назад

Спешно търсят кръв за блъснатото от автобус дете в София

19:18 | 18 юни 2020 | Редактор: Надежда Христова 61 24776

Коментари 61

Шофьорите на градския транспорт карат безобразно, без да се съобразяват и пазят живота на останалите участници в джижението - шофьорите в другите автомобили, пешеходцие и пътниците, които превозват в автобуса. Крайно време е и те да започнт да спазват някакви елементарни правила. Това че са с предимство не им дава право да се движат безнаказано и да не зачитат нищо и никого. Колкото до тротинетките - пълен абсурд е да се използват на пътното платно, без значение използващият ги на колко години е, дали е с каска или без, дали е професионален шофьор или не!

"Случаят обаче отново напомня за нуждата от ясен регламент за безопасност при този вид транспорт." Какво значение има как ще пресичаш на пешеходна пътека със или без тротинетка? Милото дете дано се оправи.Молим се за теб.

Кръвта дето се дарява в момента ТЯ НЕ СЕ ПОЛЗВА В СЪЩИЯ МОМЕНТ . т.Е. в момент на нужда държавата те изнудва да дадеш количество кръв, което ВЕРОЯТНО ще бъде ползвано при операция, а се ползва друга вече минаЛа през процедури кръв. Който е правил такава операция знае за какво става въпрос, При операциите обикновено отива по-малко от даденото, искат ти две банки, а ползват само една , Т.е. ОСТАВА . Без да дадеш бележка, че си дал не почват операция. Отделно има доста кръводарители, които не дават по повод някой конкретен случай, а просто дават . И тук е въпроса КАКВО СТАВА С ТАЗИ КРЪВ ? Както виждаме в случая дори при спешна операция ти искат бележки за дадена кръв. ЯВНО ЩОМ ПОСТОЯННО НЯМА КРЪВ, ЗНАЧИ ТЯ СЕ ПРОДАВА НЯКЪДЕ . вероятно в чужбина от близките на държавната мафия фирми.

Възниква и друг въпрос - ако аз сега дам кръв за някой случай, а утре се наложи да давам за мой близък, то никой няма да ми зачете, че вече съм дал и в следващите няколко месеца няма да мога. И тогава ще трябва да търся от друго място за моя близък! А е много просто да се направи така, че ако вече си дал и в последствие трябва да дадеш за някой - да не ти искат.

Разбира се, защото вече си дал. И аз се замислям за същата процедура - даваш, без да искаш бележка за конкретен пациент и болница. Но ако после потрябва на друг (твой близък), другият ползва "старото" донорство. Лично аз не давам кръв често, а само по повод нужда на близък, разбирайки, че това в крайна сметка не е най-доброто като вариант ;)

Какво значение има, къде са били родитешите или дали е бутало тротинетката, бе олигофрени? Статията е зов за помощ - или помагай или си трай!

Момчето (детето) е на 12 години... Какво прави само без надзор от родители? До колкото си спомням миналата година след като олигофрен пресече с тротинетка пред кола като камикадзе се приеха промени, а именно да караш с каска, светлоотразителна жилетка да имаш навършени 18 години и т.н.. Та дори да е било с детска тротинетка пак питам какво прави без надзор по софииските булеварди..Не защитавам шофьора на автобуса, но и не оправдавам другата страна има паркове и градини където трябва да се децата не да ми се мотат по улиците с колела и тротинетки

искаш направо под похлупак да ги държат.Писаното на хората ,по камъните не ходи.Господ да ги пази!Дано се оправи детето.Какво е това ,да пресичаш на ЗЕЛЕНО ,на пешеходна пътека и да те бутне превозно средство?Как става така,че хем спазваш правила,хем си потърпевш?

Буташе ли си тротинетката или се возеше на нея? Защото първо пишеше, че се е возило. А верният отговор на този въпрос поставя нещата на диаметрално противоположни позиции.

Какво значение има, къде са били родитешите или дали е бутало тротинетката, бе олигофрени? Статията е зов за помощ - или помагай или си трай!

Вземете от тоя де го блъсна! С или БЕЗ негово съгласие!

Аз пък да ви кажа нещо за кръводаряването. Едно време когато бях войник идваха и всички дарявахме. Ама няма искам не искам. За жалост казарма вече няма съответно и тази практика я няма.

Когато простреляха Митьо Очите, държавата даде почти всичкия резерв от кръв в болниците в Южна България, за да му помогне. Нека сега държавата да се задейства по същия начин, после ще попълним запасите! Детето е по-важно от М.О.!

Абе, вие журналистите идиоти ли сте, или пълни идиоти? За да минава на пешеходна пътрка бутайки ППС, според закона е пешеходец. А точно тротинетката и велосипеда заедно с тролей и трамвай са ППС. Та значи, кое е неуредено в закона и се налагат нови промени? Хайде прочетете си закона и наредбите и после обяснявайте как се били налагали промени заеади тротинетките. Пишмян журналисти с книжки и без, дето са потенциални убийци. Аман от необразовани!

Те просто казват, че понеже случаят е с тротинетка това напомня, че няма регламент за тротинетките. Сами подчертават, че детето не е карало тротинетката. Ама то си няма, в крайна сметка не се реши нищо. А дали трябва каска и светлоотразителна жилетка или не, така и не решиха. И това искаха да го регламентират, ама ги домързя да се занимават, времето се развали, хората се качиха на коли и автобуси и така си остана всичко.И регламент няма! Защото у нас с всичко е така, пошуми се седмица две и дотам. И предния път същото с тротинетките под наем - две седмици статии и давай следващата “сензация“, сигурно някой са го нахапали някакви екзотични породи. То и там е било същото, гръмки заглавия за седмица, мерки ще се взимат, намордници и каишки ще се слагат и ще се проверява и глобява, разни „експерти“ се изхождат по медиите и дотам. След това идва катастрофа, Милен Цветков примерно, пак ще борим войната по пътя, ще конфискуваме коли, ще взимаме книжки и ще увеличаваме глоби. И какво, темата се изчерпа, сега темата е друга. И миналата седмица пак имаше нахапано дете, пак имаме сгазен пешеходец, пак имаме коли обърнати по таван и пияни шофьори и шофьорки и всичко отново се повтаря до безкрай. О, и пак няма да има регламент за тротинетките.

Когато спешно търсиш кръв за определен човек, трябва да кажеш коя кръвна група търсиш!!! Май свършиха баламите кръводарители. Даряваш, а когато на теб ти се наложи. Болниците те изнудват да осигуриш дарители на кръв.

България е вече страна по договори за размяна на органи и части, кръв, плазма и т.н с други европейски държави.Лошото е, че това е главно в посока от нас към тях.така е и с кръвта от България, която се изнася навън. А когато потрябва за българин, както е в случая, няма достатъчно и се налага да се обявяват призиви за даряване. Не знам дали си спомняте, но по времето на социализма редовно имаше кампании и хората даряваха с удоволствие, и никога не е имало недостиг на кръв, а нямаше и такива грозни сцени както сега. Кръводаряването е благородство и говори много за това какви бяха ценностите на хората тогава. При демокрацията е всеки за себе си и е практика кръв да не достига навсякъде, където демокрацията я има. Жалко но факт!

Мили хора, някой жестоко Ви подвежда! Наистина е нужна кръв, но не близките са инициирали кампанията. По принцип винаги при операции се иска даряване на кръв, но близките на детето уведомиха своите близки за това, вече се отзоваха достатъчно хора от обкръжението им и не е нужно да се прави национална кампания за това. Някой иззима функциите на родителите и си позволява да прави кампании от тяхно име, без да е упълномощен и не си дава сметка, че вместо да помогне, може да навреди. Още повече, че тази информация стига и до съучениците на детето, които го преживяват изключително тежко! Моля, статията, както и тази в Мама Мия да бъде премахната, за да не се нараняват повече отколкото са близките на детето, четейки за молби, които не са отправяни от тях така, че да стават масово достояние!

Е, колко кръв трябва - 200 литра ли? Или пак ни правите на маймуни - болница да няма няколко банки кръв от съответната група - вече и кръвните запаси ли продавате? И обявата - няма значение кръвната група, т.е. само кръв да има, за да я продадем, а детенцето ... кучета го яли. За публично обесване сте...

да се намери решение с кръводаряването. Търсенето на кръв е почти кошмар. Да не дава Господ.

Да почват да плащат. Аз като отида в аптеката болен, си плащам до стотинка лекарствата, ама като трябва да дарявам от кръвта си - било хуманен дълг и не трябвало да се плаща. Да го духат като е така, или да плащат, или и аз да не плащам като отида да си купувам лекарства.

На 12 не трябва ли да бъде с придружутел.

Беше с баща си.

Диктатурата на пролетариата в действие: - за да прелеят кръв, макар и да е налична, някой трябва да попълни запасите. Какво стана с Хипократовата клетва? - за да отидеш в Гърция на почивка, гледай да имаш много кеш да си платиш глобите на границата. Иначе няма да караш... - 1 400 000 пенсионера се класираха за великденска премия от 40 лева, тоест живеят с максимално 363 лева пенсия. А вие пак вземете правилното решение на урните следващия път...

Проблемът ти е, че не е диктатурата на пролетариата, а диктатурата на пазарната икономика- здравеопазването не прави изключение. А пазарната икономика дойде със запада.

Не съм съгласен. От 30 години живея в т.н. запад и ако ти откажат кръвопреливане не защото нямат, а защото те изнудват да намериш попълнители на запасите, ще ги осъдиш така, че цял живот после ще метат улиците.

Има недостиг на кръводарители и това е хроничен проблем. Естествено, че ще направят всичко възможно за детето. Но кръвните банки все отнякъде трябва да се попълват. Много са малко хората, които участват в доброволни кръводаителски акции, за съжаление.

Що, колко бяха пенсиите при Тройната коалиция?

А българопитеците с тунинговани таралясници за обесване, до един.

Боже запази и това дете от лош старт в животът.

Масово шофьорите на гТ не спират на пешеходни. Веднъж, излизайки от кръговото на 4km, спирам на пешеходната, а 280 ме изпревари заобиколи и пресече пРед пешеходеца. Гоних го после и овиквах през прозореца, селякът даже недоумяваше какво е станало. Не пресичайте пред автобуси в София, масово се карат от провинциални Селтаци, които зор в София да се домъкнат и грам не спазват правилника...

И масово се включват в движението без да спазват предимството на трафика. Влиза ти в лентата и ти се спасявай.

Някой жестоко използва детето за дарителска кампания на кръв. Не се споменава да е рядка група. И наистина ли заради две банки кръв, ще му ампутират крачето? Сигурен съм, че доста хора ще се отзоват, защото има наистина добри и състрадателни хора. Но това ли е начина?

Кръв се продава и западняците плащат добре.

Нали ревяхте как циганите, които дават кръв срещу заплащане били последни престъпници и трябвало да бъдат линчувани бе, ганювци? Айде сега марш вие да дарявате като ви знаят толкова устите и плюхте срещу един може би платен, но все пак вариант да намериш кръв при нужда, тъпаци ганювски!

кой е спрял циганите да си продават кръвта, бе тъпо ?

Прокуратурата цяла акция проведе. Кръв няма в цялата държава, ама трябваше да гонят единствения начин да се сдобиеш, ако нямаш роднини и приятели да дарят бе, тъпак неразбрал. Тогава ганювците квичахте на всеослушание как циганите, продаващи кръв нелегално, били последните престъпници. Явно само ти си бил тъпачето, което е пропуснало, или сега по ганювски се правиш, че не е имало такова нещо. Отде ви изравят бе.

Как така кръвната група на дарителите е без значение?? Нали ако му прелеят несъвместима кръвна група, детето незабавно ще умре?

Такива като теб, пълни с т.н. опасно полузнаене само създават паника сред населението. Като не знаеш, поне си трай! Група АВ+ е универсален приемник и може да приема всички кръвни групи, резус фактор без значение. А дори да не е универсален приемник, преливането на погрешна кръвна група не води до смърт. Води до образуване на антитела, а при повторен контакт с грешната група вече става неприятно. При определени условия антителата мобе да ги има и по рождение, ако майката е с друга група.

е така, няма проблем да се намери кръв, щом всяка става! Не ще има нужда от апели!

Не е така- винаги се прелива кръв от същата група по АвО. Написаното важи за Резус- фактора.

Къде видя, че детето е АБ+? Или ти като истински дървен философ, много знаеш, ама някак си пропуснал как всеки път казват, че кръвната група и резус-факторът са без значение?

Защото няма да му преливат тяхната кръв. Като се дари кръв трябва да се изследва, смесва се с други течности - отнема време. Лекарите дават вече дарена преди време кръв, но с новите дарители запълват банките

Ами значи кръв има за детето все пак?!

Те не преливат тази, която даряваш ако тя не е съвместима. Преливат друга, която имат налична. Просто за да му прелеят кръв, искат някой друг да дари.

Ами значи кръв има за детето все пак?!

че те ще използват случая да съберат кръв и може да разменят с някоя клиника от един вид м друг.

Аха, значи алъш-вериж на гърба на детето.

Да ви кажа от опит - на пациента никога не преливат дарената точно за него кръв. Най малко дарената кръв първо се изследва за СПИН и хепатит, което отнема време. Дори в самия сак за кръв има отделна част за кръвта, която ще е само за тестове... Даряването "за пациент" им е механизъм да попълнят кръвната банка. Иначе просто ей така малко хора ходят да даряват. Като гледам от коментарите никой от вас не го е правил, и от все сърце ви пожелавам да не ви се налага- нито вие за някого, нито някой за вас.

Щом няма значение дарителя каква кръвна група е не могат да ме убедят, че няма роднини на детето, които не са съгласни да дарят. Просто като цяло болниците имат нужда от кръв и сега ще се събере. Няма лошо да дарят хората, но лошото е, че използват случая и това дете за да ни манипулират.

Бих искала повече да мислите и като виждате отвратителните снимки на Борисов в спалнята му. И как се опитва да омаскари други само и само той - тлъстака мръсен да остане незасегнат. СРАМ!!!! Толкова е ясно как милицонерско-мутренската мафия ни ограбва, безчинства и се гаври с нас!

Quo_Vadis

Никога не е имало значение кръвната група. И да - съгласен съм, че е манипулация, но наистина е ВАЖНО да се дарява кръв. Т.е. тази манипулация е единствената допустима за мен. За да съм пределно ясен - в понеделник ще отида да даря кръв. Не на името на детето. Правил съм го и преди. И безвъзмездно, и за конкретни лица. Не го пиша за да се хваля. Пиша защото мисля, че в този свят съпричасността е важна. И не като 1, 5 или 10 лева дарение чрез SMS, които не е ясно доколко стигат до нуждаещия се. Кръвта ми може да я продават в чужбина, но пак ще помогне за спасяване на живот.

Детето е универсален реципиент и да няма кръв!? Не мога да повярвам, че това се случва в България!! Майка ми преди 7 месеца счупи глезен. От частната болница са искали да доведе дарил на кръв за операцията. Тъй като не е могла да намери, са се съгласили да плати! Реших,че понеже това е частна болница, може би такъв е реда... Но това е дете! Спешно се налага, а те търсят кръв! В София!? За мен това е безумна здравна система!

"Те уточняват, че кръвната група на дарителите е без значение" Отначало помислих, че детето е с някаква рядка кръвна група (RH-, напр.), но този зов за помощ от случайни кръводарители показва друго - липса на 2,3,4,5 л. кръв за детето в столичните болници (или кръвните банки). Необяснимо е, след като за всеки пациент, на който предстои хирургична интервенция, болниците заставят близките му да дарят 0.5 л. кръв (независимо дали пациентът ще има/или не нужда от кръвопреливане).

Каква е тая държава бе. Как може да няма кръв за едно дете. Сигурен съм, че ако беше от малциството, щяха да намерят веднага. А преди време си спомням когато гръмнаха някой от гангстерите, дали беше митьо очите, или някой друг, може и да бъркам, но си спомням ясно че бяха осигурили 100 банки с кръв за операцията. С оглед и на скорошните събития и разкрития за премиера е ясно че от това държава няма да става след 10-тина години.Загиваме си и това е. ...

Заповядяй утре в Пирогов на 5ти етаж в отделение Детска реанимация ти да го разстреляш, тъпак!

Пий си хапчетата бе, идиот. Нали има близки това дете? Защо молят случайни граждани да даряват? Кой ще си рискува здравето в тая ситуация, за да стъпи в болница ако не се налага?

Каква е връзката между катастрофатаи глобите за малолетни водачи на тротинетка? Повечето журнлисти сте отвратни.

Всички с тротинетки са за разстрел.

С такова мнение си за плитко заравяне.

пич, знаеш ли колко си прав! Но заради как да ти кажа. 50/50!

Към новината