Учителките на 12-те ромчета от Пазарджик напускат

И двете преподавателки, определени да водят класа в Пазарджик, от който бяха отписани 24 деца заради голям брой първокласници от ромски произход, са подали молби за напускане.

Обратно в новината

Коментари - Учителките на 12-те ромчета от Пазарджик напускат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Авторът на долунаписаното разрешава да се праща навсякъде, особено на дадения по-долу мейл :) ДО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ,ПРЕМИЕР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ГОСПОДИН ТОТЮ МЛАДЕНОВ, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ГОСПОДИН СИМЕОН ДЯНКОВ, МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МОЛБАТА МИ Е СЛЕДНАТА: Искам да бъда признат за циганин за да се ползвам от следните права: Богомил Митрев -Да не плащам ток. -Да не плащам вода. -Да получавам 4 пъти по- големи помощи от българите. -Да ми дават общински жилища. -Да не плащам наем на жилищата. -Да строя където си поискам. -Да се возя безплатно в градския транспорт и БДЖ. -Да яздя кон по улици и булеварди. -Да работя- БЕЗРАБОТЕН. -Да прецаквам българите. -Да си правя каквото си искам. -Да нямам никакви задължения. -Да могат братята ми да бъдат безнаказани педофили. -Да могат братята ми да крадат и убиват безнаказано. - Да мога да зъмърсявам всичко наоколо. -Да заплашвам, че ще крада и ще убивам, ако не ме хранят и поят безплатно. -Да не си признавам децата и да получавам големи помощи. -Да не ме интересува нищо в тая държава. -Да мога да си пикая и сера навсякъде където си искам. -Искам в България да останат само цигани. -Искам българите да се изнесат от тук и да ни оставят сами, за да поломиме всичко. -Искам да изсечем горите, и да си палим огън от дърветата. -Искам всичко да се разруши и да се срине. -Искам да си отмъстим на българите, за това, че са ни хранили. -Искам моя дял от единия милярд, отиващ за традиционно трайно безработните. -Искам останалите 200 милиона, които давате на българите, също да се прибавят към циганските. -Е... съм ви скапаната, напикана и насрана държава. Безнаказани убийства, кражби, случаи на педофилия, професия-безработен, феномена- самотна социално слаба майка на 23 деца, Това е геноцид и апартейд над българите- НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС. Глава четиринадесета. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО Раздел III Унищожаване на групи от населението (геноцид) и апартейд (загл. доп.,ДВ,бр.95 от 1975 г.) Чл.416. Чл.417. Аз не съм съгласен с провеждането на политика на АПАРТЕЙД над мен и за това ви моля да ме признаете за ЦИГАНИН! И ВСИЧКО ДА БЪДЕ КАКТО ДО СЕГА Е БИЛО- БЕЗНАКАЗАНО и ТОЛЕРИРАНО ОТ ВАС! С НАЙ- ГОЛЯМО УВАЖЕНИЕ .. Моите уважения. При желание изпращайте писмото на този адрес: http://www.government.bg/ -линк, към правителството на Република България

Що изчезна статията за туй дето им крадели циганетата за булки толкова бързо, бе?

в класа на Вашите деца колко циганета има? С ръка слънцето не можеш да закриеш. Хората не искат да живеят с циганите. Не искат и децата им да учат с тях. И учителите не искат да учат цигански паралелки. Какво повече трябва да ти се каже за да спреш с ефтиния си популизъм. А иначе бъдещето ни с тези цигани не е розово. Но това е друг разговор.

То няма не останаха деца в България ! Поне цигаите правят деца за да я има България още 1300 години ! Цмгаинте си дадоха Южна Румелия на България и сега му мислят как да са отърват от тях !))))

Аз не бих пуснала детето си в клас с толкова много ромчета - упс, циганчета!Не искам да ме крадат,не искам детето ми да хваща бълхи,въшки,кожни болести!Приемам в класа да има 2 циганчета сред 20 българчета,но 12....цигани са много!Мангалите трябва да покажат,че искат и могат да се култивират,за да спра да ги мисля за мангали,а да ги зачитам за цигани /което ми се иска,защото са от вида Хомо Сапиенс/,а като станат нормални, некрадящи и чисти индивиди-ще ги нарека и роми,щом им харесва!И нека не се трият "чисти"държавнически ръце с учителките!Тези жени са стигнали до пенсия,май сега нещо се е случило,за да се махнат!!!!

Ами щом не искаш, раждай. Кой е виновен, че циганчетата стават повече от българчетата? Виновни са българките, които не раждат. Ама то не става да направиш до 20 г. пет аборта, а после да скимтиш за безплатно инвитро, защото си безплодна.

Ти можеш ли да напарвиш разлика между това да ги родиш и отгледаш?Даже животните не се множат безразборно и те се грижат за децата си.Хайде помисли ако можеш изобщо .

Голяма работа като са се отказали. Това не са учители а мръсници. Да . Какви падагози са . Вън от България за такива учителки . Ако има закон както трябва тецзи учителки ще ги изпраотя в Африка . Там да се научат на Демокрация а не само да ламтят .

Що не прехвръкнеш ти до Африката. По ще ти мяза.

Ей,това изродите, край нямате....

Хей хей , я се спри малко ... какъв си ти, че да раздаваш правосъдие ... правилно са направили учителките. Явно ти имаш някакъв проблем с учителите - това ти личи и от правописа.

Достойно са постъпили учителките. А ти, Икаре, просто не си в час. Ако те ограбят или изнасилят мургавите някой ден може и да ти дойде акъла.

Същите приказки за вликите и уникални деца, как да учат в средата си се отнасят често за бедни и богати, за умни и по глупави. Родителите се превърнаха във всичко друго но не и в родители възпитаващи децарта си, а в биологични единици създаващи деца за собственото си его. Учителките, много знаете какво им е на учителките като чета писнките ви. Много знаете как ще се чувстват когато същите майки, оплюят учителките утре, че децата им седели с дете, което не е на нивото на нейното гардже, за щото му пречи, защото е по умно и т.н.

Искам само да запитам , кой би пуснал най-скъпото си - децата в такава рискова група, където вероятността за Хепатит е огромна

Основната причина за неблагополучията е ниският стандарт на живот-не само но ромите, но и на голяма част от българите. Да се интегрираме е императив. Защото: 1)наличието на "втора категория" граждани е изключително скъпо за всяко общество, 2)защото сме най-бедната държава в ЕС 3)защото имаме злокачествено демографско забоялване и 4)защото колкото повече расте изолацията, толкова повече ще расте и конфронтацията. В основата си тази конфронтация е социална. Най-бедната част от обществото се конфронтира с по-заможните прослойки, т. е. с нас. Между другото, искам да напомня, че през 19 век пак сме били разделни на две:гърчеещи се и не-гърчеещи се. След това за еволюция и за революция. ..Що се касе до учителките-напуснали, прав им път. Съществуващият проблем чрез оставки не може да бъде решен. Ако отидете на родителска среща-българите седят в единия край-ромите в другия. Разделението започва оттук.

Прав си! Абсолютно!..Само ,че решението (както всяка революция) е много болезнено и веднага намира отпор!

Преди години работех като начална учителка. Имах две ромчета в класа, които със зор успяха да прочетат 5 думи за минута в края на първи клас. Да не ви обяснявам, че до 4 клас избутаха по чудо и съвсем незаслужено...Бършеха си сополките с ръка, въпреки опитите ми да им раздавам носни кърпички. Бяха видимо нечистоплътни и другите деца не искаха да ги хващат за ръка в часовете по хизкултура например. Във втори клас в класа ми дойде дете от Ирак /от семейство на бежанци/. Ако не знаете там пишат от дясно наляво и буквите им не приличат по нищо на кирилица. Та иракчанчето четеше и пишеше в края на годината за добър! Тогава си казах, че има нещо генетично увредено в това племе, циганското... Не може дете, родено в съвсем различна култура да пристигне и за година да научи писмено и говоримо български, а милите ни ромчета, родени и живяли тук да могат едва да си напишат името...

Няма нищо чудно в случая с това иракчанче. НЕПОЗНАТАТА българска история обеснява наличието на български ген у това дете. "...9 хил. г. пр. Хр. сме изведени от Атлантида от аватара Ману, който ни завежда на Хималаите , за да ни предпази от смесване и израждане с другите народи. Около 6-5 хил. г. пр. Хр. се придвижваме до района на днешна Персия. Около 5 хил. г. пр. Хр. стигаме до Балканите / ние сме древните пеласги/. На балканите се разделяме на две, според мистериите. Благи Българи т.нар. Траки и Вироглави Българи. На Рила има голяма духовна школа и .. Около 4-3.5 хил. г. Пр. Хр. Вироглавите българи тръгват да изпълняват мисията си, да структурират народите в държави, да ги научат на монотеизъм и други умения споменати по-долу. Тези същите българи са родоначалници на огромни империи, завръщат се в Европа около 153 г. и основават по-късно наречената от византийците СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Преки потомци на тази държава са Атила, сина му Ирник и така до Кубрат и Аспарух. Така двата клона на българите пак се събират около 4-5 век окончателно когато Аспарух разбива Византия / тук да се има предвид, че само една част от българите успява да разбие и да се подчини от българите, а иначе Стара България е била многократно по-силна държава от Римската империя /. ..."

Всичко това ми е интересно и изпитвам гордост като българин, но... както писа един немски вестник, нашите завоевания и гордост, която ние изпитваме са свързани все с миналото ни, но нямаме основание за гордост в съвремието ни. Тогава сме учили народите, а сега сме на дъното в Европа. Т.е ние като наследници на великите ни деди май сме предали всичко, за което те са се сражавали. Малко мъже са останали в държавата. Понеже темата е за циганите - как сега ще постъпим за да решим проблема? Може да сме учили цели народи и империи, но тези са чудо. Ни се водят - ни се карат. Права е учителката по-горе. Нещо са сбъркани. Ми от Индия да ги изгонят, смятай! Голямо предизвикателство. Мисля, че не това са начините за действие, които толкова години нямат никакъв ефект. Трябва да се измисли нещо различно, но първото е твърдо прилагане на законите спрямо тях и икономически лостове за ограничаване на раждаемостта им. После интеграции и всичките съвременни чорби, които се прилагат за хора, които искат да са като хората. Циганите обаче нямат тези претенции спрямо себе си. Тука трябва обща европейска политика. Проблемът не е само български.

Ромите много често зачеват децата си от кръвосмешителни бракове (под 4-ти братовчеди), или след употреба на алкохол и това е причината родените деца от такива връзки да са ментално малко или повече по-назад от останалите. За напълно здраво родените ромчета мога да кажа, че са много умни и надарени деца, но просто изтървани, много изтървани

Смятам,че това с учителките е режисирано.Почти съм сигурна,че се яхва вълната на етническа неприязън за да се разчисти фронта за други учители.Няма деца,няма паралелки,няма и учители.Кой от всички трябва да изгори?Дали някой,който така и така ще се пенсионира и е по-безболезнено или някой по-млад,по-близък до някого...Догадки.Но понеже съм била директор на училище дълго време,в конкретната ситуация печеливш е директорът.И без тези деца училище ще има,и без тези учителки той си остава директор,проблемът си има обяснение-етническа непоносимост,а всъщност да става въпрос просто как елегантно да бъдат извадени двама учители,които и без това са застрашени от съкращение при падане на броя на децата.Печелят и учителките-макар и малко,но получават пенсия и гледат сеира отстрани...Сега е и времето за разписване на Образец1(ако вече не е разписан),включващ двете учителки и ФРЗ за тях.Без тях-икономии.Мисля,че някой е използвал родителите и е манипулирал чувствата им за своя облага.На учителките от начало още им е било ясно,че остават без работа ако няма деца.Но гордост човешка-все е по-добре да останеш без работа защото си "солидарен" с родителите,отколкото просто да се окажеш "генерал без армия".В случая мисля,че не директорът не е работил достатъчно добре с родителите и е заложил на "учители",на които им е присъдено това звание,при това пред пенсия,и се предполага,че като специалисти за тях не би трябвало да има значение с какъв "човешки матрял"работят.Учител не е професия-то е призвание.След всичко,което чета по този въпрос,оставам с чувство на гордост от себе си,че в златните години на кариерата ми-от 32 до 40 работих в район със смесено население,като българите са само 30 %.От десет години съм в емиграция и всеки път,когато се връщам у дома,в града е истински празник-и българи,и турци,и цигани с еднаква радост и уважение ме посрещат и това е най-голямата ми награда.Не е проблемът в родителите,нито в децата.Директорът и учителите са тези,които трябва да поведат хорото.Те са знамето и ориентира!!!А и общинарите да не спят.

Не мога да разбера, защо все хора от чужбина се чувстват задължени да дават акъл?? Смчтат, че останалите в България сме тъпи или мислят, че в чужбина са открили разковниче на разума? А болшинството от тях са домашни помощници или гледащи възрастни хора...

Господин Страничен,Мисля,че на въпроса си сам си отговаряте.За разлика от Вас,се подписвам с истинското си име и никога не съм била СТРАНИЧНА,когато става въпрос за България.И на оня свят да съм,и там ще ме вълнува настоящето и бъдещето на един хилядолетен народ,чиято потомка съм.И не ми е безразлично от чисто човешка гледна точка развитието и бъдещето на младите хора у нас.Утре от тях ВИЕ,СТРАНИЧНИЯТ ще чакате една чаша вода да ви подадат.И едно уточнение.Ние не сме хора ОТ чужбина, а хора В чужбина заради такива като вас странични за България хора и политики." И не оспаривай глупца"-А.С.Пушкин

тъпа дебилко - ти ако си учителка наистина - имаш ли си понятие къде и как се слагат препинателните знаци? В частност запетайките. И къде и как се оставя интервал - и в ръкописен текст дори, не само машинописен и набран на текстова програма. Аман от неграмотни учители, цигани, турци и всичките им ученици!

Кой малоумен родител ще остави детето си да учи в един клас с банда нечленоразделни цигани!

А какво да правя "родител" като няма друго училище в близост?

Правилно,Анонимен!По една циганска паралелка -във всяко елитно училище!

МОЯ ПОЗНАТА РАБОТИ КАТО УЧИТЕЛКА В ДОМ ЗА ИЗОСТАВЕНИ ЦИГАНИ И СПОДЕЛЯ ЧЕ КОГАТО ВЗЕМЕ БЕБЕТО-ЦИГАНЧЕ НА РЪЦЕ,РЪЧИЧКАТА МУ ВЕДНАГА Е В ДЖОБА НА ПРЕСТИЛКАТА Й.бЕБЕТО-ЦИГЛЕ!ЦИГАНСКАТА НАПАСТ-В ЕВРОПЕЙСКИТЕ РАЗДАВАЧИ НА УМ!ХАЙДЕ,ВЗЕМАЙТЕ ГИ,ОКЪПЕТЕ ГИ,ИНТЕГРИРАЙТЕ ГИ,МХАЙТЕ ГИ ОТ ОЧИТЕ МИ!

С тази постъпка на тези "две" госпожи ме объркват, какво показват и на ромчетата и на българчетата на какво ги възпитават. А какво да кажа на моят син в който клас са само 3 българчета - момчета другото е роми и турци? Отговорете ми ако ме попита защо не го изместя и аз? Къде да отиде като няма ме друго училище в близост. Сигурна съм, че не е само моят син в такъв клас.

Това е реалността и тя ще продължи да се влошава. Истината се намира в сравнението на твоят пост, с този на "Една жена на 43".

Скъпа Нели,Разбирам тревогата ти.Позволявам си да се включа,тъй като до 40 -та си годишнина на училището съм посветила 26 години,най-прекрасните.Аз също съм от смесен район,при това имало е случаи в някои паралелки да не е имало и българчета.Аз също съм майка на две момчета.На горния етаж над мен живееше едно семейство турци-учители-прекрасни хора.На моя етаж живее срещу моята врата една българка,помиярка от класа,скандалджийка до бога.Още навремето,когато децата ми посещаваха детската ясла и детската градина имах същия проблем.Между децата минал разгоеор колко турците и циганите са гадни,как някой си ги мразел-и това между деца на 4-5 годинки.с тези квалификации те се върнаха у дома.Останах поразена.зарязах си работата,извиках ги да седнат,седнах до тях и започнахме да разсъждаваме.Ето-обичате ли леля си Зюмбюл?Да,разбира се.А чичо си Яхя?Даааа,супер.те двамата и техните деца са турци.Те така казват.Лоши хора ли са според вас?Нееее.Ето насреща леля ви Дора.Харесвате ли я?Не.Защо? Защото...Тя е българка.И сега какво ще ми кажете?Кои са лоши и кои са добри?Бяха на път да обърнат оценките ,но аз ги изпреварих.И между турците има добри илоши хора,и между българите също.Хората не трябва да се делят на българи,турци,цигани....,а на добри и лоши.Повече да не съм чула да мразите или да обиждате някой затова,че не е българин.И от леля си Зюмбюл сте получвали целувки и подаръци,и от госпожа петрова също.Какъв е проблемът.Просто с децата трябва да се говори и да им се обясняват нещата.Те са чисти дъски"tabulla rassa", и каквото ние възрастните напишем на тях,утре това и ще четем.Обясни на децата,че те са преди всичко приятели и трябва да си помагат и да се уважават.Ако са добри ученици,внуши им мисията,с личния сипример да увличат и циганчетата,така помагат и на тях и на целия народ.детето не е съд,който трябва само да напълваме,а факел,който трябва да запалим.Предполага се,че ние възрастните сме по-умните и винаги намираме най-добрия вариант.Поздрави и успех.

А разлика между турци и цигани дали правите?! Всъщност става дума за българомохамедани! И аз познавам много българомохамедани и всички те са добри и любезни хора, но циганите са мръсна паплач!

Нерде Ямбол, нерде Стамбол. Можеш ли да направиш разлика между турци и цигани. Какво общо има. Как може да се поставят турците наравно с циганите. Няма място за сравнение. Не ги гледайте мазните цигани, дето се турчеят. Те като немогат да са българи, щато са мургави, се опитват да се изкарат турци, ама нейсе. Просто не искат да са от най-изпадналите цигански прислойки/впрочем циганите са няколко групи. Не са всички от един сой/. Що не ги взеха в Турция през 80-те години по времето на голямото преселение, ами ги връщаха и то толкова колкото изобщо тръгнаха тогава. Айде сега да не обиждаме турците. Ние със сигурност се отнасяме предпазливо към турците, поради историческа обремененост, но те не са цигани и не биха могли да бъдат. Самите те не обичат циганите. Те не се отличават от нас като манталитет. Аз съм учил като студент с такива хора - чисти турци и българомохамедани. Лоша дума не давам да се каже. Това бяха мъжки момчета. Ако ли има някой от тях да не става - то всяко стадо си има мърша. Докато при циганите май цялото стадо....

И коя циганка ще го обясни това на децата си, че хората се делят на добри и лоши??? Циганката с 22 - те деца ще го обясни ли , а 12 годишните момиченца които оставят децата си в родилното с думите " ... за какво ми е ...." това лично го чух и никога няма да го забравя . Няма време да се обръща и другата буза , трябва проблема да се решава "на пожар"

И мойто дете да беше в този клас с мангусти, щях да го изтегля.

Нека директорът на училището, Кирил Димитров и отговорните служители в НС и министерството на образованието, да изгледат отново филмът: "На учителя, с любов". В главната роля е артистът (с черна кожа) Сидни Поатие. В този филм участва и певицата Лулу, изпяваща едноименната със заглавието на филма песен. ТАМ, там се вижда как в 60-те години в САЩ е решен АБСОЛЮТНО СЪЩИЯТ КОНФЛИКТ. Г-жа Цецка Цачева е в състояние да задължи БНТ да излъчи отново НЯКОЛКО ПЪТИ ТОЗИ ФИЛМ. За мене, не вземането предложението ми за решаване информационно този казус под внимание и предаването "ФЕФЕРЕНДУМ" на БНТ ако пренебрегне поблема, ЗАИГРАВАНЕТО С РОМИТЕ СЪВСЕМ ЩЕ ЗАГРУБЕЕ. Роден съм в Сливен. Седял съм на един чин с циганин, имам и направена снимка показваща този факт, случил се на 1 септември 1953 година (пъвият ми учебен ден от последвалите 17-19 години учебни занятия).

Приятел, филма е хубав, ама затова викат на киното - ВЕЛИКАТА ИЛЮЗИЯ. Едно е живота, друго - киното... ако мислиш, че някой ще се промени, след като гледа филм, значи си наивник в напреднала възраст (е, имаше едно изключение - филма "кръсника", ама добре беше, че повлиялите се не бяха много)

Филмът "Кръсникът" го прожектираха по времето на "зрелия социализъм", когато сегашните "ръководители" като Симеон Сакскобургготски, Милен Велчев, Симеон Дянков... черпеха от мъдростта на английския професор Паркинсон. Те не само са взели на сериозно похватите на Кръсника, но и задълбочено ни прилагат и написаните от Паркинсон "Съвети към завършващият студент". Да не споменавам ръководните кадри завършили в Москва. За тях има толкова много информация?! "Идеологията" на москвичите като Андрей Карлович Луканов, се състоеше в "Дайте, да дадем." и "Колкото повече работите, толкова повече ще има за нас.". Когато наивниците, като мене, си отворят очите за Света, разбираме, че "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално.". Песента "На учителя, с любов", изпълнявана от Лулу някога, беше хит. Вижда се сега, че авангардът, повеждащ с примерът си българските граждани за излизане от кризата, отново са учителите. Иисус, Иван Рилски, Петър Дънов.../"...Не може Господ да изпрати най-големият славянски дух Борис Покръстител, Кирил и Методий, после богомилите и най-големият посветен Боян Мага, които възвръщат и припомнят езотеричното учение на Христос, проповядвано от Апостол Павел и предадено на ученика му Дионисиий Ареопагита, това учение да се разпростре после из Европа, а българите управлявали тогава страната да се обърнат и да започнат да ги избиват - затова се заплаща с робство, първо Византийско, а после след като продължават и второ Турско, за да се поучим, пречистим и продължим нататък. Колкото и абсурдно да звучи, робствата бяха за наше добро, за да се подготвим и пречистим за бъдещето. Българите бяха освободени по волята на Христос, като първо подготви почвата големият дух на Апостола на българска свобода Васил Левски, който задвижи жертвеният механизъм за освобождението на България, а следствие на него бяха и подвига на Ботев и идването на братята ни Во Христе Руси, които ни освободиха с невероятни усилия, за да ни има. Освобождението беше, защото мрачната Кали Юга продължила 5 000 години приключи през 1879 г. и българите трябваще да дадат новият импулс за обновлението на света, чрез поредният христов пратеник, бодхисатвата Беинса Дуно / Петър Дънов /. Какво направиха българите - забравиха заветите на Дякона Левски, пренебрегваха поуките на Беинса, който търпеливо 50 години ги поучаваше, изпращаше пратеници при Фердинанд, който накрая го интернира, арестуван беше над 40 пъти, един път беше бит и всичко това, без причина, просто българите се съпротивляваха на новият импулс на Христос. Борис , видял участта на баща си, изпълнява безпрекословно съветите на Беинса, предадени му чрез царският съветнки Лулчев, това е и причината за спасението на евреите, голямата дипломация на Борис. Отплатата не закъсня - всички, които пренебрегваха и гониха Беинса Дуно, т.е. управляващите тогава България, бяха избити ЗАСЛУЖЕНО от болшевиките, които се явяваха БИЧА БОЖИ за неверниците управлявали народа ни след освобождението. Беинса им каза: "като не ме искате, вземам си партакешите, но след мен идва червената диктатура". Комунизмът е най-страшната окултна сила явявала се на земята, много по-страшна от другата окултна сила, Третия райх, управлявала 12г.. ...". Спомнете си СЕДеНКАТА с някогашния министър на финансите, на правителството на "триглавата ламя", хОрешарски... и какво стана след него? Най-накрая се наложи Саркози да съдейства да бъдат освободени лекарите и сестрите от Либия, а сега помогна да се надигне вой срещу демагозите от ЕК и двойните им стандарти спрямо 11 милиона роми, с тази екстрадиция. Ромите-човеците, дошли от долината на река "Циган" в Индия в Европа, имат също задача, да покажат на яве наличието на собствената ни "цигания".

Работата с ромите (да не споменаваме "ц-думата"), отдавна е станала неконтролируема и вече надминава критичната маса. Въпросните 12 апостола на раздора начело с Директора само показват какво ни чака в по-голям мащаб. Не мислете че случайно ги е събрал! Преди близо 2000г. ИХ събра така 12 рибаря и вижте докъде стигна работата! Нещата сега се повтарят :) Май скоро всички ще искаме да сме роми ...

Защо пък да не споменава ц -думата?? Това са простотии, които се появиха под натиск отвън - да не сме казвали на циганите цигани а роми, защото било обидно?!? Самата дума циганин идва от гръцки и значи гадател. Това че те дават лошо значение на думата е друг въпрос. Ром значело човек на техния език... интересно, тогава защо не се обидят германците и да поискат всички да им казват "доич" или пък "меншен"? Айде стига с тия политически коректни простотии, това са си цигани и толкова, тая дума я има от векове в българския и не може да бъде изместена от конюнктурни дивотии!!

НЕ МОГАТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ ЦИГАНИ ПРИ БЕЛИ ХОРА! ЗАПАДА ГО ДОКАЗА! ВСИЧКИ ГИ ИЗГОНИХА, ЗАЩОТО ТОВА Е АНТАГОНИЗЪМ - ИНТЕЛЕКТ И КУЛТУРА СРЕЩУ ПРОСТАЩИНА И МЪРСОТИЯ! ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЗА ПРЕСТЪПНОСТ! МОЕТО СКРОМНО МНЕНИЕ ОТ НАБЛЮДЕНИЯ Е, ЧЕ ЦИГАНИТЕ ТРЯБВА ОТДЕЛНО ОТ БЪЛГАРИТЕ ДА УЧАТ! ДЕЦАТА СА КАТО ПАПАГАЛИ! ДА ПОСЛЕДВАТ ТЯХНАТА КУЛТУРА ЛИ ИСКАТЕ Г-Н ИГНАТОВ? ВАШИТЕ ДЕЦА АКО СТАНАТ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОГО ЩЕ ВИНИТЕ?

Колеги, колкото и да ни се иска да има разбирателство нещата не стават и няма да се получат. Как да се получат, като всичко идва от родителите. Родителите на българчетата работят, спестяват и дават всичко за децата си. Стремят се да ги обучат, да станат хора. Ние сме народ, а не племе. Циганите от зародиша са си номадско племе, те нямат паметници , култура, нищо, тва е едно племе, което се е скитало в планините и незнайно защо някой е решил да ги покани в градовете и да използва, обаче за 50-60 години нищо не се е получило, въпреки услията на мнозина. Даже и в чужбина нищо не се получава, те си живеят в гета, даваш и къща, даваш и пари, те изпиват и изяждат всичко и след 2 дена искат още. За тях всяка втора дума е "дай", а ако не дадеш ще открадне това е. За циганина няма задължение, като сметки за ток, данъци итн и тн за него има само това, че той вижда, че имаш и иска и той, без да помисли откъде го имаш това, че твойте родители са работили, спестили са купили са жилище, той казва, вие българите имате ние нямаме, ами вие сте племена бре хора, само с дай не може. Относно родителите прави са, как аз ще пусна детето си да учи с някакви цигани, които повечето не се къпят с седмици, а и с месеци. Много от тях са болни и сеят всякакви зарази. Наскоро в нашия град се бепше разразила епидемия от хепатит именно от циганите. Ами как с какър риск да пуснеш детето там. Повечето нямат пари и само ще тормозят българчетата. Не става просто не става. Решението на циганите е да се изселят отново по планините, те са номади, те обичат да пътуват, да ровят, да търсят, не им се работи, свободно племе са. когато ги вържеш в града и ги затовриш , не могат да намерят работа, аи повечето и не искат, те почват да крадат, да грабят, да просят. Те не са за града, може би в някои планински села ще е по-добре за тях и за нас. Нямаме връзка с тях, нито те с нас. Нямаме общ езикс тях, просто коренно сме различни, защо да живеем така и те се нсатървават срещу нас и ние срещу тях. да се разделим. Какво мислите?

На теория звучи добре...ама на практика как си го представяш,че ще стане?!

Още след освбождението Великите сили са разделили България.Източна Румелия(циганария) ,гледали са с преспектива и са предвидили че на тая територия ще живеят цигани

фОРУМЦИ! Не харесвам циганите-те са различни от нас-българите..имат различен манталитет,различна ценностна система,но аз искам да изразя мнене за постъпката на тези"учителки"..Моля ви-опомнете се! Ако днес един учител откаже да учи дете,защото не му е симпатично,утре лекар ще ни върне от "Пирогов",защото не ни харесва..или служител в пощата ще откаже да ни обслужи пак по някаква негова си причина!..Това са държавни учереждения - училища,болници и подобни.Държавата и нейните служители трябва да се отнасят еднакво към всички ни,независимо от пол,раса и религия! Държавата ТРЯБВА да застави циганите да учат,работят и да си плащат тока и сметките...учителите ТРЯБВА да учат децата им! Останалото е анархия и беззаконие!

Кой е ДЪРЖАВАТА?

1000% съм сигурен за теб!НЯМАШ деца или си циганин!

С кое точно не си съгласен?! Дори и с това: "Държавата ТРЯБВА да застави циганите да учат,работят и да си плащат тока и сметките...учителите ТРЯБВА да учат децата им! "

Мога да си позволя да подкрепя всички които застъпват тезата,че семейната среда е фактора който определя най-много бъдещето.В постинга на "нормален" от 12:25 е казано много добре.Средата е определяща.Чувствам се горд с децата си и без да звучи като самохвалство,но успях да възпитам със съпругата си един физик и един художник-аниматор.Децата ми тръгнаха на училище четящи и пишещи.Можеха да разпознаят музиката на Моцарт от тази на Росини.Слушаха заедно с мен Бийтълс.Могат да различта една картина на Рубенс от такава на Репин или Дега.Положих много усилия ,но резултата е на лице.Жалкото е,че те ще излязат от летище София и няма да погледнат назад,а тук ще гледаме простотия безпросветност,лош български.ще се чудим дали ще осъмнем с всичкото си имущество и дали изобщо ще оживеем.Ей върху това трябва да се замислят всички защитници на разни права и да обяснят на обществото и на подзащитните нещо за техните задължения.Да тръснат джибове и да извадят откраднатато,за да отиде за възпитание през първите 6-7год когато се формира бъдещия член на обществото.Ако оставим човешко дете сред вълци то ще оживее но ще се държи като вълк.Ако го оставим сред маймуми ще имаме мймуноподобен човек.По тази именно причина трябва да поставим човешкото дете в човешка среда за да стане човек.Ако си стои в циганията знаете какво излиза.Това е положението.

Циганите могат да се интегрират само и единствено в концлагери и други такива изправителни организации.

Причината директорът да запише тези 12 циганчета е, че за циганче дават 2 пъти повече пари на училището, отколкото за българче. По-лошото е, че парите за талантливи деца са намалели парите двойно, което е явен знак, че целта е не да се интегрират циганите в българското общество, а да се циганизират българите!

Харесва ми като извод. Дали е точно това замисълът не е ясно, но в крайна сметка резултата ще е този.

Аз мисля,че на тези "учителки" трябва да им се отнеме правото да учат и възпитават деца!

Ти не си българка,а миризлива пача

От речника,който използвате мисля,че сте възпитаван някъде в гетото от подобни "учителки". Много тъжно ,но и обяснимо,защо в Европа ни смятат за"циганите" на континента! Ние сме невъзпитани,груби един към друг,неуважаващи се един друг!И вие сте отличен пример за това.

Ама вие казвате че мислите,моля ви се аз мисъл във вашето изказване никъде не видях.

Очевидно сте от хората,на които е нужно да се обяснява повечко!Ролята на учителя е да учи - независимо от пол,раса,цвят на очите..както и ролята на лекаря е да лекува всеки болен...полицая да пази всеки от престъпленията на другите.За това им се плаща - това е държавно училище и закона е такъв -всеки има право на образование!!..Аз не изразявам мнение дали харесвам циганите или не(не ги харесвам особено)..в случая казвам,че не харесвам постъпката на тези "учителки".Те за позор за професията!

Напълно разбирам родителите и учителките. Не е нормално всички 12 циганчета да бъдат в един клас. Разбирам учителките. Те са събирали децата месеци на ред, ходели са по домовете, запознали са се с родителите и децата предварително, поели са някакви ангажименти. Сега трябва да учат 12 циганчета, които убедена съм не знаят добре български език. На тях българският език не им е майчин и от тук идва и разликата с останалите деца. Иначе покрай цялата истерия си спомних за моето училище. В нашия клас от 30 и няколко деца имаше 6 цигани. Двамата от тях бяха читави. Идваха редовно на училище и изкараха до средния курс. Останалите обаче отпаднаха до трети клас. Помня, че идваха само в началото на учебната година, после ги нямаше никакви. Двете от тях миришеха ужасно. Никой не искаше да седи близо до тях и "другарката Стоилова" постоянно ги изпращаше на баня. Много добре си спомням как извждаше пари и им даваше за да отидат на баня и да се изкъпят..Ужасно беше...

Не си позволявам коментар за решението на родителите,но ме учудва липсата на професионализъм в реакцията на учителките.Въпросът не е личен, а служебен.Животът ги поставя пред едно предизвикателство, което те със своя опит и мъдрост можеха да приемат.В техните лица малките циганчета щяха да видят едни любящи и внимателни възрастни, които не ги отхвърлят.Училището е мястото, където те трябва да се чувстват равни с другите деца.И тогава може би сами ще поискат да живеят по-различно, когато пораснат.

що не си ги вземеш у вас да си ги превъзпитаваш, кат оедна любяща майка ? Те учителките добре са направили, поне са изразили някаква позиция на нетърпимост, протестират по своему..

Какъв стремеж те друса бе жена! Пратили са ги защото иначе няма детски добавки. Пък и там има какво да откраднат от другарчетата, и закуска дават... с една дума келепир

Случайно да ти минава през главата,че тези учителки имат достойнство,чест,морал,отговорност,че ги е срам от родителите ,които без да искат са подвели да запишат децата си за ученици при тях?Размърдай си мозъка за да разбереш защо са постъпили така .

Да много сте права госпожо. С тази постъпка на тези "две" госпожи, какво показват и на ромчетата и на българчетата. А какво да кажа на моят син в който клас са само 3 българчета - момчета другото е роми и турци??? Отговорете ми ако ме попита защо не го изместя и аз?

""Това, което стана, показва, че липсата на етническа толерантност е болест за българското общество", коментира директорът на училището Кирил Димитров....." Това показва единствено, че директорът е болен или абсолютен наивник. Явно става въпрос за циганчета възпитавани в условията, които паказаха по телевизията - прословутия блок 20 в Ямбол. Явно квартала в Пазарджик е подобен. Така просто няма да стане . Пак ще го повторя: Това , че си накарал 1000 циганчета да ходят на училище и от тях 10 са завършили средно образование не означава успешна интеграция.Това просто е един неуспешен и много скъп експеримент. Изкарат 3, 4, или 5 часа в училище и какво става след, това къде отива циганчето , в гетото , катуна , в кочината и какво има там - родител който ще го попита какво учихте днес , написа ли си домашното, ще му каже сядай да учиш, остави играта, не отивай да береш тухли , желязо, хартия, да крадеш , а сядай да учиш . Да ви кажа честно хората които ни залъгват , че така ще се промени съзнанието на циганите надценяват много децата циганчета. Предлагам им да оставят детето си за един месец в едно циганско семейство в гетото и да видят резултата. Децата трябва да се изведат от тази среда още като пеленачета , няма ли условия за отглеждане на малко дете трябва да се намесят отдела за закрила на детето и социалните заедно с полицията и детето отива за осиновяване , няма какво да се чака да роди 22 деца, дори имената им не знае , всичките до едно неграмотни въпреки че имат право на образование, те ще народят 10 във същата среда и т.н. и т.н. Пари на ръка на циганите не трябва да се дават, нито детски нито никакви, трябва да се осигурат социални кухни на малки и големи , безплатни ясли, градини и безплатно основно образование, но това за тези които осигуряват елементарни битови условия на децата си. Всички на палатки, в съборетини без прозорци , без платена вода , ток и т.н. децата им трябва да се прибират в домове, но домове от типа на Детските SOS селища, където една приемна майка се грижи най - много за 4-5 деца, всички останало е утопия , по време на социализма ги караха да ходят на училище и какво стана НИЩО. Какъв беше процента на интеграция - сигурно под 10 %. В нашя клас имаше 3 циганчета, никога не съм имал проблем с тях не съм ги обиждал нето те мен, но какво от това , в 8 клас на картата на България не можеха да покажат границите на нашата страна, можеха да четат и пишат на ниво 3 - ти клас и осми клас момичетата едва го завършиха и нататък го знаете СВАТБА това е 1982 год. В строителни войски 1987 година само бъдева им острихме моливите и раздавахме тетрадки, от 100 човека десетина написаха по два реда и не поставяха интервал между думите......Сегашния брой на циганите не позволява подобни ексиперименти тип " отбий номер и дай да усвоим едни пари " , защото всичко се пише на наш г...з. Имаме много по-богат опит с интеграцията от ЕС , така че управляващите трябва да измислят по-твърди мерки , а това може да стане само ако неграмотните не се допускат до управлението на страната - което става с ИЗБОРИ, защото съпротива на интеграцията ще има!

И най-бедния негър в Африка, който сам си копае царевицата и се изхранва е сто пъти по за уважение от циганите в България. И най бедния пакистанец е по-за подпомагане, отколкото БГ циганите. Скоро ще има граждански сблъсъци в България, помнете ми думата... емиграцията е другата сътба на българите.

Ти май отсега си си решил, ако се затегне положението и да изчезваш. Е`те от такива немаме нужда. По-добре тръгвай от сега. Ако възникнат конфликти ще има нужда от мъже. Аз не възнамерявам да оставам земята на дедите си в мангалски ръце. Който мисли да изчезва - да бега, че да се преброим.

Аз съм тука единствено по възрастови причини - стар съм за емиграция. Но децата ми вече не с тука - единият физически, другият духовно. Но за 60 години живот по света съм видял какво става при такива случаи и съм песимист. С броене няма да стане. Става с бой.

В тоя клас няма да има от кого да се преписва.Те мангалите до 3-ти клас се учат да си пишат имената

Предлагам на всички от управниците, които недоумяват и се чудят на ситуацията да си прехвърлят децата от Италианския лицей в това или подобно училище. Да покажат наистина, че са над тези неща и са солидарни, а не да осъждат родителите, които са в правото си да избира къде да учат децата им. Какво ми показват на първия учебен ден занменитостите как си водят децата в елитни училища, пък после се месят в избора на хората. По-голямо лицемерие от това няма!

Подкрепям ви, с едно допълнение - "знаменитостите" - в кавички, както и "български елит" в други мнения по-долу....

Тайничко се надявах на по- различни отзиви на коментара ми. Знаех, че ще раздразня някои от форума, но това е моето мнение. Ще отговоря накратко на някои "любезни " обръщения към мен: Да бих взела в моя клас няколко циганчета. От 33 години съм начална учителка, но не си спомням подобно нещо в моята практика. Бях няколко години учителка в Бухово/ близко градче до София/ при директорка тогава " другарката" Бочева. Бях нова учителка и като за добре дошла ми повериха клас от 32 деца от които 7 циганчета. Нормално е като начинаеща практикуваща в тази сфера да се постресна от бройката на учениците, а не от етническата им принадлежност. Сама си дадох кураж и в края на годината всички до един показаха завидни резултати. Имах дори едно циганче, което и до ден днешен си спомням се казваше Антон и дишаше лепило дори в клас. Положих огромни усилия и детето спря да прави онези неща с пликчето, напредна в усвояването на материала и премина успешно. След това на директорката й стана навик да записва всички циганчета в моя клас. Никога не съм повдигала въпрос като този например: " Защо само аз трябва да обучавам циганчета?". Имах чувството, че се бях нещо провинила преди да се дипломирам и това беше моето наказание, но работех с тези деца, защото ги виждах преди всичко като деца, ученици, а за останалото нямах време. Имам две деца, които учеха заедно с тях, тъй като бяха в моя клас. Така ги беше записала директорката, защото по онова време директорите разпределяха по- голямата част от учениците. Работех няколко години с тези деца- проблеми имах, но никога фатални. Всички стигнаха до средния курс. Зная, че сега не е същото, хората много са се променили и циганите още повече, но тъй ли трябва да се отхвърля някой от обществото? Всеки има право да постъпи според вижданията си и най- малкото аз съм тази, която може да промени нещата, но жалкото тук е, че народът е изпаднал в малодушие. На никому не е лесно в този стресиращ век, но ми се струва, че трябва да бъдем и по- добри един към друг. Съвсем нямам впредвид, че трябва да толерираме престъпниците, но не бива и да лишаваме някого от възможността да бъде самия той по- добър. В никакъв случай не оправдам напусналите учителки и ако имам възможност бих дошла да поема този клас. Все още не съм пенсионирана, но живея на две хиляди километра от родината си и тук имат нужда от мен. А може би е по-добре така, защото в случай, че поема този клас може да бъда линчувана и съдена като предателка на българския народ. Бъдете все така здравомислещи, скъпи сънародници. Бъдете смели в начинанията си! Може би наистина ще успеете да се освободите от тази напаст циганите, които не забравяйте, че вие сте си отгледали такива. Като обяснение- с отношението си.

Така е!А защо никой не се интересува от чувствата на тези 12 деца,отритнати в стремежа им да се учат и да станат достойни хора?

Какъв стремеж те друса бе жена! Пратили са ги защото иначе няма детски добавки. Пък и там има какво да откраднат от другарчетата, и закуска дават... с една дума келепир

Благодая Ви за написаното!Бях се зарадвала,че все още в тази страна има мислещи,толерантни и достойни хора!Уви - вие вече не се тук,но аз съм тук и искрено се срамувам от постъпката на тези "учителки".Срамувам се и ми е тъжно и от повечето коментари по темата.Наистина ли сме токова лоши ние-българите?!

Явно не сте прочела, че темида е на 2000 км от БГ! И аз, като саирджия, обичам да давам разумни съвети!

темида, прощаваи за малките букви, но ползвам транслитерацията - свалям ти шапка. почти никога в живота си не съм срещала хора, които си вършат работата, водени от едничката мисъл какво ще оставят след себе си. искрено се надявам да имаш добър живот там където си, защото виждам, че си се потрудила за него.

Госпожи, моля ви се. Вие направо ни разплакахте. Първо, ако не ви е станало ясно споделя опита си от време оно. И второ както самата тя посочва - циганите са се променили. Отдавна минаха времената на циганския романтизъм. Трето - госпожата е на 2000 км. от тук. То така лесно. От далече се мери с друг аршин. Ако дойде и влезе в клас, каквото желание изразява, дали няма да запее друга песен? Ако говорим липсата на толерантност тя засагя и двете страни. Вие готови ли сте да отидете да живеете в циганската махала или дори само в съседство на махалата им - на една две пресечки? Да не би да мислите, че отношението на циганите към вас граничи с толерантността. Питайте хората, които кански са пропищели от цигания. Избършете сополите, стегнете се и се огледайте. Това не е турски сериал, който след един час ще свърши. Че си и благодарите една друга за сантимента. Големи сте скици.

Аз също като дете съч учила с циганчета и това не е било проблем. Когата започнах работа имах много колеги цигани -бяхме ремонтно предприятие. Ти познаваха и съпруга ми и сутрин като се качихме в тролея от БСФС та до Зона Б поне десетина го поздравяваха с "Началство здравей"(тогава беше униформен) и всички се обръщаха да видят кого поздравяват циганите, но нас не ни притесняваше. Сега малкият ми син учи в СМГ и когато ходи на село е пръв приятел с няколко циганчета. На три от тях бащата е инвалид и живеят доста трудно, но баткото който сега е в 10 клас, е завършил 9 с 5.40 - вярно в училище в малко градче, но все пак. И останалите деца не са лоши. Ето аз съм се заела да и помагам за да учат. Карам и сина ми да им помага по математика и да и покаже че е хубаво да се учи. Голямото момче иска да стане ветеринарен лекар - ще направя всичко за него, защото няма достъп до всичко необходимо за подготовка. Ето аз така уча децата си де се отнасят към циганчетата. И последно лятото сина ми си беше сцепил главата и тези деца му бяхо много помогнали.

Жена, не бъркай сено със слама! Циганите са много родове, сред тях има и читави - ти си случила на такива! Имат желание да учат, да имат дом и т.н.За съжаление това са малката част. Основната част са типа Ямбол бл 20 - ако не си гледала филма, направи си труда! Към добрите - с добро, ама тези в Пазарджик знаеш ли ги???

Защо всички учителки, които ни учат на висок морал, са все далеч от България? И защо сами се хвалят толкова много и ни навират в лицето великите си принципи, ама така някак колкото се може по-отдалеч?

Видяхте ли колко е добра идеята за задължителна предучилищна. Да се действа. 2 години на предучилищна и тогава в училище. Тея изпълнения в Пазарджик са си чист сеир български, цигански - както искайте го кръщавайте. Задължително училище за всички. Напълно безплатно до 8, а може би до 10 клас по новите реформи. Цигани дето не пращат децата си на училище да се лишават от граждански и избирателни права. Парите за интеграция да се контролират. Ако ще им се строят жилища да се пазсредоточават из целия град/градове. Не повече от 3-4 деца в клас да са циганчета. За другите може и автобуси да ги разкарват ако трябва. Да си чистят сами кварталите - общините да наемат с преференции цигани за работа в чистотата. Да има и военни и полицаи от тях, да има администрация и т.н. Да им се помага за работа по принцип, но основно да е образованието на децата. Никакви помощи на калпак без да се работи.

Подкрепям! Дано да има кой да чуе.

това ми прилича на замисъла за малоумния блок 20 в ямбол , който в момента го събарят, та там е било замислено и осъществено да живеят един етаж българи един етаж цигани през етаж...е видя се какъв е резултата от малоумщината

Има много паралелки с деца от чужд произход, включително турски, арменски и еврейски, но никой не отписва децата си от тези паралелки. Обаче другите етноси, колкото и различни от нас да са, каквито и недостатъци да имат, с тях може да се разбереш. Циганите са друга категория, затова никой не ги иска никъде по света.

Колко цигани учат в италианския лицей в Горна баня?Искам отговор от Министъра?

А колко нормални деца учат там? Все отрочета на мутри, чалгаджиики и докопали се до някаква власт парвенюта.

Нито един.Нашите деца не учат с цигани, нито пък с останалата сволоч, т.нар. плебс.

Ти си прост като фасул! Това, което предлагаш се нарича "сегрегация". Да, вярно, че сегрегацията е някакво решение на проблема, но само за времето на твоя нещастен, мизерен животец. Утре големият шамар на възмездието (защото такъв ще последва след 20-30 години) ще се стовари върху деца и внуците ти, нещастнико! Държани 20-30 години в изолация, циганите ще намерят начин да се развият и образоват до някаква степен, но в същото време ще възпитат у децата си такава ненавист към нашите деца, че това, което изпитваме ние към тях сега ще ти се струва шега работа. Вгледай се в процесите в Южна Африка през последните 20 години! Колко бели хора там имат възможност да живеят нормално? Не им е добре, уверявам те. Мачкат ги на всяка крачка! Ако ние не се стегнем да превъзпитаме циганите, заставяйки ги да се съобразяват със законите, както по времето на бай Тошо (Бог да го прости!), нищо добро не ни чака! Ние намаляваме, а те се размножават с бурни темпове. Ако сега не ги интегрираме сега, утре ще делим земята и държавата си с тях. Бих препоръчал на държавата да изземе от НПО инициативата и да провежда сериозна държавна политика в това направление. Образованият циганин забравя произхода си. Търси културната среда на българите, социализира се. Образованата циганка, стигнала до университет живее като всички останали студентки и няма никакво намерение да се връща в гетото (а и не може - никой няма да я иска, щото вече не е девствена). Тия двамата са готови за претопяване. Трябва да им бъде втълпявано непрекъснато, че един смесен брак с българин или българка би ги вдигнал още по-високо в обществото (дори и това да не е така)! Ето ви клечка - това ако се използва, ще може да се изгради една първоначална циганска интелигенция, която ще дава изключително заразен пример за добър живот на останалите цигани, така че и те ще пожелаят същото за децата си. Така трябва да се действа!

Интересно децата на Сергей Игнатов къде учат?

Не съм против ромите или малцинствата, но нашите управници независимо от коя партия са били не могат да разберат едно, че в България има социални класи.Нямам нищо против това едно ромче или няколко да са в един клас с българчета,но само когато интелектуално семейството на ромчетата достигне нивото на българските семейства,защото може да сте чували вица за лорда и шопа "Фердо узмиси шопа-лорду".Така ще стане и с българчетата,защото средата определя съзнанието.Държавата и Европа да намерят друг начин да ги образоват,но не за сметка на другите.

Коментарът е изтрит от редактор заради разкриване на лични данни!

Хубаво мнение.Напълно го подкрепям.Колкото до С.И.-нищо ново под слънцето.Всъщност децата на "бившите" са най големите радетели за промяна, каква промяна обаче, виждаме сами.Още едно доказателство в какво може да мутира комунистическата идеология.

Много енергия хабим за нашите съграждани.Много пари се хвърлят за безцелната им интеграция.А по-добре и по-реално с тези пари да им построят квартали и училища, да обучат учители, които да обучават ромските деца, да ги приобщават към по-цивилизования начин на живот.Но да бъдат готови, че ще похарчат от ЕС много пари, усилия, знания, търпение и т.н.Ще мине не едно поколение, за да те могат да се интегрират към другите.В училища да им преподават допълнителни предмети, като лична и обществена хигиена, етика и етикет, религиозни наченки.В така наречените техните квартали да има работници от тяхната среда, т.е. чистачи, полицаи.Все едно град в града, но с държавни закони.Така ще е по-спокойно за всички останали.Както европейците не ги искат, да изтъргува това правителство повече средства за такива.