5-годишните задължително на предучилищна подготовка

Правителството реши днес предучилищната подготовка на децата да бъде задължителна от 5-годишна възраст.

Обратно в новината

Коментари - 5-годишните задължително на предучилищна подготовка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Администраторе! Не рекламирам bgpetition, а моля хората да подкрепят протест против поредната гавра на скапаното ни правителство, на която този път жертва са ДЕЦАТА ни. http://bgpetition.com/preduchilishtna-predu4ili6tna-5-godini/index.html

mi-mi ,много си далеч от истината.Стой си там където си,блей си и не се бъркай в нашите работи. Никой не може даме накара да си дам детето на 5 години в училище за по цял ден до 7 клас.Псувни,ругатни и простотии ,безумна агресия-това със сигурност ще научат....

Не може временна конюнктура да се използва като предлог за потъпкване на правата на хората. Това решение е чисто комунистически /или фашистки ако предпочитате/ рецидив. Обществеността трябва да отстоява правата си срещу тоталитаризма, който по нашите земи отново е във възход. Обърнете внимание на наглед дребни факти - премахване на павилиончетата от градинките, въвеждане на непосилни стандарти във всички области, "затягане на колана", но винаги на обикновените хора. Отнема се бизнеса на народа и се дава на мафията. Това са олигархични методи, които превръщат хората в роби и роботи, приготвени за безкраен труд. Какво от благата на капитализма достигна до нас ? Нищо - само труд и ефективност ! Аз казвам - майната им на такива управници !

поредния експеримент върху най-младото поколение . Що се отнася за другите страни , че почвали на по-ранна възръст, там усливията на живот са други и стандарта е друг, а тук страната ни е бедна и няма да им предложи тези условия, като се има в предвид и храната, която консумират. Добре би било да се подлагат на тест и да има психолог и лекар , които да дават своето мнение за всяко дете преди да иде в предучилищна - това е индивидуално за всяко детенце.

Защо за децата да се охарчват днес, като утре тази "инвестиция" ще я гепят чужди икономики и стопанства? Сегашните пенсионери са във финансовата основа на близо 2 милиона емигранти за последните 20 г. Трябва ни ясна и последователна политика - не на хАртия, а и в действие! Дупедавци, войни са водили за държава прадедите и в странство деца са пращали да учат , после назад - родина са градили!

Обикновено родителите ,които не се интересуват от децата си държат ако могат да ги харижат на държавата.Целият проблем е ,че отново някой друг вместо тебе и то чрез закон и закани ти налага своите виждания и се опитва да уреди житието и битието на цяло едно съсловие.Г-н БОРИСОВ я вземете и тоя проблем присърце и озаптете тия откачалки около вас.Кажете ми как ще ме глобите и ще решавате вместо мене дали детето ми да тръгне в бебешка възраст на училище?Който иска нека си го даде и от раждането ,но не така -Той министъра ли по-добре знае дали детето ми е дорасло от 5 години да се тътри из мръсните и полуразрушени училища ?Нито искам да ходи в тия развъдници на болести -детски градини ,нито искам да ми го налагате със закон .Че те като ходят 2 години на предучилищна какво ще правят в 1 клас бе министре?И го питам къде ще подремне детето ми ,на счупеното чинче ли ?А в чужбина даже тръгват и от 9 годишни на училище .Кажете ми една държава ,която си позволява със закон и заплахи да задължава бебетата да ходят на училище?

Аве гейове нещастни, вие ли ще ми кажете кога детето ми ще тръгне на училище. От кога вземате решенията за детето ми вместо мен и жена бе. Да дойде един даскал-инспектор ме глоби че да му направя празната глава мека

А, бе татенце, като ти гледам акъла горкичките ти дечица няма да почнат училище до пълнолетие!

Правилно сте разбрали, че мярката пряко се намесва в отношенията между децата и родителите, и че държавата иска да се превърне в един огромен родител, който да ни възпитава децата, като ни оставя задължението да платим сметката чрез данъци.

Niama ugajdane na tozi narod seliandurski

Съгласен съм, че донякъде това решение,може би, е продиктувано от проблема с детските градини в столицата, макар че аз като родител, предпочитам детето ми да изкара двете задължителни и V група в детската градина. Там всичко е съобразено с възрастта на детето, има повече просранство и подходяща материална база, дворовете са просторни и озеленени и няма по-големи деца-ученици.Храната се приготвя на място и последните години се подобри. По отношение на обучението не знам какво ви претиснява и сега децата от група да V се обучават по приета от министерството програма, има образователни изисквания, с децата се работи по красиви и интересни книжки помагала и детето постепенно овладява елементарни знания.В началото и в края на годината чрез тестове се установява какво е научило съответното дете.Нас лично учителките ни информират за всичко по развитието на детето ни, ако има нужда работим заедно за да отстраним пропуските. Доколкото разбирам просто правят задължително посещаването, но никой не е казал че от 5 годишните ще се иска това което се искаше преди от 6 годишните.Не знам как може толкова много хора могат да коментират обучението в подготвителните предучилищни групи/защото и група също са предучилищни, така се нарича целият възрастов период от 3-7 г/,без да имат и най-малката представа за обучаващите им програми.

Странно, хем сте доволен от статуквото, хем виждате проблем в съвместното съжителство на малки и големи деца. Аз имам три деца на различна възраст, и нямаме никакъв проблем вкъщи с тяхното съвместно съществуване. Но те са социализирани с нас, а не с връстници в детската градина. За да се положат здрави основи във възпитанието на едно дете, то трябва да общува предимно в средата на своите родители, а не в средата на своите връстници.

Дами и господа, МОМН ви казва, че вие не полагате достатъчни грижи за децата и за това държавата ще ги възпитава и подготвя за училище. И вместо да пишете глупости, защо не разкажете приказка на вашето дете. Единственият проблем, който трябва да обсъждаме е че целодневното обучение и двете години задължителна предучилищна изискват огромни средства, а не виждам някой да казва от къде ще се вземат. Без пари ще видим поредния неуспешен експеримент.

Аз предлагам още от родилното да започнат да ги учат....на 5г. вече са закъсняли!!!! Средно образование да се взема в 7-ми клас, а висшето до 12 клас. След това направо на тръстиката да се трудят и да подпомагат "икономиката" на клетата ни държава. И понеже трябва да се изпълни петилетката за 2 години, та за упражнение на взетия в училище материал няма да има време, за това ще стимулираме икономиката/корупцията/ с частните уроци. Евала, машала.....Господ да пази българските деца!

не мисля, че имат предвид да пращат децата на тръстиката. вечният страх на българина да не се преработи случаино влияе и на децата. по принцип в страните с "чеснов" манталитет (южните страни като италия, испания, гърция, португалия и т.п., към които по-скоро спада и бг) е традиция дечицата да кесят при мама и тати докато станат на по 30-35, че и повече години. в западна и северна европа, а и в щатите е по-различно - на 18 -20 вече самите те искат да са самостоятелни и да се оправят сами. и така е наи-добре както за "децата", така и за родителите, според мен. но с нашия български манталитет до никъде няма да я докараме. не виждате ли, че дори и в училище, и в университетите се учи доста проформа. та мен не ме притеснява, че искат да пратят децата на училище от 5-годишни, а ме притеснява фактът, че в българия всичко се опорочава още в зародиш и не се прилага както трябва на практика.

Тоаку-що чух една тъпа реплика на един баща, който явно нищо не отбира и не е пътувал по белия свят! Щяло да се унищожи ....детството на отрочетатат, моля ви се! Абе, тия хора какво искат все пак? От една страна, няма детски градини и се чудят какво да си правят децата, а от друга, мрънкат, че почти безплатно обхващат малчуганите и ще ги научат и подготвят на нещо, както е по целия свят. Още веднъж се доказа поговорката, че каквото и да предприемеш - все са недоволни в тази обречена и черногледа държавка......

И аз подкрепят това решение.Не може до 6 години детето да блее в детската градина и да не се работи с него. У дома всички се занимават да го учат на букви, цифри и т.н, нек аи в градината да е така. Ще им е по-интересно и забавно!

Много сте прав, че в детската градина "блеят", а в къщи има кой да ги занимава. Само че, помислете реално, в семейството условията за обучението на едно дете са много по-подходящи за него, отколкото в училище. По един начин се учат буквите в скута на мама на фотьойла, съвсем по друг начин - на чина. И по един начин се учи, когато родителят работи индивидуално с едно дете, съвсем по друг, когато една госпожа е изправена пред много деца. А това, че ще се скъса връзката между родителите и децата заради малкото време, което децата ще прекарват вкъщи и заради това, че тяхното възпитание практически ще се прави в училищата - това е прекалено висока цена за социалния инженеринг, който Герб налагат.

Нищо не разбирам. Та сега детето ми също беше на 5 години в предучилищна?!? Къде е новината?

Новината, е че става задължинелна степен от средното образование и родителите трябва да си запишат децата, за да имат свидетелство, с което да минат в по-горна степен. За тези, които не запишаг децата си има глоби, ако получават детски не им се отпускат. Целта е децата ,особено от малциснствата и по селата, да почнат по-рано да се обучават целенасочено особено по-български език.

как целодневно в първи клас?!!!!!Там има само чинове-едно дете на 7 по цял ден на чин??????Вие добре ли сте,бе,хора????!!!!!!!!

не раждайте в тая ужасна държава

Родители,не се притеснявайте.Ние тази година си записахме детето на предучилищна и сме много доволни, а детето ни ходеше с огромно желание и интерес.

Ето и моето мнение: Давам Ви пример с моята внучка. Няма място в близката детска градина и ние я водим на 6 км от дома ни и в повечето случаи с кола-при лошо време и когато е болничка. За това сега са ни необходими 60 лв за детската, 60-70 лв за колата и около 30-40 лв за допълнителни занимания-приложно изкуство и танци, които избрахме в началото на годината, преди увеличение на таксата. Смеем ли сега да отпишем детето от допълнителните мероприятия-какво ще бъде отношението към него? Четейки новото законово разпореждаме аз лично се замислям, че може би конкретно за нас ще е по-добре. Нали пише, че за всички родители подготвителните две години ще са безплатни. Е, аз като си направих труда да пресметна се получи следното: за двете години 6,7-на детето, нашата фамилия ще спести 3600 лева!!!24 месеца по 150 лв!!! Защо да не съм доволна. В същото време ще водим детето в близкото училище, а не да губим ежедневно поне 1час и 30 м само в едната посока отиване и връщане, когато сме с рейсовете-прехвърлям 2 рейса, докато стигна с внучката си до детската. Същото е и вечер при прибирането - общо 3 часа загубено време за един от семейството. Ако аз не съм направила точна сметка или разсъжденията ми са неверни, моля обяснете ми Вашата гледна точка. Смятам, че моят случай не е единичен и много деца и родители специално в София са в същото положение, както сме ние. Чакам да ме подкрепите или разубедите. С уважение към всички мнения, но приканвам и към разсъждения!!!

А аз не желая да си спестя тези пари за детето си и предпочитам съпругата ми да ги гледа докато навършат 7 годишна възраст. Много по добре ще се хранят и почиват отколкото в мизерните държавни "учебни заведения" Още повече, че в момента няма спортна база където децата от1 до 7 клас да спортуват. Предпочитам следобед след училище да си взема детето и с колата да се качим на Витоша и там да тича на воля и на чист въздух!

Не съм убедена, че тия имат ясна представа с какво ще занимават децата през двете години предучилищна. Именно заради това м ай ще ги сгърчат с глупости, които не им пасват на възрастта.

Поредната недомислица. Аз имам няколко въпроса. 1. Кой и как ще плати за диетолози, модерно оборудване на стол, качествени продукти, за да бъдат хранени тези деца с нещо по-различно от сол, брашно и маргарин, с които е тъпкана столската храна? Тези деца имат нужда от свястна храна, за да растат здрави, а не да стават лоени топки на 10. 2. Кой ще финансира купуването на нови чинове, на които ще трябва тези деца да стоят по цял ден, за да не заприличат на гърбушкото от Нотердам преди да стигнат пубертета? 3. Как ще им се осигури на свободно време, прекарано на чист въздух, на слънце, ВСЕКИ ДЕН? Доколко е чист въздуха в големите градове е отделен въпрос, но спарените помещения и липсата на пряка слънчева светлина е крайно вредна, особено за малко дете. 4. Къде ще спортуват? Училищните салони са пълна скръб, ако скъпите ни управляващи не са забелязали случайно. 5. Кога и как ще им се осигури време и възможност за неорганизирана игра, която е жизненоважна за нормалното физическо, интелектуално и психическо развитите на едно дете, и която не може да бъде успешна, ако детето е вкарано в група, която играе по команда в детската градина. Който се чуди за какво по дяволите говоря да ползва google. 6. Кога и как тези деца ще развият връзка с родителите си като ги няма непрекъснато вкъщи? А, кажете де.

Да стане задължително и целодневно от една годинка .Децата на шест да държат матури по герберистика и тъпистика . Тъп министър - лошо образование !

Напълно съм съгласн а с теб!

Защо не се чува мнението на здравната министърка?

Егати си и псевдодясната партия...

Аз предлагам да се вдигнете на стачка и да издействате дечицата да си стоят в къщи до 9 год. възраст.

Имислиха поредната простотия

аз живея в холандия и тук тръгват на училище от 4 годишни. то не е училище, естетвено, а нещо като забавачка и детска градина, но си е образователно, а не само лелките да пуснат децата да беснеят наоколо, докато те си пият кафето и смучат цигари. така че не ревете, а помислете, че това е по-добре за децата. нали и там ще са между връстници, ще играят и се забавляват смислено и ще научават по нещо. всичко се надявам ще е съобразено с възрастта на дечицата. няма ли да е по-лесно и за родителите, вместо да се чудят къде да ги оставят докато са на работа. какво сте запищели, вземали им детството. що за глупост? аз започнах да чета на 3 години, например, дядо ми ме научи. и от това не съм загубила, а само съм спечелила. в българия всеки е свикнал само да протестира и да е вечната опозиция. и все горките били дечицата, а после защо били необразовани и мързеливи? даи му на българина да си прави кефа и не го търси повече, за учене и работа.

Когато правителството осигури същите условия и за нашите деца, като за холандските тогава съм съгласен, уважаема. Предпочитам да възпитам децата си така както баща ми е възпитавал мен, а не да разчитам на лелки на пенсионна възраст и всякаква друга паплач, която се падне в групата ад влияе зле на децата ми

принципно сте права-но личи,че скоро не сте влизали в бг. училище-аз влязох преди седмица-повярвайте ми-условия за целодневно обучение на деца на по 7-8 годинки НЯМА!!!!!!

хаха, ти ме развесели. То затова холандците са такива дроги. Не мерси, не ни трябва!!!

1. Не разбирам как ще се намерят места в детските градини за всички деца, защото не е все едно да ходиш на предучилищна в детската градина и на такава в училище, нали?!? Средата е съвсем различна!!! 2. Няма да се повтаря до 4-ти клас - тези, които не са се научили да четат и смятат до 12-ти клас все ще го направят, така ли?!? То затова учениците излизат от училище, че даже и от университетите, неграмотни!!!

СТАХОТНО!МОЕТО ДЕТЕ Е НА 3Г. И ОЩЕ НЕМОЖЕ ДА ГОВОРИ ПРАВИЛНО.Е, ПОНЕ ЩЕ ИМАМЕ БЕЗРАБОТНИ АКАДЕМИЦИ!

Леле, хора, не разбирате ли, че това се прави, защото няма места в детските градини.......................тези ще ни съсипат дечицата. Аз нямам намерение да пускам дъщеря си на 5 годинки в предучилищна, защо им се отнема детството?..............

Това значи ли, че ще я спреш от детска градина в 4та група? Защото 4та група е предучилищна?!!! Хайде, освободи едно място в детската, други родители ще се зарадват!

А това добро ли е за децата? Или като във вица за комунизма, кой го е въвел - учените или комунистите? Учените най - напред щяха да изпробват върху животните... Та така и в този случай, кой го реши - учените или герб.

Какво се вайкате, родители! Децата в днешно време са толкова умни, че подготовката ще бъде за тях забавление! Защо е нужно на 5 год.възраст само да играят и нищо да не научават. Дори трябва и чужди езици да започнат да учат от 5 год.възраст. Това е бъдещето на децата! Умни и знаещи много езици.

ПРАВИЛНО!КАТО ПРОХОДЯТ ДА ИМ СЕ ДАВА ПО ЕДНА МОТИКА И ДА СЕ УЧАТ ДА КОПАЯТ.КВИ СА ТИЯ ГЛЕЗОТИИ-ПЯСЪЧНИЦИ,КАТЕРУШКИ.НА 5 В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ ПО ЕДНА ПРЪЧКА И ДА ПАСАТ ЖИВОТНИТЕ-НА МЕЧОВЕ ЩЕ МИ ИГРАЯТ-ТВА ДА НЕ Е 19ВЕК.НА 7 ДА ОБИКАЛЯТ УЛИЦИТЕ И ДА РЕЦИТИРАТ КАКВОТО СА НАУЧИЛИ-ЗЕР ЗА КАКВО СА ОТИШЛИ НАРОДНИТЕ ПАРИ НАРОДА ДА РАЗБЕРЕ.И ЗААДЪЪЛЖИИТЕЕЛНОО-БОРИСОВ ДА ГИ СЛУША.

Всички на протест !!!!!!!!!!! Народе робски, грабвай тоягите и пред парламента !!!!!!!!! На тия фашаги трябва някой да им покаже, че народът ни не е стадо овце, а Биг Брадър не е овчарят.........

Затова ще ни цакат всякакви управляващи, защото българите не сме единни по никой въпрос и когато на някого се отнемат социалните права, останалите стоят и гледат сеир и само когато лично го настъпят, тогава реве българинът, но тогава пък другите гледат сеир и го плюят. Еей хора, ще ги търсите тези социални права, но да знаете, че те лесно се отнемат, а трудно се извоюват! Понякога и с кръв!

Не мога да повярвам,че се подхвърлят някакви думи. Не може да се учи цял ден-няма къде и как. Няма места за игра,за отдих.Цял ден в една класна стая на чина-чувате ли се какво говорите? Как без оценки? Кой труд не се оценява? Подготовка за училище се прави в детските градини и сега,ама не всички могат да ходят на детски градини.

На училище на 6 години, на 16 си готов да бачкаш за господарите, а като станеш на 99 и пенсия ще получиш :)

90% от изказалите се не мислят.На 7 г повече от децата знаят да четат и броят. И кой ви е казал , че от 5 г ще започнат по сегашната програма за 1 клас. предполагам ,че това ще бъде детска градина където в процеса на игрите ще им се дават елементарни познания и навици, ще ги научат да общуват и т,н. Българина е свикнал да се съпротивлява за всичко. За това сме на тоя хал. искаме да сме добре но благата да падат от небето.

Ти не мислиш ррх! Къде са програмите, къде са нобходимите условия за целодневно обучение от 1ви до 7ми клас? В повечето училища в големите градове учат на две смени. От МОН сякаш са забравили това

Тази държава еничари ли иска да възпитава и произвежда или възпитани, образовани, интелигентни и здрави граждани.Израза " седемте години му липсват" не ви ли говори , че този срок е необходим детето да добие определени навици, привички ,двигателна култура ,привързаност към семейството и т.н. С едно такова решение управляващите искат да съкратят живота на населението с цели 2 години.Не знаете ли колко е продължителността на живота в България ? Да той е 8 години- седем години до започване на училище и една след пенсиониране.Защо исекате да го съкратите.С циганите по този начин няма да се оправите .

Не мога да разбера мненията Ви. Става въпрос за подготовка за училище, не за училище. Четете какво е написано и тогава коментирайте. И сега се прави тази подготовка в детските градини, но явно не обращате внимание на децата си щом не го знаете

В детските гради има нормативи за хигиена, дневен режим, хранене, занимания. Училищата не покриват соътветните нормативи за 5 годишните? Не могат да задължат децата да посещават детска градина, при положение, че градините не достигат.

Ако тази подготовка е в сграда на детска градина ОК. Но целта е да се разкарат децата на 5 годишна възраст от детска градина - за да реши въпроса с места. Чат ли си?

Не мога да разбера мненията Ви. Става въпрос за подготовка за училище, не за училище. Четете какво е написано и тогава коментирайте. И сега се прави тази подготовка в детските градини, но явно не обращате внимание на децата си щом не го знаете

Аз съм тръгнала на 7, майка ми е начален учител и твърди, че на 6-год. още им се играе, а не учи...Съпругът ми е тръгнал на у-ще 6 годишен и се е справил по-добре от мен в мат. и физеческите науки. И още е така:) За всяко конкретното дете е различно, затова ТРЯБВА ДА ИМА ИЗБОР И ТЕСТ ОТ ПСИХОЛОГ!

ЧУДЕСНО ГО РЕШИХТЕ ЕТО КАК ЩЕ ИЗЧЕЗНИ И ПРОБЛЕМА С МЕСТАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА АМА НА 5ГОДИНИ Е КЪСНО ПРЕДЛАГАМ НА 3ГОДИНИ ДА ЗАПОЧНЕ ПОДГОТОВКАТА АЛО МАЛОУМНИЦИ

:) съгласна съм, а защо не още от родилното да започнат-какво е това детство :)

Някой може ли да обясни, как ранното тръгване на училище ще доведе до намаляване на процента на рано отпадналите ученици? Кой в тази държава е в състояние да глоби циганите за каквото и да е?

Ранното тръгване на ПРЕДучилищна означава посещаване на детска градина в момента задължително от 4та група, а по проект - от 3та група. Това води до научаване на български език, което определено ще помогне за справяне с материала в първи клас в училище!

Дъщеря си на предучилищна няма да пусна на 5 години.