назад

Преди и след: Снимки от Космоса на черноморската ни #БЕТОНОФРЕНИЯ

13:11 | 02 юли 2020 514 265782

Коментари 514

Видно, че безобразието с презастрояването е по времето на царя и тройната коалиция. Макар, че юридически духът е изпуснат от бутилката още 90-те, с издигането в култ на частната собственост дори около плажовете, вместо да тръгнем по пътя на Гърция.

Съгласен съм, че има страшни грозотии като хотелите на Валентин Златев ( 15 етажни сгради на 1-ва линия, но нека не забравяме че лятото това е основната индустрия, която вкарва пари от чужбина. А за да се развива държавата и това е нужно. Чужденците не искат да почиват при баба Пена от Ахтопол. А българина иска да отиде на море за 10лв на легло или под звездите най-добре ( безплатно е!). Да има магазин, за да си взима всичко от там ( евтиничко) и да не харчи пари по заведенията и по плажа. Българина е ЕВтин. За българина важи поговорката не е важно на мен да ми е добре а на вуте да му е зле. Моля всички, които не харесват нашето Черноморие и искат то да изглежда по друг начин да отговорят на следните въпроси. 1. С какво да се изхранват хората в малките населени места тук ако не с туризъм? 2. Къде и колко да се строй? 3. Да се забрани ли да се строят хотели в София и Пловдив или само по морето да мизерия и евтино? 4. Кой ще пълни бюджета лятото и с какво? 5. Защо всички министерства и институции са в София, а не в Бургас например? 6. Как изглежда вашата почивка? 7. Къде е по-добре Ница или Резово? 8. Някой ходил ли е в Резово ? 9. Ако имате парцел от 4дка. и пари бихте ли построили на него Хотел или едноетажна къща 100м2, както е в Гърция. 10. Ако не се развива туризма, как ще получават хората по Черноморието нормални заплати? ( Камериерка в Слънчев бряг от римски произход имаше заплата от 1000 лв. миналото лято. От това лято отива към София ( Да ви вземе хляба или да краде, ако не я наемат никъде) Та хайде всички на почивка в Гърция понеже сте тарикати и ще натриете носа на наглото Черноморие!

Пожелавам им на всичкитте да фалират до един. Изроди скапани.

Ами да направим едно сравнение на Земята с/без нас и направо да си палим фитиля!

Още преди години се зарекох повече да не ходя на нашето море, въпреки че много го обичам. Ще ме извинявате ама това е гавра с природата. Успех на всички морски бизнесмени. Аз ще продължавам да си ходя в Гърция. Нека да ми е лошо.

Нека всички да отидем в София и да оставим Черноморието красиво и натюр. Да направим София мегаполис!!!!

Като чета тук мненията почвам да се чудя кой въобще ходи на нашето море? Миналата неделя следобед половин час не мога да изляза от Бургас към София. Магистралата в два реда чак до Карнобат. Тази неделя подбалканския пак интензивно движение. По плажовете пълно с хора, чудесно време. Ако и вие дето ходите в Гърция вземете че се натресете тук ще стане страшно.

скапани политически отрепки!

Кой пусна мужиците на Камчия ?

Супер си е, повече хотели трябват, защото има много туристи, които нямат къде да спят. Който не му харесва да ходи в Гърция на мизерията.

И аз тъпънара мизерствам всяко лято на Тасос

Отвратително!

И после - ама що ходите в Гърция, то там е скъпо и гадно. В бг природа не остана , има още няколко незастроени плажа, но Ангелкова работи по въпроса и те да се бетонират.

Трагедията на крадливата демокрация

най-лошото е, че корумпираните бюрократи допуснаха мръсни пари на мафиоти, мутри, престъпници и комунопитеци да се налеят в бетон и кичозни комплекси. така престъпниците си узакониха мръсните пари и в същото време унищожиха уникални дюни, природа, флора и фауна, и загрозиха цяото черноморие

Еми... На следващите избори пак ще си ги изберем : ) Не ни пречи. Нали лафа е "по-добре те, от колкото комунистите". Това е като: "Ебне в гза, за да си запазим девствеността."

А в Гърция какво е хубаво. Всеки ходи там да го настанят на поляна с храсталаци близо до морето, без път и паркинг в близкия километър. Ама уви все се хвалят, че в Гърция били хубаво хотелче с басейн, осигурен паркинг и т.н. никой не отива на някаква поляна с храсталаци без да има път дори наблизо но щом е в България е лошо.

Ще изброя плюсовете в Гърция: чисто море, много по-добро обслужване, спокойствие, сигурност, по-добра и прясна храна, не те дебнат на всяка крачка да ти вземат пари за несъществуващи паркинги и т.н

Трактор отзад тикви оре, по обед от буркани се яде, бясно слънце пече, камънаци влизат ти в дупе Маляка лъже те в оче, бунака виси на КПП - Гръцкото море

Напълно съм съгласен с вас. Евала. И да допълня , че българина си е гъзар по душа и иска чужбина ( че тука е за "селяни") Защо не отидете в Бали с бурканите да ви видя. Страшни плажове в Гърция няма що. Има две разновидности ситен и едър камък.

Ходил ли си в Гърция?

Nikos

И какъв е генералният извод? Откакто Герб са на власт, бетонирането и унищожаването на природните дадености е с пълна сила! Вместо да се усети някаква промяна в добрата насока, и да се усети, че има някаква власт със здрав юмрук! НЕ,НЕ, всичко деградира и природата изчезва, заменяйки я с бетон, строежи и нарушаване на десетки държавни закони! КОРУПЦИЯТА В АПОГЕЙ!!!!!!!!!

Каква красота, какво бурно развитие! На мястото на онези бурени наречени пясъчни лилии и морски пелин, сега са издигнати хотели-хубавци от бетон и стъкло! Да ги гледаш и да им се радваш, нищо че са празни.

Жалка картина. Да дойдат багерите!!!!!

Подпорни стени!?

Bulgarian people hungry for money but you don’t know can’t make it

No worries mate! We know how to lose faces

are greedy for money. Please, do not generalize.

Дали знае някой , кое кара привидно нормални хора да наричат бетономирие и бетонофрения нашите десетки съвременни курортни комплекси с интересна външна и вътрешна архитектура, много от тях с басейни и красиво озеленяване ?

Аз знам, но няма да ти кажа. Ще те оставя сам да напънеш малкото си мозъчни клетки, та дано се сетиш

Въпросът беше риторичен

Да, от факта, че канализациите на тези архитектурни забележителности отиват в морето. От факта, че е била унищожена природа където са построени... Превърнаха хубавото ни море в Лайноморие!

Тия мутри, които са единствено в речника на лайнопелтеците да вземат да направят само една тренировка от набезите си в близкото и твърде запомнящо се минало. Да изловят няколко от тия лайнопелтеци и да им хвърлят по един здрав мутренски кютек. Който да им държи влага за цял живот. Останалите лайнопелтеци сами ще се разбягат. Това да им бъде едно от наказанията за тяхната безочлива и гнусна кампания на предатели, клеветници и продажници за жълти стотинки, на ВСИЧКО БЪЛГАРСКО, което оплюват и маскарят.

Чакай де, нали са само в речника ни? Какви тогава ще са онези с "набезите в близкото минало", които ще ни хвърлят "здрав мутренски кютек"? Ама верно сте много тъпи! Ти трябва да си от най-умните, защото даже пишеш почти без грешки.

Ebasi..... XORA SABOUDETE SE, TOVA NE MOJE DA PRODALJAVA...

Събуждай се ти също, бързо бързо обратно в училище, пендел шльокав...

Защо по гръцкото крайбрежие не могат да се видят такива безумия, защо? Да, има тук-таме по някой голям хотел, но са единици. В 99% от ивицата, два етажа до 25% плътност. Защо не го направиха това и тук? Пак щеше да има строежи и хотели, но щеше да прилича на нещо, а не на сегашната бетонна джунгла. Искаш да строш хотел - ми направи няколко малки сгради, с големи градини, привличай скъпи туристи. От масов евтин туризъм не е прокопсал никой!

Защото ходиш само на Халкидики

Каква далавера за 45 дни сезон от 20 легла на площ където у нас са поне 300?

Южното черноморие до тук ми беше в графата за посещения. Защото не е така бетонирано и съсипано. Като свършат тази работа и там, за мен и близките ми темата Българско черноморие окончателно приключва. Път натам няма да имаме. За мое съжаление и носталгия по детските ми спомени. Благодаря на алчните малоумници, които успяха да ме изгонят и не само мен. Да имаш такива дадености, а после старателно да ги съсипеш и да превърнеш мястото в клоака, това просто тъпо. Държавното безумие е впечатляващо. Щели да го рекламират , някой с патос и емоция щял да ми обяснява по телевизора. Мен обяснения и реклами не ме интересуват, а мястото и условията, реалността. С тия америаканоидни рекламни схеми, те са за тъпанарите, които не знаят какво искат и някой трябва да им обясни. И какво като някой ми рекламира. Като ида и видя бардака, няма и да повторя. А ако мястото е хубаво и с природата си и ми даде релакса, не ме интересува има или няма реклама, пак ще съм там. Ролята на държавата е да овладее безумието и алчността. Не само на "инвеститорите", но и на своите корумпирани служители. Което едва ли ще се случи, както виждаме архитект Захариев какви ги върши в Алепу. Жена му не е подала оставка, а строежа в забранена зона не е и спрян.

И лошо. Това са хиляди работни места и приходи за държавата, общините. Много са ми смешни някои пишман еколози които правят бизнес с такива теми и се издържат от това да вдигат излишен шум. Ами ако ги нямаше тези проекти тогава какво щяха да правят....

Да, дааа. И тогава защо хората чакат по половин ден на гръцката граница и не се отказват. Защо никой не иска да ходи по това бетонирано море. Приходите ги правят пристигналите туристи, а не наличните сгради и проекти. Ако за туризъм водим присъствието на постоянно дрогираните и алкохолизирани англичани, скандинавци и социално слабите германски пенсионери и други. Да идеш, бетон, малко пясък, та да се почувстваш, че си като на детски пясъчник, надули колоните до тебе. И като тръгнеш да се движиш, с всяка крачка от теб капят пари и пари. В завидни стойности. А мерси благодаря и данке.

Защото красотата на девствената природа е по-важно да бъде запазена за идните поколения, от жалката пепалба на жалките новобогаташчета!!!

Ми нормално е да се застроява. Проходоте от туризъм са над 60% пък и тогава населението на земята е било с милиард и пловина по малко.

На Алепу нямаше обаче снимка. Там се грижат за природата с подпорни стени

За това чакат с часове българите на границата с Гърция, а не за бетонираното ни черноморие с неизвестни и изненадващи цени за услугите.

Ами да чакат на границата, дано да поумнеят

Тъжна работа!

Има разни картини от типа "Зимна приказка","Утро в старата гора","Март" на Левитан и т.н.Но маже са нарисува някаква картина под работно заглавие ,"Навсякъде бетон".Ще отговаря на действителността

Лошото е че няма плажна ивица за всички хотели. Ако ще стоиш в басейна, защо да ходиш на море? След 9ч. няма място къде да стъпиш, камо ли да си проснеш кърпата. За платените шезлонги с чадър, няма да говорим. Отделно няма пречиствателни станции за отпадните води и това урбанизиране, не може да не се отрази на качеството на водата.

Ще кажа само едно - добре, че изгубихме излазът на Бяло море... Щяхме и него да надерем.

А,сега качи снимка от Кулата 2003,и Кулата 2020.

БЕТОНОФОБИЯ,ТУЛУПОФРЕНИЯ,ПРТИОФИЛИЯ,МУТРООЛИГАРХОФРЕНИЯ.

Тоз другар реве, щото не е могъл да се уреди. И не е "нашата" природа, щото само при комунизма природата беше обща. Сега си има собственик/собственици. Не е на този другар.

Никакви собственици няма бе дебил! Морската ивица е изключително държавна собственост!

Тук туризъм, там туризъм... Няма го!

Да ви приседне дано

Другари на снимките който пуснах долу и никой не си прави труда отвори на Коста дел Сол се вижда един хотел, направих си труда да преброя, с 37 етажа поне, но изглежда още в стротелство не се знае до къде ще стигне... Некви коментари, доуточнаващи въпроси нещо ? Щото ако няма аз имам два . Къде на "ужасното бетономорие " има 37 етажа небостъргач? Ако говорим за презастрояване и пребетониране с какво сравняваме? Хотел Кубан е към 10 етажа до колкото си спомням и то е само той такъв и само на Слънчев Бряг .

Само не разбрах защо си застанал като Матросов на амбразурата и браниш ли браниш. Как не ти увря таз тъпа тиква, че не е само презастраховането, а такова има. Къде е човешкото отношение към туристите? Всичко живо гледа да те щави, че ден години храни. Храната- замразена скумрия ти я представят за току що уловена. Алкохола- смятам знаеш. Цени на чадъри и шезлонги-до небето, а че концесионерът не ебава да чисти плажа-карай да върви. Заровените фасове в пясъка идеално се съчетават с "Царавейшън- по-добър от Сони плейстейшън " За бонус- миришещ на пот манго. Сядаш да ядеш- имаш чувството, че на сервитьорката и е крив света и всеки момент ще те изпере с таблата. За капак- барбарон! Отиваш да лягаш и минаваш през рецепцията- "Как си УА? " се провиква мякащият селяндур, сложен там и той не знае за какво. Да продължавам ли?

Ден година храни - така е, сезонът е само 2 месеца, не е като други целогошни бизнеси. А се яде цялата година. Хотелиерите през зимата не ядат ли ?

И туристът какво го брига, че си пълен неудачник и не знаеш къде и как да си вложиш печалбата от тия 2 месеца? Познай какво- тази година няма да можеш да смениш таралясника и да вириш нос. И любовницата не мож смени! Ще я карате само на семки! Алчни, ненаяли се пишман тарикати. В това число включвам и теб.

веднага се вижда че са фалшификати... у нас неможе да се строи незаконно! нито може да се узаконяват по втория начин вече построени неща! всочки тия сгради са си били и по онова време... и само са леко реновирани. според документите на някои собственици още от турско е имало хотелче на брега и пра пра бабата на сегашният собственик е правила шведски маси за гостите. проблемът е в гугъл мапс! те 2003 -2004 още са ползвали откраднати наши правец 82 и заради това резолюцията не е позволила на снимките да се видят китните хотелчета и ресторанти... вие виждате точка - а то там скромен 5 звезден хотел!

Може да не схванат иронията ти

Как да не схаващат бе . Амчи то всеки отроден простак по дефолт си пробва иронията на гърба на България и морето.

"Бай" дАньо, не бъркай България и морето, с идиотите мутри като тебе.

Кошмар! Няма едно дърво, само бетон! Отврат! нЕма да им стъпим на Мутристанското море.

Я вижте такива снимки на Монако, Ница, Кан, Маями!!! Или според вас тия са още по-прости?! Не ви ли ръчка нещо? Защо там е хубаво и може, а тук не!!! Е, трябва малко акъл, ама ще се сетите! На който не му харесва - марш в гърция, с каравана под наем на камъните, и да не се връщате, и без кръчми, да си готвите сами, с продукти от Лидл, купени от България!

Не ме мисли, стой си в миризливия на мухъл и лай-а хотел в претъпканото гето на Лайноморието и се надявай някой да влезе, да си плати и да преспи, че да се върне и другата година пак при теб ;))

Ти си прост. В Ница и Монако крайбрежната ивица е предимно каманяк. Имат няколко обособени, полузатворени плажове, насипани с пясък. В Кан е пясък. Но това е място като за разходка, екскурзия. Много е красиво и заслужава да се види. Но не може да се ползва за релаксираща почивка с търкаляне на естествен пясъчен плаж и плуване в спокойна и много бистра вода, с почти никакви хора покрай теб. Някои предпочитат 5+ звезден лукс с ултра all inclusive и тропането на вилица и лъжици в огромни ресторанти на стотици туристи едновременно. За всеки влак си има пътници. Кой каквото го влече. Но фактите сочат за съжаление, че нашето в голяма част некачествено презастроено черноморие, с изливане на канали води в морето, с лошото обслужване и ниското качество на предлаганите храни отблъсна огромна част от драгия български турист. Иначе черноморската ни ивица е прекрасна.

Била съм в Монако, Ница и Кан, в Маями не, но не можеш да сравняваш тях с нашите курортни селца, защото първите са градове, които имат и плажна ивица, а по Лайноморието ни от селца с 5-6 къщи направиха бетонни грозотии, пълни с алчни и прости селски тарикати, пардон, концесионери, които искат само да печелят без да вложат и лев. А, между другото когато почивам в Гърция никога не съм отсядала в каравана, нито съм готвила, нито съм пазарувала в Лидл, напротив, отсядала съм само в хотели и то на чудесна цена, която по Лайноморието не бих получила никога. Мога още много да ти кажа, но няма смисъл :-)

Е нали си против бетона? Защо в Гърция отсядаш в хотели?

Я вижте такива снимки на Монако, Ница, Кан, Маями!!! Или според вас тия са още по-прости?! Не ви ли ръчка нещо? Защо там е хубаво и може, а тук не!!! Е, трьбва

Е, ми ще чакат на западналите наркомани, пияници и аутсайдери ! Нормалният турист търси спокойствие, тишина, уединение и девствена природа ! Но мутрите толкова си могат...

Супер е, има мегдан за още толкова!

Нали ?! Може да се строи едно връз друго, както и в рамките на 50 метра навътре в морето...хаха

Виж снимките има място за по десет пъти по толкова ако питаш испанците и по десет етажа нависко че у нас голямото бетониране е на по 2 етажа ...

Проблемът, като цяло, е отношението към българските туристите тук. В повечето случаи те карат да се чувстваш като натрапник. Персоналът проявява крещящо дразнещо двойно отношение в зависимост дали говориш български или западен език. Е, заради това отношение не ми се хваща това направление. Иначе ми е добре, че има достатъчно (апарт)хотели и не се налага както преди 30 г. да обикалям по къщите за стая под наем.

Сега се сетих. Беше отдавна, защото не почивам отдавна в България, но съм руса и синеока, та ме мислеха за германка. Последния ден един от момчетата, които продават кафе и напитки, видя че чета българска книга. Като разбра искаше да ме изгони от плажа, независимо, че бях с гривна и клиент на хотела. Ако не беше тъжно, щеше да е забавно

Именно, било е много отдавна

За съжаление това е вярно. Червените олигарси и депесарите превърнаха китното ни някога Черноморие във ботономорие и Лайноморие. Надявам се покрай кризата с вируса да изпофалират гадовете червени.

Мафиота и олигарха и цветове ли имат според теб? Ми те си купуват който и да е политик в условията на пазарната икономика, когато няма силно противоборство от страна на масите. А у нас такова няма, както казва и авторът на статията.

Бягайте от България докато сте млади. България е най-корумпираната страна. Корупцията убива хора и влошава жестоко живота на повечето хора. Не очаквайте нещо да се орпави в държава като България. Един ден ще се сетите и ще сте благодарни!

И накъде да бягат ? Към джендърите, арабите и африканските примати из Западнала Гейропа ? Или към черните вандали, мародери и престъпници из. ФАЩ? То хубаво да бягаме, ама няма накъде... Светът откачи покрай уродливата либерастията и цивилизацията май ще се запази само в Източна Европа....Унгария, Полша, Словакия, Чехия...

Бягай в Русия бе

Ти в кое мулти култи гето си се наврял/а ? Навсякъде стана бетер кочини.

Да, тъжно, но факт. И защо не можем да се преборим с корупцията, а бягаме? Може би защото частта на борещите се е много малък дял от частта на съгласните?! Ами бягайте, то стана като Африка у нас - мечтата на всеки млад, и не толкова млад, е да избяга от там и да иде в уредена държава.

И къде са тия "уредени" държави ? И с какво са уредени ? С арабски талибани, африкански примати, 36 пола джендъри, черни вандали и престъпници ?

Който може и иска да живее като емигрант.- да бяга. Все още мнозина живеят с илюзията за чудесния "Запад". Преди да избягаш, обаче, не е лошо да пимислиш, че не само ще спечелиш (може би!), но и много ще изгубиш, и че не всичко се измерва с пари. Говоря от опита на "избягал", с бяла работа и добро материално състояние. Както и други са отбелязали, другият въпрос е "къде", след като светът се обърка и вече не е това, което беше.

Българина не чувства черноморието като свое и ще го изгуби но не към някакви митични алчни мутри а направо към някоя друга държава която може да го стопанисва и опазва от такива злобни атаки, по вероятно това е Гърция. ( Накой предтасвя ли св Гърция медия която така бясно да плюе по туризма. Аз не си предствям. ) Ало ДАНС-а гледайте го тоя сеир още малко и идва сепаратизъм по морето. Това не се трае! И без друго по морето гените са повече гръцки от колкото българската мешавица от кутригури, уногондури и чисти чукундури скоро ще почнат хората да се сещат че имат по някой дядо грък... вервай ми . Знам какво говоря защото по соца почти му бяха изтървали края и по селата по морето хората се гърчееха идва пак. И ще се случи чудото само на гръцко море ще ходи Ганчо и за удобство ще му отворят още 3-4 КПП-та...

готино е , стига да обичаш копърка , претоплена на слънчева светлина за 4 дена , е такъв вкус остава след посещение на нашето черноморие

ходете в Гърция и това е. нека тук си идват пияните англичани и бедните германци щом това е мократа мечта на Ангелкова и щом това означава за нея "туризъм"

Бяхме в Гърция, видяхме и няма да се върнем

Пълни глупости са тия ревове за "бетонирането на морето" ако се погледнат в перспективата на света. Ето какво е презастрояване с най-фрапантния пример от Испания където се вижда че България не е близо дори : theguardian.com/world/gallery/2009/jun/01/spain-construction Девете снимки на Бенидорм от 1960 и 2007 видяхте ли ги ? Това е презастрояване , нашето море е пущинак ! Междудругото като е толква зле някой да е виждал у нас Гринпийс протест!? Май има някакъв вътрешен български проблем тук ! Още ще се строй, ало мороните, колкото и да ревете.

"Китно" било някога Черноморието ни,как пък не. Абсолютно примитивна провинция. Прекалиха най-вече в любимия на софиянци Слънчака и Свети Влас. Морето ни е даденост ,но въпреки това бяхме единствени в Европа,които строяха селища във вътрешността,а не край водата. Който е обикалял средиземноморието на Италия ,Франция и Испания е виждал че буквално катерят по скалите,строят на невероятно трудни места,но само да са близо до водата. У нас от Дуранкулак през Шабла,Българево ,Каварна,Балчик,Кранево,Галата,Приселци,Близнаци,Баня,Обзор,Бяла,Св.Влас - всички изброени селища са навътре в сушата,а не на брега.Изключително странен феномен ,който никой не е обяснил досега,да бягаш от водата,която е евтин и пряк път,източник на храна и препитание .Край морето са строили само гърците - Несебър,Созопол.Поморие,гръцката махала на Варна. На снимките видях и Камчия и понеже бях там миналото лято, бих казал че новопостроеното е по-скоро образец за това как трябва да се строи край морето,а не негативен пример.Постоянното вторачване и прекаленото вдигане на шум май е по-скоро реакция на засегнати интереси.Живеем в 21 век и няма как да строим сламени къщички на едва 130 км. морска ивица.Затова и непрекъснатите сравнения с Гърция са напълно неуместни.

Магарето на публични места си показва простотията, та и вие така. Ами от тези строежи по брега, нашият бряг изчева, близко до ума. Говори с испанците, да ти кажат, че и те не ходят на плаж при тях заради презастрояването. Но ако там е каманак, при нас се строи върху дюни, пагубно е за брега. И какво ви харесва в тази безвкусица от панелки и тухли! Ами по-добре иди на басеин в София като ти е кеф да гледаш бетона.

Точно за това говоря и аз. Българина не разбира от море не ги цени ( за това лайноморските епитети не са градива критика не са социална позиция не са екология , просто са трашване на държавата и туризма ) и ще го изгуби някой ден. Сега се наливат основите на тия събития . Наливат се разбира се от ах каква изненада - бетоноборците !

Към новината