеш за какво говоря!? И да си махнеш подигравката на българското знаме от аватара си - Безродници долнопробни!

Като кажеш А, кажи и Б. Та, колко ни струва Руската газ, Ако може и да кажеш преди и след транзита през Украйна.

това е нов шут в дебелата задница на путин.

"България няма да плаща неустойки на Русия заради проваления проект "Южен поток". Ще бъде променена и формулата за изчисляване на цената на газа за страната ни. Русия обещава да промени договорите си с България за доставка на природен газ, за да избегне глоба от Европейския съюз по обвинения в монопол, съобщи БНР. " Ползата от ЕС - мачка монополисти, били те дори и московския "Газпром"

Дългосрочен договор на минимални цени. Болен на легло се еве.

Ще развеете бялото знаме, като ви огладнее руския алчен задник. Колко години ни ограбвахте с монопола на високи цени.

Ясно, войната в Сирия приключва и губещите са: Катар, СА и САЩ. Съответно газова тръба от Катар през Сирия до Европа няма как да стане. И ето, че страните от ЕС и Русия пак сядат на масата и пазарлъците започват. В този случай Газпром е в по-добрата позиция - спечелиха войната. А, ЕС ще трябва да си преразгледа 3-ят енергиен пакет, за да няма мръзнене през идващите зими.

Смешник.Първо трябва да се съдят тези които искаха да ощетят България като си дават г..а на Русия.Русия е готова да дава отстъпки само и само да си запази клиентите а Този Руски лизач за победи ми говори.Добре че не продължи тоз "Голям Шлем" на онзи Руски държанец Първанов.

много добра.Цяло щастие е за България,че на света има ЕС в който сме и ние.Цяло щастие е за България,че нашият по-голям брат са САЩ.Иначе,ако бяхме осганали само със северния ни "брат" ,сега да сме като Северна Корея без атомно оръжие.Сега настана време,по-никакъв начин БСП да не се допуска във властта а и бих казал в Парламента.По-никакъв начин,това са група хора,не са дори и партия,които са даказъли,че работят само за себе си.

Със САЩ напред към светло бъдеще.

газопроводи до Китай, Индия и Луната, накрая пак опряха до Европа.

Газпром премахва реекспорта на газ, но налага такса пренос на газ до нова точка. Таксата е 16 евро/1000 м3. С тази такса този газ Булгаргаз или друг търговец няма как да го пласира дори в съседни държави, а какво остава за други такива.

Да. На прост език значи, като Газпром продава газ за тримесечен период 180 долара/1000 куб.м. и ти наложи такса от 16 евро, газа излиза 196 долара, а в Румъния е 160 долара, а в Гърция 170 долара. Продайте го, ако можете.

Тази новина означава ли , че са вързали тенекия на Ердоган. Демек няма Турция да снабдява Европа с газ.

защо така бързо редактирахте статията и стана угодна за ЕС, и губеща за ГАЗПРОМ. Нагаждачи сте си и те така.

Когато ловиш риба и тя се закачи на куката я оставяш да поплува за да се измори и след това я пържиш в тигана. Та и тук става нещо много подобно.

Браво Вестеге! Пръднахте на ХХЯ на А.Милер .... и както винаги-прецаквате България!

Тролски и подобните драскачи - докато Газпром продава, Кремъл е на печалба. Когато минат на загуба или ако искат да предизвикаг катаклизъм специално в ЕС, ще затворят границата си за суровини и енергоносители и гледайте турския сценарий. Другото просто са глупости.

Като спрат да си продават суровините , с какво ще се препитават , че то друго май не изнасят ! А, забравих руските пеперудки в Турция , и калашници на Асад !

Ако Русия спрат да си продават суровините на Европа, се чудя какво ще произвежда Европа и ако произведе нещо на кого ще го продава.

че сме открили много газ в Черно море.При това положение и ние може ще изнасяме газ за Русия,на цена равна на техните добивни разходи и пак ще спечелим.А руснаците по-добре от доставчици да станат наши клиенти,ще е по-евтино за тях.

Корнелия Нинова се е превърнала в адвокат на Русия! Санкциите,та санкциите все са и в устата.Тя ако стане м-р Председател /Да ни пази Господ/веднага ще спре проучванията и Газовия хъб и ще ни набута право в устата на Газпром.

Стига ни да задоволяваме вътрешното си потребление за 20г.

Изглежда така, както и мирише.

Последните два дена петрола на световните борси започна пак да пада от 56 долара на барел , на 51 долара . И днес излиза информация че Газпром е клекнал на условията на ЕК , на които се опъваше от 15-на години. Случайност !?

той петрола беше и под 40, защо не клекна тогава Газпром? Случайност?

Щото изпапаха валутните резерви , пък с тази икономика зависима от износа на суровини, си ги чакат гладни бунтове , ако се върнат пак 40-те долара за барел !

трябва да си много, ама много кух, ако си мислиш, че такива кардинални решения могат да се вземат толкова бързо - буквално в рамките на някакви моментни колебания на цените на суровините...

"България няма да плаща неустойки на Русия заради проваления проект "Южен поток". Ще бъде променена и формулата за изчисляване на цената на газа за страната ни. Русия обещава да промени договорите си с България за доставка на природен газ, за да избегне глоба от Европейския съюз по обвинения в монопол, съобщи БНР. " Ползата от ЕС - мачка монополисти, били те дори и московския "Газпром"

Не ми се мисли какво щеше да е , ако бяхме извън ЕС , и Руменчо Овчаров беше пак енергиен министър !

майка с този хитрец!

По- добре врабче в ръката отколкото сокол в гората. Стара поговорка , която имат всички народи. Рашките клекнаха защото с намаляването на цените трябва да се увеличава оборота. Няма как. ЕС е огромен пазар и не могат да си позволят да не го използват пълно ценно. Конкуренцията започва да действа и не могат да пренебрегнат този факт. Шистовата революция и технологиите за втечнен газ започват да променят сериозно картинката на газовия пазар. Ние благодарение на ЕС изкярихме.

Аз не разбрах, колко е добра за нас тая новина, затова ще чакам Президента Плевнелиев да каже и тогава ще коментирам.

Кой кой ... кой президент Щерев ... че не разбрах .... а ааа ...

русофили,при тази новина,обявяват тридневен траур и ще минат на диета само на борш и леща! Хонорарчетата пресъхват,за повече паре нема,а за рубли още повече.

За руснаците е приемлив този вариант, пускат тръбата до нашият бряг и слагат колонката ,от там нататък да се оправят страните ползващи газа ,няма да се занимават с екологични оценки ,отчуждаване на терени съвместни фирми, ,подкупни политици и американски сенатори ,за нас също е добре защото сме разпределител на тръбата и ще падат такси.

Фирмата "Х" го купува за 200 $ и го продава за 500 $. Като с ЕРП-тата. И след това защо ни е бил скъп газа и кой е виновен.

ТУЙ е въпроса за непредубедения и неплатения читател/писател!? Моля пишете ,ако знаете!

от 100долара за 1000 кубометра газ.

Тцъ, ще ни дават по 20$ на 1000 куб. м., за да го взимаме!

от 100долара за 1000 кубометра газ.С отстъпка 20%.

Между продавач и купувач се добавя и посредник ( прекупвач ). Сети се сам.

още по-сериозни ще стават, компромисите де!

Велик е нашият ЕС!! Мачка всичко по пътя си!! Днес Газпром ,утре Турция!! Така е когато сме 500 милиона!!

Русия търси пари да напълни хазната,закъсват го вече по нанагорнището.

постоянно им пълниш хазната на руснаците, да не би да си спрял колата си или да не би да не ползуваш електроенергия. Тях не ги мисли, цял свят им пълни хазната, за себе си кажи.

Аз специално си смених старата кола дето харчеше 10л/100 км. с по-нова от лошите западни капиталисти , дето харчи 7л/100 км градско . Значи съм му резнал на Путя печалбата от моя бюджет с 30 % . След 5-6 години с едно хибридче с разход 4л/100 км. градско - още 40% ! Те така лека-полека колкото по-малко пари за Путя и арабеските , толкова повече свободни средства в моя семеен бюджет , които да влагам в българската икономика като купувам български стоки !

На тази много хубава новина се противопоставят антибългарите с руски уклон!! За тях което е добро за България е зле, което е добро за Путкин е добре.

Чета коментарите и забелязвам следната реалност : Русофилите се радват че Русия щяла да прибира пари . Другите (русофоби,соросоиди или както ви харесва си ги наричайте) се радват че Газпром се е съгласил да спазва антимонополното законодателство , и да си продава суровината на пазарен принцип , без скрити договорки , без посредници и на цени по приемливи за държави като България . Та въпроса ми е : кой е в случая по българофил - тоя който се радва че рашките ще лапат от новите тръби , или тоя който се радва че българската икономика ще плаща по-малко за природен газ !?

Ние отдавна сме забелязали че русофилите са антибъгалри и антиевропейци!! Ама я ги накрай да отидат и за ден в Русия?? Ще вдигнат такъв шум.

Русия много отдавна е в Европа само, че за теб Европата е запада аз ще отидада до Русия ние сме едно само за теб е на другия край на света!

Аз препрочитам да ми казват путинофоб!! Другите названия са несериозни!! какво да им мразя на горките руснаци? дето са 70% бедни? Сорос изобщо няма да го коментирам , соросоид е измислено в Москва!!

Русия много отдавна е в Европа само, че за теб Европата е запада аз ще отидада до Русия ние сме едно само за теб е на другия край на света!В Русия отдавна взимат повече от нас.

Няма да плащаме по малко...Вервай ми :-)

Ясно. Та кога продаваме газопреносната мрежа ?

точно преди две седмици навсякъде писаха че Газпром увеличава цената за ЕС и какво се получава накрая - ние ще ви вдигнем цената пък вия си препродавайте колкото искате

Няма да я дигнат, щото нефта падна!! Ако не си чул!! Кофти.

Eеееех .... така се радвах вчера като го слушах Бойкото Борисов като ни разказваше за "ХЪБчето" ... и то близичко тука до Варна .... и сега кво ... падна в канала бойковото хъбче ....

Тука признаха това което ние отдавна знаехме!! Газпром ни е продавал по скъпа газ от колкото на останалите!! Тъпите русофили не намират това за странно!! Кажете бе предатели мазни? Ами за Лукойл кога ще говорим? Дето ни продават най скъпите горива преди акцизите?

Шило

Доста простотия си изписал в дне изречения. Доста. Я провери цените на газа преди ДДС. Ползвайте ги тези компютри и да проверявате бе, хора, не само да се излагате по форумите.

Шило

"В съответствие с изискванията и условията на Наредба 2/2013г., за регулиране на Цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на Български Енергиен Холдинг ЕАД предложи на КЕВР да утвърди Цена на природния газ за второ тримесечие на 2017г., в размер на 363,43 лв./хм3 (без Цена за пренос, акциз и ДДС) -увеличение в сравнение с прилаганата през първо тримесечие на 2017г. Цена (без Цена за пренос, акциз и ДДС) с 83,22 лв./хм3 - 29,70%." С две думи- с печалбата за Булгаргаз, цената е около 180 емро. Останалото са акцизи и ДДС, което не зависи нито от руснаците, нито от Булгаргаз. А от НС.

някой от брифингите на шефовете на Газпром от централата им, щеше да знаеш, че квотата ни за доставка на газ е втората най-малка от всичките потребители. Та как да имамеконкурентни цени - малки доставки, явна антируска политика, цакаме ги с ЕС на пазара, и още... Те да не са Майка Тереза? Кремъл продава, а не подарява. Подаръци време имаше по бай Тошово време, последния подарък е неплатените лицензии за оръжията, дето все още изнасяме на едни демократи с бради.

Премиерът Борисов преди дни каза,че получаваме най-евтиният природен газ в Европа,благодарение на добрите му контакти.

Не се излагай да цитираш ББ!! Той се обърква от всичко!!

Да се чете така, Газпром легна на ЕС!! И си навири дупето да го онодят!! ЕС каза , ние сме пас.

ГЕЙ не може да ОНОЖДА. Той е Онождан

Газпром цена за ЕС +10% тази година

Нали щеха да ни карат с кофи от Канада. Замразен Газ

Шило

Счупиха кобилиците.

тебе главата ти е кофа,празна!Постепенно, нещата ще си дойдат на място.В противен случай ,ще се наложи Газпром да връща обратно газта в сондажите.

е нали ЕС щеше да клекне! Значи това е фалшива новина! Истината е друга - Газпром благоволи да доставя газ на измъчена Европа, за да не умре от студ!

Велик е нашият ЕС, велик , велик ,велик!! Мурзилажа реве яката. Butthurt.

СОРОСОИДНИТЕ ДЖУДЖЕТА, ще плащат ОЩЕ ПОВЕЧЕ НА РУСИЯ.. Унижениеееее

Че ако не плащат, Русия е съвсем умряла.

Плащай, Плащай Пък си приказвай наволя. Не пречиш

Явно не можеш да четеш? Газпром е на колене в партер.

На колене, пък Цяла европа на Руски Газ. С АЗЕРСКИЯ , как е работата

Шило

Я, кажи, с кое? Хахахаха. Да си продам стоката на цена, която ме удовлетворява, па ти прави каквото искаш- продавай, ползвай, подарявай. Ей това е.

Не действали санкциите, а???

Шило

? И в какво се отразява действието им?

Газпром направи това което винаги отказваше!! Мискини такива. Ти си антибългарин нали?

Браво на ЕС , винаги ни защитава от руснаците!!

Всичко това много добре. Големите се спазариха, а ние дето се правихме на силни и защитавахме евроатлантическите ценности от зловредния руски газ, сега пак ще се занимаваме с охлаждането на супата.

Супата ще я духа Путин, ама не ти се вярва май.

Имаше един виц от старо време за топ шпионина Авакум Захов. Та дегизирал се той с мустаци или с дълга коса и .н. но при всяко минаване през вратата на летище Париж един робот го познавал. Накрая се дегизирал като жена. Минава покрай робота и той му казал "Господин Захов, докато се правихте на п..ка самолетът в излетя" До докато и ние си правихме саниране, унгарците и турците си правят АЕЦ, а турците и Турски поток.

Бранник,не забравяй и меките китки на евросъюза,а и нашите.

те всички соц ченгета са си и сега пу..и.

Унгарците не правят нова аец, подменят стари реактори.

От статията"Компромисите, които Газпром прави на ЕК, ще му позволят свободен пренос на газ на конкурентни цени" Интересно кой би могъл да конкурира Газпром без значение в цените на какво???

Много скоро ще ти се изясни.

А на теб е видно, че никога няма да ти се изясни!

Нещата са много показателни. Газпром вече клекна. Следващият ще е Путин. Помнете ми думата.

Много познавам, нищо не познаваш.

Нищо не познаваш. пич ! Всичко е въпрос на договорки на взаимоизгодна основа ! Цената за газа за България щеше да е по-евтина ако се подаваше по ЮП, а не от ТП както изглежда ,че ще бъде ! А Путин как ще клекне, като върне Крим или спре да поддържа ЛНР и ДНР ?? Сънувай мокри сънища ! Русия има нещо кото при нас отсъства : чест и достойнство !!

Не си в час изобщо. Да не мислиш че сега таксата ще е по-малка от тази през ТП!! И не ние няма да купуваме от ТП!! Набий си го в главата.

Ще клекне и още как! Въпрос да време.

Основно правило на търговията в МИО е, че цената съществува и се определя за всеки пазар поотделно, а не за много такива ! "Цените на газа в Централна и Източна Европа отразяват конкурентните ценови референтни стойности; " Това ще рече, че цената на стоката "газ" ще се определя от нейното количество и разходите й за пренасяне до границата на съответната держава-потребител. В България ще бъде по-висока отколкото в Германия например. Но в същото време ЕК позволява свободното договаряне и присъствие на посредници, които да препродават стоката "газ" оскъпявайки я в ущърб на потребителите-купувачи ! И най-важното което прозира: ЕК не се нагърбва с ангажимента да договори директно с Газпром цената на газът за пазарът-ЕС, франко-граница на ЕС и по този начин да постигне еднакво изгодни цени за всички нейни членове !

"Газпром се съгласи на сериозни компромиси за пазара в ЕС" Никога не може да победиш някой на думи, когато за него това е победа на руснаците. :)))) Победата в реалния живот, разбира се, никой не я оспорва, но русофилите, тогава играят карата с духовността и че са над тия неща. :)