Платеният отпуск ще може да се прехвърля

Ползването на платения годишен отпуск може да се отлага и за следващата година, решиха депутатите.

Обратно в новината

Коментари - Платеният отпуск ще може да се прехвърля | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добро решение. Всеки се нуждае от почивка, независимо какво работи.

Всичко е ден до пладне в тази държава и кой ни е виновен, дали този път не сме самите ние.

Разбира се, че не трябва да се пази отпуск. Човек, който не си е починал ,не работи ефективно. Като държавните служители например.

19 юни 2015 г. Дир.бг: "2-годишната давност на неизползвания платен годишен отпуск отпада. Освен това целият отпуск ще може да се прехвърля за следваща година, а не само 10 дни. Това решиха вчера депутатите от комисията по социална политика в парламента при обсъждането на второ четене на промените в Кодекса на труда, съобщиха Дарик радио и в. "Сега"." Според Дир.бг депутатите тогава са приели на второ четене промените, които днес вече не са приети. Или НС работи по някакъв много странен модел, или от Дир.бг имат нужда от други преписвачи на статии.

Брато, дир-а не е виновен. Чети внимателно. За твое сведение всеки законопроект първо минава през парламентарна комисия и после - в пленарна зала. Текстът на второ четене може да е приет от комисията, която се състои средно от 10-12 депутата, но в пленарна зала се приема или отхвърля от всички останали депутати , които са общо 240, както знаеш. Въпросният текст е бил приет от комисията, но отхвърлен при окончателното гласуване в зала.

Все се надявах, че ще отменят ограничението от максимум 150 часа на година и 30 на месец за полагането на извънреден труд.

Тези промени не се отнасят за държавните служители

Това е най голямата глупост която можаха да скалъпят ГЕРБ турци икомунисти на власт

DIDA

Чудесно решение! Така някои държавни служители при пенсиониране ще вземат и ДОПЪЛНИТЕЛНО по няколко десетки хиляди лева за неизползвани отпуски. Например учители и преподаватели във ВУЗ!

Само едно уточнение - учителите и преподавателите във ВУЗ не са държавни служители.

Чудесно ? Уж четете,а пък не разбирате! Как ще се натрупват отпуски на държавните служители,като остава давността от 2 години?

Има безработица не защото няма работа. Няма достатъчно печеливши работни места от които работодателите сегашните робовладелци да печелят много.

Нямаме синдикати и всички социални права на работника са отнети. Робите трябва да работят и ще си плащат за това!

Че направете си синдикат! В нашата фирма по КТД имаме 4 дни допълнителна отпуска. (работя в транспорта)

пак дреболии!! кога ще ликвидирате безработицата? кога ще се пенсиониране и живеем нормално? кога ще оправите заплати и пенции!!! кога за пратите в панделата гадните работодатели и шефове? какъв отпуск като не стигат парите!? работа до смърт в бг-то! това е релаността!!!

Вие да не сте на кофти дрога" При тази безработица какви отпуски ви се привиждат! Всичко по отношение на работни места, безработица и права са само празни приказки! Поправете си Кодекса на труда и го спазвайте!

КАЗВА СЕ ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК и затова следва да се ползва в годината, за която се полага. Какъв е този гении, който може да работи без да почива. Това са само държавни и общински хрантутници, които трупат отпуски, и да ги ползат на другия свят

На тоя свят си ги ползват. Преди няколко години един директор на училище се пенсионира с 20+ бонки от отпуски... Не бил почивал нито ден сиромашкия.

аз работя "хрантутник" - работата в отдела ми е специфична и обхваща няколко области, в които се изисква задълбочена умствена дейност. Нямам право да се разболявам, камо ли да си взимам отпуск, за да може всичко да бъде изпълнено в срок. Често работя по 10-11 часа на ден и на ръба на изтощението си. Ползване на пет дни отпуска при мен е лукс - началниците не ми позволяват - има ли необходимост от мен. Как да си взема полагаемата отпуска тогава?

"Гробищата са пълни с незаменими хора". Шарл де Гол.

Е. Бал съм ти и компанията. Като си наемат друг работник твой колега който ако се наложи да обучиш.

отдавна плача за подобно нещо, но нямало такава възможност, а за назначаване на нов човек, който да обуча - абсурд - нямало пари, дори за нашите заплати едвам успявали.

Отпуска ще се прехвърля от единият крачол в другият(както правят 240-те народни измамници), Само не ми стана ясно като сключа еднодневен трудов договор - колко дни отпуск ми се полагат. Може би 4, та да закръглим седмицата.

деер

В резултат на тази зоконодателна промяна БВП на България се увеличава с 10%!! Ура за 240 проститутки на мафията!

Последно кое е вярно? Има ли давност или "платения годишен отпуск може да се ползва от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение" ?????

Що ли пък държавата си бута носа в тая работа? Кво го боли парламента как и кога хората си взимат отпуските?

Има много ченгета в парламента, дето крепят тези, дето не са в парламента.

Нещо не можах да разбера. Хем мога да си прехвърля отпуската за следващата година и да я използвам до 6 месеца, хем отпуската ми се пази докато напусна фирмата, обаче остава и давността от 2 години.

И този е като всички членове в Кодекса на труда, които са изключително в полза на работодателите! Каква е тази простотия, визирам член 68, заедно с алинеите и точките, приложени към него! В момента същия се ползва с голям размах в българското училище! Какъв е този абсурд: работникът успешно преминава изпитателния срок, но следващото препятствие - чл. 68, т. 1 /т.е за определен срок/ - и хайде, да си ходи. На следващата година може, а и не може да бъде назначен отново - на същата длъжност или позиция! И така - докато дойде "правилния кандидат"! Какво очаквате от подобен тип договорни отношения - мотивация за работа, креативност или търсене на високи постижения! Този даскалски, директорски, селски манталитет и тарикатлък тласка българското образование към още по-грозен хаос /не, че в момента не е/, но ще отблъсне младите, дръзнали да се пробват на учителското поприще. От това ще страдат с най-голяма сила учениците и техните родители, които ще трябва да се бръкнат за ЧАСТНО ПЛАТЕНО образование и "по-специално отношение" от учителската гилдия. Все още има време нещо да се промени - в законово и нормативно отношение. В противен случай - всички пожелания за по-добро на децата ни ще остане само епистоларно - по страниците на историята или ще бъде забравено.

Кодексът на труда спокойно може да е символ на "реформата"! Толкова е прекрояван, колкото всички останали закони взети заедно! При това темпо и еднопосочност до година - две ще останат само 2 "члена:: Член 1: Работодателят има всичките права! Член 2: Работникът има всички задължения (1) по изключение за труда си може и да получава възнаграждение (2) във всички останали случаи се прилага Робското право...

Никой дотук не усети, че това е много "трики" текст. Имаш право да си прехвърлиш цялата отпуска. Работодателят е ДЛЪЖЕН да ти осигури ползването им до не по-късно от шест месеца на следващата година, но имаш ДАВНОСТ. Щом е длъжен тогава би трябвало си си взел всички дни в срок. Кое е вярното?

му казват некои на твойто трики. Много дълбок замисъл търсиш в разни простотии за имитация на дейност и мътене на водата

а може би идеята е работещият да загуби полагащата му се неизползвана платена годишна отпуска и в полза на работодателят - било то държава или частно лице (включителното плащането на осигуровки за този период)

ох на най накрая ---- реши се едни жизненоважен проблем ---- сега вече сме по добре и ще се живее по леко ---- е това са законотворци депутат: е това са сериозни проблеми....няма да се занимаваме с нови изборни закони и кноституции и дрън дрън

Поредният не.бивал успех на кабинета !!!!!!!!!!!!!!!

Естествено, че ще отпаднат!!! Това си беше грубо нарушаване и посегателство над личната свобода, гарантирана от Конституцията. КСак го виждате, например, един преподавател да заяви, че ще си ползва остатъците от отпуската примерно през февруари и част от март, когато е краят на първия и началото на втория срок? И кой би го пуснал точно тогава, когато е най-нужен? Нима не се знае "горе", че такъв ползва дните си САМО СЛЕД края на учебната година, т.е. съответно след 15 или 30 юни? Тогава за какви безпредметни заявки ставаше дума, когато на всички е ясно кога ще се отдъхва. Та така.....Да видим дали това крехко цвете ще се запази и оцелее до наесен.

Същите учители могат да си взимат част от отпуските и в междусрочните ваканции.Само че те предпочитат да излезат в болнични вместо да с хабят прословутата 45 дневна отпуска.

Може и през голямото междучасие...

Изобщо не е умно даже. Колкото и да мрънкате, беше се установил някакъв ред. Сега аййййде пак нови гимнастики. И нещо не ми се връзват наглед алтруистичните идеи на някои депутати. Все повече ми се струва, че това са промени изцяло в тяхна полза и на такива като тях.

Помислете за учителите -пенсионери и ги РАЗКАРАЙТЕ! Защо, след като им е толкова трудно да работят, си натискат ПАМПЕРСИТЕ и ПРЕЧАТ на МЛАДИТЕ учители? И за тези договори с "определен срок", че после директорката да "оправи следващата колежка... Алоу, така учителски авторитет и просперитет на учителската професия не се гради! Нулева приемственост между поколенията, липса на екипност, гледжосване на проблемите и демагогия! Това са явно принципите и методите на педагогиката и новия образователен модел! Очакваме хиляди благодарности от учениците и родителите след подобно мениджърско управление и "рязко повишаване на качеството на българското образование. Даскали, прехвърляйте си отпуските, пардон - топките и очаквайте от нас, младите да се ограмотят толкова, колкото им е нужно да прочетат разписанието на Терминал 2, а вие си гледайте учителите пенсионери и мигрантите, които скоро ще бъдат "цвета на нацията'!

знаете ли, че има доста места за учители в София - по английски език, по рисуване, по ФВС и разбира се - по математика и по информатика/информационни технологии? На уеб сайта на РИО-София има директория "Свободни работни места". Никой не пречи на младите висшисти да кандидатстват за учители, ако имат съответна квалификация. Но няма много желаещи да завършат учителската специалност "Математика и информатика", например. А малкото, които я завършват, предпочитат да работят във фирми вместо да станат учители!

Сега отпадна графика, после отпуските. Кво се радвате, не знам - Шишо Бакшишо.

Правилно,отпуск не ми трябва аз си почивам с командировки.Като натрупам няколко хилядарки по почина на бб,ще искам да ми се изплатят.Всичко е ОК.

Отпускът се изплаща само при напускане. Пък ти си трупай хилядарките.

Правилно! Много глупаво бе още в началото на януари да се планират отпуските, да се стремиш да ги изразходваш, да оставаш до 10 дни за следващата година!!!

Пак ще платим задружно отпуските на администрацията, които не си ги взимат и трупат с години по 150-200 дена. То и за това се направи тази давност да могат хората да си ползват отпуските!!!

Много вярно.Един път вече вече ние данъкоплатците, а не народните представители им ги изплатихме,защо да няма и втори път.

Правилно, това което се полага на човек , да не може никой да му го вземе .Когато иска тогава да си ползване на платен годишен отпуска