назад

Родилка почина на операционната маса преди секцио, бебето й също не оцеля

13:21 | 17 юни 2021 | Редактор: Надежда Христова 165 31610

Коментари 165

Истината е корупцията в здравеопазването. Нямаш ли уговорка с гинеколог в държавна болница и/или не си ли платил доста прилична сума или за избор на специалист или в пликче в джоб - Господ да ти е на помощ, в случай че всичко не върви абсолютно гладко. Куче влачи, диря няма.

До всчики умници дето са против секциото просто ей така от "принципност" и нападат жените! ВИНАГИ ли е имало ТОЛКОВА много жени със силно късогледство, или само, така, в модерната ера... Е, аз не съм виновна, че живея в модерната ера и имам късогледство и по наследство! И аз предпочетох да не стана СЛЯПА майка на бебето си, при високия риск да ми се отлепи ретината от напъването при естествено раждане при над 8 диоптъра! Плюс "напреднала" възраст и дългите, меко казано, перипетти преди забременяване. И на това се съгласиха лекарите в западна държава, в която не само броя на оперативните родоразрешения е минималния в Европа, а и ВСЕ още около 30% от бременните си раждат ВКЪЩИ само с акушерка или дула! Да не говорим колко лесно се възтанових при моята ""напредналаТ възраст! И колко малко обезоляващи пих след това! Така, че, млъкнете, моля, и не се обаждайте там, където не разборате, никой не се интересува от вашите "принципи"! Това решение не е въпрос на принципи, а кое е най-доборото във всеки ИНДИВИДУАЛЕН случай!

садисти! за майката е ясно, ама какво им струваше да извадят навреме детето???

Жените правели секцио,за да си "запазели" отворът какъвто си е ,инак мъжО им Шел да избЕга........

Така разказано, не става много ясно какво е предизвикало "спиране на дишането". Доколкото разбирам, направен е спинален блок, а не обща анестезия. Анафилактична реакция след спинална е изключително рядко явление, а също трябва да минат 10-15 мин поне след интра-текалното инжектиране на маркаина, за да се разгърне напълно анафилактичната р-я. Преди това има други симптоми, които подсказват за настъпването й. Всъщност, арериалното налягане пада значително, което води до загуба на съзнание и спиране на дишането. Може да има и оток на ларингса и бронхоспазъм, но те имат своите типични симптоми, които насочват. Най-важното е, че анафилаксията има успешно лечение (не е урбазон!) и добра прогноза. Друг е случая с висок или пълен, спинален блок. Когато интра-текалният анестетик обхване центровете на дишане и кръвообръщение в продълговатия мозък, предизвиква кардио-циркулаторен арест. Ако това не се установи навреме, спира сърдечната дейност и човек умира. Ако не се мониторира кръвното внимателно, може да се пропусне този момент и да се установи "спиране на дишането". Всъщност, cardiac arrest. И това е обратимо, ако си обучен да правиш ALS. Ама, в БГ, къде ти.... Мисля, че това се е случило, без да съм напълно сигурен. Жалко за загубеният живот, майка и дете....

В Бг много професори, много нещо, но потресаваща некомпетентност. Браво за коментара, без да съм с медицинско образование /с юридическо образование съм/ мога да оценя знанията ви и квалификацията... Гадаейки, вие описвате всяка една възможна хипотеза и изхода от нея. Жалко, че не практикувате в България. Но това си има и логичното обяснение. С тези знания, би било унизително да получавате мизерната заплата и да се водите колега с измислените ни "професори". Успех ! Блазе на пациентите Ви !

Лаиците лесно се възхищават на самоуверени и очевидно неопитни идиоти. Напишете си поне името че да могат да ви се възхитят лично. "Проблема на света е че разумните хора са изпълнени със съмнения, а тъпаците са изпълнени с увереност." Ч. Буковски

Имали са време да реагират. Или просто са я оставили.... всъщност в тази "болница" прекалено често се случват "болни от К19" да раждат и умират. Кога ще ги разнищят е въпроса!

колко дълбоки разсъждения на плитко от кретен дето го мързи България да напише като хората. И още един такъв го бравосва. Браво че сте наясно с цял един вариант за анестезия с някои от възможните усложнения и евентуални възможности за реакция при възникването им. В "БГ" принципно знаем и други за да можем да действаме индивидуално според случая и в никакъв случай на база на неточна и несигурна информация в достоверността на която има поводи за съмнение.

Правих скенер с контрастно вещество.При инжектирането анестезиолога държеше спринцовка готова против алергична реакция.не се наложи и в изхвърлихме в кофата.Може ли да не се предвиди този анафилактичен шок?!Има си медикаменти!

Странното е друго! Защо не са извадили детето?!?

Мислиш ли че им пука? Дали да не споменем колко подобни случаи има в тази "болница"?

Всички пациенти, които са потърпевши и жертви на грешки, трябва да подадат сигнали. С мълчание нищо не се постига, керванът си върви.

Аз също съм потърпевша от некадърността на някои лекари от същото отделение - конкретно на Румяна Костадинова и на директора на МБАЛ Благоевград. Оцелях по някакво чудо и сигнализирах компетентните органи. Да, откриха доста пропуски и нарушения в моя случай, но какво от това - за виновните нямаше никакви последствия. За мен нямаше какво да се промени, важното е, че оживях, но много ми се искаше други хора да не попадат в ръцете на тези хора.... И да не правят каквото правят с чувството за безнаказаност. Имам много познати, които също са потърпевши, но не сигнализират никъде, защото не им се занимавало. Много жалко!

"Тя не е имала никакви проблеми по време на 9-те месеца" ... а какво налага секциото?

Да, наистина, секцио при неусложнена бременност...даже преболедувала корона преди 3 месеца....горкото ѝ детенце :(

При предходно секцио, втора и следваща бременност задължително със секцио.

Изобщо не е задължително даже. Тая глупост е от нивото на оная, че след нормално раждане жената се "поврежда". Или че секциото е по-щадящо за бебето от нормалното раждане (ако няма усложнения, естествено). Не знам кой ги разпространява тези небивалици, но още по-странно е как куп хора ги повтарят като мантра без да са се информирали. Има премного информация, включително и в чужди сайтове Има и премного жени, родили нормално след първо секцио и нещо им няма. Второ секцио след първо секцио се налага само, ако втората бременност е скоро след първата, защото тъканите не са добре зараснали. Но тогава всъщност самата втора бременност сама по себе си е рискова именно по тази прина - при незараснали тъкани и разтягане на корема могат да възникнат много проблеми, включително и невъзможност да се износи бебето.

Не е вярно.Първа бременност със секцио,бебето в много лоша позиция,второ и трето раждане нормални. В нормалтите държави секцио само ако се налага,не като тука с поръчка.

Причината за смъртта не е секциото, а поставената упойка! Вероятно не знаете, но и при вагинално раждане в определен етап от родилния процес се поставя епидурална анестезия по желание на родилката и съответно заплатена от нея. Та въпроса е, че и в този случай при некадърност и незнание от страна на лекарите може да се случи същата трагедия. За сведение секциото е рутинна операция в много случай по-стадящо от вагиналното раждане.

И въпреки това, секцио би трябвало да се прави по медицински причини и ако настъпят някакви (не дай боже) усложнения(увеличено време на раждане или други фактори). Това между другото, са думи на една от най-добрите акушерки в Британия. Има редица развити държави, където процентът на цезарови сечения е доста по-малък от този с нормални раждания. Явно са достатъчно информирани. Хич не пишете глупости, било рутинна операция, но не сте специалист нали? Рутинната операция следва набор от тестове, включване на упойката, следене на кръвното налягане, дишането, сърдечния ритъм (готовност са се намесят лекарите при някаква промяна в показателите), както и тоновете на бебето и т.н. тю

Некадърници!!! По скоро убийци

юююююююююююлекарите много често прибягват до секцио. Защо?

Щот мамите ги е страх, пък и докторите изкарват по някой лев.

НОрмлано раждане - няколко часа мъки и никакви пари. секцио - 45 мин операция и пари затова в България правят масово секцио

Защото е по-скъпо от нормалното раждане и нямат интерес да спрат да правят секцио по желание на жената. Уж Хипократова клетва, това-онова, а дадеш ли им пари веднага правят секцио без медицински показания. Отделно, ИЗОБЩО не уведомяват жените, че това си е рискова операция и се възползват от страха им от нормално раждане. За пари, разбира се. Също така вина имат и мъжете, защото много от тях в това отношение са мега прости и си мислят, че жените им ще се "повредят" от нормално раждане и ги натискат за секцио. И така става порочен кръг.

След първо нормално раждане т.нар. “вагинални руги”или набраздявания се изглаждат и на практика никога не се възстановяват- това имат предвид някои мъже. При секцио се запазват.

A ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН тест за алергичност към упойки при всички планови операции КОГА?! За стотина лева погубени два човешки живота и почернени семейства. Трагедия.

Бог да прости жената и нероденото й дете и сили за семейството й. Обаче,хич да не ми говорят за алергична реакция. Направили са анестезията по-високо, всеки малко по-наясно го разбира. Ако беше алергична реакция, в големия процент от случаите щеше да има и други симптоми, а не само спиране на дишането. Отделно, дори и много тежки алергични реакци (анафилактични шокове), се овладяват в голям процент от случаите с адреналин. Така че, хич да не ми се оправдават с алергична реакция, ами да разследват хубаво и да не прокрият слуяач просто ей така. Между другото-тестове за анестезия се правят при рискови групи, не на всеки и така е по целия свят,

Това с тестовете го забрави. Никой не прави анафилактичен шок при първа среща с алерген, колкото и да си предразположен към алергии. Ситуацията се променя, ако ти направят тест за “упойки”- имунната ти система все пак има първа среща с алерген и тива е веществото от теста- в повечето случаи не се отчита реакция. При повторна провокация, например анестезия при операция, вече следва драматична реакция.

Ще раждам всеки момент второ със секцио, защото след първото имам усложнения. В другите държави бременните ходят на курсове, знаят какво да очакват в Англия им дават райски газ и кислород. Тук едно кръвно не ми е измерено...

В кой град ви проследяват бременността и къде ще раждате?

Провинцията- Област Благоевград. Господ да помага, да се добера до София. Бог да я прости!

БЕБЕТА НЕ СЕ РАЖДАТ СЪС СЕКЦИО, ПРИРОДАТА НЕ НИ Е ПРОЕКТИРАЛА ТАКА

можеше и тебе да те няма. Естественият подбор не прощава.

Абсолютно вярно!!!!! Също така, при бактериални инфекции не се взимат антибиотици, при кариеси не се прави лечение, при фрактури не се прави нищо, не трябва да се ваксинират хората. Който оцелее, оцелее!!!!

Трябва да са много некадърни лекари, за да не са успели да извадят детето и то вътре в операционната. Имали са поне 15 минути да го извадят, а те не са и опитали.

Трагедия! Поредния заминал си живот, а и бебенцето... Имаше преди време няколко такива случаи подобни, които споменаха медиите... Бог да даде сили на близките й.. Скъпи българки, МНОГО МОЛЯ, ДА НЕ ПРАВИТЕ СЕКЦИО ЕДИНСТВЕНО АКО НЕ Е ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ. България е една пт малкото страни, където цезаровите сечения (секцио) са повече от естествените раждания( в развитите страни процентът на оперативните раждания е доста по-нисък!) Освен това, в България някои медицински специалисти предпочитат секцио защото цената на клиничната пътека при такъв тип интервенция е по-висока и си правят плановете в конкретен ден. Според мен това не в здравословно мислене! И дефакто превърнаха естествения процес на раждане в някакъв медицински термин, което е абсолютно погрешно(и за съжаление с участието и на жените, които предпочитат такава операция поради недостатучно информиране и преценка).Замислете се хубаво и бъдете повече информирани относно такава сериозна коремна операция(разрязват се три слоя мускул преди да се стигне до матката) , и местна или пълна упойка е неизбежна в такива случаи, като зависи дали на скоро раждащата жена са й направени изследвания и тестове за алергични реакции. При всички положения, женския организъм е създаден така, за да може да изражда бебе по естествен начин, както е било винаги, и не разбирам защо си причиняват излишни усилия и тревоги, пак казвам аконне е по медицински и животозастрашаващи прочини???Просто внимавайте с тези оперативни интервенции, като бъдете повече информирани и мислете и за детето ви!

Добре....но колкото и да е информирана родилката, ако докторът й каже да прави секцио или направо го реши в процеса на раждане, тя какво може да направи?Каквото и да си чела и да знаеш, винаги в главата ти ще шепне едно гласче, че докторът все пак е доктор и знае повече от теб и трябва да се довериш на неговата преценка, а не на своята хм

skromna35

А ВИНАГИ ли е имало ТОЛКОВА много жени със силно късогледство, или само така в модерната ера... Е, аз не съм виновна, че живея в модерната ера и имам късогледстови и по наследство! И аз предпочетох да не стана СЛЯПА майка на бебето си, при високия риск да ми се отлепи ретината от напъването при естествено раждане при над 8 диоптъра! Плюс "напреднала" възраст и дългите, меко казано, перипетти преди забременяване. И на това се съгласиха лекарите в западна държава, в която не само броя на оперативните родоразрешения е минималния в Европа, а и ВСЕ още около 30% от бременните си раждат ВКЪЩИ само с акушерка или дула! Така, че....

Вие не прочетохте ясно какво точно написа жената горе. Тя моли жените да се информират добре и да преценят само ако е наистина крайно необходимо(по ПРЕЦЕНКА НА ЛЕКАРЯ ГИНЕКОЛОГ) И, че секцио БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПРАВИ САМО АКО ИМА ЗДРАВОСЛОВНИ ФАКТОРИ ИЛИ ПОДОБНИ ТАКИВА! Какво от цялото изречение не прочетохте??? Прочетохте ли изобщо целият пост или само две изречения??

Защо не са спасили поне детето?

За жалост, при капитализма човек не може да има доверие на нищо и никого, защото просто става дума за едни пари, които трябва да бъдат извадени от джоба ви! При капитализма има един закон от който не може да избяга никой.Без значение колко пари печата или какви фокуси прави.Това е законът за сваляне себестойноста на продукцията/услугата и поради неговото действие се правят какви ли не глупости, за да се оцелява на пазара. Няма да се учудя, ако и е сложена една по-евтина упойка, както и всичките други консумативи, доставени тънкана, за да остане повечко като печалба за съответното търговско дружество, всичко под лозунга:Абе какво ще има стане, слагай и не се притеснявай! Бог да прости майката и нероденото ѝ детенце!

Интересно защо точно държави в които нищо освен капитализъм не е имало от ренесанса насам са водещи и в медицината и в здравеопазването. Да сме скъпи на триците и евтини на брашното си е наследство и манталитет от соца. Корупцията и шуробаджанащината също. Капиталистите знаят че евтиното често е скъпо и си правят сметката правилно.

Затова ли при соца имаше девиз "Никой не трябва да умира без лекарска помощ!"?

в рамките на 2 дни...

дали си даваш сметка колко безпроблемни и успешни анестезии, операции и истински успехи е имало за това време. Ама плюването и псуването са ви по-сладки. Нали? Кой те знае какво работиш и каква си дупка в твоята област щом избиваш комплекси в интернет.

А анестезиологът къде е бил по това време? Нали той е за това там. Жената е получили алергичен шок и анестезиологът трябва на секундата да влее антиалергичен препарат. Но като го няма на място. Той не е бил там. Това е сигурно. Защото, трябва да му е под ръка Урбазон. Това го знае всеки читав алерголог. Това го знае всеки лекар.

са пълни глупости от тотално некомпетентен човек. Доколко разбирам белята е станала при въвеждането в анестезия когато няма как анестезиологът да не е бил там. Това за алергията са спекулации на журналистите вероятно. И между другото всеки читав лекар, особено алерголог знае че се прави адреналин в тези случаи. Ако пациентът не може да диша няма как да изчака ефект от Урбазона.

Божке, да влее урабозон, seriously? Всеки алерголог го знаел... Ако това го кажат на изпита, няма да вземат специалността. Колегата , дето се зове анестезиолог-ако и този при родилката е бил като теб, ясно защо има такива случаи....Уви

Това не е държава, това е кочина-кенеф!!! Пълен разпад отвсякъде, а Муньо, муньовците, тиквите, корнелите, маямите, славита, гоцета, гуцита и всичката останала лакома, мръсна сган не спряха да грабят вече 30 години! Много жалко за младата жена и детенцето й!!! :-(((((

е направил всеки от нас да не е така? Ти например? А в момента какво? А от тук нататък? Понеже предимно, мрънкане, псуване и плюване виждам, а така не мисля че ще стане по-добре. Десетки години сума народ дава всичко от себе си ежедневно в тези насоки и не става. Явно не е това начина.

е ясен... но сме малко... никак организирани и много смачкани от 1944та насам...

друг национален спорт. Оправданията.

Като не ти харесва в България ходи живей в Северна Македония глупак

Чудя се, чия задача е да направи тест за алергии? На таткото ли? Масово в болниците те питат: "Да сте алергични към нещо?", драсват кръстчети и толкова. После, без нищо да ти кажат, ти дават да се подпишеш под един ферман, че са те информирали. Аз откъде да знам дали съм алергичен към упойка, ако досега не са ме упоявали?

Не се правят такива тестове на всички и винаги. Просто е безмислено. Ако в хода на снемането на анамнеза и при прегледа предоперативно възникнат съмнения, тогава.

Това е покъртително, жалко, жалко за младото момиче и бебенцето! Не, положението в болниците наистина е ужасяващо, през март месец ме оперираха и просто имах късмет да попадна на свястни и отговорни лекари - професионалисти, направиха ми тест за алергии преди операцията и се оказа, че съм алергична към много препарати, без да знам, до сега никога не ми се беше налагало. Дойде една възрастна дама, анестезиоложка и ми каза, че към повечето неща съм алергична, но ще ми направи правилната анестезия! Наистина, благодарение на нея и екипа, който ме оперира живея втори живот! Моя позната също след секцио, се оказа в интензивното, защото получи алергична реакция от упойката, а преди това не са й направили тест за алергии! Направо съм ужасена от безхаберието и некомпетентността, които царят в здравеопазването, а тук става въпрос за човешки животи!

Василева, в БГ страшно се спекулира с тези тестове за алергии. Просто, това докарва едни 50 лв отгоре и е много добре прието извинение за всичко. Всъщност, самите тестове за алергия алергизират човека. Това никъде по света не се прави. Анафилактичните реакции са много редки и имат добре установен алгоригъм на лечение. Медицината в БГ е ок 20 год назад и десетки км встрани от съвременната медицина. Книга мога да напиша, ама не си струва, Василева. Яж, пий и си носи новите дрехи. И, стой далеч от болниците в БГ, ако е възможно.

Моментално пълно разследване, от най-добрите налични специалисти. Това не може да случва в нормална държава. Директорът и шефовете на отделения на болницата да бъдат поставени под 24 часово следени и подслушване докато трае разследването.

момичетат и "жените" израснаха с филми в които жени крещят и смиргат като раждат... страха води до желание за секцио... прибират се едни пари... накрая... ако тия момичета бяха израснали до естествено раждащи ... ми щяха да си раждат нормлано... секциото е крайна мярка... правена е и в средновековието... но тогава майката рядко е оцелявала... поради разбираеми причини...

Не знам каква е причината за секцио, но да, това трябва да е крайна мярка. Особено и при втора бременност, ако няма усложнения, не би трябвало да е проблем да роди нормално.

подлежат умиращи/неспасями родилки от средновековието... поради съвременната медицина, через секцио могат да бъдат изродени деца от майки с неща като спина бифида, тежко зрително увреждане и т.н. има си за какво... но тук от страх да роди нормлано... раждат със секцио... това е факт...

Ако докторите не правят секцио на конвейер и обясняват кога именно се прави, това нямаше да е мода. Пък която я страх, да си държи краката на земята. Язък, че има толкова информация, но са кът мислещите и четящите младежи.

Права сте. Безброй майки около мен избират да раждат оперативно заради някакъв страх от нормалния природен метод за раждане, без да имат грам медицински показания за това. А операцията е много по- опасна и много по - тежка. За жалост малко жени го разбират. Лекарите и те свикнаха на това - по- лесно си планират смените/ отпуските и деня, като няма жени, които раждат когато природата реши. От друга страна при мен, а и при други хора прекарването на корона доведе до алергии. Явно това остава като последствие, при положение че никога не съм имала такива преди - трябва да се вземе в предвид.

изначалната идея на цезаровото сечение е точно да се вадят децата от умиращи/ умирели родилки, ако не може майката поне детето да се спаси. каква стана тя - ползва се цезарово сечение за нормални раждания, а баш като трябва да се приложи по предназначение не се ползва.

В Норвегия секцио се прилага рядко, по спешност и по сериозни медицински причини. НО, в стремежа си да израждат нормално, изключително лошо следене на показателите на родилка и бебе и недостатъчен персонал стават подобни трагедии... най-често жертвите са бебетата... Масово се ползва вакуум при естествено раждане, пак води до увреждания/ смърт на бебето. Та, такива ужаси стават. За белгия четох скоро - там само в една болница има голяма цифра починали бебета. Съболезнования на семейството и светла памет на майката и детенцето!

И не само в Норвегия... В Австрия, в стремежа на болниците да избегнат секцио и отговорността за него- масово чакат до последния момент, накрая вадят по спешност бебетата с вакуум, с деформирани глави от вакуум и с посинели ръце и крака от дългото чакане и липса на кислород.

Стига вече с това секцио! Здрави, прави жени - режат коремите. Измислят си разни неща, щото ги мързи да израждат или пък да не ги боли...Секцио само след комисия и то при единодушно съгласие!

Прав си. В случая може и да няма разлика. Бащата дано да има сили да мине през каквото минава в момента.

Има нещо много ужасяващо в това, мъж да дава такова категорично мнение как трябва да ражда жената. Особено ако не е лекар-гинеколог.е

Знаеш ли, много жени си причиняват това, защото мъжете им вярват че ако жените им родат нормално, вече няма да стават за секс. Т

За да не боли??? От личен опит - боли, и още как! Една седмица след секцио боли зверски.

skromna35

Не е вярно! Мен не ме боля нито толкова много, нито толкова дълго! На 3тия ден те пращат вкъщи, тук, където жиевя!

Некомпетентността е огромна, пак казвам, само в България може да стане тва нещо. Срам, поне детето да бяха спасили...

може да стане и става навсякъде. Включително в много по-уредени и богати държави. И не разбирам защо изтрихте това първия път...

Къде видя да съм го изтрил? Айде не говори наизуст, просто не може лекари да проявяват такава липса на компетентност. Затова пиша, че казах, че некомпетентността е голяма.

Написах го, появи се и после изчезна. Не знам кой, защо и как. Освен това никой освен хората в тази операционна не знае какво и защо точно е станало, а може и те да не са още съвсем наясно. Нещо бързаме със заключенията. И принципно възразих и възразявам срещу твърдението "само в България", понеже не е вярно.

Какъв ужас е това

Анестезията много хора се грижат да е безопасна и много хора я правят такава. И пациентите, а и някои лекари я приемат дори несериозно понеже е рутинна. Също като полетите със самолет например. Също като тях обаче може да бъде смъртоносна и нерядко е по-опасна от интервенцията заради която се прилага. Между другото не е задължителна в много случаи. Винаги трябва да се има предвид че има малки операции, но няма малка анестезия.

вярно е това,обаче преди анестезия те драсват с една игла за да видят дали не си алергичен. свен алергия има и други ужасии дето стават, миналата година момче умря от локална упойка, ама не беше алергия а не знам какъв си синдром. всякаинтервенция дори и най-простата си е риск. но и нормално раждане също си е риск, гаранция франция

Това с иглата никъде не се прави при всички и при всяка анестезия, а на места и въобще понеже е субективно и неточно. При съмнение има по точни и обективни методи. А други "ужасии" има разни и не винаги може да се предвидят или предотвратят. Като малигнената хипертермия която вероятно имаш предвид например. В случая е разумно да се види за какво става дума преди да се коментира.

Убийци. Да задушат детето. Що за некомпетентност.

Иначе пуснаха няколко провокативни материала как здравната система в Германия и Австрия била ужасяваща, а видиш ли при нас си има достъп до професор на мига. Еми, ето едно отвратително опровержение на относително добрата ни здравна система. Бог да прости тези хора. Ама , мамицата им, поне бебето не можеха ли да извадят? При никакви съпътстващи проблеми.....

интересно защо не са спасили детето, некомпетентни лекари без самообладание. И не се ли тестват упойките за поносимост от пациента???? И защо да е пълна, като може местна???? Въобще защо да не се затрием???

Ами не се. - Имате ли диабет? - Не. - Добре. Имате ли непоносимост към упойки? - Не. КАрдиологът разписва една хартия с псевдо екг, за да лапне нещичко. В болницата Бутат един лист да подпишеш "информираното съгласие" и лягаш да се упражняват и творят. ПОсле ако се случи нещо, всичко е точно, вината е в умрелия, да влезе убития да си понесе вината.

е винаги майката в тези случаи. Най-малкото спасят ли нея в много голям процент оцелява и детето благодарение на това. А после за детето е било вече късно. Лесно се вземат такива решения от дивана в къщи, иначе не е лесно.

Това е от некадърност на анестезиолога! На мен ми се случи подобно нещо преди 10 години,при рутинна операция при поставяне на спинална упойка ( секциото също масово го правят с такава) анестезиолога беше супер некадърен и не улучи мястото- съответно упойката попада към горния поток, а не от кръста на долу. Започнах да се задушавам и целия да подскачам на операционната. За мое щастие го преодолях. Това се случи в прехвалена частна болница! Проблема с кадрите е глобален и за съжаление при лекарите е фатален! А за спиналната упойка казват, че е най-безвредна, но за съжаление поставена неправилно има фатални последствия, осакатявания......

е да те милват по главата, докато ти пеят приспивна песен. Всичко друго носи съответните рискове и все някой изтегля късата клечка. Очевидно са реагирали правилно и навреме на това усложнение щом пишеш. Редно е да го оцениш, вместо да плюеш.

"Родилка почина по време на раждане". Кацаров - "няма причина за паника, ще лекуваме здравите с ваксини".

Бог да я прости, някой път има и божия воля. Преди са умирали в пъти повече при раждането. Много са омекнали и мъжете и жените, голяма част смятат секциото за нещо нормално, редно, най-лесно. Не знам точно казуса но, секцио и упойка трябва само при невъзможност за раждане по нормален път.

Стига глупости.Много били омекнали и мъжете и жените.Като ти е толкова мъчно за едно време, по поливаш ли се с канче да се къпеш и печката ти на дърва ли е.е

Когато се раждаха и двете ми деца, преди 18г се правеше секцио само ако е крайно наложително. Жена ми с второто дете я мъчиха часове наред с окситоцин система да роди. Бебето беше едро. Роди си нормално, въпреки, че имаше после много шевове ми е споделяла, че пак би родила нормално. Вижда ми се много опасно това секцио при нашенските лекари.

Абсолютно! Стига вече с това секцио. Мързи ги да израждат или не ги обучават. Секцио само след единодушно съгласие от комисия!

Саше, теб като не те мързи, що не вземеш ти да родиш, бе?Да покажеш нс мързеливите жени как се ражда

написано,вероятно жената е оставена без надзор. Това е масова практика в операционните във всички болници,частни и държавни. Един анестезиолог на 3 зали и една сестра пак на 3 зали. Министъра това го знае много добре.

Огромна трагедия! Да почиват в мир! Ето до какво води некомпетентността на хората...от една некадърно поставена упойка костваш два живота...само в България може да стане тва нещо...

Защо не са изродили бебето? Страшно трагична история! Съболезнования на близките, не знам как се преживява подобно нещо!

защото знаят че ще им се рзамине с едно порицание,а близките да се оправят с тая трагедия

Докторите доста често НЕ тестват за непоносимост към упойки. Иначе жената щеше да е жива

е точно така. Едва ли ще се разбере какво е станало.

Бог да прости момичето и малката невинна душичка, страшна трагедия! Съболезнования на семейството! ‐---------- Дали действително не е имало шанс да извадят бебенцето? Старите хора казват, че родилката е с единия крак в другия свят. :(

Когато старите хора са го казали, раждането е протичало при мааалко по други условия. И едно от малкото добри работи на това време е било, че мъжете съвсем правилно не да смеели да се пишат такива разбирачи от раждане

В 6-ти месец от бремеността, ми наприха спешно секцио - бебето имаше часове в мен. Със спинална упойка в София и всичко мина наред. Но ако бебето е било живо, и нищо не са направили и за него - това е пресъпление.

Звучи нелицеприятно, но не можем да се похвалим с добри лекари!Много хвалби и дитирамби и изключително висока смъртност- нашата е 20 пъти по висока от тази в Индия пресметнато съобразно броя на населението.

И от сомалийската даже е по-висока. Следователно нашето здравеопазване е по-зле от сомалийското.

Мда!Тая модна лиготия "секцио"трябва да се забрани и да се прави само при медицински причини!Куцо и сакато,раждат секцио,да не се понапънат малко и да родят!Жалко за жената и детето...

Защото така каза великият и славен ДА, родил десетки пъти...

Ми ДА!Два пъти съм раждала-както природата го е заложила!!Без секцио!Капиш!?

Ами не, имаше и в ДИР интервю преди година две, че някои клиники и болници гледат предимно секцио да правят. И че не е хубаво ако не се налага. Щото то си има риск от инфекции, от усложнения, отварят ти коремната кухина все пак.

НЕ МИ СЕ МИСЛИ С ТОВА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ ,КАКВО ИЗЛИЗА ОТ ДОЛУ КАТО ЛЕКАРИ,СТОМАТОЛОЗИ,фАРМАЦЕВТИ. жАЛНА НИ МАЙКА.

Това е нещо ужасно! Не знам защо тези млади жени се подлагат на такъв риск, раждайки със секцио. Да, болезнено е да раждаш по естествен път, но това е част от живота. Стискаш зъби и продължаваш. Да, и при раждане по естествен път има смъртни случаи, но може би рисковете са по-малко... Жалко за младата жена, за нероденото детенце, жалко за цялото ѝ семейство. Най-вероятно лекарите нещо са сгрешили. Те все са много компетентни, все много работят, все много бързат, все са много изморени, все, все...

Моля да не се изказвате некомпетентно по случая. Нищо не е споменато дали секциото не е било назначено по медицински причини. Всичко друго е спекулации и дитирамби за и против! И за двата варианта нормално или секцио има за и против!

Не сте прав/а. Понякога се налага да се направи секцио. Първото ни дете се роди естествено, но при второто имаше увиване на пъпната връв и нямахме друг избор освен секцио.

243Win

Ако беше родила така, както Бог е предопределил, нямаше да се стигне до тази трагедия. Жалко е, че все шповече жени избират да "раждат" по противоестествен начин, без да имат никакви медицински предписания за това.

от къде ти е статистиката?

От фолк- звезди .

"Все повече жени" не е сериозно,но още по-несериозно и глупаво е да правите заключения при конкретния случай.Знаете ли подробности,че обобщавате?

В България колкото повече пари се харчат за здравеопазване, толкова по-евтин става животът.

Да ваксинират хора в рейсове и в Молове е убийство. Без дори да изследват хората дали ще са алергични към съставките . Стойте далеч от болниците , спортувайте и ще живеете до дълбока старост.

Ти на колко си? 93?

Върховна простотия!

На някои антиваксъри съвсем ви хлопа дъската, нямаш ли срам да пишеш глупости точно под тази новина?

А взеха ли парите?!

Първо вземат парите. Така е преди раждане,секцио,операция. Пари не връщат. Само в България вземат пари ,за да гледаш телевизия в болничната стая. Тестовете за Ковид са най-скъпи в България. В България най-много хора умряха заради отказ от медицинска помощ.

Истинските лекари са в чужбина. В България са тройкаджиите ,които реално не разбират какво работят. Неслучайно България е на първо място по смъртност в болниците.

Към новината