Соларен самолет летя успешно и през нощта

Експерименталният самолетът "Солар импулс" (Solar Impulse), задвижван единствено от слънчева енергия и батерии, кацна след 26-часов полет.

Обратно в новината

Коментари - Соларен самолет летя успешно и през нощта | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гордост е да видим, че наистина четем - поздравления за авторите на предходните коментари ! А Швейцарията си е Швейцария - и CERN-а навремето бил започнат с такива прототипни опити .

Засега толкова. Все пак цяла нощ е летял. След време, когато се усъвършенствуват соларните клетки и акумулаторите, тогава ще може и по добре!... Много добре. Всяко начало е така, в бъдеще ще имат достатъчна товароподемност, за да се ползват от хората... ако нефтената мафия позволи да се стигне до там!... Вчера самолетът потегли със скорост 35 км в час при ясно небе в 6:51 часа местно време (7:51 часа българско време). Крайната цел на екипа е на пет етапа да обиколи света с подобрена версия на машината. За сравнение скоростта на излитане на АН-2 е 50 км/ч. Максималната скорост на Солар импулс" спрямо въздуха е 70 км/ч, т.е. при скорост на вятъра 50 км/ч Солар импулс" може да лети срещу вятъра с 20 км/ч спрямо земята. Браво, чудесно постижение за пилотиран самолет! А иначе един от първите успешни опити за продължителен полет на самолет (безпилотен), захранван със слънчева енергия, е на AC Propulsion от Калифорния, които през 2005 г. демонстрираха над 48-часов полет с машината SoLong. Засега това е положението - като по времето на братя РАИТ!...

"Това беше първият път, когато соларен самолет лети през нощта", няма такъв израз на български, казва се за първи път

засега толкова. все пак цяла нощ е летял. След време когато се осъвършенстват соларните клетки и акумулаторите тогава ще може и по добре

Много добре. Всяка начало е така, в бъдеще ще имат достатъчна товароподемност, за да се ползват от хората ... ако нефтената мафия позволи да се стигне до там.

Няма да може -това са свръхлеки и изключително маломощни "самолети" -тръгнал бил с 35 км в час -ми ако вятъра е 50 км в час тва значи,че лети назад.

разсмя ме,но засега това е положението...нещо като братя РАИТ..

За сравнение скоростта на излитане на АН-2 е 50 км/ч. Максималната скорост на "Солар импулс" спрямо въздух е 70 км/ч, т.е. отговорът на твоят въпрос е: при скорост на вятъра 50 км/ч "Солар импулс" може да лети срещу вятъра с 20 км/ч спрямо земята.

Браво, чудесно постижение за пилотиран самолет! А иначе един от първите успешни опити за продължителен полет на самолет (безпилотен), захранван със слънчева енергия е на AC Propulsion от Калифорния, които през 2005 демонстрираха над 48 часа полет с машината SoLong.

Много хубаво ама дали поне 1 куче може да натовари на борда?

Теглото на самолета без пилот е около 1600 кг. Максимално тегло, при което може да излети, е около 2000 кг. Ако кучето ти не тежи повече от 400 кг би трябва да може да излети.