назад

Премахват част от крепостната стена в Созопол, пречела на гледката на заведение

21:44 | 07 март 2021 | Редактор: Калина Петрова 395 20525

Коментари 395

Добре ,че не са решили да допълнят морето за още по-добра гледка.

по просто от кръчмар, съдия и кмет. Боклуци и измети. Ще си стоите с гледката на празно заведение. Там кракът ми няма да стъпи! Настигнаха по простотия несебърлии.

Добре дошли в България, където местна забележителност,която е по-стара и вековна и мисля защитена от Юнеско,била пречила на гледката на някакъв кръчмар. Ако въпросния собственик чете това ще му кажа следното: -Кой си ти че ще само,заради теб, защото ти пречило на гледката,да се събаря забележителност? Изглежда не се сещаш като се събори стената туристите ще намалеят, и няма да идват във посредственото ти заведение.

Не е местна забележителност, нито е стара и вековна, а най долнопробна бутафория. Кич, който отблъсвка всички интелигентни и образовани хора. Също като десетките "исторически" дивотии настроени за "1300 г. България".

Управляват ни изроди, избрани от плиткоумни гласоподаватели и негласували идиоти.... събудете се хора....

Така трябва-да не се пречи на сгледката на българските кифли и мафиоти. А историчта ще я размахвате само на Македодия. Къде е дебелия войвода, който защитава паметници на спорни персони в Македония?

Не че няма право да ползва имота си както намери за добре и да печели от него.Той живее на брега на морето и не може,а хиляди са пришълците ,които го правят. Но като се замисли човек с каква цел ще трябва да се събори древна културно-историческа ценност....

По принцип е така, само дето стената нито е ценност, нито е древна. Кич, направен на принципа - а бе тук едни бунаци от ЕС дават едни пари за глупости, дайте да струпаме едни камънаци, да ги пишем древна история и правим горница от 1000%. За съжаление по този и подибни на него принципи се похарчика, с цел крадене на голяма част от тях, огромни количества пари. Абсурд е тези, които го позволяват, ЕС-то, да не го знаят и да не са в схемата за делкането на горницата.

Да се премахнат 2/3ти от сградите, пречат на хубавия Созопол!!!!

"Не успяхме да открием собственика, който е завел делото." Ами да го загуби тогава това дело... Нещо не ми става ясно тук, каква е тая скалъпена история????!?!

общината да му отчужди тези 6 квадрата да му ги плати по пазарна цена и да не се реве повече, стената трябва да остане в този и вид

Да му пратят НАП, пожарната, Хеи-то, агенцията по храните, строителен контрол, РЗИ, застрахователи и др. Та да се види каква е тази кръчма и отговаря ли на всички изисквания

За обикновена кръчма ли става дума или за чалга дискотека. Като спечелим изборите ще почне масовата чалгаидиотизация в България

Национализирайте му кръчмата,като не можете да го осъдите ! Изобщо всичко национализирайте по морето - няма да страдаме , без това ТАМ не ходим !

Созопол отдавна не е това ,което беше.Сега стана място за кожодери,измамници и лъжци.Само си спомнете мазната вода в пристанището.Точно като в Гърция.На наглия клъчмарин може да му рухне и заведението вместо да печели.Явно , че парите винаги са им малко.На някои неща в Созопол цените са по-високи от тези в Монако.Дано се задавят и се хванат за палците.Лаком гъз кръв сере.

А закона за защита на историческо и архитуктурно наследство дории за тези които са част от частни имоти, засягащ и археологическите обекти??? Този обект не е ли включен в защитените обекти от ЮНЕСКО??? Това означава че средствата отпуснати за реставрация по европейските проекти трябва да бъдат върнати! Общината в лицето на държавата явно не може да компенсира подобаващо собственика.

Трябва да се уважава частната собственост....кой знае как са го изнудвали човечеца. И това да те лишат от гледка към морето от собственната ти къща никъде го няма. Пак много е търпял човека.

Какво е търпял?

А кой ли знае как го е закупил това местенце горкия ... Плачи за "човека" ,боби, плачи дете ..

Чудя се как още не се е обесил. Пред кръчмата

селяндур

И Стоунхендж не е автентичен , ама докарва доста пари на британската хазна! А и никой не ходи в Созопол заради кръчмите, нали? Старините придават духа на този град, останало (кръчмите, алъш-вериша) е "добавена стойност".

Може да се изгради със стъклени тухли естетично и да се запази гледката, но да се бута стената е малоумие...

Може прозорчета с решетки в стената

Боколандия! Едните градили с европари нещо,което го е нямало, другите бутат нещо, което е ... ....

Пари да се въртят

Съдът не е на Боко, а на Лозан Панов>на Ристо Иванов>на Черепухата!!! Е на това му се вика "независима съдебна власт" :(

.

tonk11

Брей! Как ги измисляте тия заглавия бе?

Добре, че я махат! Аман от бутафория! И общината да си вземе бележка...

а парите по евро-проекта ще трябва ли да ги връщаме?

И Стоунхендж не е автентичен , ама докарва доста пари на британската хазна!

Уникално прости хора , не е лесно, хем живееш върху история по даденост , хем да се компрометираш като измамник , като успееш да я принизиш с фалшификати и измислици до степен, че да ни гледат с подозрение циганин , който предлага марков парфюм.Комплекси и варвария вовеки.

Nikos

Аууу,колко си ми простичко човеченце!!!!!!!

А кръчмарят прави ли си сметката, че едно от нещата заради които хората отиват в Созопол е точно тази стена. И ако сядат в заведението му е в голяма степен точно заради тази стена? Прави ли си сметка, че ако я няма стената няма да ги има и клиентите? Ама той иска да съборят само част от стената, а иначе да си остане другата част, за да привлича туристите до заведението му. Т.е. той ще се възползва от стената да привлича клиенти, но ако може да не минава през двора му! Хем туй в онуй, хем душата ... там. ;)

Созопол си беше пълен и без стената , виж много хора вече не стъпват там не само заради измислената стена , а заради цялата халтурно- мутренска ситуация .

!!!!!!

А НАС НИ "смущава" ползването на СЪД по предназначение, а именно като сезонна кръчма.

Все пак това си е манипулация на чувствата на хората. Не се събаря исторически паметник, а някой е построил с европейски пари нещо, за което не е оправил дикументите, не е спазил закона и прочее. Ми така не се прави. Ако утре обшината реши да построи наново крепоостната стена на Сердика какво? да затвори улици, да събори къщи и да спред достъпа до други такива ли?

Я да видим дали созополчани са безмозъчни селяндури и ще е съгласят ли с тези глупости на местни дерибеи ......?

Не се заблуждавайте, не е само заради гледката. Като отмине шумотевицата, ще се строи яко. Може и високо, за да е още по-добра "гледката". Така е при алчните общинари, не се наядоха, все ламтят за още. Дано се задавят.

Най-напред се възмутих, ама като прочетох статията, това е някаква измислена стена, нищо общо с оригиналната. Иначе язък за старинното селище . Окипазиха го тези ресторанти и хотели. :(

принципно хората са прави да искат да си изкарват някак хляба, въпроса е кой им разреши да променят архитектурният облик на града? ... и имат ли това право. (май да).

Кой е този мутрински съд и този селски бабаит ,на който му пречи стената ????

Направена е постфактум в частен имот, където не е съществувала. Имало е начин имотът да се отчужди, но са действали от позиция на силата. Едва ли визията се е подобрила. Ми да съборят всичко и възстановят всичко от едно време тогава. Има специалисти, които да дават мнение как старото да се вписва в новото, но тук става дума за пари подарени и усвоени от власт имащи, които са взели пари с безцеремонно решение.

На Ганю по му прилича да руши – дали паметници, дали мавзолеи, дали царски конюшни, няма значение! Показателна е следната история: Наша група на екскурзия в РИМ и екскурзоводът (италианец) им показва – това построено от Август, това от Веспасиан, а този мост над Тибър е от Мусолини“ Нашите вкупом гракват - как го търпите бе, що не сте го съборили? Италианецът, знаейки че българите са анархисти и роднини на северномакедонците спокойно им отговорил; "Ако ние събаряхме всичко като вас, сега вие УЯ ми ли щяхте да идвате да гледате в РИМ?"

Къде е сега г-н Професора да си каже тежката историческа дума?

Тези каши ги забърка дъртия ченгиз от Созопол Божидар Димитров с манията му да измисля история, по едно време почна и да строи история. Искаше да оака и Пловдив с такава измислена стена, пък там си има достатъчно история, та го изгониха и подви опашка .

Грешиш, не беше Б. Димитров, а бившият кмет на Созопол, П. Рейзи. Още текат делата срещу него.

Поредното доказателство, че Бургаска област се управлява от идиоти.

историческа стойност! И нарушава свещеното право на собственост! Стига с тия бутафории, ще задминем Скопие!!!!

Toва е някаква закъсняла шега от 1 април, нали?

Съборете заведението!

Е ... не са прави, как ще разрушат такава древна стена - на цели 10 години ... заради един частен имот. И итонга от стената ще се зяноса! Ми утре и пернишката крепост може да рекат да бутнат, а тя е и по-древна - на 11 години е ..., е и от по скъпи материали - полимербетон. Виж, с овчаровия Перперикон ще се поозорят - той е най-древен, някъде 15-на годишен е и си е от чист стоманобетон, древнотракийски при това!

И Царевец, Цари Мали град, и комплекса до ЦУМ.

Цари Мали град си е просто музей. Но няма да се учудя ако и там са "градили" на частен имот.

Нещо много неизвестни има около тая работа. Намирисва много. В тоя ред на мисли: 1) Заради тарикати като кръчмаря нямаме автентична история - нито от ранните години на българската държава, нито от средновековието, нито от последните 150 години (къщи - паметници на културата се оставят от реститутите да се сринат за да се строи "бизнес-център-че" на тяхно място). Бутай и строй наново явно е хилядолетна българска автентична традиция. 2) Заради тарикати като кмета "усвоил" пари по европрограмата имаме бутафории (не толкова в конкретния случай, но примерно крепостта Кракра в Перник е тотална щета). 3) Аз не разбрах дали стената попада в имота на кръчмаря или просто му пречи на гледката на - забележете - затвореното заведение. Ако попада в неговия или чуждия имот има законен механизъм за одържавяване - за петно 10х10 метра едва ли ще пропадне бюджета на тая богата община. 4) Как и кой е издал разрешение за строеж по европрограмата ако е имало съмнения относно собствеността на имота? Като човек който има някакъв опит знам че всичко се проверява доста тънко. 5) Не трябва да се бута построеното, а да се намери начин да се узакони. Това е първата и най-важна работа на сегашния кмет, няма значение кой го е допуснал. Кръчмите са - днес я има, утре - не. Историята трябва да остане. И без това нямаме запазени много крепости в България, особено пък на морето. 6) Сега тариката - собственик на кръчмата ще претендира в съда за пропуснати ползи след подобно решение. Може би затова е оставил и кръчмата да не работи. Ще намери 7-8 уж разочаровани клиенти и ще претендира за много повече (стотици хиляди лева) обезщетение. Не му дреме за стената.

типично за татаро монголите да рушат отдето минат

Българинът има особено отношение към историята, първо си я измисля , после почва да му пречи, после нещата стават автентична историйка - кенеф , в който се замемерят стада лайномети, накрая всички олайнявени си пренаписват историйката като история , едните се обявяват за велики победители или правдолюбци и , другите го дават обидени жертви на несправедливостта , понеже всички са жертви и победители в някакво отношение и историята реално никога не ги интересува всички се примиряват и етикират цялата история като жертви на външни сили, важното е нихилизмът да оцелява и да се отваря пространство към следващата реална историийка .

Преди да пробутваш тъпотиите за измислената история от българи, погледни малко чуждата. За македонската няма да говорим, че ще кажеш, че са българи и не са подходящ пример. Виж гърците, гробницата на Филип Македонски като е била открита станало ясно, че това е гробница на заможен грък, а по него време заможен грък бил Филип Македонски, следователно това е неговата гробница. Няма да обсъждаме изобщо колко е имало гърци по времето на Филип Македонски и как само той е бил заможен тогава! Езерото на Афродита било специално, защото навремето лично Афродита се къпала в него, затова ако влезе вътре да се къпе жена, ще излезе мома. Друсни по 8 евро вход и за двете. Да ти разправям ли още примери, че има много?

Що бе, ти не си ли българин и ако си, по какво се отличаваш от мнозинството българи? Да не би да си сульото-супербългарин? За такива, като тебе има психодиспансери! Ако пък не си българин, майка си ли търсиш в българските форуми, че да обсъждаш българските проблеми! Хващай си гората и си бий камшика на някъде!

После защо ходим в Гърция....

Евем ти и "държавата"......

Следващият собственик на имот (по-далечният от морето) следва да поиска премахване на кръчмата, защото му пречи на гледката към морето! За шума да не говорим!

или верно бъгарите с анай простото племе бродело по тази земя от създаването и до сега?

Българите харесват беззаконието със сигурност.

Да му разрешат да вдигне още един етаж и така ще има гледката. И вълкът цял и агнето сито!

тази кръчма сигурно не внася и половината дължим данък в хазната, а има претенции за стената..... Сега следва да му увеличат ДНИ за сметка на увели§ената квадратура

Този кръчмар е невероятно прост. Гледката на крепостна стена, дори и не съвсем автентична, прави заведението още по-уникално. Морето може да се гледа на хиляди места, но къде ще можеш да хапваш в средновековна крепост? Или някои хора искат да имат навсякъде ПВЦ дограма?

Направих си труда да прочета всички коментари по темата. Помните ли оня стар виц за чукчата който решил да напише книга? Когато го попитали колко книги е прочел той отговорил - " Чукча писател, не читател". Същото се отнася и до нашего брата коментатора. Шейсет, седемдесет процента от коментиращите са прочели само заглавието, и веднага са изказали компетентно мнение, а то, заглавието, е написано крайно тенденциозно. Както и материалчето междувпрочем. Изненадващото в случая който коментираме е че един обикновен човечец е успял по съдебен път да пребори бюрократичната държавна машина, и да отстои правата си. Поне на първа инстанция. Няма да обяснявам защо, и как. На който му е станало интересно нека потърси по-обективно написани материали.

Стената е част от археологически комплекс. спечелен проект за европейско финансиране. което означава че има всички необходими документи и плюс това има становище на археолози. Хайде сега глупако би ли обяснил Как по-точно става тая работа?? и хората живеещи в Созопол и археолозите и те тези които са одобрили проекта са глупаци само ти си умния.

Всъщност това дали нещо е построено по-проект или не, няма никакво значение. Важото е, че няки е строил в частен имот без рарешението на собственика. Ако е имало остатък от стена преди това, тя не трябва да бъде пипана, но някой да строи просто защото спечелил проект и недопустимо.

И откога стана експерт по закон и археология?? Част от археологически комплекс какво ти говори?? Или понеже съдията е протеста а комета е от БСП за това е законно?? Дали хората живеещи в Созопол ще се съгласят с тебе?? Как мислиш?

Приятелю, не се пали толкова. Ще вдигнеш кръвно. Не знам дали знаеш, но в конституцията ясно е записано. Частната собственост е неприкосновена. Любопитно ми е как ще реагираш ако един ден у вас влезнат майстори, и ти павират хола щото от там преди хиляда години е минавал римски път? Човека показа снимка. Там където сега е построена тази стена е имало къща. Къщата в която той е израснал. Къща строена преди сто и петдесет години. Къща обявена за паметник на културата. Паметник който за съжаление не е поддържан, и рухнал. Защо това е вече друг въпрос, и за това човека трябва да си носи отговорност. Историята трябва да се знае защото тя ни дава самочувствието на народ. Историческите паметници безспорно трябва да се пазят. За съжаление по нашите земи те не са много, но това не означава че трябва и ние като Македония да си застроим държавата с нови древности.

Nikos

Ти наистина си жив Пурко! Ние знаем, какво пише в конституцията, но има и закон за историческите ценности и най вече за изкопаемите, към които спада и тази част от автентичната стена, върху която е достроена новата част. Законът казва, че този вид исторически ценности са държавна собственост, а земята под или на която са открити тези исторически ценности, подлежи на очуждаване в полза на държавата, като досегашните собственици се овъзмездяват! Защо чак сега , а не преди 8 години този "обикновен човечец" не е предявил своите претенции? Новозастроената стена през тези години прозрачна ли беше, та не му закриваше гледката към кръчмата! В този случай и съдията присъдил на първа истанция събарянето на стената е закононарушител и трябва да изяде юридическата си диплома! А колко кинти захапа този съдия???

Ние знаем,че стената е бутафорна.Но така поне прилича на нещо.Кръчмата на какво прилича? А,забравих.България е любима дестинация на алкохолните туристи.Като в банановите републики . Това ни е гордостта.

Към новината