Създават национално меню с автентични продукти и ястия от 9 региона

Предвижда се то да стане част от представата за страната ни като атрактивна целогодишна туристическа дестинация

Обратно в новината

Коментари - Създават национално меню с автентични продукти и ястия от 9 региона | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

българските ястия са си бял хлебец,салата красавици-домати,баница,боб чорба,сарми, и това. Останалото кюфтета и пр. са външно привнесени от Азия.

са гръцки или арменски

са!

Имам само един въпрос. Този "шеф Манчев" умее ли да готви? Имам съмнения, че може, след като наскоро попаднах в негов ресторант. Иначе, самочувствието му, демонстрирано и през сметката, която получихме, е по-голямо и от кратуната му.

ама снимката е много НЕапетитна...

водка средец от 3.20 бутилката с няколко капки тоник или ябълка и викахме смирнов струваше 3.60 за 100 грама по заведенията , сега как го прави цар киро не знам

тези "автентични" продукти или са само за отбрани? Щото ние си муаме боклуците по веригите тип "Маде ин Чайна" или ни лъжат, че били от прясно месо, от мандрата, родно производство, а около щандовете и гондолите смърди на химия и не ти трябват никакви дезинфектанти.

Стара планина е нищо пред БДС

Според мен най-българското е табиетлийското хранене типично за нашенеца, а не самата храна. Седнеш, пък замезиш , а ракийка и саладка и така 1 час се изтърколил. Сладки лафчета. После основно ястие с биричка или вино и накрая една баклавичка с кафенце, па ако ще да е гръцка. Не толкова храната, а как се прави да научим света!!! Щото който живее в чужбина знае за какво говоря!

много добра идея - живея в чужбина и като ме питат каква е типичната българска храна, е трудно да кажа нещо, което е само българско. Например, тараторът и кебапчетата ги има и в съседните страни. Пълнени сърми има и чак до Полша... Тарханата се оказва че е турска и даже я продават пакетирана. Та добре е да се открои нещо и да се говори за типично нашенско.

Какво точно най-българско ястие търсиш?! България не е остров в океана където живеят само туземци и друг човешки крак не е стъпвал до идването на демокрадците преди 30 години! Тук са живяли и съжителтвували много народи и кухнята е смесица от различните кухни! Не може да се каже дали таратора и кебапчетата са българси, сръбски, турски..... може да се каже, че така ги е правила баба ти, която е била не знам точно каква!

Сещам се за мушници с кървавица от Неврокопския край. Мушници е зелен сушен боб. Изключителноо вкусно!

и родила мишка. Далеч са от класата на Балкантурист, даже и още се опитват да рентиерстват от онези времена. Доколкото е възможно ама толкова си могат.

Сладък пепер, лют пепер, тютюн, тикви, слънчогледа, домати, картофи, царевица, бял боб .... т.е. супер храните създала днешна Западна Европа са от Америка. Екатерина 2 насила кара руските боляри да садят картофи в именията си. Днес руснаците не могат без картофи. В Чехия кнедлите са националното ястие - варено картофено нишесте на топки. КАШАТА е българската гозби- основата е запържен лук, зелен или сух лук, с мас, сол, водичка до сваряване и брашно за сгъстяване. Отгоре се поръсва с чубрица или магданоз. Оттук нататък започват ястията - добавяне на зеленчуци, птици, свинско, овче. Няма нищо по-вкусно от български черен боб, зелен, с джанки, на каша, поднесен с топъл хляб и биволско кисело мляко.

Кнедли се правят не само от картофи, но и от хляб (брашно). Също така те са разпространени не само в Чехия, но също така в Словакия и някои немски провинции като Саксония, Тюрингия и вголяма част от Бавария. И всъщност кнедлите са по-скоро това за чехите, което е пастата за италианците - друга форма на хляб.

По каналите за готвене, в едно предаване споряха кое е най-американското ястие в САЩ. Спагети или пица :D (Това докато показваха как се прави еквивалент на пица пепероне, но вместо тесто - равиоли)

Спагетите са пренесени от Марко Поло от Китай в Италия.

Егати тъпите нихилисти по долу. Ами яжте Хот Дог и Мак донаналдс бе идиоти!

Ми оди пеш бе!

Като седнеш и да ти донесат веднага кана вода и панер с питка плюс чубрица! А сега те питат колко филийки ще искате? Броят ти филийките идиотите!!!

А филиите с мас включени ли са???

Трябва да включат задължително дюнер, особено ако е охранител. Да се добави и китайско, пица, спагети, чиабата, сьомга, пармезан и муцарела, абе все исконни БГ манджи.

моцарелата е прясно неосолено сирене. Израснал съм с "моцарела" на село!

е мухлясало сирене. Е плесента е специална ама пак мухъл се води

Ама къде без киноа, чия, физалис и годжи бери? И стевия за чайчето, бре!

Национален боб с египетски такъв, пататник с батати, супа "топчета" с кайма от соя, шопска салата с турски домати и таратор от сухо мляко... Жалка работа!

- крива сервитьорка с мустак - барман "химик" на свободна практика - топла бира /студено кебапче - кафе 3-та цетка - 3-но пържено-замразана-претоплена цаца и др риба - всякакви хранителни елементи с изтекъл срок и пре етикирани - придружаващи разстройсва и хранителни натравяния и мн. др.

че някой да ти е с автомат зад гърба да те кара по заведенията? Стой си вкъщи и сам си ги прави

понеже пробутват тази манджа вече поне втори път, сигурно е по идея на кака Мара /Англичанката/ давам И идея да пускат анкета на посетителите: - ходили ли сте на почивка в Турция? а в други ориенталски страни? ако не са може да им пробутате тая "постна манджа"

Верно е че на Балканите кухнятя е доста омешана, но все пак инициативата е добра. Успех!

България си има от половин век , държавен стандарт в хранителните заведения по марковият стандарт на Балкантурист- това меню задължително го имаше от най простият ведомствен стол до луксозният ресторант! Аз когато съм в ресторант меню не отварям и не ме итересуват бабините тартакуци дедовите завръкуци - 1. За аператив- задължително шопска салата и голяма ракия със сода- държавен стандарт! 2.За основно ястие - мешана скара / свинска пържола,кебапче,кюфте, карначе и наденичка /с пържени картофи по бдс , с бира или червено вино - златен държавен стандарт! Всичко друго е женски гевезлък от любопитство ,готварски тарикатлъци и изхвърлена храна!

Храната е вкусна, когато се прави с Любов. Не по БДС. Както за истинското изкуство трябва много време за да се получи творчество, така и вкусната храна се твори с часове. В подробности няма да се впускам. Но дори за пълноценната чекия трябва лъскане поне 2 часа.

Хайде бе! Или не си от София - или си се хранил по ведомствено-партийна линия в хотел "Рила"! Знаем онези години кои се ханеха там! Много помниш какво беше по заводските столове и десетте ресторанта в София! Да ми жалиш за БДС е все едно да ми жалиш за отминалата си в мизерия младост! Сядал ли си някога в бившата закусвалня "Средец" на пл. "Славейков" да видиш мизерията? Същото беше и в "Средна гора", "Странджа" и още десетина подобни дупки - смрад, мръсотия, нито една покривка без лекета - ако изобщо слагаха такива! "Рожен" и "Форум" бяха друга работа - там кебапчета не се сервираха, нито шкембе чорба!

шопска салата салата снежанка таратор супа топчета мешана скара мусака славянски гювеч свинска кавърма друсан кебап боб яхния лозови сърми вита баница тиквеник

За лозовите сърми- арменски са, отпреди 2000 години.

Аха, арменците са едни копачи на лозе и винари, колкото братята им юдеи. Арменец с мотика е явление, както маймуна с граната. До днес в Армения национален "хляб" са семитските безквасни питки, които се лепят по стените на голяма пещ при печене.

Лозовите сарми и мусаката са от арабските страни, през Турция, че до Гърция и България.

А КОЙ ЩЕ ГО ГОТВИ ВСИЧКО ТОВА??? НАЙ-ЛОШОТО НЕЩО ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ ОТ ЧУЖБИНА В БЪЛГАРИЯ Е ХРАНАТА!!! ПОСТОЯННО МИ ГО НАТРАПВАТ!

отдавна е създадено от балкантурист, още в средата на 20-и век ако добавят съврменни чужди елементи, това няма да е "национално" меню !

Ако не включат флейки от качулата сова с гарнитура от филирани водорасли и карамелизирана киноа, значи ще бъде пълна загуба на време

Съгласен, братле, ама нема да им се получи - совата е в червената книга, водораслите измреха от опущения нефт, а киноа-та я изкупиха кифлите за диетите им... Криза, брат! ;-)

Селяния до шия майна. Като селските носии с които се пъчат. Градският българин от два века насам се е обличал и държал като европеец, и се е гордял, че е такъв. Тия ся се сетили в чинийки шарени от китай бг меню да предлагат. Ами то това меню е навсякъде по балканите, бе. Гърци, турци и тн нема ли да се сърдат. Тя на далавери любовницата е куха лейка, ама некой да и каже приказката за мезето и бивола.

създават национално меню с автентични продукти докарани от турция и ястия от 9 региона на анадола.ваауууахаха

От снимката към статията за пореден път се убеждавам, че 'националното ни меню' е на 90% ориенталско. Изключвам свинското, което ние използваме за основа на принципно ориенталски ястия с друго месо. Кебачета, кюфтета, баници, сърми, мезета и още много, са си типично ориенталски.

Вса някой ти е дал нещо, все някой нещо някъде ти е шмугнал....

Национално меню сервирано в алуминиеви тави.....такова в България нямаме- глинените съдове са наша марка и традиция.

Истинско национално меню освен металните съдове не би трябвало да съдържа картофи, фасул, домати, царевица и чушки, защото те са родом от Америка и са дошли по нашите земи доста скоро.

Ми то по твоята сал едното чеверме остава...и чорба от щир.

Така де! Лошо ли е?

Напротив, за пръв път в Европа американските зеленчуци са гледани в Тракийската долина. Турците през 16-ти век я наричат градината на Истанбул, докато в Зап. Европа чилито е анатемосвано като дяволско щото е люто, доматите - че са червени, а картофите - че растат в земята. Та, поне в Европа, сме първи. Четете бе, четете!

То това не го ли беше направило навремето Балкантурис-някакви измишлъотини като шопска салата, Странджаска принцеса и т-н.

Измишльотината шопска салата се харесва на 99% от чужденците.